Ráúszás - Végre bemutatkozhat a pólóválogatottban az Eger balkezese is
Végre bemutatkozhat a pólóválogatottban az Eger balkezese is
Fotó: Fehér Anna/waterpolo.hu

Végre bemutatkozhat a pólóválogatottban az Eger balkezese is

Takács MártonTakács Márton
2019/03/07 19:27

Ifjabb Gyárfás Tamás és Várnai Kristóf személyében két újoncot is avathat a magyar férfi vízilabda-válogatott a Málta elleni keddi Világliga-selejtezőn.

A március 12-i keddi Világliga/Európa-kupa-selejtező előtt öt nappal Märcz Tamás megnevezte azt a 13 fős keretet, amelyben helyet kapott az egriek balkezese, ifjabb Gyárfás Tamás, valamint a BVSC védője, Várnai Kristóf is. Máltával decemberben Szombathelyen találkozott már a magyar válogatott, akkor 24-8-ra nyertek Manhercz Krisztiánék.

A sorozat legutóbbi fordulójában, még február közepén Győrben nyertek az oroszok ellen a mieink 10-8-ra, így már biztosan csoportelsők. A tét nélküliség és a soron következő rivális, Málta nem túl acélos ereje indokolhatta, hogy Märcz Tamás most bátrabban nyitott olyanok felé, akik még nem szerepeltek a nemzeti együttesben. A szövetségi kapitány így indokolta a két újonc szerepeltetését a waterpolo.hu-n:

"Gyárfás Tomi azon játékosok egyike, aki szintén benne volt a 2017-es Universiade-csapatban, amit én irányítottam. Már akkor elkezdtük a fiatalítást, s noha akkor is jó benyomást tett rám, most jöhet el az ideje. Sokat fejlődött azóta, nemzetközi mérkőzéseket játszik a Bajnokok Ligájában, stabilan teljesít, szeretném megadni neki a lehetőséget. Várnai Kristófot még én vittem pár éve a BVSC-be, amikor ott edzősködtem, mert már akkor láttam benne fantáziát, azóta is folyamatosan fejlődik és azóta már meghatározó játékos a klubjában."

A 23 éves Várnai Kristóf a BVSC-ben nyújt stabil teljesítményt, a 2016/2017-es szezon óta szerepel a Szőnyi útiaknál, ahová a Vasastól szerződött, előtte a KSI-ben szerepelt. Jobbkezes bekk, de több poszton is bevethető. A szövetségi kapitány jól ismeri, még dolgozott vele együtt a BVSC-ben, mielőtt átadta volna a vezetőedzői posztot segédjének, Szűcs Leventének.  

Várnai_Kristóf.jpg Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Ahogy ifjabb Gyárfás Tamás sem ismeretlen Märcz Tamás előtt, mert vele pedig a 2017-es Universiadén dolgozott együtt. Ezen a felületen többször is szorgalmaztuk a 24 éves szélső/átlövő meghívását, mert igen jó őszt zárt a Bajnokok Ligájában is szereplő Egerben, ahová az elmúlt nyáron szerződött a Honvédtól. Volt olyan időszaka az idénynek, amikor ő volt a legjobb formában pólózó magyar balkezes itthon. Posztján mégis csak a kétségtelenül világklasszis Vámos Márton, az e felé a minősítés felé öles léptekkel haladó Zalánki Gergő és a Miskolc egyik legjobbja, Vadovics Viktor szerepelhetett a nemzeti együttesben. 

Miközben adódhat olyan helyzet, amikor a poszt két legjobbja esetleg egyszerre sérül meg, vagy éppen formahanyatlás miatt nem kerülne be valamelyikük a kiválasztottak közé, és akkor már szűkülnek a variációs lehetőségek. Talán már a Máltával vívott hazai meccsre is befért volna Gyárfás a legjobbak közé.

Az egri pólós 2017-ben már szerepelt keretedzésen a válogatottnál, jó egy éve még honvédosként, riportunkban meg is szólaltattuk őt. Akkor ezt mondta: "Összességében azért voltunk itt, hogy felkészüljünk arra, ha a későbbieknek behívnak minket, akkor ne érjenek meglepetésként minket azok a dolgok, amiket kér tőlünk Märcz Tomi. Ezeket megpróbáljuk maximálisan teljesíteni és eddig szerintem sikerült is. Jó edzőpartnerünk van a kanadai válogatott személyében, ellenük pont lehet ezeket az apró dolgokat gyakorolni. A hangulat nagyon jó, remekül érzem itt magam, jó fejek a srácok és Tomi is nagyon jól áll hozzánk, felszabadult és pozitív a légkör."

Tavaly decemberben egy nagyinterjút is készítettünk Gyárfás Tamással, akit a legjobb vízilabdás szakértő, Szabó Zoltán "a szezon egyik legkellemesebb meglepetésének" titulált az Eger-Brescia BL-mérkőzés televíziós közvetítésében. Amikor ebben a beszélgetésben rákérdeztünk nála a válogatottságra, az Eger 9-ese így felelt:

"Erről is beszéltünk (Dabrowski) Norbival, nekem ezzel nem szabad foglalkoznom, se várni a meghívóra. Vámos Marci és Zalánki Gergő a világ legjobbjai közé tartoznak ezen a poszton, itt tényleg nincs helyem. Az, hogy egyszer-egyszer meghívnak, nagy öröm és ünnep, de nem számítok rá. Nekem először a klubcsapatomban kell csinálnom a dolgomat, ott megfelelni, nyerni valamit. Ha ilyeneken morgolódna az ember, az felőrölné, és ezt nem szabad megengedni. Egyetértek Märcz Tamás döntésével, a világ legjobb balosai közül kettővel is rendelkezünk."

Egy álma vált valóra az Egerbe igazolásával, majd ő lett az őszi pólós szezon egyik legkellemesebb meglepetése | Hosszabbítás

Gyárfás Tamás a nyártól vízilabdázik Egerben, és ősszel ő volt az egyik legjobb teljesítményt nyújtó balkezes pólós a magyar bajnokságban, Szabó Zoltán tévés szakértő a szezon egyik legkellemesebb meglepetésének nevezte őt. Klubváltásáról, csapata és az ő eddigi idei szerepléséről, a Bajnokok Ligájában szerzett tapasztalatairól, edzőjéről, Dabrowski Norbertről és a válogatottságról kérdeztük a 24 éves játékost.

Talán nem száll most vitába a kapitánnyal, amiért postázta neki a jól megérdemelt meghívót.

a máltaiak elleni magyar válogatott keret
kapusok: Csoma Kristóf (Miskolc), Kardos Gergely (Szolnok) 
mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Bedő Krisztián (Miskolc), ifj. Gyárfás Tamás (Eger), Kovács Gergő (OSC), Manhercz Krisztián (OSC), Nagy Ádám (Miskolc), Német Toni (FTC), Pásztor Mátyás (BVSC), Pohl Zoltán (FTC), Sedlmayer Tamás (FTC), Várnai Kristóf (BVSC) 

Hozzászólások