Ráúszás - Nyolc új pólóssal, köztük olimpiai bajnokokkal vág neki az új szezonnak a bajnokság élmezőnyébe vágyó Vasas
Nyolc új pólóssal, köztük olimpiai bajnokokkal vág neki az új szezonnak a bajnokság élmezőnyébe vágyó Vasas
Fotó: Madar Dávid/OSC Waterpolo/Facebook

Nyolc új pólóssal, köztük olimpiai bajnokokkal vág neki az új szezonnak a bajnokság élmezőnyébe vágyó Vasas

Takács MártonTakács Márton
2020/05/21 10:24
Ha nem is lett olyan erős a Vasas következő idényre összerakott, és csütörtökön bejelentett végleges kerete, mint amilyen hangzatos mondatokkal harangozták be az új szponzor, az A-Híd érkezését és a várható igazolásokat, a nyolc új pólóssal megerősített angyalföldiek harcban lehetnek a dobogóért a bajnokságban.

Ha nem is sikerült az eredeti elképzeléseknek megfelelően átimportálni az OSC legjobbjait - kilenc játékosról beszélt Vad Lajos egy korábbi nyilatkozatában -, ahogy a Vasas új, az újbudaiak eddigi főszponzora szerette volna, három komoly név mégis csak érkezik a piros-kékekhez Újbudáról. Az olimpiai bajnok, vb- és Eb-aranyérmes Branislav Mitrovic személyében a világ talán legjobb kapusa tapos majd a vízben - az év elején első számú hálóőrnek érkezett Miskolcról a Vasashoz Csoma Kristóf, így nem lesz az -, a szerb válogatottal szintén mindent megnyerő bekk, Sava Randjelovic, és a Vasas egykori közönségkedvence, a csupaszív Drasko Brguljan is csatlakozott az angyalföldiekhez.

Mindhárman nagyszerű pólósok, de ők csak a harmadát jelentik a megszerezni kívánt XI. kerületi létszámnak. Április végén sorra jelentették be az OSC magyar válogatottjai - Erdélyi Balázs, Hárai Balázs, Manhercz Krisztián, valamint Burián Gergő, hogy mégis maradnak eddigi egyesületükben, a legnagyobb klasszis, a sportág egyik legnagyobb alakja, Andrija Prlainovic pedig inkább Marseille-be szerződött, ezzel dőlt a dominó.

A Vasas lehet az új OSC, az A-Híd az újbudaiak helyett ezentúl a piros-kékeket támogatja | Eurosport

Pénteken délelőtt biztossá vált, amiről napok óta pletykáltak, az Apáthy Endre érdekeltségébe tartozó A-Híd Zrt., az OSC eddigi támogatója a következő szezontól a Vasas férfi vízilabdacsapatának kiemelt, névadó szponzora lesz. A-Híd Szeged, A-Híd OSC-Újbuda, A-Híd VasasPlaket. Az A-Híd nagy utat járt be az elmúlt években.

Szolnokról megszerezték a világbajnok Bátori Bencét és klubtársát, a saját nevelésű, ifi világbajnok Szatmári Kristófot. Vb-aranyérmes centert kapott a Vasas, a rövid francia kitérőből (Noisy-Le-Sec) hazatérő Bedő Krisztián személyében. Miskolcról költözik vissza Budapestre az Egerbe már aláíró, de az ottani helyzet miatt szabad utat kapó, válogatott balkezes, szintén ifi vb-aranyérmes Vadovics Viktor. Mellé jön még rosszkéz-oldalra az UVSE-től a Benedek Tibor irányítása alatt kivirágzó remek balkezes játékos, Korbács Gábor, aki Vadoviccsal együtt pallérozódott hosszú éveken át a lila-sárgáknál.

A Vasas tavalyi keretéből marad harmadik kapusnak Korom Dániel, a csapat talán legjobb teljesítményt nyújtó pólósa, a KSI-ben is szereplő Bóbis Botond, Pardi Bende, a hatalmas mezőnymunkára képes Sélley-Rauscher Domonkos, a center Simon Henrik és a bekk Takács Bálint.

