Vízilabda - "Schultzunk már van, miért ne legyen egy Grabowskink is?"
"Schultzunk már van, miért ne legyen egy Grabowskink is?"
Fotó: Madar Dávid/waterpolo.hu

"Schultzunk már van, miért ne legyen egy Grabowskink is?"

Takács MártonTakács Márton
2017/08/01 11:08

Szűk hét hónapnyi közös munka után Märcz Tamás ezüstéremig vezette a magyar férfi vízilabda-válogatottat a hazai rendezésű vizes vb-n. Egyetlen elrontott mérkőzéssel, a döntővel ért véget a nagy budapesti kaland. Értékelésünk.

Messziről indítunk. A legutóbbi három szövetségi kapitány, Kemény Dénes, Benedek Tibor és Märcz Tamás kapásból az első világbajnokságukon a döntőig vezették a magyar válogatottat, Benedek és Märcz ráadásul már az első világversenyén. 1998-ban Kemény (a keretben Benedekkel és Märczcel), idén Märcz vezetésével ezüstérmes lett a nemzeti együttes, 2013-ban Benedek pedig rögtön a dobogó tetejéig repítette a csapatot.

Ahogy februárban, a Volvo-kupát értékelve írtuk, "egyértelműen Märcz Tamásnak van hármuk közül a legnehezebb dolga. Nincs már a nemzeti együttesben a visszavonulását még tavaly bejelentő páros, Szivós Márton és Kis Gábor, nem postáztak meghívót a Volvo-kupára Gór-Nagy Miklósnak, Madaras Norbertnek, pihenőt kapott Varga Dénes és Dániel, Hárai Balázs és Nagy Viktor is. Hírmondónak Hosnyánszky Norbert maradt az olimpiai bajnokok közül, a három és fél ezelőtt vb-győztes csapatból pedig Hosin kívül Bátori Bence, Bedő Krisztián, Decker Attila és Ádám, valamint Vámos Márton kapott lehetőséget a Tüskében. Vagyis a legjobbak közül többen is távolmaradtak, és a hátország közel sem olyan erős, mint volt 20 vagy négy éve." 

Ez nyárra annyiban változott, hogy lemondta a válogatottságot Varga Dániel, visszatért viszont Hárai Balázs és Varga Dénes is, és újra meghívót kapott Gór-Nagy Miklós. Tehát az öt legnagyobb klasszisunk (Varga Dénes, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Nagy Viktor és Vámos Márton) közül ketten, Varga Dumi és Hárai Pufi csak a közvetlen vb-felkészülésen vett részt és szokott hozzá nagyon gyorsan a januárban hivatalba lépett kapitány elképzeléseihez.

Ilyen előzmények után pláne óriási eredmény ez a friss világbajnoki ezüst. Bravúr, minden előzetes várakozást felülmúló. Märcz Tamás februárban, a vb-sorsoláskor azt mondta nekünk, hogy “ha a négybe jutunk a vb-n, már az óriási eredmény lenne.” A BENU-kupa előtt már bizakodóbb volt, mint februárban, az InfoRádióban úgy fogalmazott, hogy “ebben a csapatban benne van az érem.” Ki is hozták magukból.

Lássuk, hogyan!

Märcz Tamás 43. születésnapján, a szövetségi kapitány első tétmérkőzésén sima, 13-3-as győzelmet arattak a mieink az ausztrálok ellen a vizes vb férfi vízilabdatornájának első napján. 9-9-re végződött a magyar-olasz csoportrangadó úgy, hogy 0-2-ről és 7-9-ről is felállt a magyar válogatott, ráadásul a második negyedben cserével végleg kiállított Hárai nélkül küzdve. A franciákkal vívott parti ujjgyakorlat volt, a 13-7-es siker (és az olaszok szűkebb győzelme az ausszik ellen) csoportelsőséget és három szünnapot jelentett fiainknak. Az egyenes kiesésben előbb az oroszokat tették el télire, a spájzba Varga Dénesék (14-5), az elődöntőben pedig pazar játékuknak a görögök is áldozatul estek (7-5). A fináléban az ajándékgólokkal elért 0-4-s első negyed után még keserves munkával egyenlítettek Vámos Mártonék, de az óriási energiákat felemésztő talpraállás után nem sikerült átvenni a vezetést és végül 8-6-ra nyertek a horvátok. "Ez a válogatott pedig még nem annyira jó, hogy egy ilyen feltámadás után rögtön még egyszer talpra álljon. Ez olyan, mintha Jézusnak kétszer kellett volna föltámadni. Lehet, hogy még neki sem ment volna." - mondta erről Szabó Zoli.

