Vízilabda - Szivós Márton: "Az olimpia ott motoszkál a fejemben"
Szivós Márton: "Az olimpia ott motoszkál a fejemben"
Fotó: vlv.hu/Stuber Sándor

Szivós Márton: "Az olimpia ott motoszkál a fejemben"

Takács MártonTakács Márton
2016/03/22 17:13

A jövő vasárnap kezdődő trieszti olimpiai kvalifikációs tornára készül a magyar férfi vízilabda-válogatott, amely az egyik kvóta várományosaként utazik a 12 csapatos olaszországi viadalra. A kedd délelőtti edzés befejező részére a sajtó is hivatalos volt. A Ráúszásnak a nemzeti együttesbe a nyári világbajnokság után most visszatérő Szivós Márton és egri klubtársa, Zalánki Gergő nyilatkozott.

"Nagyon jól sikerült a németországi edzőtábor, ahol három nap alatt három mérkőzést tudtunk játszani. A kezdeti lépéseket megtettük, a csapat taktikailag nagyjából ott tart, ahol a januári, belgrádi Európa-bajnokság után abbahagyta" - nyilatkozta az MTI-nek a nemzeti csapat keddi edzését követően Benedek Tibor szövetségi kapitány. A szakember hozzátette, összeszokottságban még előre kell lépnie a gárdának, de erre majd csak akkor lesz lehetőség, ha a jelenlegi 16 fős keret 13-asra szűkül.

Benedek Tibor, szövetségi kapitány

Triesztben a magyar válogatott Kanada, Oroszország, Franciaország, Románia és Szlovákia legjobbjaival szerepel egy csoportban, az első négy helyezett jut majd a negyeddöntőbe, amelynek győztesei kiharcolják a riói indulást.

"Csak erre fókuszálunk, három lehetőséget elszalasztottunk arra, hogy kijussunk az olimpiára, ezért most minden energiánkat ebbe kell fektetni" - mondta Benedek Tibor. A tréner megjegyezte, úgy látja, hogy a belgrádi kontinensviadal óta - ahol bronzérmet szerzett a válogatott - a játékosok egyénileg is sokat tettek azért, hogy javuljanak, ami véleménye szerint a csapat fejlődése szempontjából a legfontosabb.

Szivós Márton az augusztusi, kazanyi világbajnokság óta nem volt válogatott, amikor két hete a kapitány kihirdette a keretet, újra benne volt a világbajnok pólós neve is, viszont Benedek elmondta, bekként is számít az eredetileg a kapásoldalon szereplő játékosra. "Kitűztem egy célt magam elé, és ehhez az kell, hogy minden egyes feladatot, ami szembejön, azt a legjobb formámban kell abszolválnom." - célzott nekünk adott nyilatkozatában Szivós az olimpiára, de beszélt új posztjáról és arról, miben változtatott ebben a szezonban a válogatottság és Rio érdekében.

Ahogy korábban írtuk, Vámos Márton mellett a belgrádi Eb-vel ellentétben van másik balkezes is a keretben, mégpedig a Grúziában vívott Világliga-mérkőzés hőse, a Tbilisziben hat gólt szerző Zalánki Gergő. Szivós Márton egri klubtársa eddig két Világliga-mérkőzést játszott nemzeti sapkában a nem hivatalos németországi edzőmeccseken kívül, érdekesség, hogy mindkét alkalommal Grúzia ellen. Most először szerepelhet komolyabb tornán. Elmondta nekünk, hogy várja a spanyolokkal vívott kétkapus edzéseket, és érzi a kapitány bizalmát. "Még sokat kell bizonyítanom, hogy akár Triesztben is ott legyek, az olimpiáról nem is beszélve."

A magyar férfi vízilabda-válogatott 16 fős kerete:

Nagy Viktor (Szolnoki Dózsa-Közgép), Bisztritsányi Dávid (A-Híd-OSC-Újbuda), Lévai Márton (Debreceni VSE) – kapusok

Kis Gábor, Vámos Márton, Varga Dániel, Varga Dénes (Szolnoki Dózsa-Közgép), Hárai Balázs, Bedő Krisztián, Zalánki Gergő, Erdélyi Balázs, Hosnyánszky Norbert, Szivós Márton (ZF-Eger), Bátori Bence, Decker Ádám (A-Híd-OSC-Újbuda), Manhercz Krisztián (Contitech-Szeged-Diapolo) – mezőnyjátékosok

A trieszti torna magyar érdekeltségű programja:

A-csoport: Oroszország, Szlovákia, Franciaország, Magyarország, Románia, Kanada

B-csoport: Olaszország, Dél-Afrika, Spanyolország, Hollandia, Németország, Kazahsztán

Április 3., vasárnap: Franciaország-Magyarország 15:10 Április 4., hétfő: Kanada-Magyarország 16:30 Április 5., kedd: Magyarország-Románia 13:50 Április 6., szerda: Oroszország-Magyarország 17:50 Április 7., csütörtök: Magyarország-Szlovákia 15:10

Hozzászólások