A 2019/2020-as évadban szereplő játékosok közül a mai közlemény alapján 10 játékos pedig távozik a Vasastól: Bencz Rolf, Dévai Kristóf, Halek Márton, Hegedüs Gábor, Kiss Bálint, Miklós Levente, Slobodan Nikic, Török Béla, Trombitás Tamás, Vogel Simon. 

Kabaréba fordult át az OSC-Vasas-A-Híd szerelmi háromszög a magyar vízilabdában | Eurosport

Új nagycsapat formálódott papíron - vagy inkább még csak a fejekben - a Vasasnál azzal, hogy az OSC eddigi névszponzora, az A-Híd a következő szezontól már inkább az angyalföldi pólóba fektet, és vitte volna magával az újbudaiak legjobb játékosait edzőstül. Vad Lajos már aláírt a Vasashoz, de a legújabb fejlemények szerint nem követi őt senki Újbudáról.


A csütörtöki közleményben így értékelték a végleges keret kialakítását a Vasas vezetői, szponzora, edzői:

Markovits László, a Vasas SC elnöke: "Mozgalmas heteken vagyunk túl, megmondom őszintén már kicsit elszoktam a vízilabdaelitet övező kiemelt figyelemtől, beleértve ennek minden pozitívumát és árnyoldalát. Ahogy szokták mondani, minden jó, ha a vége jó: a Vasas egy új névadó szponzorral és jóval erősebb kerettel vág neki a következő idénynek. Innentől kezdve számomra elsősorban a szurkolás marad, ezúton is sok sikert kívánok a csapatunknak!"
Apáthy Endre, az A-Híd tulajdonosa: "Örülök annak, hogy nemcsak egy nagyon jó keretet sikerült összeállítani a 2020/2021-es szezonra, hanem emellett a szakmai stáb összetétele is garancia a minőségi munkára. Ez a két tényező nagy reményeket táplál bennünk, és ennek köszönhetően az A-Híd is hosszú távra tud stratégiailag tervezni a Vasassal."
Méhes Jenő, a vízilabda szakosztály igazgatója: "Az új támogató érkezésének köszönhetően bátrabb szakmai célokat tudunk megfogalmazni a jövőre nézve. Fiatal csapatunk lesz, több saját nevelésű játékossal, és olyan magyar vízilabdázókkal, akiknek reális esélye van a válogatottságra. Bízom benne, hogy a Vasas-szurkolók is visszatalálnak a Komjádi-uszodába, és az ő segítségükkel újra a bajnokság élmezőnyéhez tartozhatunk majd."
Vad Lajos, az A-Híd VasasPlaket vezetőedzője: "Azzal kezdeném, hogy ez a keret lehetőséget ad nekünk arra, hogy a Vasas múltjához, illetve az A-Híd és a Plaket támogatásához méltó eredményeket érjünk el. Függetlenül attól, hogy több játékossal is dolgoztam már együtt, most teljesen új csapatot kell építenem, ami komoly kihívás, de volt már ilyenben részem, nem is egyszer. Ahogy mondani szokás, lakva ismerszik meg az ember, így kíváncsian várom a közös munka kezdetét. Jelen állás szerint június 2-án tudunk először vízbe szállni az új csapattal, de ekkor még nem lesz velünk a három légiósunk, akik a szerb, illetve a montenegrói válogatottal készülnek ezekben a hetekben. Egy dolgot biztosan ígérhetek, a rend és fegyelem lesznek a fő alapelveim a Vasasnál is, hiszen csak így lehet eredményt elérni."

Vasas Hírek - Kialakult az A-Híd VasasPlaket 2020/21-es kerete

A fiatal és vasasos kötődésű játékosok mellett olimpiai és világbajnokokkal megerősített kerettel vág neki az A-Híd VasasPlaket az előttünk álló szezonnak. Ahogy azt már az új névadó szponzor bejelentésekor közzétettük, az A-Híd VasasPlaket együttesét Vad Lajos irányítja majd vezetőedzőként a 2020/21-es szezonban, a segítője Bóbis Máté, míg a kapusedző Mátéfalvy Csaba lesz.

