Vízilabda - Vámos és Gangl is először lett az év vízilabdázója
Vámos és Gangl is először lett az év vízilabdázója
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Vámos és Gangl is először lett az év vízilabdázója

Takács MártonTakács Márton
2017/12/20 09:16

A Magyar Távirati Iroda Sportszerkesztőségének felkérésére a hazai szövetségek 1964 óta minden esztendőben eldöntik: kik sportágukban az év legjobbjai. Idén 56 sportág szövetsége válaszolt az MTI megkeresésére. A férfi vízilabdázók közül a Szolnokkal idén mindent megnyerő és világbajnoki ezüstérmet is szerző Vámos Márton, a nőknél az UVSE és a válogatott első számú kapusa, Gangl Edina végzett az élen.

A voksolás történetében az abszolút csúcstartó Portisch Lajos sakknagymester, aki 23-szor lett első 1964 és 1994 között. Az idei győztesek közül kiemelkedik a fallabdázó Krajcsák Márk és a búvárúszó Balázs Péter, mindketten 13. alkalommal lettek a legjobbak. A tornász Berki Krisztián tizenegyedszer, az úszó Cseh László és a szörfös Gádorfalvi Áron pedig egyformán tizedszer érdemelte ki szövetsége elismerését.

Vámos Márton a Szolnokkal idén magyar bajnok és Bajnokok Ligája-győztes is lett, majd a nyári budapesti világbajnokságon is világklasszis teljesítményt nyújtott, a vb legjobb játékosának is megválasztották. Nyáron ezt írtuk róla a tornáról szóló értékelésünkben:

"16 találatával ő lett a lett a házi gólkirály, kiosztott hét asszisztot is. Minden meccsen betalált, és egynél többször az egyes partikon, sorrendben 2, 3, 4, 2, 2, 3 gólt hintett. Mára az egyik, ha nem a legkiválóbb balkezes pólós a mezőnyben, de a balkezest ki is vehetjük a mondatból, hiszen ő lett a torna MVP-je, feltéve a koronát egész éves, szédületes teljesítményére."

Ősztől a Ferencvárosban folytatta pályafutását, ahol az FTC egyik kulcsembereként járult hozzá a zöld-fehérek jó teljesítményéhez, Euro-kupa-elődöntőjéhez. 26 találatával vezeti az OB I góllövőlistáját, szabaddobásai élményszámba mennek, jelenleg ő az élvonal legértékesebb játékosa a szövetség pontszámai szerint.

A total-waterpolo.com szaklap által első alkalommal szervezett nemzetközi szavazáson Magyarországról Märcz Tamást, Cseh Sándort és a vlv.hu szerkesztőségét kérték fel a részvételre. A világ legjobb játékosa Sandro Sukno lett, a legjobb öt között és a szavazatok alapján összeállított "álomcsapatban" két magyar szerepel, Nagy Viktor és Vámos Márton, Nagy a harmadik, Vámos a negyedik helyen.

Vámos FTC-sapkában

Gangl Edina az UVSE-vel idén zsinórban harmadszor lett magyar bajnok, a válogatottal ötödik lett a hazai rendezésű világbajnokságon. Így értékeltük a vb után:

"Tartást adott a csapatnak, 53%-os védési hatékonysággal zárt. A válogatott egyik legjobbja volt a világbajnokságon, a két legerősebb ellenfél, a holland és az olasz meccsen is remekelt, bőven 50% felett teljesített. Posztján ő a legjobb itthon."

Vízilabda: 

Vámos Márton (FTC) 1.

Gangl Edina (UVSE) 1.

Zárójelben annak jelölése, ki hányadszor végzett az élen.

Hozzászólások