Vízilabda - Tíz év után távozik a Honvéd és a becenevek mestere, Vad Lajos
Tíz év után távozik a Honvéd és a becenevek mestere, Vad Lajos
Fotó: waterpolo.hu

Tíz év után távozik a Honvéd és a becenevek mestere, Vad Lajos

Takács MártonTakács Márton
2018/04/05 16:46

Szerda délután jött a hír, a szezon végeztével tíz év után távozik posztjáról Vad Lajos, a férfi vízilabda OB I-ben szereplő RacioNet-Honvéd vezetőedzője. Szubjektív, kevésbé szakmai jellegű portrénk az élvonal egyik legszínesebb egyéniségéről, akivel kapcsolatban összegyűjtöttük kedvenc anekdotáinkat, aranyköpéseit és kérésünkre Szivós Márton is beszélt róla.

"Mit csinálsz, fiam? Gyere ki!" - a Honvédnak volt egy olyan szezonja, amikor Vad Lajosnak ettől a mondatától zengett a legtöbbször a Kőér utcai uszoda. Úgy tűnik, egy ideig ezt nem fogjuk tőle hallani az OB I-ben, legalábbis a Honvédnál nem. Szerdán jelent meg egy videó a Budapesti Honvéd Sportegyesület honlapján, amelyen Vad Lajos bejelentette, az idény végétől nem ő lesz a Honvéd mestere. A jelenlegi mezőnyben a Vasasnál dolgozó Földi László után ő töltötte a második legtöbb időt edzőként ugyanannál a klubnál, tíz évet.

Vad Lajosnak félelmetes balkeze volt játékoskorában. A kitűnő televíziós újságíró és producer, Lévai Balázs csapattársa volt a Ferencvárosban: "Vad Lajosék pár évvel idősebbek voltak nálunk, rájuk felnéztünk, jártunk a meccseikre. Egy évet játszottunk együtt a Fradiban, tök jóban voltunk. Iszonyú jó bal keze volt Lajosnak, elképesztően pontosan és gyorsan lőtt, sokkal több volt benne játékosként, mint ami kijött". - mesélte nekünk Lévai Balázs a Tesis a világ-interjúnkban. Lévai úgy dedikálta neki Lovasi című könyvét, hogy „Lajos barátomnak, a legjobb balkezes játékosnak, akivel valaha egy csapatban játszottam”.

Lévai_Lovasi.jpgLévai Balázs dedikálja Vad Lajos Lovasi-könyvét - Fotó: Viló Zsófia/a Racionet Honvéd Facebook-oldala1993 óta követjük szenvedélyesen a magyar vízilabdát, azóta biztos, hogy Vad Lajos a legfiatalabb vezetőedző, aki bajnok lett az OB I-ben, 2000-ben a Ferencvárossal, mindössze 35 évesen (játékosként 1988-ban és 1990-ben is az FTC bajnokcsapatának tagja volt). Vele nyert legutóbb bajnoki aranyérmet az FTC, 18 éve várnak az ismétlésre a zöld-fehérek szurkolói.

A Honvédnál töltött tíz éve során megjárták a Bajnokok Ligája csoportkörét, a LEN-kupában pedig elődöntőbe jutott vele a klub 2011-ben. Vezetésével bajnoki bronzérmesek voltak 2009-ben, olyan játékosokkal a csapatban, mint Molnár Tamás, Vári Attila, vagy Gergely István. 2010-ben óriási meglepetésre legyőzték az előzetesen esélyesebbnek vélt Egert a Magyar Kupa döntőjében, és egy év múlva is MK-finálét játszottak, ahol sokáig emlékezetes mérkőzésen  kaptak ki 9-8-ra a Szegedtől. Talán egy nagyobb kisiklása volt vele a Honvédnak, a tavalyi kilencedik hely, amiután idén már újra sikerült a felsőházba jutás úgy, hogy kiütötték  az OSC-t, bravúrral mentették  döntetlenre a Miskolc elleni bajnokijukat, a BVSC-t a bajnokságban  és a kupában  is legyőzték.

