Vízilabda - Szivós Márton 500. OB I-es meccsén tartotta életben felsőházas esélyét a Honvéd
Szivós Márton 500. OB I-es meccsén tartotta életben felsőházas esélyét a Honvéd
Fotó: Budapesti Honvéd Sportegyesület/Facebook

Szivós Márton 500. OB I-es meccsén tartotta életben felsőházas esélyét a Honvéd

Takács MártonTakács Márton
2019/02/03 14:28

A férfi vízilabda OB I alapszakaszának 11. fordulójában, az A-csoportban a Honvéd-Pécs mérkőzés ígérkezett az egyik legérdekesebb találkozónak, mert éppen ez a két csapat - plusz a BVSC - harcol egymással a még felsőházat jelentő harmadik-negyedik helyért saját nyolcasában. Várakozásainknak meg is felelt a meccs, mert egy végletekig kiélezett csatát nyertek meg a hazaiak Szivós Márton 500. élvonalbeli találkozóján. Helyszíni tudósításunk a Kőér utcából Manhercz Ádám, Decker Attila és Szivós Márton nyilatkozatával. 

A szombati esti hét órás kezdés veszélyben volt, ahogy egy darabig Szivós Márton köszöntése is a Kőér utcai uszodában, mert úgy tíz perccel hét előtt kiderült, a Honvéd két pólósának, Kardos Alexandernek és épp Szivósnak a Magyar Vízilabda-szövetség számítógépes rendszere szerint nem volt érvényes a sportorvosi, így a játékengedélye sem. Az ellenőr, Németh Attila némi telefonálgatás után zöld jelzést adott mindkét játékosnak, így jöhettek az ünnepélyes percek és maga a játék is. Az viszont szétfeszítené ennek a cikknek a kereteit, ha azt vizsgálnánk, miért adódhat ilyen probléma néhány perccel egy OB I-es mérkőzés kezdete előtt a világ legerősebb bajnokságában.


Ősszel a Pécs legyőzte a Honvédot, így pláne győzelmi kényszerben volt Merész András csapata, amely úgy nyert végül ezúttal 10-9-re, hogy nem játszott jól. 2-0-ra meg is léptek a pécsiek az emberelőnyöket elpocsékoló hazaiakkal szemben, akik aztán mégis tudtak fordítani, és 5-3-nál már náluk volt kétgólos fór. Szirányi Balázs nagyszerűen centerezett a Honvédban, végig lekötötte a bekkek figyelmét, emberelőnyőket harcolt ki, akciógólt is szerzett. A záró felvonásban 10-6-ra is vezettek a triplázó Manhercz Ádám vezettek honvédosok 4-0-s sorozatuknak köszönhetően, közte Szivós Márton szép átlövésgóljával, a 8-as labdaszerzésekkel, blokkal is jelentkezett az irányítómunkája mellett. A végén majdnem ráfázott a BHSE, a Pécs egy 3-0-s szériával feljött egy gólra, de végül 10-9-re győzött a Honvéd, és életben tartotta felsőházas esélyeit.

Az alapszakaszból három forduló van hátra, a Honvéd az Egerrel, a Ferencvárossal és a BVSC-vel mérkőzik meg; a Pécs a Szombathellyel, a Szentessel és a KSI-vel találkozik, míg a BVSC az FTC-vel, az Egerrel és a Honvéddal csap majd össze. A pécsieknek van tehát kevésbé nehéz sorsolásuk, három győzelmet is szerezhetnek - bár az AVUS-tól kikaptak, a Szentessel pedig döntetleneztek korábban -, míg a Honvédra és a BVSC-re egyaránt vár két-két inkább vereséggel kecsegtető parti, így pedig az egymás elleni meccsük dönthet majd a továbbjutó helyről az utolsó körben. 

Manhercz_Ádám.jpg Manhercz Ádám volt a Honvéd legeredményesebbjeFotó: Budapesti Honvéd Sportegyesület/Facebook

A parti után először a triplázó Manhercz Ádámot kérdeztük, aki valamennyi lövési kísérletét gólra váltotta:

"Hasonló meccsre, adok-kapok mérkőzésre számítottunk, és arra, hogy ilyen küzdéssel behúzzuk a három pontot. Nem játszottunk jól, voltak jobb periódusaink, de azok is elsősorban a küzdésnek köszönhetőek. Volt törleszteni valónk, elsősorban magunkkal szemben, nagyon örülünk, hogy megvan a három pont. Meccsről meccsre haladunk, de persze ott van a fejünkben, hogy magunknak tettük nehézzé a bajnokságot. Úgyhogy nincs más hátra, mint előre! Szivós Marci részéről remélem, lesz valami sütemény!

