Ráúszás - Világbajnok hiányzója is van a Märcz Tamás által kihirdetett bő Eb-keretnek
Világbajnok hiányzója is van a Märcz Tamás által kihirdetett bő Eb-keretnek
Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Világbajnok hiányzója is van a Märcz Tamás által kihirdetett bő Eb-keretnek

Takács MártonTakács Márton
2019/12/15 11:32
Märcz Tamás, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya vasárnap délelőtt kihirdette a januári, budapesti Európa-bajnokságra készülő bő 17 fős keretét. Bátori Bence személyében világbajnok hiányzója is van a névsornak, Kovács Gergő számíthat még rajta kívül nagy kimaradónak.

Már a szezon utolsó klubmeccse, a szombati OSC-Ferencváros Bajnokok Ligája-rangadó másnapján nyilvánosságra hozta Märcz Tamás azt a névsort, amelyből kikerül majd a január 12-26. között Budapesten, a Duna Arénában sorra kerülő Európa-bajnokságon résztvevő 13 fős csapat. 

A megszokottnál szűkebb, 17 fős keretet hív össze a szövetségi kapitány, aki a Magyar Vízilabda-szövetség honlapján így indokolta döntését:

"Lehetett volna a korábbi évekhez hasonlóan magasabb létszámú keretet is összehívni, de most igyekeztem picit szűkebben mérni. Ennek elsősorban az az oka, hogy nagyon kevés az idő, kevés a felkészülési mérkőzés, ezáltal gyorsabban kell haladni az Európa-bajnokság csapatkijelölését illetően. Kedden délután találkozunk, beköltözünk egy fővárosi szállodába, és első etapban december 23-ig napi két edzéssel készülünk a Duna Arénában."

Märcz_Tamás.jpgFotó: Derencsényi István/MVLSZ

Három kapus és 14 mezőnyjátékos szerepel a keretben. A Ferencváros adja a legtöbb játékost, szám szerint kilencet, hárman az OSC-ből, két-két pólós a Szolnokból és az Egerből kapott meghívót, a Miskolcot egy ember képviseli. 

A nyári, kvangdzsui világbajnokságon negyedik helyet szerző csapatból egy pólós hiányzik, a Szolnokon szereplő Bátori Bence, bekerült viszont az az Erdélyi Balázs, aki még a bő vb-keretben sem kapott helyet hat hónappal korábban. A legutóbbi, októberi válogatott összetartáson még 20 játékos vett részt, most nem jutott hely azok közül Bátorin kívül Kovács Gergőnek és Pásztor Mátyásnak. Kovács Gergő 2018 egyik legjobb teljesítményt nyújtó magyar vízilabdázója volt, a válogatott fontos tagjaként játszotta végig az évet, a júliusi, dél-koreai világbajnokságon mégsem lehetett ott. Az OSC pólósa 14. emberként segítette a nemzeti együttes munkáját annak utolsó edzőtáborában, Japánban, majd hazautazott. Most még a bő keretbe sem fért be.

Nekik ezzel az olimpiai szereplésük is veszélybe került, nagyot kell teperniük a kihagyott Eb után, hogy a majdan megszerzett kvóta birtokában felvegyék a versenyt azokkal, akik ott lesznek a hazai rendezésű kontinensbajnokságon. Ott van viszont a válogatottba több mint kétéves kihagyás után visszatérő Hosnyánszky Norbert, így Varga Dénessel együtt két olimpiai bajnok van a keretben. 

Mi október végén megtippeltük, kik alkothatják majd a tokiói csapatunkat, amit december elején, a csapatlétszám véglegesítésekor megerősítettünk, a biztos utazók mindegyike helyet kapott a mostani bő Eb-keretben, Kovács Gergő és Sedlmayer Tamás közül nem tudtunk dönteni, azt írtuk, hogy közülük a jobb formában lévő utazzon majd.

Tokió előtt nyolc hónappal ért véget az olimpiai totó, 12+1 pólós utazhat csapatonként | Hosszabbítás

Több éven át tartó vajúdás után Lausanne-ban november 30-án megszületett a döntés: a tokiói olimpia női és férfi vízilabda-tornájának meccsein tizenkettő plusz egy játékos nevezhető csapatonként. "Hát, ez ilyen, nem mi hozzuk a szabályokat. Nem tudom pontosan, hogy van, végleges-e, hogy csak 11 játékos utazhat-e Tokióba, vagy 11+2, ezt majd az okosok eldöntik.


