Ráúszás - Megfordultak az erőviszonyok, ebben a szezonban az OSC már harmadszorra győzte le a Szolnokot
Megfordultak az erőviszonyok, ebben a szezonban az OSC már harmadszorra győzte le a Szolnokot
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Megfordultak az erőviszonyok, ebben a szezonban az OSC már harmadszorra győzte le a Szolnokot

Takács MártonTakács Márton
2019/02/10 16:44

Ahogy közeledünk az alapszakasz végéhez, úgy hoz egyre izgalmasabb mérkőzéseket az E.ON férfi vízilabda OB I. A bajnokság 12. fordulójában három mérkőzést választottunk, amelyeket személyesen néztük meg. Helyszíni tudósításunk az UVSE-Tatabánya mérkőzésről Korényi Balázs, a Honvéd-Eger meccsről ifj. Gyárfás Tamás, és az OSC-Szolnok rangadóról Manhercz Krisztián nyilatkozatával.

November 10-én Tatabányán szerezte meg szezonbeli első sikerét a fiatalokból álló UVSE, szinte napra pontosan három hónappal később is Benedek Tibor legénysége diadalmaskodott az egykori újpesti csapattársa, Zantleitner Tamás által dirigált TVSE ellen, ez már a negyedik győzelmük volt a bajnokságban. Pedig a meccs inkább a vendégeknek állt, a rengeteg ítélettel tarkított csatán 1-0 után csak 7-6-nál vezettek újra a sárga-lilák. A lelátón Märcz Tamás, Cseh Sándor és Varga Dániel is azt láthatta, hogy bár a helyzeteiket folyamatosan megteremtették Baksa Benedekék a szokásos sokmozgásos, betöréseken alapuló játékukkal - amelyekhez Aranyi Máté centerjátéka is kellett -, vagy nem céloztak jól, vagy a 64%-kal védő Barabás Botond állta útját kísérleteiknek. 

A győztes találatot 28 másodperccel a vége előtt az UVSE csapatkapitánya, Korényi Balázs szerezte meg egy nagyszerűen kijátszott emberelőny végén, az is kellett, hogy a túloldalon, amikor már csak 15 másodperc volt hátra, Dala Döme blokkolja Hoppál Gergely fórban elengedett lövését. Feszült hangulatú mérkőzés volt, amihez hozzájárult, hogy borzasztóan rossz játékvezetést láthattunk, aminek meg is lett a következménye, Pásztor Antal ugyanis csak 6.5-ös osztályzatot kapott az ellenőrtől, eltiltás vár rá - azt nem értjük, a szintén katasztrofális teljesítményt nyújtó Marjay Zsolt hogy kaphatott 8.5-öt mellette.


Az UVSE így továbbra is harcban van a felsőházat jelentő negyedik helyért, sőt, már több esélye van elérnie azt, mint a Debrecennek. A Benedek-csapat ugyanis Kaposvárra látogat, majd az éppen a Kaposvártól elszenvedett veresége miatt a versenyből kiszálló Vasast fogadja, tehát két nehéz, de nyerhető találkozó vár rá, míg a DVSE az OSC-vel és a Szolnokkal meccsel az alapszakaszból hátralévő két fordulóban, így ha mindkét partiját megnyernék Bisztritsányi Dávidék, ők jutnának fel, mivel az egymás elleni összevetésben ők a jobbak.

A meccs után a mindent eldöntő gól szerzőjét, a csapatkapitány Korényi Balázst kérdeztük:

15 másodperccel a vége előtt éreztem először, hogy megnyerhetjük, amikor Hoppál előtte a fórt. Pont olyan meccs volt, amilyenre Tibor felkészített minket: egy gól, az utolsó támadás fog dönteni. Két hete erre készültünk, nem ért minket meglepetés. Mi igyekszünk hétről hétre bebizonyítani, hogy nem véletlenek a megnyert meccseink. Azt mondom, hogy még ennél is sokkal több van a csapatban, ezek a gyerekek még nem is éltek akkor, amikor egy olyan Fradi nyerte meg az 1999/2000-es bajnokságot, amelyben nagyon sok jó játékos volt, de még nem lehetett tudni, hogy olimpiai bajnokok is lesznek közöttük. Menni kell tovább, már az is szép eredmény, amit eddig elértünk, de nem szabad megállni. Rég lőttem ilyen fontos gólt, nagyon nagy erőt ad, de a győzelmünk csapamunka volt, ha a végére húzzuk fel, akkor Dala Döme blokkja döntött. Vagy Bisztró védései korábban. Sok összetevője volt a sikernek, ma mindenki odatette magát.”


A múlt héten a Pécset legyőző Honvéd a hét közben a Bajnokok Ligájában a Crvena Zvezdát elintéző Egert fogadta, és jól is kezdte a mérkőzést Merész András a védekezést remekül megoldó csapata, még a félidőben is 4-3-ra vezetett. Fordulás után viszont jöttek a szerdán is látott pazar átlövésgólok Hosnyánszky Norberttől és Angelos Vlachopoulostól, a stabilabb védekezés, és az 5-2-re megnyert harmadik negyed elég is volt ahhoz a hevesieknek, hogy behúzzák a meccset. 

