Ráúszás - Zalánki Gergő: "Az a legfontosabb, hogy kijussunk az olimpiára, az mindegy, hogyan hozzuk össze"
Zalánki Gergő: "Az a legfontosabb, hogy kijussunk az olimpiára, az mindegy, hogyan hozzuk össze"
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Zalánki Gergő: "Az a legfontosabb, hogy kijussunk az olimpiára, az mindegy, hogyan hozzuk össze"

Takács MártonTakács Márton
2019/06/03 18:50
A magyar férfi vízilabda-válogatott hétfőn megkezdte nyári felkészülését. Märcz Tamás csapatára június közepén a Világliga belgrádi Szuperdöntője, júliusban pedig a dél-koreai világbajnokság vár. Ott jártunk a délelőtti első edzésükön, mely után Manhercz Krisztián és Zalánki Gergő nyilatkozott honlapunknak. 

Minden eddiginél bővebb, 27 tagú keretet hirdetett ki még májusban Märcz Tamás szövetségi kapitány. A szokatlanul nagy létszámot az indokolja, hogy a nyáron két nagyobb világverseny is vár a válogatottra. Júniusban a Világliga belgrádi Szuperdöntőjén szerepel a magyar csapat, júliusban pedig a dél-koreai világbajnokság vár a mieinkre. Mindkét tornán meg lehet szerezni a kvalifikációt a 2020-as tokiói olimpiára. 

Tavaly szinte ugyanazzal a csapattal volt ott a Világliga budapesti Szuperdöntőjében (ezüstérem) és a barcelonai Európa-bajnokságon (8. hely) is a magyar nemzeti együttes, ezt a hullámzást, illetve a játékosok kifacsarását is elkerülendő számíthat ilyen sok játékosra a kapitány (erről egyébként Märcz Tamás a vele készített interjúnkban részletesen mesél majd.)

Mivel a bajnok Ferencvárosra csütörtöktől a Bajnokok Ligája nyolcas döntője vár Hannoverben, az FTC játékosai, a 10 (!) meghívott pólós csak június 13-án csatlakozik a válogatotthoz.

A bajnok FTC 10 pólóst ad a válogatott 27 fős nyári keretébe | Hosszabbítás

Alig 24 órával a férfi vízilabda OB I döntőjének lezárulta után Märcz Tamás, a férfi válogatott szövetségi kapitánya kihirdette nyári, 27 (!) fős keretét. A névsorban vannak meglepetések is. Szerda este még Marco Rossival nézte együtt a Komjádi lelátóján a szenzációs Ferencváros-OSC bajnoki döntő harmadik felvonását Märcz Tamás, egy napra rá már meg is nevezte rendkívül bő, 27 pólóst tartalmazó válogatott keretét a Világkupa-aranyérmes, Európa-kupa-győztes szövetségi kapitány.


Így hétfőn 17-en kezdték el a munkát a Margitszigeten, a csapatból először két kulcsembert kértünk nyilatkozatra. 

Az OSC-ben pólózó Manhercz Krisztián évek óta a válogatott alapembere, még Benedek Tibor kezdte beépíteni a nemzeti csapatba, Märcz Tamás pedig folytatta ezt a munkát. Manó a tavalyi Világkupán és az idei Európa-kupán is húzóember volt, igazolta, hogy a gárda egyik legfontosabb tagja.

Először arról érdeklődtünk nála, hogy eszébe jut-e, hogy tavaly ilyenkor is egy sűrű nyárnak vágtak neki, de akkor a Világliga meglepően sikeres budapesti Szuperdöntője után egy kudarccal véget ért Európa-bajnokság következett. Majd egy hosszú klubszezon, válogatott sikerekkel megspékelve, és már itt is vagyunk az újabb válogatott idény kezdetén.

Egy elég hullámzó nyár után a klubszezonom is igen hullámzó volt. Csak másfél hete fejeződött be a bajnokság, tehát még nagyon sok idő sem akadt, hogy leülepedjen. Szinte egyből el is kezdődött a nyári időszak, amit még nem is teljes kerettel tudtunk elkezdeni, hiszen a fradisták a héten még a Bajnokok Ligája Final Eighten szerepelnek, csak a jövő hét közepén csatlakoznak hozzánk. Ez kicsit bele is rúg a nyári programunkba, hiszen a Világligára nem komplett kerettel tudunk készülni, és nekik sem lenne jó, ha egy ilyen, számukra sikeres szezon után gyakorlatilag nulla pihenővel mennének bele a nyárba. Tavaly nyáron tapasztaltunk hideget-meleget, nagyon hideget és nagyon meleget is, nyilván ezek olyan tapasztalatok voltak, amelyet akár már a Világligán is tudunk kamatoztatni, akár már most, a felkészülés közben is. Az azóta minket ért sikerélményeket, a Világkupa-győzelmet és az Európa-kupa-elsőségünket is be tudjuk építeni a munkánkba. Leülepedett mindenkiben az a munka, amit csinálunk, és ha ahogy csináljuk, azzal a lelkesedéssel, akármit el tudunk érni. Tudunk ebből merítkezni."

Arra is kíváncsiak voltunk, vajon Manhercz és a többiek súlyoznak-e a különböző tornák, az olimpiai kvalifikáció megszerzése között, vagy inkább a csapatépítés a legfontosabb, és ha az sikeresen megy, jönnek majd az eredmények is. 