Csak az aranycsatát nézve, ez egy elszalasztott lehetőségnek tűnik - ahogy a női csapat szereplése is is az ágát figyelembe véve -, de az itt felsorolt, vb előtti történéseket, az elmúlt két év sikertelenségét nézve már nem egészen. Pláne, hogy a horvátok több döntőt is játszottak az elmúlt évek világversenyein, a londoni olimpiát megnyerték, Rióban ezüstérmesek lettek, ahogy a kazanyi vb-n is.

Märcz Tamásnak igen gyorsan sikerült saját képére formálnia a válogatottat, amely stílusosan játszott, ahogy ő tette azt a '90-es években a BVSC-ben és a válogatottban. A kulcsemberek közül szinte mindenki hozta magát, a stabil védekezés, amit a kapitány a legjobban szeretett volna elérni, a döntő első negyedét leszámítva sikerült. Az ausztrálok, az oroszok és a görögök ellen is rendkívül jó játékot produkáltak a mieink, ahogy Szabó Zoltán fogalmazott a megnyert elődöntő után: "Meccsről meccsre mondhatjuk, hogy ezt a csapatot jó nézni. Nincsen hiányérzetünk, hogy mit kellene máshogy csinálni, hogy mi hiányzik ebből a csapatból. Nincs ilyen! És ez talán a legfontosabb. Ami ebben a csapatban érték, ami feltétlenül kiemelendő, az az, hogy nincs hiányérzete az embernek, amikor látjuk őket játszani. Átadjuk magunkat az élménynek, és nézzük, hogy mi történik a vízben. Nem tűnnek úgy fel a hibák, mert mindig van, ami helyrehozza."

Látványos játékot produkáltak Vámos Mártonék, akik felszabadultabban pólóztak, mint a Benedek-éra utolsó két évében. Olyan tudatosak és magabiztosak voltak, mint a kapitányuk a parton és a nyilatkozataiban. Az látható, hogy nagyon kellettek a korábban hezitáló pólósok (Hárai Balázs Varga Dénes) a csapatba, és néhány játékosunk korát elnézve jövő ilyenkorra valószínűleg már egy kicserélt válogatottat láthatunk, ami szinte biztos, hogy nem lesz ehhez hasonló erősségű, mert például ki pótolhatná jól a szünetet bejelentő Varga Dumit? Erről beszél értékelésében szakértőnk, Szabó Zoltán is.

Erről így nyilatkozott Märcz Tamás márciusi nagyinterjúnkban: "Mindenki tudja, hogy jelen pillanatban ebben az évben gondolkodik a szövetségi kapitány. Nem számít se kor, sem az, hogy ki mikor volt legutóbb válogatott, az első számú cél most a vb. Onnantól viszont lehet már gondolkodni három évre előre. Biztos vagyok benne, hogy olyan Universiade-csapat lesz, amelynek több tagja bár az idei vb-n még nem szerepel, de a tokiói olimpiára jó eséllyel pályázhat. Szeretném, ha a játékosok látnák ezt a jövőképet. Ne azt érezze, hogy kimaradt, hanem azt, hogy abban az Universiade-csapatban van, amelyből kikerülhet a Tokióba utazó keret gerince."

Így legyen!

