Jégkorong - A modell felcsúti, de a hokiban van értelme a TAO-nak
A modell felcsúti, de a hokiban van értelme a TAO-nak
Fotó: Europress/AFP

A modell felcsúti, de a hokiban van értelme a TAO-nak

Mártha BenceMártha Bence
2018/04/24 12:00

Egyeseknek egyszerű szitokszó, másoknak az egészségügyből és az oktatásból kicsatornázott források fedőneve, sokan egyszerűen a stadionépítésekkel kapcsolják össze, és persze ott van az ellenérdekelt fél, akiknek köldökzsinór a TAO. És bár tény, hogy egy kicsit mindegyik, azért nem árt, ha tudjuk, hogy akad, ahol igenis jó helyre megy a pénz. Fehérváron jártunk. 

Székesfehérvár a magyar jégkorong egyik bölcsője. Amikor még vágyálomnak is bátornak tűnt a mostani, kiemelt sportági státusz, és a jégidő értéke csak a szent gráléhoz volt mérhető, itt már az adott keretek között komolynak mondható munka, és még komolyabb tervek voltak. Ami a veszprémi kézilabdának Hajnal Csaba, az a fehérvári hokinak Id. Ocskay Gábor: az Öreg - akit még Orbán Viktor is elnök úrnak szólít - megálmodta, felépítette, és irányba állította a klubot, ami annak ellenére a legfontosabb magyar hokicsapat, hogy első csapatával éppen nem is indul a hazai bajnokságban.

A hoki kér enni, sőt jó étvágya van

"Tisztán versenyeztetési szempontból nézve (tehát most a fizetéseket félretéve), ha kosárlabda csapatod van, adsz rájuk egy cipőt mezt, pár labda, és kész is vagy. Kézilabda detto, csak mondjuk kicsit többen vannak. 

Ha viszont hokiklubot viszel, akkor egészen más a helyzet" 

- mondta félig viccesen a Fehérvár AV19 gazdasági igazgatója, Debreceni Gábor.

Ifj. Ocskay Gábor szobrának avatása a csarnok előttIfj. Ocskay Gábor szobrának avatása a csarnok előttFotó: Fehervarav19.hu

"Értelemszerűen először is jég kell, ami már eleve akkora költség, mint öt sima sportcsarnok fenntartása, de még ennél is komolyabb pénzeket visz el a felszerelés. Amikor a tévében azt látod, hogy eltörik egy játékos ütője, benyúl a kispadhoz, és kivesz egy másikat, akkor én azt látom, hogy elfüstölt 160 ezer forint. Ezek az ütők ugyanis 70-80 ezerbe kerülnek, egy profi hokikori meg 200-ba. A vállvédők, a mezek, a teljes felszerelés is komoly költség, igaz, azokból általában elég egy évre játékosonként egy, botból meg a két felnőtt csapat 50 játékosa elhasznál 1300-at" - tette hozzá a közgazdász végzettségű Debreceni, aki társadalmi munkát végző szurkolóból lett gazdasági vezető a klubnál.

"Fenntartunk egy rakás csapatot, egyet az EBEL-ben, egyet a magyar bajnokságban versenyeztetünk, és minden korosztályban indulnak utánpótláscsapataink egészen a legfiatalabbaktól kezdve. Dolgozik a két klubnál 30 főállású edző, és egy relatíve kisebb adminisztratív, és egyéb kiegészítő munkát végző csapat."

"A munkánk lényege azonban nem csak az EBEL-csapat, nem is csak a Titánok, hanem az a 350 gyerek is, akik az akadémián nevelkednek." 

Három éhes száj

"Egy profi sportklubnak három szája van, amit etetni kell: van egy létesítmény, amit fenn kell tartani, van a profi csapat, amit versenyeztetni kell, és van az utánpótlás. Egy hokiklubnál ezek különösen komoly költségeket jelentenek, így nekünk hatalmas segítség volt, amikor kiderült, hogy az akadémiát 90 százalékban külső forrásokból, konkrétan a TAO-ból tudjuk finanszírozni."

Szupermini korosztálySzupermini korosztályFotó: jegkorongakademia.hu

"A fehérvári jégkorong költségvetése nagyjából 1,3 milliárd forint. Ebből a felnőtt csapaté nagyságrendileg 800-900 millió, a fennmaradó 450-500 millió az akadémiáé. Ocskay Gábor 2011-ben adta ki a jelszót, hogy külön kell választani a profi sportot és az utánpótlást, mert a TAO-rendszernek köszönhetően a profi csapattól külön is finanszírozhatóvá vált az akadémia" - idézte fel a gazdasági igazgató.

"Tulajdonképpen szervezetileg a felcsúti mintát követtük, hiszen nálunk is egy közhasznú alapítvány kezeli az akadémiát, aminek az volt az oka, hogy még a gyanú se merülhessen fel, hogy a TAO-pénzeket például játékosok fizetésére fordítjuk."

