Vízilabda - Rijekában az Eger, Szolnokon az OSC
Rijekában az Eger, Szolnokon az OSC
Fotó: MTI/Bugány János

Rijekában az Eger, Szolnokon az OSC

Takács MártonTakács Márton
2015/11/11 00:37

A férfi vízilabda Bajnokok Ligája főtáblájának szerdai második fordulójában a Szolnok és az OSC egymás ellen játszik, míg az Eger Rijekában vendégeskedik.

A magyar bajnoki ezüstérmes ZF-Eger biztos résztvevője a jövő nyári budapesti Final Six-nek, de a csoportelsőség azonnali négy közé jutást érne a hatos döntőben, így a presztízs mellett ezért sem vágnak neki minden mindegy alapon a legerősebb horvát csapat, a Primorje Rijeka elleni idegenbeli találkozónak. Főleg, hogy az első körben hazai medencében ikszeltek Hárai Balázsék az Olympiakosszal. Mielőtt lekicsinyelnénk ezt az eredményt, gyorsan hozzátesszük, hogy Dabrowski Norbert szerint a görögök a BL-t is megnyerhetik, hiszen a szinte a teljes világbajnoki bronzérmes hellén válogatott alkotja a csapatot, akik mellé a nyáron a legjobb horvát kapust, az olimpiai és világbajnok Josip Pavicot, valamint egy amerikai bekket is szerződtettek. A már meglévő egy pont mellé nagyon jól mutatna egy Rijekában szerzett egység is. Az Egernek azért sem lesz könnyű dolga, mert négy nappal ezelőtt a védekezésben remeklő Szolnok Nagy Viktor és Kis Gábor parádéjával 9-4-re verte Biros Péteréket. A horvát ellenfél is gyenge főpróbát tartott, a dalmát pontvadászat csúcsrangadóján ugyanis a Jug Dubrovnik 13-7-re verte a Varga testvérek korábbi klubját, a Primorjét. A világ egyik legjobb centere, a román Cosmin Radu erősítette horvátok a BL első körében Montenegróban győzték le a Jadran Herceg Novit, méghozzá 11-9-re.  Az egri keret tagjai egyébként már hétfőn elutaztak, hogy a buszos utazást követően, kellőképpen kipihent állapotban mehessenek bele az összecsapásba.

„Ez a meccs nagyon fontos lesz a számunkra, nemcsak a pont, a pontok miatt, hanem azért is, hogy helyreállítsuk a renoménkat” – mondta Dabrowski Norbert, az Eger vezetőedzője a klub weboldalának adott rövid nyilatkozatában.

- Örülök neki, hogy gyorsan jön egy újabb nagy kihívás, mert így legalább nem kell sokat rágódni a szolnoki vereség miatt – fogalmazott az elutazást megelőzően Erdélyi Balázs, a ZF-Eger Eb-ezüstérmes játékosa. – "Legalább most nem arra kell koncentrálni, hogyan tudunk kimászni a gödörből. Nyernünk kell, hogy visszazökkenjünk az eredeti kerékvágásba, ezért más eredménnyel nem is lennék elégedett."

Szivós Márton, az egriek világbajnoka a vlv-nek elmondta, hogy "Rijekában nagyon nagy fegyvertény lenne a pontszerzés. Azt gondolom, akkor viszünk csak el pontot vagy pontokat a Kantrida uszodából, hogyha az a fegyelmezettség, ami a Szolnok elleni meccsen az elején jellemzett minket védekezésben, most végig meglesz."

A B-csoportban már a második körben megrendezik a magyar házi rangadót, amelyen a magyar bajnok és kupagyőztes Szolnok fogadja a mindkét sorozatban ezüstérmes OSC-t. A Tisza-partiak valóságos erődemonstrációt tartottak az Eger ellen, az OSC sem számíthat sok jóra, pláne, hogy az FTC ellen 8-7-re megnyert meccsükhöz hasonlóan ezúttal is vérbeli center nélkül állnak majd fel, hiszen az Ausztráliában tartozkodó Joseph Kayes-en kívül Német Tonira sem számíthat Vincze Balázs. A válogatott center a vlv-n olvasható keddi diagnózis szerint a válogatott játékosnak az úgynevezett rotátorköpenye sérült meg, részlegesen. Németh "Tonya" ezen a héten csak olyan edzésmunkát végezhet, amely közben nem terheli a vállát. Így megint posztidegen feladatokat kell majd végeznie Decker Ádámnak és Kovács Gábornak, akik eddig is hősiesen helytálltak társaik távollétében. Mivel az újbudaiak az első fordulóban hazai pályán 9-7-re kikaptak legnagyobb csoportellenfelüktől, a horvát Jug Dubrovniktól, az esetleges szerdai vereséggel lépéshátrányba kerülnének riválisaikkal szemben, de a szolnoki vereség abszolút benne van a pakliban, pláne ilyen körülmények között.

