Vízilabda - Remek negyedik negyedével az USA-t is legyőzte a férfi pólóválogatott
Remek negyedik negyedével az USA-t is legyőzte a férfi pólóválogatott
Fotó: Madar Balázs/MVLSZ

Remek negyedik negyedével az USA-t is legyőzte a férfi pólóválogatott

Takács MártonTakács Márton
2018/07/06 21:31

Az Európa-bajnokságra készülő magyar férfi vízilabda-válogatott 9-7-re legyőzte az amerikai csapatot a budapesti BENU-kupa második fordulójában, pénteken. Helyszíni tudósításunk a Margitszigetről Jansik Dávid és Märcz Tamás nyilatkozatával.

A Románia elleni csütörtöki, 11-8-as sikere után egy jóval keményebb rivális, az Egyesült Államok várt Märcz Tamás együttesére. Az az amerikai csapat, amelyiktől a múlt héten Duisburgban 12-5-re kikaptak a mieink. Akkor még nem az Európa-bajnoki keretével szerepelt a magyar válogatott, az USA legjobbjai pedig már május óta együtt készülnek, így előnyben vannak a felkészülésben.

Ilyen előzmények után nyertek ezúttal 9-7-re Vámos Mártonék. Nagy Viktor fontos - néhol bravúros - védéseket mutatott be, ismét rengeteg labdaszerzést jegyezhettünk fel az oldalunkon - főleg Kovács Gergő, Bátori Bence és Zalánki Gergő révén -, a hét kapott gól eleve dicséri a védekezést. Max Irving első három lövéséből gól lett, így 5-4-nél, csak a második negyedben vezettek először Erdélyi Balázsék, az első három nyolc perc egyébként mind iksz lett. 7-6-ra még Alex Bowenék vezettek, de egy 3-0-s sorozattal, közte a 2-0-ra megnyert záró felvonással 8-7-re fordított és nyert a magyar válogatott. A mieink két utolsó gólját az élete első komolyabb világversenyére készülő bekkje, Jansik Dávid szerezte.

Ahogy a Világliga Szuperdöntőt értékelő cikkünkben írtuk, "mivel Varga Dénes és Hosnyánszky Norbert személyében gólerős játékosok estek ki, a védőktől érkező plusztalálatokkal meccseket is lehet nyerni, esetükben is ez is válogatási szempont lehet."  A Szolnok BL-győztes hátvédje ennek most maradéktalanul megfelelt (ahogy Angyal Dániel is eredményes volt). Szombaton délelőtt pedig az ausztrálokkal a tornagyőzelemért játszhat majd társaival.

Märcz Tamás útja a tv-kamerák felé menet, az interjúk előtt a lelátóra vezetett, ahol régi barátja, a magyar labdarúgó-válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitány, Marco Rossi gratulált neki a győzelemhez.

Jansik Dávid:

"Az egész csapat munkája jelentette a különbséget. A mérkőzés elején úgy kezdtünk, ahogy előtte megbeszéltük, hogy nem kellene. Egy kicsit aludt a védelmünk, nem voltunk éberek, és onnan fokozatosan javult a teljesítményünk. Nem azt lehet mondani, hogy hullámzó volt, hanem alulról indult és a meccs végére élesebbek lettünk elöl és hátul is, jobbak voltunk. Ez jelentette most a különbséget, a felkészülésünk szempontjából egy nagyon fontos mérkőzés volt. A torna előtt úgy gondoltuk, hogy ez lesz a legnehezebb mérkőzésünk, az eredményeket viszont úgy tűnik, az ausztrálok elleni lesz az. Nagyon várom az Európa-bajnokságot, ez lesz az első nagyobb világversenyem válogatott szinten.

Märcz Tamás:

"A románok elleni meccshez képest előrelépés volt a mai mérkőzésünk, javult a játék minősége, intenzívebb és sokkal nehezebb találkozó volt. Nagy iramot kértem a játékosoktól, hogy azokat az úszóedzéseket, amelyeket ebben a feszített tempóban nem tudunk megtartani, azt menet közben, speciálisan végezzük el. Az elején potyogtak a gólok, jobbra-balra ellőttek a blokkjaink mellett, de aztán a meccsen belül sokat javultunk. Nehéz volt visszaépítkezni, de elég szépen és gyorsan reagáltunk. Ahogy haladt előre a mérkőzés, egyre jobb lett a védekezés. Az amerikai csapat nagyon gyors, mégis mi diktáltunk, menet közben kellett többször cserélniük, nekünk ezzel nem kellett élnünk. Ebbe talán bele is fáradtak egy idő után. Viktor lehúzta a redőnyt, a végén bravúrokat is bemutatott. Pici hiányérzetem, hogy 8-7-nél nem lőttük be az emberfórt. Szombaton egy jó nehéz meccsel zárunk az ausztrálokkal. Remekül összerakott csapat az övék, talán picit könnyebb meccsük volt most a románokkal, mint nekünk az amerikaiakkal."

Férfi vízilabda BENU-kupa, 2. játéknap
Magyarország-Egyesült Államok 9-7 (3-3, 3-3, 1-1, 2-0)
Hajós-uszoda, vezette: Flahive (ausztrál), Alexandrescu (román) 
Magyarország: Nagy V. - Angyal 1, Manhercz 1, Zalánki 1, Kovács G. 1, Erdélyi 1, Bedő. Csere: Vámos 1, Mezei, Jansik D. 2, Bátori 1, Pohl. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás 
Egyesült Államok: McQuin - Hooper, Hallock, Daube, Bowen 2, Smith, Irving 4. Csere: Vavic, Obert 1, Carniglia, Roelse, Lynde. Szövetségi kapitány: Dejan Udovicic

További eredmény
Ausztrália-Románia 9-7 
A torna állása: 
1. Magyarország 6
2. Ausztrália 6
3. Egyesült Államok 0
4. Románia 0

További program
július 7., szombat
Románia-Egyesült Államok, 9:45
Magyarország-Ausztrália, 11:15 - tv: M4 Sport

Hozzászólások