(Ha némelyik játékosunk a sajtóval is megértőbb és együttműködőbb lesz a vegyes zónában az aktuális meccsek után, akkor lesz kerek a történet. Elsősorban nem velünk, az online és nyomtatott sajtó képviselőivel szúr ki, aki nem kíván nyilatkozni nekünk, hanem a szurkolókkal, akik ezeken a felületeken is értesülhetnek a csapat sikereiről. Itt jegyeznénk meg, hogy a magyar-görög elődöntő után általunk leírtak nem felelnek meg teljesen a valóságnak. Ahogy Ágai Kis András sajtófőnök cikkünk megjelenése után másfél nappal telefonon jelezte, Nagy Viktor saját döntése volt, hogy nem nyilatkozik az online és az írott sajtó képviselőinek, nem pedig ő nem engedte ezt meg neki, ahogy először írtuk.)

Szabó_Zoli

A vizes vb alatt dr. Szabó Zoltán, az UTE korábbi BEK-győztes pólósa értékelte velünk férfi vízilabda-válogatottunk mérkőzéseit. A döntő után egy átfogóbb elemzésre is megkértük. Külön öröm, hogy Hajdú B. István és Szabó Zoltán személyében ezen a vb-megkaptuk a legjobb kommentátor-szakértő párost, amelyik valaha vízilabdát közvetített magyar televízióban.

Két héten keresztül mondtuk, hogy jó volt nézni ezt a csapatot, ahogy alakult, meg ahogy játszott. A másik irányból megközelítve, azon se lehetett volna szörnyülködni, ha az ötödik hely jött volna össze, mert mondjuk kikaptunk volna eggyel az olaszoktól és átterelődünk a horvátok ágára és nem jutunk a négybe. És aztán megverjük mondjuk a spanyolokat és Montenegrót az 5-8, helyért és azt mondjuk, hogy hű, de jó irányba halad a hajó, milyen büszkék lehetünk erre az alakuló csapatra, hogy ötödik lett.

Ehhez képest ott tartunk, hogy mi is, meg a csapat kesergünk azon, hogy "csak" másodikok lettünk. Soha rosszabbat, mint hogy egy ezüstérmen rágódunk, hogy miért nem lett meg az arany. Ez talán mindent elmond. A vb előtt ezt az ezüstöt mindenki aláírta volna. Dehogy írta volna alá, mert a döntő előtt nem csinálunk ilyet. De egy bronzot talán azt igen, jó szívvel. Ez egy siker, bármennyire is vereséggel végződött a világbajnokság. Aztán majd lehet elemezni, hogy milyen ágon kerültünk ide, de hát csak azokat az ellenfeleket tudtuk megverni, amelyik szembejött. Máskor meg nagyon nehéz águnk volt és azon keseregtünk, azon azért ne szomorkodjunk már, hogy a sorsolás ilyen ellenfeleket hozott. Szomorkodjanak a montenegróiak, hogy nem tudtak vízilabdameccset játszani egészen a negyeddöntőig, ahol aztán kaptak egy hatalmas pofont. 

Az talán objektív tény, de lehet rajta esetleg vitatkozni is, hogy mondjunk a négy évvel ezelőtti világbajnokságon - ami szintén egy olimpia után volt - egy klasszissal jobb volt a mezőny. Jobbak voltak az ausztrálok, a spanyolok, az amerikaiak, és azt a vb-t sikerült megnyernünk. A mostani mezőny talán hígabb volt, mint az. A feladat adva van, abban biztosak lehetünk, hogy a következő világversenyre, az Európa-bajnokságra az várható, hogy már ehhez a vb-hez képest is kicserélődnek más csapatok és mi is. Nekünk azt kell tudni elérni, hogy ezek a cserék a mi javunkra eredményezzenek bármilyen változást. Nehéz lesz, ha most a hasunkra ütünk és azt mondjuk, hogy kikerül ebből a keretből Hosnyánszky Norbert, Decker Ádám, Gór-Nagy Miklós, akár még Varga Dénes és Hárai Balázs is, akkor most nagyon nehezen tudnánk öt játékost megnevezni a junior válogatottból, vagy bármilyen más forrásból, aki ugyanezt a teljesítményt be tudná tenni azonnal a válogatottba. Ez nem mostani jelenség, már évek óta így van, egyébként, de most megint nyilván terítékre fog kerülni.

