Ráúszás - Kiszállt a névadó szponzor, vége lehet az újkori története legígéretesebb pólós szezonját produkáló OSC-nek
Kiszállt a névadó szponzor, vége lehet az újkori története legígéretesebb pólós szezonját produkáló OSC-nek
Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Kiszállt a névadó szponzor, vége lehet az újkori története legígéretesebb pólós szezonját produkáló OSC-nek

Takács MártonTakács Márton
2020/04/09 19:14
A felfüggesztett OB I-es bajnokságban és a Bajnokok Ligája-csoportjában egyaránt élen álló OSC névadó szponzora csütörtökön délelőtt bejelentette a férfi vízilabdacsapat játékosainak és stábjának, hogy a továbbiakban már nem tudja támogatni a klubot, így gyakorlatilag vége a jelenlegi gárda történetének. Cikkünkben az OSC Európa-bajnok pólósa, Manhercz Krisztián és vezetőedzője, Vad Lajos is megszólal. 

Csütörtökön délután robbant a bomba, az NSO-n "Vízilabda: bajban az OSC, szélnek eresztették a csapatot" címmel jelent meg Lakner Gábor kollégánk cikke, miszerint "a csapat névadó szponzora, az A-Híd Zrt. bejelentette a stábtagoknak és a játékosoknak, hogy a kialakult gazdasági helyzetre való tekintettel nem tudja tovább támogatni a klubot, ezzel a legnagyobb szponzor esett ki az együttes mögül."Március 13. óta áll egész Európa vízilabdaélete, éppen az OSC játszotta az utolsó hazai vízilabdameccset, amelyet márt zárt kapuk mögött, előzetes lázmérés után nyert meg Vad Lajos együttese az Eger ellen 15-9-re. Mire készen lettünk volna a mérkőzésről szóló helyszíni tudósításunkkal aznap késő este, jött a rendkívüli hír"A ma esti miniszterelnöki tájékoztatás és más szövetségekkel történt egyeztetés után, az az Ügyvezetői Testületi döntés született, hogy 2020.03.13. 24:00 órától a Magyar Vízilabda Szövetség versenyrendszerébe tartozó összes sportrendezvény visszavonásig halasztásra kerül."

Az OSC 15-9-re nyert az Eger ellen a jó darabig utolsó OB I-es vízilabda-mérkőzésen | Hosszabbítás

Az OSC 15-9-re nyerte a férfi vízilabda OB I alapszakasza B-csoportjának 14. fordulójából elhalasztott zárt kapus mérkőzését az Eger ellen. Helyszíni tudósításunk a Nyéki Imre uszodából Erdélyi Balázs és Krémer Balázs nyilatkozatával.


Az OSC Európa-bajnok játékosa, Manhercz Krisztián készséggel állt rendelkezésünkre ebben a helyzetben is, és nem csapta ránk a telefont, hanem röviden ezt nyilatkozta érdeklődésünkre:

"Nehéz mit mondani, el vagyok keseredve, mert jó társaság gyűlt össze az OSC-nél. Úgy búcsúztunk el egymástól, hogy elmondhatjuk magunkról, 2020-ban a Bajnokok Ligájában idegenben legyőztük a címvédő Ferencvárost és a Reccót is. Furcsa ez a búcsú, de ez van."

Uszoda nélkül az otthoni kondi, család, videójátékok háromszög fémjelzi a magyar pólósok életét | Hosszabbítás

2020. március 13-án éjfélkor megállt az élet a hazai vízilabdában. A koronavírus terjedése miatt a Magyar Vízilabda-szövetség a versenyrendszerébe tartozó összes sportrendezvényt elhalasztotta. Majd sorra jöttek a különböző klubok közleményei az edzések leállításáról, az uszodák bezárásáról. Bizonytalan ideig nem lesznek pólómeccsek Magyarországon, semmilyen szinten. Addig is igyekszünk megszólaltatni minél több játékost és edzőt a kialakult helyzetről.

Manherczen kívül elértük a csapat vezetőedzőjét, Vad Lajost is, aki hosszabban kifejtette gondolatait:

"Ma délelőtt Becsey Peti jelentette be, hogy vége. Úgy hat órája történt mindez, nehéz ebben a témában megnyilatkozni, nagyon fájdalmas. Nézzük a dolog pozitív részét: amit a Szolnok és az FTC öt év munkájával ért el, azt nekünk sikerült másfél év alatt, elértünk az ő szintjükre, ez a realitás. Bár március 13. óta nem játszottunk meccset, de elmondhatjuk magunkról, hogy idén még nem kaptunk ki, pedig játszottunk a Ferencvárossal és a Reccóval is. Amit lehetett, megtettünk a vízben. Lehet nyávogni, de ez van. Úgy érzem, nem kell szégyenkeznünk, amit lehetett, megcsináltunk. A legnehezebb részén, a csapatépítésen túl vagyunk, ez sikerült, de még csak most arathattuk volna le a babérokat."