Markovits László még április 1-jén interjút adott a Vasas honlapjának, ahol többek között ezt nyilatkozta: 

"Látni kell, hogy az elmúlt évek során elképesztő magasságokba emelkedtek a csapatsportágak költségvetései Magyarországon, ez egy mesterségesen fenntartott világ volt, amelyet biztosan nagyon érzékenyen érint majd az előttünk álló nehezebb gazdasági helyzet. Hozzáteszem, ennek lehet pozitív hozadéka is, hiszen újra kiegyensúlyozottabbá válhat a verseny, és emellett nagyobb szerepet kaphatnak az olyan, általunk is preferált értékek, mint a klubhűség, a közösség, a tervezhetőség, vagy a magyar fiatalok szerepeltetése." 

Április közepén már az alábbiakat mondta ugyanő az új, tőkeerős szponzor érkezésekor:

"Nagy öröm és előrelépés ez számunkra, hiszen hosszú évek óta azon dolgozunk, hogy a Vasas csapatsportágaihoz kiemelt szponzorokat vagy többségi tulajdonosokat nyerjünk meg. A koronavírus-járvány lehetséges sportgazdasági következményei miatt pedig még fontosabbá válik, hogy a jövőben ne az anyaegyesületre mint civil szervezetre háruljon a felnőtt csapataink finanszírozásának döntő része. Apáthy Endréről köztudott, hogy több sportágat és sportolót is támogat Magyarországon a cégcsoportján keresztül, én magam is régóta jó sportbaráti viszonyban vagyok vele. A közelmúltban azzal keresett meg, hogy a következő szezontól távozik az OSC-től, de szeretne a vízilabdasportág támogatója maradni, így nyitott lenne arra, hogy a Vasasnál vállaljon szerepet."
"Az A-Híd csatlakozása új helyzetet teremtett, sokkal komolyabb lehetőségeink nyílnak a következő szezonra, mint ahogyan eredetileg terveztük. Az első fontos közös lépésként megállapodtunk az új szakmai stáb három tagjával, így Vad Lajos vezetőedző munkáját Bóbis Máté és Mátéfalvy Csaba segítik majd. A következő hetek feladatmegosztása szerint az új névadó az OSC eddigi játékosaival tárgyal majd, mi pedig a saját szakosztályunk által megkezdett tárgyalásokat fogjuk véglegesíteni." -  mondta Markovits .

Akkor Apáthy Endrét, az A-Híd Zrt. tulajdonosát is megkérdezték a Vasassal kötött együttműködésről a klub honlapján: 

"A döntésünkben fontos szerepet játszott, hogy egy nagy hagyományú klubhoz csatlakozunk, amelynek elnökét, Markovits Lászlót jól ismerem a sport világából. Remélem, a mostani bejelentés is egyértelművé teszi mindenki számára, hogy a cégcsoportunk továbbra is elkötelezett a magyar vízilabda támogatása iránt, és töretlenül folytatjuk a 2000-es évek elején elkezdett szponzorációs tevékenységünket a sportágban. Az új közös projektünkkel minden adottá válhat ahhoz, hogy a Vasas hosszú évek után újra visszakerüljön a magyar élmezőnybe, magas szintű játéklehetőséget biztosítva egyes magyar válogatott játékosoknak, ami kulcsfontosságú a 2021-re halasztott olimpiai játékok miatt is."

Amikor híre ment a cikkünk elején vázolt fejleményeknek, miszerint az OSC magyar válogatottjai, a nagy nevek nem mennek át a Vasasba, Markovits is elismerte, hogy a kezdeti kommunikáció az A-Híd részéről túlságosan optimista volt az OSC játékosainak a Vasasba igazolását illetően.

"De szerintem nem történt tragédia, a fokozatos építkezés hosszú távon még megalapozottabbá tudja tenni az együttműködésünket. Nincs ezzel semmi baj, Apáthy úr ezt tudomásul vette, de ettől függetlenül továbbra is támogatja a Vasast. Hosszabb távra tolódnak ki a célok, ha nem jövőre lesz dobogós a Vasas, legfeljebb majd egy-két évvel később. Úgy mondanánk, hogy újratervezés következik."