Nála lett meghatározó OB I-es pólós Bátori Bence, Salamon Ferenc, Jansik Dávid, Lévai Márton, Angyal Dániel, Illés Sándor. Szinte minden egyes szezonjában újjá kellett építenie a csapatát, többnyire sikerrel. A 2012-es Honvédban olyan pólósok voltak még, mint Gór-Nagy Miklós, Tóth Márton, Hárai Balázs, Kovács Róbert, Mátyás Zoltán, Hangody György és Hangody László. Sokan közülük visszajárnak a Kőérbe meccset nézni és a legnagyobb szeretettel beszélnek a honvédos időszakukról, amely egy nagyon jó baráti közösség volt és azóta is az. Vad Lajosnak ebben is hatalmas szerepe van. Egy esztendőt, a 2008/2009-es évadot töltötte a Honvédban a román válogatott Andrei Iosep, aki azóta is baráti kapcsolatot ápol volt játékostársaival és edzőjével.

Honvéd_2012.jpgA 2012-es Honvéd civilben

Lajos 50. születésnapján, az igen jó hangulatú köszöntésen is jó néhányan ott voltak közülük, Gór-Nagy Miki például saját készítésű pálinkával lepte meg korábbi mesterét, volt szép torta, amelynél “Lali” bizonyította, hogy az a legendás balos tortaszeletelésben is kiváló.

torta.jpg

Vad mester szeret minden játékosának becenevet adni, a már Szolnokon pólózó Fülöp Bence így lett nála Rántott hús, a jelenleg vasasos Marnitz Gergő Pacal, a debreceni Szőke Szabolcs Kálmán, az Amerikában tanuló és pólózó Tóth Bendegúz pedig Grissini, egy tatabányai születésű játékosa csak simán Bányász. Amikor valaki megkérdezte tőle, hogy miért, azt válaszolta: “Miért mi legyen, tanár?". A legjobb, hogy Lajos Steinmetz Barnabás édesapja, a háromszoros KEK-győztes pólókapus, Steinmetz János után csak „Janikám”-nak hívja Barnát, ahogy Kásás Tamás „Zolikám” ugyanezen az alapon a ’95-ös Fradi óta. Ő csak tudja , mit jelent, ha Kásás és Steinmetz a csapatában van, még játszottak is együtt az FTC-ben így hárman, 2012-től tavaly nyárig pedig ő volt Barna edzője a Honvédnál. Különleges helyzet az is, hogy fia, Vad Levente is a játékosa. Lásd még: “mit csinálsz, fiam?!”

Szivós_Vad.jpgSzivós Márton és Vad Lajos, a két barát

“Szivós Marci a vízilabdázás Paganinije” – mondta többször egyik közös kedvenc játékosunkról, akit Lajos gyerekkora óta ismer. Már csak Szivós Márton van ott most is azok közül a Honvédnál, mint akkor, amikor Lajos átvette a csapatot 2008-ban. Abba is érdemes belegondolni, hogy a Honvédnál az elmúlt 20 évben mindössze két vezetőedző dolgozott, Kovács István és Vad Lajos is egy-egy évtizeden át volt a főnök a parton.

Kérésünkre Szivós Márton elmondta, mit jelent neki Vad Lajos, sokat.

“Gyerekkorom óta ismerem Lajost, a mi kapcsolatunk nem hagyományos edző-játékos viszony, hanem barátság, amit jól tudunk kezelni, ezért is működött, működik olyan jól, ezért tudtunk, tudunk olyan remekül együtt dolgozni. Sok közös sztorink van már abból az időből, amikor apukám volt a Fradi edzője, Lajos pedig a csapat egyik játékosa, én pedig sok időt töltöttem a népligeti uszodában. Ezért is értjük egymást már egy nézésből. Nagyon szerettem és szeretek most is nála játszani. Azért különösen hálás vagyok neki, mert a rigolyáimat megfelelően tudja kezelni. Hol egy nevetéssel, hol odaszólással, vagy egy kulcsmondattal fel tud paprikázni. De nem csak én, hanem a Honvéd is köszönettel tartozik neki az elmúlt tíz évben nyújtott munkájáért. Sosem egy kész csapatot kellett irányítania, amit “aláraktak”, hanem gyakorlatilag évről évre új együttest kellett építenie. Közös munkánk elején, 2010-ben együtt nyertünk Magyar Kupát a Honvéddal, majd egy évvel később is bejutottunk a kupadöntőbe, egyik alkalommal se mi voltunk a favoritok. Minden csapat életében vannak hullámvölgyek, amikor egy-egy nagy siker után a kiesés közelébe kerül az adott gárda, vagy ki is esik. A Honvéd az ő hathatós segítségével sosem jutott ilyen mélységekbe, mindig a középmezőnyben tartotta a csapatot, vagy az elején, vagy a végén, de mindig a középmezőnyben és egyszer-egyszer borsot is törtünk a nagycsapatok orra alá. Ebben neki óriási szerepe volt.”

