Jégkorong - Új tanév, új szezon – második idényére készül a DEAC jégkorongcsapata
Új tanév, új szezon – második idényére készül a DEAC jégkorongcsapata
Fotó: Europress/AFP

Új tanév, új szezon – második idényére készül a DEAC jégkorongcsapata

HosszabbitásHosszabbitás
2019/07/23 21:37
A Debreceni Egyetem sportklubja, a DEAC jégkorongcsapatának tagjai július 22-én felmérésekkel kezdték el a felkészülést a 2019/20-as szezonra. David Musial vezetőedzővel a Debreceni Egyetem Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központjában beszélgettünk az előző idény tapasztalatairól, új igazolásokról, valamint a következő szezonra támasztott célkitűzésekről.

A nyári felkészülés első napján beszélgetünk, adódik a kérdés: sikerült-e pihenni a szünet alatt?


- Nem igazán, az edzői életforma erre sajnos nem enged teret, hiszen évről évre új csapatot kell építenem. Ahogy befejeztük szereplésünket az Erste Ligában, az itt maradó játékosok köre kialakult, onnantól kezdve pedig arra koncentráltam, hogy a távozók pótlását megoldjam. Ez utóbbi folyamat tulajdonképpen az elmúlt három hónapban minden időmet felölelte. Májusban, amikor a keret 90-95%-ban már összeállt, Pozsonyba utaztam, ahol megnéztem az A-csoportos vb helyi csoportjának első két mérkőzését, majd részt vettem egy edzői konferencián. Bár az elit vb játékszintje számunkra még messze van, azért jó volt eszmét cserélni kollégákkal és kíváncsian figyeltem, hogy látok-e olyan edzésmódszereket, amiket mi is be tudunk építeni a munkánkba.

Meglehetősen rég, március második felében ért véget az előző szezon a DEAC számára. Várta már a felkészülés kezdetét?

Igen, abszolút. Ahogy említettem, új csapatot kell építenem, így jó minél hamarabb elkezdeni a közös munkát, és megismerni az új srácokat. Nyilván van egy költségvetésből fakadó mozgásterünk az igazolások terén, de nagyon elégedett vagyok azzal a költségvetéssel, amit a Debreceni Egyetem számunkra biztosít. Amikor pedig a keret véglegesen kialakul, akkor a fizikai felkészülésen felül a csapatszellem kialakítása a fő cél, ebben hiszek. A csapatszellem volt az a tényező, amely az előző szezonban, újonc csapatként, mindenki általános meglepetésére a magyar bajnoki dobogóra repített bennünket. Nagyon bízom benne, hogy az idei keretben is kialakul az összetartó erő, és valódi csapatként ismét nagy dolgokat érhetünk el. 

Mi a csapat célkitűzése a 2019/20-as szezonra?

Azt gondolom, hogy ismét erős a liga összetétele, nagyon jó légiósok érkeztek a csapatokhoz, így mindenképpen nehéz dolgunk lesz. A célkitűzésünk a rájátszásba való bejutáson felül a ligában a TOP 5-be való kerülés. Nyilván nagyon szeretnénk minimum megismételni az elmúlt szezon elődöntős szereplését, csapaton belül pedig akár merészebb álmokat is megfogalmazunk, de ezek egyelőre semmiképpen sem hivatalos elvárások. 

David MusialDavid MusialFacebook.com/deacjegkorong

Második szezonjára készül a DEAC jégkorongcsapatának élén – ideszerződésében motiválta esetleg az az egyedülálló jelleg, hogy a csapat a Debreceni Egyetem sportklubjának egyik szakosztályaként, alapvetően tehát egy oktatási intézmény keretein belül működik? 

Nagyon tetszett az a perspektíva, amit a klub felvázolt a tárgyalások során, izgalmasnak éreztem, hogy egy teljesen új projekt részese lehetek. Nagyon élveztem az építkezés fázisát az előző felkészülés során is, jó volt együtt dolgozni az egyetem munkatársaival. 

Mi az Ön edzői filozófiája?

Az alapvető edzői filozófiám a csapatszellem kialakítása – ez az a tényező, amely meccseket képes eldönteni és adott esetben ellensúlyozni a csapatok közötti anyagi különbségeket. Ha nincs meg a csapatszellem, csupán néhány kiemelkedő játékos van a keretben, soha nem szőhetsz bajnoki álmokat. Amikor német bajnok lettem, elképesztő csapatszellem uralkodott abban a csapatban, amely lehetővé tette, hogy papíron erősebb gárdákat is legyőzzünk. A csapatszellem, mint alap mellé természetesen elengedhetetlen a jó fizikai forma, és a taktikai érettség  ezen tényezők egymásra épülő kölcsönhatásának egyvelege alkotja az edzői filozófiámat. 