Tehát három év feladata lesz, és azt mondanám, hogy most nagyon komolyan mély vízbe kell dobni embereket, hogy három év alatt följöjjenek a felszínre. És majd 2020-ra, amikor megint egy olyan évnek nézünk majd elébe, amikor Eb lesz itthon és olimpia lesz Pokióban, Fushimisiéket meg kell látogatni és ott le kell tenni az asztalra a Macskafogó tervrajzát, a prof szakállából ki kell szedni a mikrofilmet. Schultzunk már van, miért ne legyen egy Grabowskink is? Óriási feladat lesz, de most egy dolgot, azt hiszem, el kell felejteni: ebből a világbajnoki helyezésből kiindulva a következő Európa-bajnokságon túl sokat várni ettől a csapattól. A csapatépítés a fontosabb, és három évben kell gondolkodni. Ha majd 2020-ban megint itt sétálunk a Margit-hídon - ahol most ezt az értékelést készítjük -, remélhetőleg arról fogunk beszélgetni, hogy milyen jól sikerült ez a három év, és arany lett az ezüstből.

A férfi válogatott tagjainak értékelése

Decker Attila

Egy félidőt kapott a franciák ellen, azt remek mutatóval, 70%-kal hozta le. Nagy Viktor óriási formában védett, ezúttal nem volt szükség több beugrásra helyette.

Nagy Viktor

Még a 2013-as vb-n látott formáját is felülmúlta, mert itt valamennyi mérkőzésén brillírozott. 64%-os védési hatékonyságot produkált, meccsenként legalább tíz (10!) hárítása volt. Barcelonában is a vb legkiválóbb hálóőrének választották, Budapesten sem lehetett más a kiválasztott a posztján. Per pillanat a világ legjobb kapusa.

Decker Ádám

Szárnyal a válogatottban, amióta előző klubjában, az OSC-ben kényszerből bekkelnie is kellett. Remek idényt zárt az Egerben is, (jóval) 30 éves kora fölött játszik élete legjobb formájában. Bárkit megfog bekkben. Csak ő nem szerzett gólt a csapatban a vb-n, de amikor kellett, még centerben is helytállt.

Erdélyi Balázs

Amióta csak bekerült a válogatottba a 2013-as vb után, megbízható alapember volt. Olyan, mint egy box to box középpályás a Premier League-ben, mindenhol feltűnik, védekezésben szuper. Ezúttal támadásban halovány volt, 16/3-as lövőlapja (18,8%) nem rá vall. Az egri évek után az OSC-ben újulhat meg.

Gór-Nagy Miklós

A tavaly januári, belgrádi Európa-bajnokság óta nem volt válogatott, csak most a világbajnokságra került vissza a csapatba, kimaradt az életéből Rio, zsinórban a harmadik olimpia. 34 évesen ő volt a vb-n szereplő együttes rangidőse, Decker Ádámmal együtt a védekezés oszlopa. A Ráúszás-blog hűséges olvasói tudhatják, hogy elfogultak vagyunk vele, de ezt leszámítva, vagy ezzel együtt is ez a torna volt Miki egyik legjobb világversenye. Megmutatta, hogy Steinmetz Barna óta még mindig ő a legjobban szerelő magyar védő. Az ausztrálok és az olaszok ellen is tanítani valóan bekkelt, a Kayes-Bodegas-Aicardi centertrió összesen egy gólra volt képes ellenünk. Kevés helyzetéből kettőt gólra is váltott, a franciák elleni csoportmeccsen és a görögökkel vívott elődöntőn volt eredményes.

Hárai Balázs

Mint mindig, ezúttal is főszereplő volt, de önmagához és az elmúlt négy évben látottakhoz képest picit talán gyengébb teljesítményt nyújtott. Szerzett négy gólt és töméntelen mennyiségű emberelőnyt harcolt ki, helyzeteit jó arányban értékesítette (8/4, 50%). Még mindig a világ egyik legjobb centere.

