Jégkorong - A mi Szapporónk - kötelező néznivaló, nem csak hokibolondoknak!
A mi Szapporónk - kötelező néznivaló, nem csak hokibolondoknak!
Fotó: jegkorongszovetseg.hu

A mi Szapporónk - kötelező néznivaló, nem csak hokibolondoknak!

Rév DánielRév Dániel
2018/04/16 20:02

Tíz évvel azután, hogy a magyar férfi jégkorong-válogatott először jutott fel a legjobbak világbajnokságára, az A-csoportba, a főszereplők és a sikerkovácsok emlékeznek vissza a sikerre és az odáig vezető útra Gallai László filmjében.

Az A mi Szapporónk nem árul zsákbamacskát. Már a címből egyértelművé válik, hogy egy teljességgel személyes és szubjektív visszatekintést várhat a néző. De talán pont ez az, ami igazán jól sikerült a készítőknek. A film úgy tudja elővenni a nyilatkozatokon és archív felvételen keresztül az ember memóriájából az élményeket, hogy elő tudja venni azokat az érzelmeket is, amiket az ember átélt ebben a történelmi időszakban.

A fenti vallomást még 2015-ben, a krakkói feljutás után írtam. Azóta megvolt Szentpétervár, megvoltak az újabb könnyek, az újabb olyan élmények, amelyeket életem végéig magammal fogok vinni. Most pedig, néhány nappal egy újabb budapesti vb előtt, tökéletes hangolódást jelentett számomra Gallai László - vagy ahogy szerintem mindenki ismeri, Galuska -, a SportTV szerkesztőjének filmje.

Az A mi Szapporónk persze nem Szapporóban indít, hanem végigjárja azokat az állomásokat, amelyek Szapporóig elvezettek, kezdve a nyolcvanas évek dunaújvárosi edzéseivel, ahol kialakult annak a válogatottnak a magja, amely 2008-ban feljutott a legjobbak közé. Azt hiszem, hogy a jégkorongot régóta követő olvasóink nagyjából sejthetik, hogy mik a következő állomások, de minden részletet amúgy sem szeretnék lelőni.

És ami számomra különösen fontos volt, hogy az A mi Szapporónk nem ér véget Szapporóban. Mert Szapporóhoz hozzátartozik ifj. Ocskay Gábor halála, és Szapporóhoz hozzátartozik Zürich, az A-csoportos világbajnokság is. Számomra legalábbis így kerek, így egész ez a bő egy év, amikor a válogatott és az élet olyan érzelmi hullámvasútra tett fel, amiről azóta sem tudtam leszállni. Pedig félek a hullámvasutakon.

Szóval egy dolgot tudok javasolni: nézzétek meg. Nézze meg az, aki 30 éve jár meccsekre és fagyoskodott a Kisstadionban, nézze meg az, akit az Aranygeneráció vonzott be, és nézze meg az, aki esetleg vasárnap, vagy jövő héten megy majd először válogatott hokimeccsre. Úgyis ott ragad.

A film először április 17-én, 19 órakor lesz látható a Sport1-en. Aki pedig újra átélné az ukránok legyőzését, az pontosan a döntő 10. évfordulóján, április 19-én, 13 órától megnézheti a szapporói magyar-ukránt. A 2018-as világbajnokság április 22-én kezdődik. A rendezővel beszélgetünk a Klubrádión, április 16-án, 21:30 környékétől.

Hozzászólások