Jégkorong - Az eddig nyeretlen szlovénok átgázoltak a magyar jégkorong-válogatotton
Az eddig nyeretlen szlovénok átgázoltak a magyar jégkorong-válogatotton
Fotó: www.jegkorongszovetseg.hu

Az eddig nyeretlen szlovénok átgázoltak a magyar jégkorong-válogatotton

HosszabbitásHosszabbitás
2019/05/03 17:45
A magyar válogatott gyenge játékkal 6-0-ra kikapott a szlovén csapattól a nurszultani divízió I/A jégkorong-világbajnokság pénteki játéknapján, ezzel eldőlt, hogy biztosan nem harcolhatja ki a feljutást a világelitbe, sőt, a bennmaradásért kell harcolnia.

A két együttes korábban 33 alkalommal találkozott, az örökmérleg jelentős szlovén fölényt mutatott: 25 győzelmük - közte mind a kilenc világbajnoki összecsapás - mellett 2 döntetlen és 6 magyar siker született. Legutóbb viszont, április közepén a Tüskecsarnokban felkészülési találkozón 7-4-re a magyar csapat nyert.

A litvánokat csütörtökön legyőző magyarok három ponttal várták a negyedik fordulót, és a pont nélküli szlovénoknak is kulcsfontosságú volt a pontszerzés.

A Barisz Arénával szemközti szurkolói zónában egy órával a találkozó kezdete előtt a mintegy kétszáz - jelentős többségében magyar - szurkoló nagy üdvrivalgással fogadta a helyi hangulatfelelős "ria, ria, Hungária!" kiáltását, és az ezt követő Tankcsapda-dalt is. Az elmúlt magyar találkozókhoz hasonlóan zömében a rockegyüttes dallamai szóltak a bemelegítés alatt is, melyet a játékosok többsége mosolyogva végzett el.

Majoross Gergely megbízott szövetségi kapitány nem számíthatott két meghatározó csatárra: a csapatkapitány Magosi Bálint sérülés, míg egyik helyettese - a 27. születésnapját épp pénteken ünneplő - Hári János eltiltás miatt hagyta ki a találkozót.

A szlovén együttes vb-keretéből hárman játszanak magyar csapatban: Andrej Hebar (UTE), a kazahok ellen gólt szerző Anze Kuralt (Fehérvár AV19) és Ziga Pance (DVTK Jegesmedvék).

A szlovénok érkeztek hamarabb a jégre, de a kikorcsolyázó magyar játékosokat fogadta nagyobb hangzavar. "Mindent bele!" - hangzott a nézőtérről.

Az első támadásokat az Anze Kopitar nevével fémjelzett szlovén első sor vezette, ám a nyitó tíz perc ígéretesebb lehetőségei a magyar válogatott előtt adódtak. Az első emberelőny a magyaroké volt: Robert Sabolic tarolta le térddel Erdély Csanádot, ám a fórt nem sikerült kihasználni. Ez pedig megbosszulta magát: röviddel később Miha Stebih távoli lövése talált utat Vay Ádám kapujába. A szurkolók harcra bíztatták kedvenceiket, a nemzeti csapat azonban elöl-hátul bizonytalankodott, ráadásul a szünet előtti percben Galló Vilmos kiállítása miatt emberhátrányba került.

A szünet alatt ötfős szerelőbrigád dolgozott a magyar cserepadnál lévő egyik palánkelemen, épphogy végeztek a második húsz perc kezdésére. A pályára érkező magyarok közül a szurkolótábor Vayt éltette, aki kilenc kísérletből nyolcat fogott. A szlovén kapura hét lövés ment az első játékrészben.

A tizedik szlovén lövésből megszületett a második gól is: az emberelőnyt kihasználva Jan Drozg közelről volt eredményes, az egyik gólpasszt Kopitar adta. Bő két perc múlva a szlovénok újra kapujuk elé szegezték a magyarokat, Drozg pedig a kavarodást kihasználva második gólját is megszerezte. A harmadik bekapott gól megfogta a magyar válogatottat, amely ezzel együtt átvészelte Nagy Gergő kiállítását. Alig telt el a mérkőzés fele, amikor a fehérvári Anze Kuralt távoli lövésével négygólosra növelte a különbséget, a magyar kapuban pedig Bálizs Bence váltotta a 22 lövésből 18-at hárító Vayt. Kopitar azonnal tesztelte is a cserehálóőrt, aki azonban hárította a Los Angeles Kings kétszeres NHL-bajnok sztárjának kísérletét.

A záró felvonásra kissé visszafogottabb lett a tempó, a magyar támadások többször les miatt haltak el, a szlovénok pedig biztos előnyük tudatában nem erőltették a nagyobb iramot. Azért így is láthatott szlovén gólt az 1012 néző: Kopitar maradt üresen Bálizzsal szemben egy hatalmas védelmi hibát követően, és nem hibázott. A hajrához közeledve a feszültség érezhető volt a magyar válogatotton - Sofron István és Jurij Repe verekedett össze páros kiállításért cserébe -, a magyar szurkolótábor pedig előbb rendkívül gyengének minősítette a nemzeti csapat teljesítményét, majd felzendült a "soha ne add fel". Az utolsó két percet emberelőnyben töltötte Majoross Gergely együttese, ám ebből is szlovén gól született, az újpesti Andrej Hebar adta meg a kegyelemdöfést a miskolci Ziga Pance átadása után.

Az utolsó forduló előtt egy győzelemmel és három vereséggel áll a magyar csapat, amelynek így a bennmaradásért kell küzdenie, pedig az eredeti célkitűzés a legjobb háromba kerülés volt.

A válogatott vasárnap 15.30-tól a házigazda kazahok ellen zárja a vb-t. Az első két helyezett játszhat majd a 2020-as, svájci elit vb-n, az utolsó pedig kiesik a divízió I/B-be.

MTI

Eredmény, 4. forduló:
Szlovénia-Magyarország 6-0 (1-0, 3-0, 2-0)
Hozzászólások