Szivós_Vad_2.jpg

Ő volt Lali a néhai SportKlub TV népszerű, Medenceszomszédok című, a csatorna vízilabda-közvetítéseit reklámozó videójában. A legtöbb nyilatkozatában nélkülözte a közhelyeket: “Nem kértem a játékosoktól, hogy középre lőjenek, szegény kapusok nem tudtak elugrani se. Ha odalőnek, legalább fájjon!”. Kedvelt formulája az “ennek üzenetértéke van”-szöveg. Koji Takeiről mondta, hogy “egyet nagyon jól csinál, nagyon jól beszél japánul“. Legalább annyiszor hallhattuk tőle mi is személyesen a “nem mondanám el, mi történt, mert akkor eltiltanak” mondatot. Amikor egyszer megkérdezték tőle, hogy kivel erősítené meg a csapatot, Messi és Ronaldo nevét mondta.

Vad Lajos nagyon szeret olvasni, a történelem rendkívül érdekli. Az Europarkban lévő nagyobb könyvesboltban ismerte az egyik eladót, aki egy idő után már várta az új címekkel, kikészítette a neki való köteteket. Igen jó zenei ízlése van, Ramones cd-ket hallgat például a kocsijában.

Egyszer A nyughatatlan c. filmet nézték Hangody György ajánlására a buszban ülve egy vidéki meccsre menet. Hátrafordulva Lajos öt percenként kérdezgette Gyuritól, “ez jó film, Gyuri?“.

“Ez Szentes, nem New York” – mondta remek japán légiósának, a Honvédnál két szezont töltő, gumikezű Koji Takeinek, amikor a csapattal leértek a Kurca partjára. A gyors és a lassú úszást japán autómárkák nevével jelezte neki, a Toyotát lehetett többször hallani. Azon kevesek közé tartozik, akit gyakran lehet látni más csapatok meccsein a lelátón, például Miskolctapolcára is elutazott, amikor ott rendezték a Volvo-kupát 2011-ben.

E sorok íróját sokszor érte az a vád az utóbbi három évben, hogy honvédos lenne. Nos, ezt a félreértést itt és most cáfolnánk. Egyszer Csurka Gergő megírta, hogy ő UTE-drukker volt. Ha a legkiválóbb pólós szakíró megtette, mi is csatlakozunk hozzá. Annak a nagy Újpestnek szurkolt e cikk szerzője is a ’90-es években, amellyel Benedek Tibor, Vincze Balázs, Dala Tamás és Szabó Zoltán megszerettette velünk a vízilabdát. Azóta senkinek.

Mi nem a Honvédhoz, mint klubhoz kötődünk, hanem Szivós Marcihoz, Gergely Istvánhoz, Illés Sándorhoz vagy Simon Rolandhoz, és persze Vad Lajoshoz. Ez akkor is így lenne, ha a Holdon játszanának, edzősködnének és nem a Honvédban. Ahogy nagyon kedveljük Madaras Norbertet, Varga Dánielt és Dénest, Dabrowski Norbertet vagy Märcz Tamást is, pedig semmi közük nincs a Honvédhoz.

Vad Lajos az egyik legmegosztóbb edző, vagy nagyon szeretik, vagy rendkívül utálják. Mi nem az utóbbiak közé tartozunk.

Hozzászólások