Vízilabda - Varga Dénes a válogatott új csapatkapitánya
Varga Dénes a válogatott új csapatkapitánya
Fotó: Dobos Sándor/waterpolo.hu

Varga Dénes a válogatott új csapatkapitánya

Takács MártonTakács Márton
2016/07/08 16:57

A BENU-kupa pénteki sajtótájékoztatóján kiderült, hogy Varga Dániel helyett ezentúl öccse, Varga Dénes lesz a magyar válogatott csapatkapitánya.

A riói olimpiára készülő férfi vízilabda-válogatott július 15. és 17. között a Margitszigeten a horvátok, a grúzok és az ausztrálok ellen játszik felkészülési mérkőzést a BENU-kupán. Ennek kapcsán tartottak pénteken sajtótájékoztatót a Magyar Vízilabda-szövetségben, ahol megtudtuk, hogy az olimpiai keretből kimaradó két center, Tóth Márton és Bedő Krisztián még részt vesz a felkészülésben, sőt, előbbi Rióba is kiutazik, hogy megfelelő létszámban tudjanak egymás között két kapura gyakorolni a válogatott tagjai. A csapat július 30-án utazik az olimpia helyszínére és első mérkőzését augusztus 6-án, magyar idő szerint 14 órakor (ottani idő szerint reggel 9-kor) játssza a szerbekkel. Ez a találkozó nyitja az ötkarikás játékok vízilabdás programját.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a szövetségi kapitány hétfőn hirdette ki az utazó keretet, pénteken rákérdeztünk, hogy miért ilyen szokatlanul korán. Mint ismeretes, Benedek Tibor mindössze három hét felkészülés után megnevezte az olimpián résztvevő tizenhármat. A névsor hivatalos leadási határideje egyébként július 19.

"Kifejezetten az olimpia miatt hirdettem ilyen korán utazó keretet. Elég rendhagyó, de úgy gondolom, hogy nem kell a megszokott eljáráshoz igazodnom. Úgy gondoltam, hogy ez volt a jó döntés, ezt hoztam meg. A 13 innentől együtt tud készülni. Szeretném, hogy megmaradjon a feszültség, ami már nem a csapatba való bekerülés miatt van, hanem kifejezetten az olimpia miatt. A célunk, hogy innentől kezdve ez a 13 erősödjön tovább." - mondta Benedek Tibor.

Még a sajtótájékoztató előtt nyilatkozott honlapunknak Benedek Tibor és egy nagy bejelentéssel is szolgált.

"Még egy változást kell bejelentenem, Varga Dániel csapatkapitány szerepét átveszi Varga Dénes, ennek kizárólag szakmai okai vannak, az én döntésem. Ezzel Varga Dániel játéka jelentősen javulni fog, Varga Dénes pedig, bár több feladatot kap, úgy gondolom, hogy így is képes a jó játékra, de ezen kívül kap egy plusz vezető szerepet is."

Jövő hét vasárnapig itthon készül a csapat, pénteken a brazilokkal kétkapuzik, szombaton pedig az olimpia házigazdájával játszik felkészülési mérkőzést Miskolctapolcán.

"A felkészülésünk ezen szakasza vegyes, ezen a héten még mindenképpen a fizikai felkészülésen van a hangsúly, de jövő héten már a BENU-kupára helyeződik a hangsúly, ott meg már a játék lesz főszerepben. Fizikálisan jelentősen könnyebb már a munka, mint eddig, az elmúlt három évben."

Ebben a 12 évvel ezelőtt készült riportban, az athéni olimpiára való felkészülés közepén az akkor 17 éves Varga Dénes nyilatkozik a válogatotthoz való csatlakozásról, a csapatkapitány Benedek Tibor pedig nem tudott mit mondani és elnevette magát, mikor kiderült, Varga Dénesnek ő a példaképe. Azóta eltelt 12 év, mostantól Varga Dénes a Benedek Tibor szövetségi kapitány által irányított válogatott csapatkapitánya.

A sajtótájékoztató után a négyszeres olimpiai bajnok Ratko Rudic vezette brazilokkal kétkapuztak a mieink. Nálunk Hárai Balázs nem játszott, ő külön végzett egyéni munkát. A kapunkat az első félidőben Nagy Viktor, a másodikban pedig Decker Attila védte. A brazilok a magyar válogatott kék színű sapkájában játszottak, soraikban a budapesti Final Six MVP-jével, Felipe Perronéval, aki néhány csodás lövéssel megmutatta klasszisát. Perrone 5-ösben, tehát Vámos Márton fejfedőjében szerepelt, míg a Vasasból és az OSC-ből ismerős Adrià Delgado 8-asban, vagyis Szivós Márton sapkájában. Játszott Bedő Krisztián és Tóth Márton is, nagyon élt a két balkezesünk, Vámos Márton és Zalánki Gergő. A magyar csapatban hárman is 3-as számú sapkát viseltek, Erdélyi Balázs, Manhercz Krisztián és az új csapatkapitány, Varga Dénes. Nagy különbséggel nyerték meg a mieink a partit, de volt olyan eset, hogy az egyik magyar támadásnál Benedek Tibor átsétált a brazil térfél közepére taktikai utasítást adni.

A BENU-kupa programja:

Július 13., szerda:

Széchy-uszoda:

Spanyolország-Ausztrália - 19.00 (női mérkőzés)

Magyarország-Olaszország - 20.30 (női mérkőzés)

Július 14., csütörtök:

Széchy-uszoda:

Spanyolország-Olaszország - 19.00 (női mérkőzés)

Magyarország-Ausztrália - 20.30 (női mérkőzés)

Július 15., péntek:

Hajós-uszoda 50-es medence: Olaszország-Ausztrália - 13.00 (női mérkőzés)

Grúzia-Ausztrália - 17.30 - (férfimérkőzés)

Magyarország-Spanyolország - 19.00 (női mérkőzés)

Magyarország-Horvátország - 20.30 (férfimérkőzés)

Július 16., szombat:

Hajós-uszoda, 50-es medence: Horvátország-Ausztrália 19.00 (férfimérkőzés)

Magyarország-Grúzia - 20.30 (férfimérkőzés)

Július 17., vasárnap:

Hajós-uszoda, 50-es medence: Magyarország-Ausztrália - 10.00 (férfimérkőzés)

Horvátország-Grúzia - 11.30 (férfimérkőzés)

Kövesd a Ráúszás blogot a Facebookon és Twitteren is!

Hozzászólások