Vízilabda - Szivós Mártonék kiütötték a BL-induló OSC-t a bajnoki nyitányon
Szivós Mártonék kiütötték a BL-induló OSC-t a bajnoki nyitányon
Fotó: Madar Dávid/waterpolo.hu

Szivós Mártonék kiütötték a BL-induló OSC-t a bajnoki nyitányon

Takács MártonTakács Márton
2017/10/05 08:35

Eseménydús szerda estét hozott a férfi vízilabda OB I 2017/18-as szezonjának első fordulója. A Honvéd  esélyt sem hagyott a jóval erősebb OSC-nek, a Vasas nem tudta legyőzni az UVSE-t, a Szentes hat gólon tartotta az Egert, a BVSC Debrecenben győzött, a Tatabánya a Szegedet gyűrte le hátrányból, a Miskolc  Pécsett nyert, a Szolnok 23 gólt lőtt Szombathelyen. Mi a Kőér utcában jártunk, ahol az első kör legnagyobb meglepetését láthattuk.

Szerda este elkezdődött végre az általunk cikksorozattal beharangozott vízilabda-bajnokság.

16 olimpiai bajnokkal rajtol minden idők legerősebb pólóbajnoksága | Hosszabbítás

Október 4-én, szerdán az összes magyar válogatottal és 37 légióssal megkezdődik a férfi vízilabda OB I 2017/2018-as szezonja, minden idők legerősebb magyar bajnoksága. Előzetesünkben megpróbáltuk felvázolni az erőviszonyokat.

A Honvéd-OSC mérkőzést tekintettük meg személyesen - pénteken nagyinterjúnk jelenik majd meg dr. Steinmetz Barnabással, a Honvéd szakosztály-igazgatójával -, és alig hittük el, amit látunk. Ez a két csapat másfél héttel ezelőtt a Magyar Kupában ugyanúgy a Kőérben játszott egymással, akkor simán, 10-4-re nyertek az újbudaiak.  

Szivós Mártonék meglepetést okoztak a Magyar Kupában | Hosszabbítás

A hétvégén rendezték a BENU Férfi vízilabda Magyar Kupa csoportküzdelmeit. Négy városban 17 csapat mérkőzött a továbbjutásért, a Szolnok, az Eger, az OSC, az FTC, a Miskolc, a Vasas, a Kaposvár és meglepetésre a Honvéd lesz ott a legjobb nyolc között. Összefoglaló a két napról és tudósítás a Kőér utca küzdelmeiről.

Szerdán is nagy különbség alakult ki a két csapat között, csakhogy ezúttal Vad Lajos együttesének javára. Az OSC az elmúlt hétvégén három meccset játszott a BL-selejtező második körében, a Marseille ellen szenvedtek Erdélyi Balázsék, 0-4-gyel nyitottak és kikaptak a franciáktól. Ezúttal is rosszul kezdtek, 2-0-ra és 3-1-re is vezetett már a Honvéd. A harmadik negyedben, 5-3-nál a hazaiak addigi legjobbját, a kétgólos Illés Sándort szövegért végleg kiállították, de ez sem szegte kedvét a Honvédnak. Az OSC pólósai pocsékul lőttek, szétforgácsolták a kapufákat és körbelőtték Decker Attilát. Lefordulásból és megúszásból sem tudtak eredményesek lenni, mintha fejben elfáradtak volna a sorozatterheléstől.

Pedig nagyon mély a keretük - most a szerb válogatott center, Nemanja Ubovic maradt ki -, de ezen a napon szinte semmi sem sikerült nekik. A Honvéd közben 7-3-ra meglépett, Bisztritsányi Dávid helyett ezúttal is beállt Barabás Botond, mint a Marseille ellen (aztán később visszaállt Bisztró). Szivós Márton zseniálisan vízilabdázott, dobott három gólt messziről, védekezésben is remekelt, végig ő szabta meg csapata játékát. Decker Attila kiválóan (74%) védett, Szivós mellé a szintén triplázó Manhercz Ádám is felnőtt támadásban, a másik oldalon csak Erdélyi Balázs szórta meg magát, ő is háromig jutott, de sokat hibázott. A vége 12-6 lett a Honvédnak, az OSC komoly pofonba szaladt bele, Kiss Gergőék viszont megadták az alaphangot a bajnokság első napján.

Fél 10 körül összefutottunk Szivós Marcival az uszoda előterében, "ebből még akármi lehet", szúrtuk oda neki, mire ő azt válaszolta, hogy "nem akármi, a nyolc közé akarunk jutni".

