Kézilabda - A magyarokról szólhat a 2024-es női kézilabdatorna az olimpián
A magyarokról szólhat a 2024-es női kézilabdatorna az olimpián
Fotó: Europress/AFP

A magyarokról szólhat a 2024-es női kézilabdatorna az olimpián

HosszabbitásHosszabbitás
2019/08/15 20:02
Régen látott aranykorszak köszönthet be a magyar női kézilabdázás világába. Bemutatjuk a jövő csapatát.

Anélkül, hogy óriási nyomást tennénk a fiatalok vállára – megtették ezt ők maguk szenzációs nyári eredményeikkel –, nyugodtan leszögezhetjük: valami egészen különleges van készülődőben a magyar női kézilabdában. A 2018-as junior világbajnoki arany és ifjúsági vb-ezüst után 2019-ben újabb sikerek következtek. Előbb az ifjúságiból junior korosztályba lépő, 2000/01-es generáció júliusban megnyerte a hazai rendezésű Európa-bajnokságot, majd jöttek az ifjúsági korba lépő, 2002/03-as lányok, és rögtön a bemutatkozó világeseményükről Eb-arannyal térhettek haza Szlovéniából.

Mindezek után játsszunk el a gondolattal, hogy a fiatalok fejlődése a következő öt évben töretlen marad, és az olimpiai kvalifikációt gond nélkül teljesítve kijutnak a 2024-es, Párizsban megrendezésre kerülő 33. nyári olimpiai játékokra. A szövetségi kapitánynak egyszerre lesz kellemes dolga a magas nívó miatt, és legalább ugyanennyire kellemetlen helyzete is, hogy az egy posztra jutó három, de inkább még több tehetségből ki utazhasson. És ne feledjük, hogy az aktuális szabályok szerint az olimpiai kereteket csupán 14-14 kézilabdázó alkothatja, szemben a többi világeseményen megszokott 16-16-tal.

Jöjjön egy teljes mértékben szubjektív lista, kiket látunk a legesélyesebbnek a keretbe kerülni 2019. augusztus 15-én! A játékosok neve mögött zárójelben 2019-es klubjuk és a 2024. július 26-i megnyitóünnepség idején betöltött életkoruk, valamint eddigi utánpótlás sikereik olvashatóak!

Kapusok

Bíró Blanka (FTC, 29 éves) és Herczeg Lili (Mosonmagyaróvár, 23 éves, U19 Eb 2019)

Negyedik szezonját kezdi meg az FTC kézilabdázójaként Bíró Blanka, és immáron Szikora Melinda távozása után egyértelműen ő lesz az első számú kapus a zöld-fehéreknél. Sokan már a 2014-es, hazai rendezésű Eb-n való debütálása után Pálinger Katalint látták benne, idén kiderül, sikerül-e meglépnie a következő szintet. 2024-ben Kiss Éva már 37 éves lesz, így a győri junior Eb döntőjében a holland fiatalok szemét kivédő Herczeg Lili lehet ott Bíró mellett.

Szóba jöhetnek még: Ehhez a fiatalok közül lesz egy-két szava Suba Sárának (MTK, 25 éves, U20-as vb 2018), Bukovszky Annának (Vác, 22 éves, U17 Eb 2019) és Szabó Dórának (DVSC, 24 éves) is, de akár Janurik Kinga (Érd, 33 éves) rutinjára is szavazhat majd a kapitány.

Balszélsők

Schatzl Nadine (FTC, 30 éves) és Márton Gréta (FTC, 24 éves, U20-as vb 2018)

A Fradi párosa betonbiztosnak tűnik a következő fél évtizedre, Schatzl közel jár ahhoz, hogy posztján a világ öt legjobbja között emlegessük, Márton pedig amellett, hogy rendkívül jól és gyorsan indul, a szélről történő befejezéseknél is egyre magabiztosabb.