"Nem gondolom, hogy nekünk kimondottan specifikusan kell készülnünk vagy a Világligára, vagy a világbajnokságra, vagy a kvótára. Saját magunkat kell úgy összeraknunk, hogy egyenletes teljesítményt tudjunk nyújtani. Ne úgy, hogy legyen egy nagyon jó Világligánk, aztán egy borzasztó rossz vébénk, ahogy tavaly alakult, hanem az a fontos, hogy meglegyen a kiegyensúlyozottságunk, ami már stabilitást ad a csapatnak. A tavalyi Világligán és Világkupán és az idei Európa-kupán is volt stabilitása a csapatnak, nem törtünk meg, nem estünk össze, ezt hosszú távra kell megtartanunk, és akkor úgy hiszem, hogy jó csapat tudunk lenni."

És hová helyezi a magyar válogatottat annak egyik legjobbja a nemzetközi mezőnyben?

"Minden csapat más. A szerbek évek óta együtt vannak, most mégis volt egy kis hullámvölgyük az Európa-kupán. Nagyrészt a horvátok is együtt készülnek régóta, a spanyol egy megfiatalított csapat, de nagyon egységesek, mert legtöbbjük ugyanabban a klubban, a Barcelonetában játszik. Az olaszoknál is most kezd beérni az a '93-'94-es generáció, amelyik utánpótlásszinten mindent megnyert. Mi talán kicsivel később kezdtünk bele ebbe az építkezésbe, de azt mondom, hogy sikerült felzárkóznunk hozzájuk."

Manhercz.jpg Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Manherczhez hasonlóan Zalánki Gergő is alapember, még a 2016-os trieszti olimpiai selejtezőn bukkant fel a válogatottban, ahonnan azóta kirobbanthatatlan. Tavaly a Világligán, a Világkupán és idén az Európa-kupán is remekelt. 

Nála is azzal nyitottunk, hogy a felemásan sikerült tavaly nyár illetve az év közben a két magyar aranyéremmel végződő világverseny milyen hatással lehet az idei tornákra.

Tomi is máshogy áll a munkához és mi is kicsit a tavaly nyáron és a szezon közben történtek után, most abszolút pozitív előjelekkel vágtunk neki a felkészülésnek. Nem abból fogunk kiindulni, és nem hiszem, hogy bárki azt hinné, hogy a Világkupa és az Európa-kupa megnyerése miatt a Világliga és a vb is zsebben van. Minden torna a negyeddöntőn múlik, ott dől el minden. Egy meccs alatt pedig bármi megtörténhet, egy gyengébb is elverhet egy erőset, illetve fordítva. Nem egyszerű, nagyon fárasztó és stresszes tud lenni az odáig vezető út, azért dolgozunk, hogy ha eljön egy negyeddöntő, azt meg tudjuk nyerni. Onnantól már sokkal könnyebb, lekerül a teher, mindenki azt várja, hogy legalább a négybe kerüljünk be, és onnantól kezdve pedig egy elődöntőt, egy finálét sokkal jobb hangulatban lehet játszani. Egy megnyert negyeddöntő után jöhet ki igazán a magyar válogatott ereje. Nagyon fiatal még a csapat, ezért van, hogy elizguljuk a dolgot, pont ezért is annyira vízválasztó az az egy mérkőzés, azon múlik az egész nyári vagy éves munka."

A 24 éves balkezes klasszistól is érdeklődtünk a súlyozás fontosságáról. Arról, hogy tesz-e különbséget a tornák, az olimpiai kvóta megszerzése és a csapatépítés között. 

„Egyszerre fontos az összes szempont. De az a legfontosabb, hogy kijussunk az olimpiára, az mindegy, hogy hozzuk össze, de azért jó lenne ezt a nyáron letudni. Nem szoktam nagyon előretekinteni, készülünk, este játszunk a Fradival egy edzőmeccset, holnap is készülünk, egyelőre ennyi a fontos. Ha majd jön a Világliga, ott is meccsről meccsre haladunk, aztán meglátjuk, mire megyünk. Azzal pedig még egyelőre nem is foglalkozom, hogy mi lesz a világbajnoksággal."

Hol a helye a magyar válogatottnak a többi csapat között?

"Becsapós lehet a mi két jó eredményünk. Úgy gondolom, hogy az Európa-kupán nagyon jól játszottunk, nagyon egységesek voltunk és minden bejött a csapatnak. Ha ez így megy tovább, akkor van esélyünk. Remélem, hogy így fogjuk folytatni. Nem egyszerű a dolgunk, mert nagyon sok a jó csapat, egyben van a mezőny."

Bisztritsányi Dávid, Gyárfás Tamás és Märcz Tamás nyilatkozatát egy külön cikkben közöljük majd.

A férfi vízilabda-válogatott nyári kerete
kapusok:  Bisztritsányi Dávid (UVSE), Kardos Gergely (Szolnok), Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC)
mezőnyjátékosok:  Angyal Dániel (Szolnok), Bátori Bence (Szolnok), Bedő Krisztián (Miskolc), Dőry Farkas (Debrecen), Erdélyi Balázs (OSC), Gór-Nagy Miklós (FTC), Gyárfás Tamás (Eger), Hárai Balázs (OSC), Jansik Dávid (Szolnok), Jansik Szilárd (FTC), Kállay Márk (FTC), Kovács Gergő (OSC), Manhercz Krisztián (OSC), Mezei Tamás (FTC), Nagy Ádám (Miskolc), Német Toni (FTC), Pásztor Mátyás (BVSC), Pohl Zoltán (FTC), Sedlmayer Tamás (FTC), Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC), Várnai Kristóf (BVSC), Zalánki Gergő (Szolnok)

Zalánki.jpg Fotó: Madar Dávid/MVLSZ


Hozzászólások