Ezt támasztja alá az OSC csapatkapitányának, Gór-Nagy Miklósnak a vlv-nek adott nyilatkozata is: "Kétségtelen hogy nem vagyunk könnyű helyzetben, a Szolnok úgy is nehéz ellenfél lenne, ha két centerrel játszhatnánk, hát még így... Biztos, hogy nem nekünk áll a zászló, de ettől függetlenül koncentrálunk a saját feladatainkra, a részcéljainkra, ezek pedig részben függetlenek attól, hogy van-e klasszikus centerünk vagy nincs - aztán majd meglátjuk, hogy mi sül ki ebből. Felszabadultan játszhatunk, nekünk semmilyen veszíteni valónk nincs ezen a mérkőzésen."

Ifjabb Cseh Sándor, a szolnokiak mestere szerint csapata felkészült minden megoldásra: "Az ellenfelünknél azért több olyan játékos is van, aki közel azonos szinten tud centerezni, például Decker Ádám vagy Kovács Gábor. Természetesen azért ez nem teljesen ugyanaz. Én arra számítok, hogy az OSC egy furcsa játékstílussal áll elő szerdán, s nem vagyok biztos abban, hogy ez csak a "centerkérdést" érinti, lehet, hogy ki fog hatni védekezésre, emberhátrányra, más játékelemekre. Néha az ilyesmit nehezebb is lereagálni, mint amikor pontosan tudjuk, hogy mit akar az ellenfél játszani. Ugyanakkor abban is bízom, hogy sikerül minden lehetséges variációra felkészülni és ha az, amit bevetnek, néhány percig esetleg sikeres is, azt gondolom, hogy ha nagyon koncentráltak vagyunk, azért négy negyeden keresztül nem lehet csinálni, nem is lehet bírni ellenünk."

A válogatott honlapjának nyilatkozott a Dózsa csapatkapitánya, az olimpiai és világbajnok Varga Dániel, aki hasonló véleményen van, mint edzője: "Egyébként is azt gondolom, hogy az egyik döntő tényező az lehet, hogy fel tudjuk-e őrölni őket, így pedig még inkább előtérbe kerül, hogy a lehető legjobban kifárasszuk az OSC játékosait. Ennyiben építhetünk talán erre a helyzetre taktikát."

A Bajnokok Ligája szerdai programja

A csoport:

Barceloneta (spanyol)-Jadran Herceg Novi (montenegrói) – 19 óra 15

Spandau 04 (német)-Olympiakosz Pireusz (görög) – 19 óra 30

Primorje Rijeka (horvát)-ZF-Eger (magyar) – 20 óra 45

B csoport:

Szolnoki Dózsa-Közgép (magyar)-A-Híd-OSC-Újbuda (magyar) – 17 óra 30 – TV: Sport 1

Pro Recco (olasz)-Partizan Belgrád (szerb) – 19 óra 15

Galatasaray (török)-Jug Dubrovnik (horvát) – 20 óra

A Szeged-Diapolo csapata a német Waspo Hannover ellen Európa-kupa-negyeddöntőt játszik szerdán a második számú európai kupasorozatban. Varga Péter legénysége két selejtezőtornát teljesített kiválóan, mire eljutott idáig. A népligeti selejtező után sikerrel vette az akadályt a spliti, második körben is, és bejutott a korábban LEN-kupaként futó kiírás legjobb nyolc csapata közé. Eddig csak két vereség kísérte útjukat, Budapesten a Ferencváros, Splitben a Mornar Split verte a szegedieket, de a horvát tornán sikerült felülmúlni a Jadran Splitet és a Canottieri Napolit, így jutott el a magyar csapat a negyeddöntőbe. Amelyet megrendezhetnek a sátor alatt, a szegedi medencében. A meccs 18 óra 15 perckor kezdődik, a Digi Sport 1 már 18 órától a találkozóval foglalkozik, majd közvetíti is élőben. A német együttes tagja három magyar pólós, Balatoni Máté, Tóth Bence és Sági Márton.

Az Európa-kupa negyeddöntői

Kirishi (orosz)-Brescia (olasz)

Mornar Split (horvát)-Digi Nagyvárad (román)

Marseille (francia)-Sintez Kazany (orosz)

Szeged-Diapolo (magyar)-Waspo Hannover (német) - 18 óra 15 perc, TV: Digi Sport 1

Hozzászólások