A meccs után a háromgólos Manhercz Ádám nyilatkozott honlapunknak:

"Kettőn áll a vásár ilyenkor is. Ha papíron egy sokkal jobb erőkből álló csapattal mérkőzünk, akkor kell az ellenfél is, hogy jól szerepeljünk. Mi megpróbáltuk kihozni magunkból a legtöbbet, az OSC BL-selejtezőből érkezett, elég erőltetett menetben vannak a játékosai. Ezt megpróbáltuk kihasználni, maximálisan odafigyeltünk a védekezésre, és a hibáink számát minél jobban szerettük volna csökkenteni. Ez sikerült, ezen múlt, kihasználtuk azt a fáradtságot és dekoncentrációt, amit hoztak magukkal. Alakulunk mi is, próbál mindenki hozzátenni, valamelyik meccsen így sikerül, valamelyiken úgy. Most nekem és Marcinak is kijött a lépés, neki mondjuk többször szokott kijönni. Az a lényeg, hogy elosszuk a terheket, örülök, hogy így sikerült. De ne essünk hanyatt, legyünk reálisak! Ez nem egy 100%-os OSC volt, ezeknek az extra pontoknak akkor van értelme, ha a saját magunktól elvárt pontokat is hozzuk. Ha nem, akkor ezek nem érnek többet. Mi most közel voltunk a 100%-hoz, ahhoz képest, hogy a bajnokság elején járunk, és főleg koncentrációban. Amikor elhúztunk és megleptük az OSC-t, akkor sem hagytuk feljönni őket, hanem folyamatosan elbizonytalanítottuk őket támadásban, és voltak olyan gólok, amikhez szerencse is kellett, de ez hozzátartozik egy ilyen győzelemhez."

Az OSC csapatkapitányát, Bisztritsányi Dávidot csapata gyenge teljesítményének okairól kérdeztük:

"Nem tudom, mi történt velünk. Egyetlen racionális magyarázatot tudok, valószínűleg elfáradtunk fejben. Nem is fizikálisan, mert edzettünk annyit idén és előtte évekig, hogy ez ne okozzon gondot. Nem takarózhatunk azzal, hogy évek óta nagyon sok meccset játszunk a BL-selejtezők miatt. Nem tudok senkit sem felelősségre vonni vagy hibáztatni, egy csapat vagyunk. Meg kell oldanunk. Elég hamar jöttek ezek az iszonyat nagy pofonok, föl kell állnunk a padlóról, profik vagyunk. Mindent meg fogunk tenni azért, hogy ami bennünk van, ismét felszínre kerüljön. Nem vagyunk akkora szarban, mint amekkorában lehetnénk, hiszen nem küldtünk el senkit az édesanyjába, nem egymást ócsároltuk. Van ilyen."

E.ON férfi vízilabda-bajnokság, 1. forduló  A-csoport

UVSE-VasasPleket 10-10 (3-2, 1-0, 3-4, 3-4)

Gólszerezők: Major 2, Tóth Z. 2, Baksa 2, Korényi 2, Knézy, Szentesi, ill. Bóbis 2, Simon H. 2, Burián 2, Steinmetz Á. 2, Hőna, Marnitz G.

AVUS-Szolnoki Dózsa 3-23 (0-6, 2-7, 0-5, 1-5)

Gólszerzők: Ekler, Takács, Garancsy, ill. Aleksic 6, Fülöp 5, Gocic 2, Bátori 2, Mezei 2, Szeghalmi 2, Zalánki, Prlainovic, Cuk, Jansik D.

Debrecen-MKB Euroleasing-BVSC-Zugló 8-12 (3-3, 1-2, 1-3, 3-4)

Gólszerzők: Szőke 2, Vidovic, Macsi, Süveges, Obradovic, Boros, Kállay, ill. Létay 4, Török 3, Várnai 2, Csapó, Sugár, Kovács P.

A Kaposvári VK-PQS-Ferencváros Waterpolo találkozót december 15-én rendezik.

 

B-csoport

Tatabánya-Contitech-Szeged 9-6 (2-3, 2-3, 3-0, 2-0)

Gólszerzők: Kistamás 2, Katonás 2, Márkus, Máthé, Szabó B., Szentesi, Francsics, ill. Szilvasán B. 2, Berki, Farkas, Szilvasán P., Baróthy

PVSK-Mecsek-Füszért-PannErgy-Miskolci VLC 8-9 (1-0, 1-4, 3-3, 3-2)

Gólszerzők: Lajkó 3, Csacsovszky E. 2, Zerinváry, Csacsovszky A., Szatmári, ill. Vadovics 2, Jakab 2, Kuzmenko, Berta, Bowen, Milicic, Halek

Az M4 Sport összefoglalója a Pécs-Miskolc mérkőzésről.

Metalcom-Szentes-ZF-Eger 4-6 (1-2, 0-3, 0-1, 3-0)

Gólszerzők: Nagy M. 2, Somogyi, Werner, ill. Bedő 3, Angyal, Hosnyánszky, Lőrincz

RacioNet-Honvéd-A-Híd-OSC-Újbuda 12-6 (2-1, 3-2, 5-3, 2-0)

Gólszerzők: Szivós 3, Manhercz Á. 3, Illés 2, Kiss B., Gyárfás, Simon R., Kiss G., ill. Erdélyi 3, Brguljan, Seman, Bundschuh

Hozzászólások