Kézilabda - A dán rágcsálók miatt veszélyben a decemberi női kézi Eb
A dán rágcsálók miatt veszélyben a decemberi női kézi Eb
Fotó: Europress/AFP

A dán rágcsálók miatt veszélyben a decemberi női kézi Eb

Sergő Z. AndrásSergő Z. András
2020/11/12 20:08
Bajban lehet a decemberi dán-norvég közös rendezésű női kézilabda Eb, ha nem javul a dániai koronavírus-helyzet, vagy enyhítenek a norvég szabályozáson. A helyzet a mieinket is érinti. 

Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) egyhetes ultimátumot adott az idei kontinensviadalt részben szervező norvég szövetségnek, hogy megoldást találjon az Európa-bajnokság biztonságos, egyben előre tervezettek szerinti megvalósítására. Norvégia ugyanis Európa-szerte talán a legszigorúbb Covid-protokollal rendelkezik.

A helyi hatóságok szerint ugyanis, ha egy csapat egyetlen játékosa pozitív tesztet produkál, az egész csapatnak haza kell utaznia, sőt, a csapat utolsó ellenfelére is ez vonatkozik.

Az első csoportkörben ez rögtön a csoport felét érintené.

A szabály életszerűtlensége miatt korábban felmerült, hogy a közös rendezés helyett a jóval lazább szabályokat követő Dánia két városban egyedül rendezi meg a tornát. Múlt héten azonban tovább nehezedett a helyzet, amikor az ország északi részében a koronavírus egy mutánsát fedezték fel rágcsálókban. Az országrész egyhónapos lezárásába bőven belenyúlik a torna első hete.

Szerbiában a 2015-ös vb után játszunk ismét, majd márciusban az olimpiai selejtező tornánSzerbiával a 2015-ös vb után játszunk ismét, majd márciusban az olimpiai selejtező tornánFotó: Europress/AFP

Ezzel biztossá vált, hogy Dánia egymaga egy városban nem tudja megrendezni az Eb-t, Norvégia rendszerben tartása elkerülhetetlenné vált. Jelenleg tehát az első csoportkör 2-2 csoportját rendezik Herningben (Dánia) és Trondheimben (Norvégia), ahogy a második csoportkör is ebben a két városban a zajlik majd. Az utolsó hétvége helyosztóit is Trondheimben rendezik. Korábban a norvég második csoportkört is külön helyszínre, Stavangerbe tervezték, ahogy az utolsó hétvégét is Oslóba. A kisebb fertőzési kockázat miatt végül egy helyszínre zsugorodott a norvég fél is.

Kézi-vb: buborékban, félház előtt rendez Egyiptom | Eurosport

„Helyszíneink készen állnak, már csak a pályaborítások befejezése van hátra. Közben az edzőcsarnokok renoválásán dolgozunk" - mondta Hisham Nasr. A 2021 januárjában Egyiptomban rendezendő 27. férfi kézilabda-világbajnokság szervezőbizottságának elnöke a torna hivatalos honlapján keresztül jelentette be az eseményhez kapcsolódó fejleményeket, és ismertette a jelenlegi helyzetet is.

Az EHF november 10-ei közleménye viszont végleg felszólítja a norvég szövetséget a helyzet mihamarabbi megoldására, és jövő keddig ad határidőt. Az érvényben lévő szabályozások miatt ugyanis könnyen pengeélen táncolhat a torna.

„A 2020-as női Európa-bajnokság megrendezésének érdekében az Európai Kézilabda Szövetség jövő kedd reggelig (2020. november 17.) megerősítést vár a Norvég Kézilabda Szövetségtől mint társszervezőtől, hogy a trondheimi csoportmérkőzések lebonyolíthatók lesznek.”

A kialakult helyzet elsősorban a C és D csoportot, benne a magyar válogatottat is érinti, akiknek terv szerint az egész torna Norvégiában zajlik. Vész esetén az utolsó hétvégi rájátszás már áthelyezhető Dániába, persze csak akkor, ha addig marad még csapat a tornán...

A magyar válogatott 14. alkalommal vesz részt a kontinensviadalon, és a C csoportban játszik Horvátország (december 4.), Szerbia (december 6.) és Hollandia (december 8.) ellen. A legjobb három közé kerülve továbbjut, és a román-norvég-német-lengyel négyesből kap három új ellenfelet.

Hozzászólások