Debreceni elmondta, ha nem lenne TAO, képtelenek lennének ütőképes nemzetközi, és magyar csapatot, valamint kiváló utánpótlásbázist fenntartani úgy, hogy még a jégpályát (aminek a város a tulajdonosa, de a klub az üzemeltetője) is működtetni kell. "A TAO nélkül nem tudod üzemeltetni a fehérvári jégkorongot. Összeomlik az egész rendszer."

Akkor a felnőtt csapatra nem is jut TAO-pénz?

"A Fehérvár AV19 két jogcímen tud TAO-pályázatot beadni: az egyik a sokak által támadott személyi jellegű ráfordítás, ami az uniós irányelvek szerint három gazdasági év alatt lehívható 200 ezer euró (nagyjából 60 millió forint). Ezt tilos játékosok fizetésére költeni, és mi nem is tesszük, edzőket és szakembereket fizetünk belőle. A másik a tárgyi eszközberuházás, ami nekünk azért óriási segítség, mert a két felnőtt csapat felszerelésigénye egy évben nagyjából 150 millió forintot tesz ki."

Hozzátette, fogalma sincs, hogyan hívják le ezeket a támogatásokat más sportcsapatok, hiszen nincs még egy olyan eszközigényes sportág, mint a jégkorong, a látvány-csapatsportok közül. A csapatok mellett sok neves szakember dolgozik, így a személyi jellegű ráfordítással sem kell úgy ügyeskedni, mint más sportágak klubjai teszik azzal, hogy a fél játékoskeret utánpótlásedzőnek van bejelentve.

Az év műhelye lett az akadémia tavalyAz év műhelye lett az akadémia tavalyFotó: Fehervarav19.hu

"A profi klubnak nagyjából 200 milliós TAO-támogatást igényelhetünk úgy, hogy 100 milliót önrészként mi teszünk hozzá. Ez, bár a teljes költségvetésünk pusztán 15-20 százalékát teszi ki, óriási segítség a klubnak, hiszen például olyan költségeink vannak, mint a jégcsarnok fenntartása, ami évente 250 millió forintot tesz ki."

A profi csapat a perspektíva miatt kell

Felmerül a kérdés, hogy mi lenne, ha tényleg csak az utánpótlás kapna pénzt, a profi csapat pedig oldja meg az életét, ahogy tudja. Debreceni szerint ez ugyan a kisebbik rossz lenne, de nagy szükség van a profi csapatra is. "Lemész az akadémiára, és látod a nyolcéves gyerkőcökön, hogy most még mindegyik úgy gondolja, jégkorongozó lesz belőle."

 14-15 évesen még mindenki hokijátékos akar lenni14-15 évesen még mindenki hokijátékos akar lenniFotó: jegkorongakademia.hu

"Kell nekik a perspektíva, és Fehérváron nagyon jól fel van építve az egész rendszer: kezdődik az akadémián, aztán különböző korosztályos csapatok, aztán Titánok, és a legjobbak bekerülnek az EBEL-csapatba. Ha nem tudod nekik megmutatni, hogy miért dolgoznak, egy idő után lemorzsolódnak, és elveszíted a legnagyobb tehetségeket." 

"A profi sport viszont sok pénzbe kerül, de talán jó visszaigazolás, hogy az EBEL-ben 27 hazai mérkőzésen csaknem telt házzal megyünk, immár tíz éve."

Debreceni elmondta, a magyar bajnokságban induló csapat szinte túlnyomóan saját nevelésű jégkorongozókból áll, és évről évre kerülnek fel az EBEL-keretbe is olyan játékosok, akiket a fehérvári utánpótlás nevelt ki. "Az akadémia kollégiumában egyébként több székely srác is lakik, akik nagyon tehetségesek, de otthon nem biztos, hogy megkapnák azt a képzést, amit nálunk. Ezekből a fiatalokból idővel magyar válogatott jégkorongozó lesz, vagy legalábbis lehet." 

Minden transzparens

A fehérvári jégkorong 1,2 milliárdjának, benne a TAO-rendszerből lehívott kb 600 millió forinttal, minden fillérjével elszámol a klub. "Minden fent van a honlapunkon 2011-től a mai napig. Aki veszi a fáradtságot, és átböngészi, az láthatja, hogy minden fillér oda kerül, ahol a helye van. Amikor csúcsra járatták a TAO-hisztit, én személy szerint nem értettem, hogy miért számít annyira, hogy mely cégek támogatják az egyesületeket. Költségvetési szempontból szerintem mindegy, hogy azt a 400 milliót egy nagy multi cég teszi bele, aki egyébként tapasztalatból mondom, nagyon is megnézi, hova és milyen célra ad támogatást, vagy 50-100 kvázi kisebb vállalkozás. A végeredmény ugyanaz, egy forinttal sem lehet több 400 milliónál. Tulajdonképpen nekem van vele több munkám."