Októberben tartották az Európa-bajnokság sorsolását, ahol Märcz Tamás magyar válogatottja Törökország, valamint a világbajnoki és Európa-bajnoki ezüstérmes Spanyolország és a futottak még Málta közé került a C-csoportba. Varga Dénesék a második kalapból várhatták a sorsolást, az elsőből Szerbia, Spanyolország, Horvátország és Olaszország közül kaphattak ellenfelet. Mi a szerbeket és az olaszokat kerültük volna el a legszívesebben, és inkább a spanyolokat választottuk volna, így is történt. Olimpiai kvótája még csak Szerbiának, Olaszországnak és Spanyolországnak van az Eb mezőnyéből, így az egyetlen, Budapesten megszerezhető részvételi jog akkor lesz a magyar válogatotté, ha a tornán csak ezek a csapatok előznek meg minket, tehát ideális esetben egy negyedik hely is elég lehet. De Zalánki Gergőék éremért, ráadásul aranyért mennek majd a Duna Arénába. 

Minden adott ahhoz, most már a jó sorsolás is, hogy megnyerje a hazai Eb-t férfi vízilabda-válogatottunk | Hosszabbítás

A magyar férfi és női vízilabda-válogatott is jó csoportbeosztást kapott a január 12. és 26. között sorra kerülő budapesti olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságra. Helyszíni tudósításunk a keddi sorsolásról Madaras Norbert, Manhercz Krisztián és Märcz Tamás nyilatkozatával.

Szabó Zoltán, a Szeged vezetőedzője, szakkommentátor a nekünk adott interjújában így vélekedett az Eb-ről:

"Most itt van az Eb, ahol kimondva-kimondatlanul házigazdaként úgy megyünk neki, hogy három csapat már kijutott Tokióba Európából, így elég lenne mögöttük negyediknek lenni. Azért mindenki úgy gondolja, hogy tessék úgy szerepelni, hogy ha első hely, akkor első hely, ha negyedik, akkor legyen előttünk a spanyol, olasz, szerb első három, csak jussunk ki! Érdekes módon ez az Európa-bajnokság nem az Eb-ről fog szólni, hanem az olimpiai kvalifikációról elsősorban. Negyedik hellyel is lehet nagyon boldognak lenni, és adott esetben egy második hellyel is meg lehet élni kudarcként ezt a szereplést, ha az a második hely olyan lesz, hogy olyan csapat végez az első helyen - Görögország, Montenegró vagy Horvátország tud ilyen lenni papírforma szerint -, amelyik elveszi tőlünk a kijutás lehetőségét.

Nem csak maga a tény miatt fontos, hogy kijusson most a csapat, hanem azért is, hogy ne kelljen márciusban megint a bajnokság és a BL-meccsek közben iszonyú feszített, intenzív terhelés közben még egyszer nekirugaszkodni az olimpiai selejtezőnek. Ebből a szempontból azt remélem, hogy bármilyen játékkal is, de a csapat kijut az olimpiára, és pont. Nincs is tovább, se váromány, se remény."

"Nem a futottak még kategóriába, hanem a futottak méghez bemelegíteni igyekvőkhöz tartozom" | Hosszabbítás

Az Újpest legendás vízilabdacsapatával játékosként az 1990-es években mindent megnyerő, többek között BEK-győztes Szabó Zoltánnal kilenc évvel készítettünk legutóbb nagyinterjút. Tíz esztendeje szakkommentátorkodik, itt, a Hosszabbításon a riói olimpiát és a 2017-es budapesti vb-t értékelte kérésünkre. Hallhattuk a SportKlubon, az Eurosporton és a Sport TV-n is szakérteni, véleményét gyakran olvashatjuk a Nemzeti Sportban, évek óta az M4Sport szakkommentátora.


A magyar férfi vízilabda-válogatott 17 fős bő Eb-kerete
kapusok: Kardos Gergely (Eger), Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC) 
mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Erdélyi Balázs (OSC), Hárai Balázs (OSC), Hosnyánszky Norbert (Eger), Jansik Szilárd (FTC), Manhercz Krisztián (OSC), Mezei Tamás (FTC), Nagy Ádám (Miskolc), Német Toni (FTC), Pohl Zoltán (FTC), Sedlmayer Tamás (FTC), Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (FTC)

34. LEN vízilabda Európa-bajnokság 
2020. január 12-26., Budapest, Duna Aréna 
férfiak
A-csoport: Horvátország, Montenegró, Szlovákia, Németország
B-csoport: Szerbia, Oroszország, Románia, Hollandia
C-csoport: Spanyolország, Magyarország, Törökország, Málta
D-csoport: Olaszország, Görögország, Georgia, Franciaország

Hozzászólások