Vízilabda - Teljes bajnoki forduló lesz a Szolnok-FTC pólós Szuperkupa-döntő alatt
Teljes bajnoki forduló lesz a Szolnok-FTC pólós Szuperkupa-döntő alatt
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Teljes bajnoki forduló lesz a Szolnok-FTC pólós Szuperkupa-döntő alatt

Takács MártonTakács Márton
2017/10/31 11:48

Az európai Szuperkupa-döntőt idén a Bajnokok Ligája-győztes Szolnok és az Euro-kupát megnyerő Ferencváros vívja férfi vízilabdában. A mérkőzést november 4-én, szombaton a Komjádi uszodában rendezik. 38 éve fordult elő legutóbb, hogy két magyar csapat játszhat ezért a trófeáért, akkor a KEK-ben aranyérmes FTC felülmúlta a BEK-győztes Vasast. 2004-ben nyert Szuperkupát mind ez idáig utoljára hazai klub, a Honvéd, szintén a Komjádiban. 2009-ben a Szeged játszhatott a Kotorral a kupáért, sikertelenül.

Mi magunk május vége óta várjuk a csúcsmeccsnek ígérkező Szolnok-Fradi csatát.

Augusztus végén derült ki, hogy a férfi-, illetve a női európai Szuperkupáért Budapesten mérkőzhetnek meg az érintett együttesek. Ezt a Magyar Vízilabda-szövetség is örömmel jelentette be a nyáron. A waterpolo.hu-n napok óta kiemelt helyen szerepel a Szuperkupáról szóló cikk.

Ehhez képest az MVLSZ honlapján olvasható műsor szerint a Szolnokot és az FTC-t leszámítva a teljes (!) hatodik fordulót megrendezik aznap, tehát szombaton az élvonalban. Az A-csoportban értelemszerűen elhalasztották az FTC-Vasas mérkőzést, és már kedden lejátsszák a Szolnok-BVSC meccset.

Mivel a Szuperkupán érdekelt mindkét magyar csapat az A-csoportban érdekelt, a B jelű nyolcasban sor kerül mind a négy meccsre.

De még ez is hagyján, meg lehetett volna tartani mondjuk vasárnap a Szuperkupát, vagy szombaton is úgy, hogy ne ütközzenek a bajnokik a nemzetközivel. A Dózsa és a Fradi partija 18:15-kor kezdődik, a táblázatokból látszik, a Kaposvár-UVSE mérkőzést kivéve (16:00) a másik öt meccs pont abba a sávba esik, mint a Komjádiban rendezendő csúcsderbi. A Debrecen-AVUS (18:00), az Eger-Miskolc (18:00), az OSC-Szeged (19:00), a Honvéd-Tatabánya (19:00) és a Pécs-Szentes (19:00) csata is ütközni fog a Szolnok-FTC-vel. Teljesen abszurd. Így adjuk meg a rangját a Szuperkupának? De meg is fordíthatjuk a kérdést. A világ legerősebb bajnokságára miért jó rászervezni az európai Szuperkupa-döntőt?

Kinek áll ez érdekében? Miért jó ez a sportágnak? A vidéki városokban és Budapesten is választania kell a szurkolóknak, melyik meccsre látogassanak el. Kiesik egy tévés meccs is, mert az M4Sport a Szuperkupát fogja élőben közvetíteni. Az OB I-es klubok játékosai, vezetői is lemaradnak a várható nagy élményről, ahogy a játékvezetői kar is. Mindenki rosszul jár. Hogy lesz így telt ház, vagy ahhoz közeli állapot a Komjádiban és az összes többi uszodában? Miközben a sportág egyik legnagyobb gondja, hogy a válogatottak szerepléseit leszámítva kevesen nézik a klubmeccseket a helyszíneken és a televízióban is. Nem mellesleg a Kirishi (orosz)–UVSE női Szuperkupa-döntő alatt is zajlik majd az OB I, mondjuk ott legalább nagyobb a szórás az időpontoknál.

Évek óta ütközünk abba a problémába szinte minden hétvégén, hogy egymás hegyén-hátán, egyidőben rendezik a férfi és a női OB I mérkőzéseit, szelektálni kell, melyiket válassza a semleges, a sportágat szerető szurkoló, újságíró. Ezt három évvel ezelőtt problémaként nevezte meg nekünk az akkori szövetségi kapitány, Benedek Tibor is.

A helyzet nem lett jobb, sőt.

Hozzászólások