Decker_Attila.jpg Decker Attila jól védett a meccsenFotó: Budapesti Honvéd Sportegyesület/Facebook

A Honvéd kapujában 53%-kal védett Decker Attila, tőle is kértünk értékelést:

"Mindig brusztos meccseket játszunk a Péccsel, ahogy nálunk van olimpiai bajnok és vb-aranyérmes pólósok, úgy a Pécsben is találunk zseniális játékosokat. Lukács Gergő munkája nagyon profi, és mindig maximálisan feltüzeli ellenünk a csapatát. Korábban kétszer is megverték a BVSC-t, ami hatalmas fegyvertény, most is úgy jöttek ide, hogy mindent megpróbálnak és feltesznek egy lapra. 2-0-ra el is mentek, de aztán kijött, hogy nekünk vannak rutinosabb játékosaink. Kiss Gergő zseniális passzokat adott, fizikálisan ő már nehezebben bírja ezeket a mérkőzéseket, becsülöm a teherbírásáért, 41 évesen játszik, imádom. A Kőér utcában mindig megvan a hangulata ezeknek a meccseknek. Megyünk tovább, az Egerrel játszunk itt egy tévés meccset, ami lehet egy szoros mérkőzés, az Eger egy nagy menetelésből érkezik, a BL-ben is játszanak még addig, idén talán nehezebb megoldaniuk a Bajnokok Ligája-szereplésüket. Én is csináltam ezt öt éven át, rengeteget kivesz az emberből már a sok utazás is. Megpróbáljuk elcsípni őket, a BVSC-t pedig meg kell majd verjük."

Az 500. OB I-es mérkőzését játszotta a Pécs ellen a világbajnok Szivós Márton, a legtöbben őt kérdezték a szombati parti után, így mi is. 

"A mérkőzés előtt azt beszéltük, hogy harcosoknak kell lennünk a vízben, az kiderül majd, hogy játszunk, de akár jól, akár rosszul, ha harcosok vagyunk, az kihúzhat minket a csávából, úgy gondolom, hogy ez történt. Rosszul kezdtünk, de rettentően fegyelmezetten játszottunk és küzdöttünk tovább, a végén pedig, amikor följött a Pécs, összeszedtük az utolsó erőnket és megnyertük a meccset, nagyon örülök. Meccsről meccsre készülünk, a jövő héten jön hozzánk az Eger, náluk egy szoros mérkőzést játszottunk velük, fáradtak nyilván, rengeteg mérkőzésük van, és ez nem könnyíti meg a helyzetüket. Megpróbáljuk ezt kihasználni, nekik esünk, aztán lesz, ami lesz!"

Szivós Marci 1996. november 9-én debütált az élvonalban a Vasas ellen, röpke 22 évvel később lett meg a félezredik OB I-es meccse.

"Mondták korábban, hogy ez lesz az 500. mérkőzésem, nagyon örülök neki. De megmondom őszintén maga a mérkőzés fontosabb volt, mint az, hogy ez hányadik is lesz. Szépek ezek a számok, de inkább a statisztikusoknak mond valamit."

Korábbi honvédos csapattársa, az MVLSZ jelenlegi elnöke, Vári Attila 504 OB I-es mérkőzésig jutott, őt még ebben a szezonban lehagyhatja a Honvéd 8-asa. És hogy mennyire tervez előre?

"Ezt a bajnokságot még végigjátszom, azt pedig sajnálom, hogy valószínűleg meg fogom előzni Vári Attilát, remélem, nem fog neheztelni rám!"

E.ON férfi vízilabda-bajnokság, alapszakasz, A-csoport, 11. forduló
Budapesti Honvéd – PVSK-Mecsek Füszért 10-9
(1-2, 4-1, 3-3, 2-3)
Gólszerzők: Manhercz Á. 3, Kardos A. 2, Simon R., Szivós, Illés, Juhász, Szirányi, ill. Rakonjac 3, Csacsovszky E. 2, Chilkó 2, Csacsovszky A., Zerinváry 

Az A-csoport állása

1. FTC-Telekom1111162–72+90 33
2. ZF-Eger11101141–77+64 30
3. BVSC-Zugló11614113–99+14 19
4. Budapesti Honvéd SE11614105–92+13 19
5. PVSK-Mecsek Füszért1141687–112–25 13
6. Metalcom Szentes1131784–118–34 10
7. AVUS Szombathely112987–134–47 6
8. KSI111166–141–75 0
Hozzászólások