Egy újabb korosztályos bajnokcsapatEgy újabb korosztályos bajnokcsapatFotó: jegkorongakademia.hu

"Mondjuk például az Akadémia 400 milliós programjának elfogadásához szükséges a Szakszövetség jóváhagyása. Utána az EMMI miniszter jóváhagyása, majd legvégül az NGM miniszterének jóváhagyása. Az elszámolási időszak után a Magyar Jégkorong Szövetségben is komoly ellenőrzésen esnek át a dokumentumok, alaposan ellenőriznek minden tételt, ennek eredménye pedig szintén nyilvános, az MJSZ honlapján elérhető, melyik ellenőrzés, milyen eredménnyel zárult."

Debreceni elmondta, nem csak azért nincs szükség pénzügyi ügyeskedésre, mert a szponzorok és a város bőkezűen támogatják a jégkorongot, hanem azért sincs, mert pont a hoki költségérzékenysége miatt fel sem merülhet, hogy a pénzt ne arra költsék, amire lehívják. 

Ha ebből a pénzből valaki ilyen-olyan úton saját célra kivenne, az így keletkezett lyukat ki tömné be? Hazaküldenénk az edzésről a gyerekeket, mert nincs jég? Vagy azt mondanám az egykori NHL-játékosnak, hogy vigyázzon az ütőjére, mert nincs pénz újra? Nem utaznának a gyerekek a Junior EBEL meccsekre?"

"Az akadémiával főleg nem szabad ügyeskedni. A sportág legnagyobb magyarországi ikonja a névadónk... Sajnos. Sokkal jobban örülnék, ha itt ülne mellettünk a vezetésben. Vagy a jégen dolgozna edzőként, de sajnos így alakult az élet. Édesapja, a kuratórium elnöke. Miattuk sem, az egész város miatt sem engedhetünk meg magunknak semmi ilyesmit. Látom a városban a gyerekeket Akadémiás kabátokban, büszkén viselik, az autókon a hokis matricákat. Ez a város büszke a jégkorongozókra, és ennek így is kell maradnia!"

Büszke akadémistákBüszke akadémistákFotó: jegkorongakademia.hu

A TAO-pénzekért folyó harcban sok magyar sportklub elég gátlástalanul nyomul, akadnak például olyan vidéki csapatok, akik a város összes óvodájának minden gyerekét leigazolják, hogy minél nagyobb összegre pályázhassanak, de se edzeni, se versenyeztetni nem akarják, vagy nem tudják őket. Fehérváron ilyesmiről szó sincs.

"Az U8 a legalsó korosztály, de csak az számít igazolt játékosnak, aki pályára lép valamilyen tornán vagy mérkőzésen. Az nyilván egyértelmű, hogy egy jégkorongozó gyereket nem lehet egyből kizavarni egy meccsre, alsó hangon egy évig foglalkozol vele, mielőtt támogatást tudsz kérni rá. Tehát nekünk ezeket a gyerekeket először jégre kell állítanunk, és csak alátámasztott gyermeklétszám után tudunk TAO-pályázatot beadni."

Mindezt úgy, hogy közben az akadémia 20 edzőjét (több kanadai, és szlovén szakember is dolgozik itt), a kollégium és a jégpálya fenntartását is rendezni kell. "Négy éve rájöttünk, hogy nem férünk el, ezért - szintén TAO-pénzből - építettünk egy sátras edzőpályát a csarnok mögött. Véleményem szerint az egyik legjobb edzőpálya az országban, és alaposan ki is használja az akadémia."

Futószalagon jönnek a tehetségekFutószalagon jönnek a tehetségekFotó: jegkorongakademia.hu

"Mondanom sem kell, egy játékos felnevelése nyolcéves korától sokkal többe kerül, mint leigazolni egy kész jégkorongozót egy másik csapattól. Ennek az ad értelmet, hogy az a gyerek, aki nálunk hokizik, az nem a Facebookon tölti a délutánját, nem kocsmázni jár suli után, hanem csapatszellemet, sportszerűséget és sportos életmódot tanul nálunk. Nyilván nem lesz mindenkiből jégkorongozó, de aki 18 évesen kihullik a rendszerből, az sem vesztegette el a hokira áldozott éveit, hanem nagyon is több lett velük."

Nem mellesleg a fehérvári akadémia U20-as csapata idén megnyerte az EBEL 20 év alattiak számára kiírt sorozatát (Erste Bank Young Star League). Nincs ebben semmi meglepő, hiszen már harmadszor tett így, pedig még csak hat szezont élt meg az EBYSL.  

Hozzászólások