Vízilabda - Szivós Márton újra a válogatott keretben
Szivós Márton újra a válogatott keretben
Fotó: Europress/Getty

Szivós Márton újra a válogatott keretben

Takács MártonTakács Márton
2016/03/09 22:03

Benedek Tibor kihirdette a magyar férfi vízilabda-válogatott legfrissebb keretét az olimpiai kvalifikációs torna előtt. Szivós Márton újra helyet kapott a névsorban, Gór-Nagy Miklós viszont nem. 

A magyar nemzeti csapat április 3. és 10. között Triesztben vívhatja ki a riói olimpiai szereplés lehetőségét. Ez az utolsó torna, amelyen kvótát osztanak, négyet. A korábbi három alkalommal - a Világligában, a kazanyi világbajnokságon és a belgrádi Európa-bajnokságon - nem sikerült kiharcolni a kvótát, így már nincs hibázási lehetőség. Benedek Tibor csapata a bajnokság átalakításának fényében közel három hetet tud készülni az olaszországi tornára, 17 nap közös munka után utazik majd április 1-jén Itáliába. A kapitány szerdán este hirdette ki a névsort, a 16 fős keretből 13 pólós lesz ott Triesztben.

"Ez az időszak a legfontosabb a válogatott számára, az utolsó lehetőségünk az olimpiai szereplés kivívására, természetesen ez a cél. Három lehetőséget elszalasztottunk, mindenki tisztában van vele, mekkora a tét, mit kell megoldanunk. Ennek szellemében állítottam most össze ezt a keretet” – indokolt a kapitány a waterpolo.hu-n.

Szivós Márton a tavalyi kazanyi vb után kapott újra meghívást a keretbe, Gór-Nagy Miklós viszont a Benedek-érában először hagy ki tornát, a januári Eb-n bronzérmes társaságból ő az egyedüli hiányzó. Ahogy a szövetségi kapitány a szövetség honlapján elmondta, Szivósra nem csak eredeti posztján, kapásoldalon számít, hanem bekkben is. Legutóbb a londoni olimpián volt ennyire hangsúlyos szerepe védőként az Eger szélsőjének, még Kemény Dénes kapitánykodása alatt. Nincs ott az ezen a poszton szereplő Angyal Dániel és Jansik Dávid neve sem a listán, az igen jó formában pólózó Decker Ádámé viszont igen.

"Vegyes poszton számítok Marcira, nemcsak a szélen, hanem bekk pozícióban is. Ez egy fontos pillanat neki, de minden játékos számára az, akit meghívtam a keretbe, és nekem is fontos időszak következik. Mindenkinek megvan a lehetősége a bizonyításra, így Szivós Marcinak is” – mondta Benedek Tibor, aki hozzátette, Gór-Nagy Miklós azért maradt ki, mert ezúttal Szivós Mártont szeretné ezen a poszton (is) szerepeltetni.

Nem találjuk a keretben Madaras Norbert nevét sem, a kétszeres olimpiai és kétszeres világbajnoknak szintén Kazanyban volt legutóbb jelenése. Vámos Márton mellett viszont a belgrádi Eb-vel ellentétben van másik balkezes is, mégpedig a Grúziában vívott Világliga-mérkőzés hőse, a Tbilisziben hat gólt szerző egri Zalánki Gergő. Kapusposzton Decker Attila a hiányzó, aki a vb óta nem volt válogatott, Nagy Viktor mellett ismét Bisztritsányi Dávid, harmadikként pedig a Debrecennel az OB I felsőházába nem jutó Lévai Márton kap lehetőséget. Centerposzton Hárai Balázs és Kis Gábor helye biztosnak tűnik, velük Bedő Krisztián küzdhet meg a két hely valamelyikéért. Itt Tóth Márton, Mezei Tamás és Német Toni jöhetett volna még szóba esetleg.

A válogatott március 16-án, szerdán délelőtt találkozik, majd el is utazik Németországba, egy háromnapos edzőtáborba. Ott a német válogatottal készül együtt, edzőmeccseket is játszik majd. A visszatérés után a Komjádi-uszodában készül a csapat, a második héten három napon keresztül a spanyol válogatottal, amellyel szintén kétkapuzik. A kapitány a spanyolokkal való közös edzés után jelöli ki valószínűleg a trieszti keretet. Ahogy a szerdai, Kovács Gergőről szóló cikkünkben írtuk, kapásoldalon van a legnagyobb választék. Salamon Ferenc nincs is itt, Varga Dénes helye megingathatatlan, mellette Bátori Bence és Manhercz Krisztián utazhatna, ahogy Belgrádba is. Kérdés, hogy Erdélyi Balázzsal is itt, eredeti posztján számol-e Benedek, vagy rosszkéz oldalon, ahogy a kontinenstornán. Két játékosról nem ejtettünk még szót, de Hosnyánszky Norbert és Varga Dániel is a Varga Dumi-féle kategóriába tartozik.

A magyar férfi vízilabda-válogatott 16 fős kerete: 

Nagy Viktor (Szolnoki Dózsa-Közgép), Bisztritsányi Dávid (A-Híd-OSC-Újbuda), Lévai Márton (Debreceni VSE) – kapusok

Kis Gábor, Vámos Márton, Varga Dániel, Varga Dénes (Szolnoki Dózsa-Közgép), Hárai Balázs, Bedő Krisztián, Zalánki Gergő, Erdélyi Balázs, Hosnyánszky Norbert, Szivós Márton (ZF-Eger), Bátori Bence, Decker Ádám (A-Híd-OSC-Újbuda), Manhercz Krisztián (Contitech-Szeged-Diapolo)

A trieszti torna csoportjai: 

A-csoport: Magyarország, Kanada, Oroszország, Franciaország, Románia, Szlovákia

B-csoport: Olaszország, Kazahsztán, Dél-Afrika, Spanyolország, Németország, Hollandia.

A trieszti torna magyar vonatkozású programja:

Április 3., vasárnap:

Franciaország–Magyarország

Április 4., hétfő: Kanada–Magyarország

Április 5., kedd: Magyarország–Románia

Április 6., szerda: Oroszország–Magyarország

Április 7., csütörtök: Magyarország–Szlovákia

Április 8., péntek: negyeddöntő

Április 9., szombat: elődöntő

Április 10., vasárnap: helyosztók

Az olimpia biztos résztvevői:

Szerbia (a bergamói Világliga-győzelemmel)

Horvátország (a kazanyi vb-ezüstérmes)

Görögország (a kazanyi vb-bronzérmes)

Egyesült Államok (a Pánamerikai Játékok győztese)

Brazília (az olimpia házigazdája)

Montenegró (a belgrádi Eb-ről)

Japán (Ázsia legjobbja)

Óceánia legjobbja (várhatóan Ausztrália)

A trieszti kvalifikációs torna 4 legjobb csapata

Hozzászólások