Azt hittük, Vad mester szófukar lesz, de folytatta tovább, méltatva az idén tényleg látványosan és eredményesen játszó csapatának méltatását.

"Azt elmondhatom, hogy zsoldosokból formáltunk csapatot. Végtelenül büszke vagyok a játékosaimra, mert küzdöttek egymásért. A sikerek felé vezető úton vannak kudarcok, mint tavaly, amikor kiestünk az Euro-kupa elődöntőjében a Jadrannal szemben. Azután elmondtam a játékosoknak, hogy az ellenfél játszott csapatként. Azóta a játékosok csinálták a dolgukat, és csapattá váltak. Erdélyi Balázs tavaly nyáron talán túl nyugodt volt, ki is maradt a vb-csapatból. Viszont van olyan intelligens, hogy felismerte a helyzetét, és élete talán legjobb szezonját produkálta azóta. Vagy ott van Hárai Balázs, akit megtettem csapatkapitánynak, és elmondhatom, az egyik legjobb cséká, akivel együtt dolgoztam. Ezek a játékosok büszkék lehetnek magukra, egymás szemébe nézhetünk. Az év meglepetéscsapata az OSC lett. Az élet viszont megy tovább. Nagyon nehéz, de ez a helyzet. Ma a magyar sportban ilyen előfordulhat. Remélem, minden játékosom megtalálja a számítását, és azt az utat, amit bejárhat."

Vad-Lajos-OSC-min.jpg Vad Lajos sem tud mit csinálni, csak széttárja a kezét - Fotó: MVLSZ

Az OSC a bajnokságban mind a 15 eddigi mérkőzését megnyerte, 14-et az alapszakaszban, egyet már a felsőházi rájátszásban. A BL-csoportjában tíz meccsen szerzett 22 pontjával az első helyen áll, kétpontos előnnyel a címvédő FTC-Telekom és a Pro Recco előtt, amelyek kilenc találkozójukat tudták lejátszani.

Az OSC korábbi csapatkapitánya, az UVSE-ben parádézó Bisztritsányi Dávid így nyilatkozott korábbi egyesületéről a leállás alatt, még március közepén, akkor még csak a felfüggesztett szezon miatt:

"Rendkívül nehéz helyzetbe kerültek a sportolók, a vízilabdázóknál különösen az OSC, nagyon sajnálom őket. Az hagyján, hogy a magyar bajnokságban is az egyik legnagyobb esélyesek, akik a címvédő Ferencváros méltó ellenfelei idén, de még a Reccót is legyőzték idegenben, űrvízilabdával. A február óta látott játékukkal a Bajnokok Ligájában is esélyesek lehetnek, a Barceloneta, a Jug és az Olympiakosz ellen is. Elszomorít a helyzet, hogy elveszítették a lendületüket a leállással. Ráadásul az olimpia előtt a válogatott játékosok nagy hátrányból indulnak majd, ha újraindul a szezon."

Per pillanat osztjuk Bisztritsányi sajnálatát, pláne, hogy az A-Híd hat évvel ezelőtt, 2014-ben, ehhez hasonló módon, szezon közben szállt ki a többek között Nagy Viktor és Szivós Márton fémjelezte Szeged mögül, amely klubnak szintén névadó szponzora volt, pont úgy, mint az OSC-nek. 

Arról, hogy az újbudaiaknál milyen furcsaságok történtek az elmúlt hat évben, amióta Szegedről Budapest XI. kerületében landolt az A-Híd a magyar vízilabda területén, március elején írtunk. A fejlemények tükrében sokkal erősebb gyomor kell ahhoz, hogy ezt a sztorit megemésszük, mint gondoltuk.

A BL-ben szárnyaló OSC-től az alsóházas Tatabányához igazolt egy válogatott pólós | Hosszabbítás

Péntek reggel robbant az átigazolási bomba a magyar férfi vízilabda OB I-ben, Kovács Gergő, a Bajnokok Ligájában idén remeklő OSC válogatott játékosa az alsóházas, a kiesés rémével fenyegetett Tatabányához igazolt. Messzebbről indítanánk. Adva van egy remek képességű, a KSI-t, a Honvédot és az Egert megjáró, az OSC-ben a második szezonját töltő válogatott pólós, aki idővel egyre hátrébb szorult az újkori története legjobb időszakát élő klub játékosrangsorában.


Hozzászólások