Vízilabda - Szivós Mártonék meglepetést okoztak a Magyar Kupában
Szivós Mártonék meglepetést okoztak a Magyar Kupában

Szivós Mártonék meglepetést okoztak a Magyar Kupában

Takács MártonTakács Márton
2017/09/25 10:59

A hétvégén rendezték a BENU Férfi vízilabda Magyar Kupa csoportküzdelmeit. Négy városban 17 csapat mérkőzött a továbbjutásért, a Szolnok, az Eger, az OSC, az FTC, a Miskolc, a Vasas, a Kaposvár és meglepetésre a Honvéd lesz ott a legjobb nyolc között. Összefoglaló a két napról és tudósítás a Kőér utca küzdelmeiről.

Miskolcon, Szolnokon, a budapesti Kőér utcában és Kaposváron találkozott a 16 élvonalbeli csapat plusz az OB I/B-s KSI a Magyar Kupa selejtezőkörében. Talán egy kivétellel nem születtek meglepetések. A négy nagy, a Szolnok, az Eger, az OSC és az FTC is megnyerte valamennyi mérkőzését.

Az A-csoportban, Miskolcon az Eger és a házigazda csapat jutott tovább magabiztosan. Az egymás elleni partijukat 11-4-re nyerték meg a hevesiek, akiknél bemutatkoztak a nyári szerzemények, a két szerb, Strahinja Rasovic és Marko Avramovic, valamint a görög válogatott Angelos Vlachopoulos. Hosnyánszky Norbert pedig máris megszerezte első csavargólját a szezonban.

Az A-csoport végeredménye:

1. Eger 12 pont

2. Miskolc 9

3. Pécs 6

4. Szentes 1

5. Tatabánya 1

A negyeddöntőbe jutott: Eger, Miskolc

A B jelű négyesben, Szolnokon a címvédő Dózsa sorban 20, 18 és 19 gólt lőtt ellenfeleinek, a mögötte második helyen továbbjutó Vasast például 19-7-re győzte le.

A B-csoport végeredménye:

1. Szolnok 9 pont

2. Vasas 6 3. KSI 3

4. UVSE 0

A negyeddöntőbe jutott: Szolnok, Vasas

Tóth Márton

A C-csoport küzdelmei ígérkeztek az egyik legkiegyensúlyozottabb csatának, így is lett. Az újbudaiak 100%-osan zártak, de a BVSC ellen - új szerzeményük, Erdélyi Balázs nélkül - nem parádéztak, a világbajnoki ezüstérmes Török Bélát és Kovács Pétert nélkülöző vasutasok megszorongatták a XI. kerületieket, csak az utolsó percekben fordította meg a meccset az OSC az Eb-második, az előző szezonban még a Ferencvárossal Euro-kupát nyerő Tóth Márton góljaival.

Az OSC-BVSC meccs után Tóth Márton nyilatkozott honlapunknak:

"Összességében jó volt a hétvége, örülök a továbbjutásnak, és annak is, hogy minden meccsünket megnyertük. A végén már egy tét nélküli meccsünk volt, de tanulnunk kell belőle, mert a BVSC nem jelenthet olyan problémát, hogy az utolsó két percben kell megnyernünk a mérkőzést. A bajnokság miatt is fontos volt, hogy megvertük a BVSC-t és nyomot hagytunk bennük. 

Két-három hete együtt vagyunk, készülünk, nehéz BL-selejtezős csoportba kerültünk, mert a Marseille nagyon megerősödött. Bár az Eger kiesett, emiatt viszont gyengült a csoport. Mindenképpen az első helyen kell végeznünk, mert szeretnénk könnyebb ágon bekerülni a csoportkörbe. Nehéz lesz, de örülök, hogy végre hazai pályán tudjuk megmutatni, hogy miért is állt össze ez az OSC."

Előzetesen talán a két éve ugyanazzal a kerettel dolgozó, az előző bajnokságot a hatodik helyen záró BVSC továbbjutását lehetett várni az OSC mögött, de a Szőnyi útiak az első nap kikaptak a hazai medencében játszó, mind a négy új játékosát bevető, tavaly kilencedikként záró Honvédtól. Vad Lajos ezen a hétvégén töltötte le hárommeccses eltiltását, így a játéktól már visszavonult, a klub szakosztály-igazgatójaként tevékenykedő Steinmetz Barnabás helyettesítette a kispadon.

Visszavonult Steinmetz Barnabás, a vízilabda Franco Baresije | Hosszabbítás

A kétszeres olimpiai bajnok, világ- és kétszeres Európa-bajnok dr. Steinmetz Barnabás az előttünk álló szezonban már nem játszik a Honvédban, ezt kérdésünkre Gergely István, a Budapest Honvéd ügyvezető elnöke is megerősítette nekünk. A RacioNet Honvéd szakosztály-igazgatója közel 42 évesen teszi le a sapkát.

Ahol azt láthatta, hogy vasárnap csapata az ellenállhatatlan Szivós Márton vezérletével 3-6-ról jött vissza a meccsbe a Debrecen ellen és a 6-6-os döntetlen a ő továbbjutásukat jelentette.