Szóba jöhetnek még: Ahogyan csökkennek Görbicz Anita játékpercei az ETO-ban, úgy kaphat egyre nagyobb szerepet Fodor Csenge (Győri ETO, 25 éves, U20-as vb 2018) és Puhalák Szidónia (Győri ETO, 28 éves), azonban meglátásunk szerint ezen a poszton a Fradi duójának több év előnye van velük szemben. Stranigg Zsófiával (Szent István SE, 23 éves, U19 Eb 2019) nem történhetett jobb dolog az új idényben, mint hogy a feljutó SZISÉ-ben értékes tapasztalatokat szerezve végig játszhatja majd a bajnokság nagy részét.

Balátlövők

Háfra Noémi (FTC, 25 éves, U20-as vb 2018) és Kácsor Gréta (Vác, 24 éves, U20-as vb 2018 és U19-es Eb 2019)

Talán ezen a poszton lenne a legegyértelműbb a választásunk. Farkas Ágnes és Tóth Tímea óta nem volt olyan tehetséges balátlövői a magyar kézilabdának, mint amilyenből Háfra és Kácsor személyében most egyszerre kettő is megjelent. Aki 20 évesen 312 gólnál jár a világ legerősebb bajnokságában, a BL-ben pedig 97-nél, valamint egy Eb-középdöntőben rá merik bízni a mindent eldöntő szabaddobást, ő nem csak játékban, de fejben is elképesztően erős.

Ugyanez igaz Kácsorra is, aki egyedülálló módon a 2018-as junior vb után a 2019-es junior Eb-n is tagja volt az aranyérmet szerző csapatának. A fejpántja mellett széles lövőrepertoárjával is Mikkel Hansenre hajazó fiatalnak ugyan BL-tapasztalata nincs még, az NB I-ben már ő is 208 gólt szerzett.

Szóba jöhetnek még: Vámos Petra (DVSC, 23 éves, U19 Eb 2019) a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémia növendékeként kezdte, ősztől a DVSC-ben mutatkozhat be a felnőttek között. Koronczai Petra (Dunaújváros, 21 éves) az augusztus elején megnyert ifjúsági Eb-n a magyar csapat legeredményesebb játékosa volt, hét meccsen elért 48 góljával a góllövőlista negyedik helyén zárt.

Kovacsics Anikó korszakos irányítóvá válhat.Kovacsics Anikó korszakos irányítóvá válhat.Fotó: Europress/AFP

Irányítók

Kovacsics Anikó (FTC, 32 éves), Lakatos Rita (Vác, 25 éves, U20-as vb 2018) és Kuczora Csenge (Vác, 24 éves, U19 Eb 2019)

A bőség zavara. Mi most nyolc irányító közül választottunk ki hármat, akik nélkül nem tudnánk elképzelni a párizsi csapatot. Kovacsics Anikó lenne a csapat vezére, akiből Elek Gábor, az FTC edzője éppen korszakos irányítót csinál. A győri nevelésű Lakatos Ritának magas szintű játékintelligenciájáról a 2018-as debreceni junior Eb-n bizonyosodhattunk meg végképp, és nem tűnt megilletődve, amikor Kim Rasmussen, a felnőttek szövetségi kapitánya a 2018 év végi Eb-n bizalmat szavazott neki, és öt mérkőzésen közel másfél órát a pályán tölthetett.

Ha Kácsort Mikkel Hansenhez hasonlítottuk, akkor Kuczora Csengét Nikola Karabaticcsal kell párosítanunk": támadásban gyors és jó megoldásokat hoz, erős testfelépítésével és agresszív, precíz védőmunkájával pedig hármas védőként is tökéletes. A jövő kézilabdázójának prototípusa!

Szóba jöhetnek még: Tóth Gabriella (Érd, 27 éves), Tóth Nikolett (FTC, 23 éves, U19 Eb 2019), Pál Tamara (MTK, 23 éves, U19 Eb 2019), Szabó Kitti (Vác, 25 éves, U20-as vb 2018), Hornyák Bernadett (Vác(?), 26 éves, U20-as vb 2018).