Hosnyánszky Norbert

Elképesztően jól teljesített az egész világbajnokságon, nekünk az ő játéka tetszett a legjobban. Nyolcszor volt eredményes, közte a görögök elleni elődöntőn szerzett szédületes csavarjával, amivel 2-1-nél először vezettünk. Kiosztott kilenc gólpasszt, és volt öt labdaszerzése is. Varga Dénessel együtt irányította, mozgatta a mieink támadójátékát, védekezésben pedig óriási volt, mint mindig. Lehet, hogy 33 évesen ez volt az utolsó világversenye a válogatottban. Ha így lenne, nagyon sajnálnánk, mert pótolhatatlan klasszis.

Manhercz Krisztián

Nyolc gólt szerzett, hat gólpassz mellett a keret legfiatalabb egyben - a medencében - legszemtelenebb tagja. Hat blokkjával övé a legjobb mutató ebben a műfajban a csapatban. Védekezésben is egyre jobb, a görögök elleni elődöntőn kettős emberhátrányban szerzett labdát. "Amit pedig Manhercz Krisztián csinált védekezésben, azzal unsung hero volt, megénekeletlen hős"- mondta róla a görögökkel vívott parti után Szabó Zoltán. A lövőszázalékán javíthat még (26/8, 30,8%), bő egy évtizeden át alapember lehet. 20 évesen az egyik legprofibb nyilatkozó.

Mezei Tamás

Remek szolnoki évét megfejelte egy nagyszerű vb-szerepléssel úgy, hogy ez volt élete első felnőtt világversenye. Végül második számú centerként is több időt (95 perc Hárai 71-éhez képest) töltött a vízben, mint poszttársa. Nagyon tetszett nekünk a játéka, abszolút megérdemelte a bizalmat.

Török Béla

Meglepetésre került be a keretbe, és nem is volt rossz. Meghálálta a kapitány bizalmát, pazar gólokat szerzett, összesen hármat, a döntőben is övé volt az egyik legszebb és legfontosabb találat. Ha javul a center elleni védekezésben, ott ragadhat a válogatottban.

Varga Dénes

Szerzett 14 gólt, kiosztott 12 asszisztot, Vámos Márton mögött a második legeredményesebb játékosunk volt. A csapatkapitány vezérként pólózott sokadszorra, de mindezt úgy tette, hogy nem játszott csúcsformában. Éppen cikkünk megjelenésének napján jelentette be, hogy jövő nyáron nem szerepel a válogatottban, így kihagyja az akkor esedékes barcelonai Európa-bajnokságot is. Gondoljunk bele, Dumi úgy 12 éve, a Vasasba igazolása óta kulcsember volt az összes klubcsapatában, ahogy a válogatottban is, rengeteg időt töltött vízben, hiszen ilyen képességekkel kihagyhatatlannak bizonyult. Várható volt, hogy pihenőt kér, reméljük, utána ott folytatja, ahol abbahagyta!

Vámos Márton

16 találatával ő lett a lett a házi gólkirály, kiosztott hét asszisztot is. Minden meccsen betalált, és egynél többször az egyes partikon, sorrendben 2, 3, 4, 2, 2, 3 gólt hintett. Mára az egyik, ha nem a legkiválóbb balkezes pólós a mezőnyben, de a balkezest ki is vehetjük a mondatból, hiszen ő lett a torna MVP-je, feltéve a koronát egész éves, szédületes teljesítményére.

Zalánki Gergő 

Nem volt valami jó vb-je, elsősorban támadásban vártunk tőle többet. Csak háromszor volt eredményes, azt is 16 lövésből érte el, ami 18,8%-os lövőszázalék. Nyolc gólpassza remek, ha ebben az ütemben fejlődik - amit már új klubjában, Szolnokon tehet meg -, akkor stabil helye lehet a válogatottban.

Hozzászólások