Az éppen a Honvédtól Egerbe igazoló, most két gólt szerzó ifj. Gyárfást Tamást kértük értékelésre:

Nagyon jól kezdett a Honvéd, türelmesek voltak a játékosok. Érződött, hogy nyerni akarnak, jól fel is készültek. Nekünk voltak az elején pontatlanságaink és hibáink, aztán koncepciót váltottunk támadásban, és ez meg is látszódott a második félidőben. Ezekből a mozgásokból több tisztább helyzetünk adódott, amelyeket be is lőttünk. Szerencsére sima volt a szerdai BL-meccsünk, Norbi forgatta is a csapatot, tehát nem kellett talán senkinek végig játszania a mérkőzést. Jó állapotban voltunk mostanra, nem voltak fizikális problémáink. Felemás érzésekkel jöttem vissza a Kőér utcába, mert a honvédos két évemben nem voltak igazán jó eredmények, de egyébként mindenkivel mosolygós maradt a viszony a csapatból, örülök, hogy láthattam a srácokat.”


Az OSC és a Szolnok már negyedszer találkozott az évadban, Vad Lajos együttese harmadik győzelmét aratta szombaton ebben a párharcban, egy döntetlenjük volt korábban a Magyar Kupában, a Dózsa nem tudott még nyerni az újbudaiak ellen ebben az idényben. Korábban éppen fordítva volt, de per pillanat az OSC tűnik erősebbnek. Villámrajtot vettek a XI. kerületiek, 5-0-ra megléptek, a félidőben 6-3-ra vezettek. Az OSC hat góljából ötöt Manhercz Krisztián szerzett. Korán eldőlni látszott a meccs, de Zivko Gocic csapata nem adta fel, feljött 8-7-re, és az egyenlítésért támadhatott a feszültté váló meccsen, ahol a két játékvezető nem tudta idejében megfékezni az indulatokat, amelynek az összeszólalkozó Drasko Brguljan és Andrija Prlainovic páros lett az áldozata, cserés kiállítást kaptak mindketten. A második félidőben mindössze kétszer volt eredményes az OSC, eleve csak hárman tudtak gólt lőni tőlük, a Szolnok közel volt a bravúrhoz a végén, de a fórban leadott lövésük nem ment be.

OSC_Szolnok.jpg Fotó: Madar Dávid/OSC Facebook

Ahogy írtuk, ez volt a negyedik OSC-Szolnok csata ebben az évadban, egyiket sem közvetítette a tévé, így csak az láthatta a négy legjobb magyar csapat közül ennek a kettőnek a találkozásait, akik ott voltak az uszodában. Ami szintén beszédes, se az újbudaiaknak, se a Dózsának nem volt még tévés bajnokija a 2018/2019-es szezonban.

A meccs után az öt gólt szerző Manhercz Krisztián értékelt nekünk:

"Amikor ilyen nagy különbség kialakul, akkor kétfajta forgatókönyv van. Az egyik a 12-4-es szolnoki meccsünkön volt, amikor nekünk minden ment tovább, a másik csapat viszont megtört. Na, most a Szolnok nem tört meg, visszajött a meccsbe, amibe mi beleültünk 5-0 után. Benne van, de ezen sokat kell dolgozni. A csapat erejét mutatja, hogy a mérkőzés végéig meg tudtuk tartani az előnyt. Jobban örültem volna, ha három-négygólos különbséget tudtunk volna tartani. Valamilyen szinten lélektani előnyünk is lehetett, de inkább a 12-4-es meccsünk miatt, ott domináltunk abszolút. Inkább az volt az előnyünk, hogy a Szolnoknak egy élet-halál Bajnokok Ligája-mérkőzése volt szerdán, mi meg tudtunk pihenni. Ezért is tudtunk talán dinamikusabban belemenni a meccsbe. Ezt kellett volna jobban megtartanunk."

E.ON Férfi vízilabda-bajnokság, alapszakasz, 12. forduló, A-csoport
Budapesti Honvéd–ZF-Eger 8-10 (3-2, 1-1, 2-5, 2-2)
Gólszerzők:  Szivós 2, Juhász 2, Kiss G., Illés, Kardos, Szirányi, ill. Vlachopoulos 3, Gyárfás 2, Hosnyánszky 2, Decker Á., Sz. Rasovic, Murisic

E.ON Férfi vízilabda-bajnokság, alapszakasz, 12. forduló, B-csoport
UVSE-Hunguest Hotels–Tatabánya 8-7 (2-3, 3-2, 1-1, 2-1) 
Gólszerzők: Baksa 2, Korényi, Dala, Konarik, Sziládi, Somogyi, Vigvári V., ill. Keresztúri 2, Hoppál, Kolozsi, Kalanovics, Szentesi, Korbán

A-Híd-OSC-Újbuda–Szolnoki Dózsa 8-7 (3-0, 3-3, 2-2, 0-2)
Gólszerzők: Manhercz 5, Tóth M. 2, Randjelovic, ill. Zalánki 2, Prlainovic 2, Bátori, Szatmári, Rasovic

(Kiemelt kép: Madar Dávid/OSC Facebook)

Hozzászólások