"Az OB I-es csapatokról meglévő ismereteinket figyelembe véve topcsapat építéséről van szó." - nyilatkozta Apáthy Endre, a főszponzor képviselője a VLV-nek április közepén. Nos, ennek az építkezésnek egy igen fontos lehetséges építőkockája esett ki Prlainovic döntésével, de mivel az A-Híd a híd- és útépítés mellett komoly múlttal és tapasztalattal rendelkezik az építőiparban is, ez nem jelenthetett gondot. 

Az OSC legnagyobb klasszisa biztos nem megy át a Vasasba, inkább Marseille-be szerződött | Eurosport

Miközben mindenki arra vár, hogy érkezzenek a hírek arról, hogy az OSC eddigi névadó szponzorával megerősített Vasas beszámoljon arról, kiket tud átcsábítani az újbudaiaktól magához, megérkezett az első pofon a projekt kitalálóinak, a XI. kerületiek legnagyobb klasszisa, a szerb Andrija Prlainovic ugyanis a Marseille-hez szerződött.


Az új keret összetételét elnézve valahol az április eleji, közepi és végi nyilatkozatok közé lőhető be az új Vasas. Az A-Híd érkezésével van egy biztos alap, de ezzel marad a mesterségesen fenntartott világ, amelyre Markovits László célzott az április eleji nyilatkozatában. Apáthy Endre cége a Szeged és az OSC után már a harmadik magyar klubot támogatja névszponzorként, de mindkét eddigi állomáshelyéről viharos körülmények között, nem a sportágat érintő okok miatt távozott. A pénz miatt kiegyensúlyozottabb válhat a verseny, értsd, a Vasas élcsapat lehet hosszú időn újra úgy, hogy tavaly még osztályozón harcolta ki az élvonalban maradást. 

Azt nem tudjuk értelmezni, hogy a klubhűség hogyan kap nagyobb szerepet egy olyan átigazolási időszak után, amely során nyolc (8) új játékos érkezett a csapatba, akik közül kettőnek van Vasas-kötődése. A közösség kialakítása nagy feladat lesz Vad Lajosnak, aki a saját elmondása szerint az OSC-nél is csak a második szezonjára tudott csapatot kovácsolni a bő keretből, ami a rendelkezésére állt. A tervezhetőség szinte ismeretlen fogalom a mai magyar vízilabdában - lásd Eger, Szombathely -, az A-Híddal sem tervezett még április 1-jén a Vasas, majd hipp-hopp jött a della talicskával. A magyar fiatalok szerepeltetése elv végül érvényesülhet Korom Dániel, Bóbis Botond, Korbács Gábor, Pardi Bende, Sélley-Rauscher Domonkos, Simon Henrik, Szatmári Kristóf és Vadovics Viktor révén. De ha tényleg jött volna az a kilenc játékos az OSC-ből, akkor ez az érték is ment volna a kukába. 

Ez a keret a bajnoki címért várhatóan nem lesz versenyben, a Ferencváros és a Szolnok is erősebbnek tűnik a Vasasnál, papíron az OSC-vel a dobogóért csatázhat majd a gárda. Vad Lajosnak pedig két éven belül újra csapatot kell építenie. 

az A-Híd-VasasPlaket kerete a 2020/21-es szezonra:
Branislav Mitrovic, Csoma Kristóf, Korom Dániel – kapusok
Sava Randjelovic, Drasko Brguljan, Bátori Bence, Bedő Krisztián, Bóbis Botond, Korbács Gábor, Pardi Bende, Sélley-Rauscher Domonkos, Simon Henrik, Szatmári Kristóf, Takács Bálint, Vadovics Viktor - mezőnyjátékosok
Vezetőedző: Vad Lajos, másodedző: Bóbis Máté, kapusedző: Mátéfalvy Csaba


Hozzászólások