Manapság a profi sportolók mentális felkészültsége egyre inkább hangsúlyossá válik – Ön mennyire tud ezzel a területtel foglalkozni?

Igyekszem odafigyelni arra, hogy a srácok jó mentális állapotban legyenek, ha látom, hogy valami nem stimmel egyikükkel, akkor privátban is elbeszélgetünk. A sportolói karrier rövid, abban a nagyjából húsz évben kell egzisztenciát építeni, amíg profi sportoló vagy. Nincs tehát vesztegetni való idő, nem lehet sokáig gödörben a játékos. Kecskeméti Áron személyében kitűnő másodedzőre támaszkodhatok, aki külön foglalkozik a kapusok képzésével is, én pedig igyekszem a mentális felkészültségre is kellő figyelmet fordítani. 

Mi a véleménye a magyar jégkorong színvonaláról, erősségéről?

Szisztematikus építkezést, folyamatos javulást látok. A korábbi kirakatcsapat, a Fehérvár mellé már más csapatok is felnőttek, a mi ligánk színvonalát pedig nagyjából az Alpesi Liga és a német másodosztály szintjére pozicionálnám. Nagy dolog, hogy a magyar válogatott már szerepelt az A-csoportban, jó lenne, ha sikerülne újra feljutni és meg is ragadni az elitben. Érdemes megfigyelni, hogy olyan csapatok uralják a világ jégkorongját, gondolok itt Oroszországra, Csehországra, Kanadára, ahol 60-70 éves hagyománya van a játéknak – ezzel szemben Magyarországon ez a sportág még fiatalnak számít. Az út tehát mindenképpen jó, időre és munkára azonban még szükség van. 

A felkészülésnek nekivágó keret 40%-ban megváltozott a tavalyihoz képest, a kapus kivételével minden posztra jöttek új játékosok. Említette már a beszélgetés elején, hogy új csapatot kell építenie, új sorokat kell összeállítani – megvan már a terve erre vonatkozóan?

Az előző szezon mérlegét megvonva arra jutottam, hogy leginkább a védelmünk szorul erősítésre, így elsősorban erre fókuszáltam, az érkezők véleményem szerint jó minőséget képviselnek. A támadóalakzatunkból sajnos kivált Hugo Turcotte, aki nem fogadta el a szerződéshosszabbítási ajánlatunkat – ezt sajnos el kell fogadjuk. Az ő pótlására szerződött Debrecenbe Erik Piatak, aki a szlovákiai Nagymihályból (Dukla  Michalovce) érkezett hozzánk, valamint Martin Daloga, Sági Martin és Mazzag Dániel. Van már a fejemben egy előzetes terv a sorokat illetően, de ez még valószínűleg számtalanszor változik majd a felkészülési meccseken tapasztaltak alapján. 

Vokla Roland leigazolásával nőtt a DEAC válogatott játékosainak száma. Tudatos stratégia a klub részéről a válogatott közeli játékosok szerepeltetése?

Igen, egyértelműen, szeretnénk a fiatal, néhányszoros válogatott játékosokat a nemzeti csapat körül tartani, akik az ehhez szükséges jégidőt nálunk megkaphatják. 

67301131_390454418491819_6821501603376267264_n.jpgFacebook.com/deacjegkorong

A DEAC első ERSTE Liga mérkőzésére várhatóan szeptember 14-én kerül sor. Hogyan alakul a csapat felkészülési programja?

A mai felmérések után ezen a héten a konditeremben dolgozunk, majd beindulnak a jeges edzések is. Augusztus 7-10. között Csehországban szerepelünk egy felkészülési tornán, ahol négy edzőmeccset játszunk. Hazaérkezve itthon folytatjuk a munkát, majd a szlovák Extraligába feljutott Nagymihály vendégei leszünk egy edzőmeccs erejéig, amit egy Topolcsány (Szlovák 2. liga) elleni felkészülési találkozó követ. Az új idényre való felkészülést két hazai mérkőzéssel zárjuk a HK Budapest, valamint a Vasas ellen.

Nánási Antal

Hozzászólások