Beállók

Tóvizi Petra (DVSC, 25 éves, DVSC, U20-as vb 2018) és Szabó Laura (Érd, 26 éves)

A szakértők szerint Kulcsár Anita óta nem volt világklasszis beállója a magyar válogatottnak. Egészen Tóvizi Petra megjelenéséig nem is látszott, mikor jön végre egy olyan fiatal, aki amellett, hogy legalább 2-esben védekezni tud, minimum 80%-os pontossággal be is dobja a helyzeteit. Most Tóvizi mellett Szabó Laura és Pásztor Noémi is ilyen. Mind Szabó, mind Pásztor erősebb testfelépítéssel bír Tóvizinél, aki inkább mozgékonyságával operál a falban. Ha két különböző típusú beállót szeretne kivinni a kapitány, akkor döntenie kell majd, hogy ki legyen Tóvizi mellett Szabó és Pásztor közül a másik.

Szóba jöhetnek még: Mivel nekünk az egy évvel idősebb Szabóra esett a választásunk, ezért Pásztor Noémi (FTC, 25 éves, U20-as vb 2018) lenne az egyik tartalék a 14 fős keret mellett. Zsiborás Luca (FTC, 23 éves, U19 Eb 2019) bemutatkozása sikeres volt az NB I-ben, ám mindhárman előrébb járnak nála.

Tóvizi Petra már a Heidi Lökével felálló Norvégia ellen is kipróbálhatta magát a 2018-as Eb-n.Tóvizi Petra már a Heidi Lökével felálló Norvégia ellen is kipróbálhatta magát a 2018-as Eb-n.Fotó: Europress/AFP

Jobbátlövők

Klujber Katrin (FTC, 25 éves, U20-as vb 2018) és Albek Anna (Graz, 22 éves, U19 Eb 2019)

Két különböző stílusú játékos, a minden egyes mozdulatával Radulovics Bojanára emlékeztető Klujber Katrin és a Katarina Bulatovichoz hasonlóan magas, széles lövőrepertoárral bíró, hármasban is védekezni képes Albek Annával ez a poszt is a balátlövőéhez hasonló egyértelműséggel dőlt el nálunk.

Szóba jöhetnek még: Az egyaránt győri nevelésű Kiss Nikolett (Érd, 28 éves) és Kürthi Laura (Győri ETO, 22 éves, U17 Eb 2019) harcolhat még ezen a poszton.

Jobbszélsők

Lukács Viktória (FTC, 28 éves)

Mivel Klujber Katrin is képes balkezesként a szélen játszani, ezért a jobbszélső poszt került az „áldozati bárány” szerepébe azért, hogy három irányítóval tudjon utazni a csapat Párizsba. Lukács Viktória a 2018-as felnőtt Európa-bajnokságon a torna végére egyértelművé tette, hogy miért lesz hosszú ideig kirobbanthatatlan a válogatottból: 27 lövésből 22 góllal, 87%-os hatékonysággal zárta a tornát, a középdöntőben nem hibázott lövést.

Szóba jöhetnek még: Mivel Faluvégi Dorottya (Győri ETO, 26 éves, U20-as vb 2018) Győrbe szerződött, ezért a ferencvárosiakhoz fellépett Bánfai Kíra (FTC, 24 éves, U19 Eb 2019), akiből kemény munkával akár még kettes védő is faragható. Bánfai poszttársa a junior Eb-n az az Arany Rebeka (DVSC, 23 éves, U19 Eb 2019) volt, aki a hollandok elleni fináléban négyszer is betalált, ezzel holtversenyben a magyar csapat legeredményesebbje volt.

A jövő tehát fényes, minden adva van ahhoz, hogy ez a generáció soha nem látott magasságokba emelje a magyar női kézilabdát.

Szerző: Szendrei Zoltán

Hozzászólások