Vasárnap a Honvéd kapusa, a világbajnok Decker Attila nyilatkozott honlapunknak:

"Az alsóház varázsát láthattuk, ahol csodák történhetnek, drámák és katasztrófák is vannak. Sok évig védtem az első négy csapat valamelyikében, és az alsóházban is, megjártam a bajnokság mindkét részét. Ez még talán izgalmasabb, mint a felső, bár azt nézzük a legjobban, arra figyelünk. Bírónak sem könnyű lenni itt, történnek cifra dolgok, gondolok itt olyan bunyókra, amiket nem biztos, hogy megenged magának egy OSC-s, egy szolnoki vagy egy egri játékos. Ez is a pikantériája a dolognak. Nagyon boldog vagyok a továbbjutás miatt, mert ez egy halálcsoport volt, és ha mondhatom, ez erődemonstráció is volt részünkről. A Debrecen alaposan beleerősített, rengeteg pénzt elköltött, mondjuk ki őszintén. De ugyanaz bizonyosodott be, mint múlt évben, előttük vagyunk. A Honvédnál a csapat szó fontos, Lajos megcsinálja a kohéziót, ami elengedhetetlen egy jó csapatjátékhoz. Itt egyénieskedésekbe nem nagyon szabad belemenni, még ha azt is látjuk, hogy Marci küzd, mint disznó a jégen. De azért küzd, mert neki kell gólt lőni, ő a leggólveszélyesebb játékosunk. Ha a jövőben szeretnénk valamit elérni, akkor minőségi játékosokat kell igazolnunk, nem lebecsülve a most itt játszókat. Rengeteg olyan katonánk van, aki szenzációsan védekezik, de láttuk, hogy a Debrecen ellen 2-5-ig nem nagyon ment a góllövés, 2-1-re meg nagyon nehéz meccset nyerni a mai vízilabdában."

Decker Attila

Steinmetz Barnabást is megkérdeztük a hétvégén látottakról:

"Fő célunk a BVSC és a Debrecen legyőzése volt. A BVSC elleni mérkőzés első fele lehengerlő volt, utána voltak hibák, amelyekből fel tudtak zárkózni, de azért is tudtunk végig elöl maradni és győzni, mert a mi hibáinkból tudtak fölkapaszkodni. A Debrecennel szemben a védekezés nagyon jó volt, a támadójáték pedig csapnivaló az elején, de utána csak megtaláltuk a réseket a pajzson és sikerült a szükséges mennyiségű gólt berámolni. Nekünk ennél sokkal jobb lövő teljesítmény kell nyújtanunk, főleg olyan képességű játékosokkal, akik a csapatok alkotják. 

Tavaly volt már egy edzői beugrásom, de így fárasztóbb. Más, mintha heti egy meccsre készül az ember, mintha egy napon belül három meccs adódik, elfáradtam. A lényeg, hogy sikeresen végződött a hétvége, várjuk a következő kör sorsolása. 

Nagyon sokat kell még dolgozni, hogy olajozottan működjön minden, ismét vannak új játékosaink. Úgy látom, hogy a Honvéd védekezésben nagyon masszív és stabil tud lenni, ezt már most lehet látni. Még az is nagyon komolyan oda tudja tenni magát hátul, aki kifejezetten csatártípus. Támadásban pedig nincs mese, ott a végtelenségig kell figurákat gyakorolni, amelyek ugyan csak keretet adnak, mert ahogy azt nálam tapasztaltabbak mondták nekem régen, azt meg kell tölteni tartalommal. Ha az egyén nem teszi oda magát és nem hiteti el, hogy ő most szétszakítja a kaput, akkor nem tudja a másiknak megcsinálni a helyzetet. Nekünk ezt meg kell tennünk, egytől egyig. Most kis szerencsével, de jól alakult, azon kell dolgoznunk, hogy ne a szerencsén múljon."

Érdekességképpen megjegyezzük, hogy a két vasárnapi meccsen (Honvéd-Debrecen és OSC-BVSC) ugyanaz a bírópáros fújt, az ellenőrök személye változott csak. Märcz Tamás szövetségi kapitány pedig mindkét nap ott volt a Kőérben.

A C-csoport végeredménye

1. OSC 9 pont

2. Honvéd 4

3. Debrecen 2

4. BVSC 1

A negyeddöntőbe jutott: OSC, Honvéd

A D jelű négyesben, Kaposváron a nyáron hét játékossal, köztük világklasszisokkal erősítő FTC magabiztosan végzett az első helyen, mögötte Szécsi Zoltán hazai csapata jutott a negyeddöntőbe.

A D-csoport végeredménye:

1. FTC 9 pont 2. Kaposvár 6 3. Szeged 1

4. AVUS 1

A negyeddöntőbe jutott: FTC, Kaposvár

A továbbjutó nyolc csapatot az október 2-án a Magyar Vízilabda-szövetség székházának tanácstermében 12 órától esedékes sorsoláson vaksorsolással párosítják össze, vagyis bárki találkozhat bárkivel a tervek szerint november 25-én és 26-án rendezendő negyeddöntőben. A négyes döntőt később kijelölendő helyszínen, december 2-3-án rendezik.

Hozzászólások