Ráúszás - Varga Dénes meglebegtette a válogatottól való visszavonulását súlyos térdsérülése után
Varga Dénes meglebegtette a válogatottól való visszavonulását súlyos térdsérülése után
Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Varga Dénes meglebegtette a válogatottól való visszavonulását súlyos térdsérülése után

Takács MártonTakács Márton
2020/06/08 19:53
Ahogy arról korában beszámoltunk, súlyos térdsérülést szenvedett Varga Dénes, az FTC-Telekom és az Európa-bajnok magyar férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya. A VLV-nek adott interjújában a sportág jelenlegi legnagyobb klasszisa arra utalt, hogy felépülése után inkább már csak a klubjára szeretne koncentrálni.

Varga Dénes még a válogatott összetartásán, egy medencén kívüli csapatépítő program, konkrétan paintballozás során sérült meg. Az öthetes edzéssorozat - amelynek utolsó két hetén vettek csak részt a Bajnokok Ligája-címvédő Ferencváros játékosai - május 29-én ért véget, az FTC és a nemzeti együttes zsenijének térdsérüléséről szóló hírt ahhoz képest csak 10 nap elteltével, június 8-án délután közölte a Magyar Vízilabda-szövetség és a VLV egy hivatalos közleményben Vári Attila, az MVLSZ elnöke és Madaras Norbert, az FTC vízilabda-szakosztályának elnöke nyilatkozatával. A kommüniké úgy végződik, hogy "a szövetség, az FTC és Varga Dénes a továbbiakban a játékos teljes és maradéktalan felépülésére koncentrál, így nem kíván nyilatkozni a témában." A Ferencváros honlapján és Facebook-oldalán cikkünk megjelenéséig semmi nyoma annak, hogy a vízilabdacsapatuk legjobb játékosa, csapatkapitánya súlyos sérülést szenvedett. 

Súlyos térdsérülést szenvedett a férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya | Eurosport

Súlyos térdsérülést szenvedett Varga Dénes, az Európa-bajnok magyar férfi vízilabda-válogatott csapatkapitánya. Vári Attila, a magyar szövetség elnöke a szervezet hétfői közleményében elmondta, hogy a Bajnokok Ligája-győztes FTC-Telekom Waterpolo pólósa a nemzeti csapat összetartásának egyik edzésnapján sérült meg, aminek következtében meg kellett műteni. Hozzátette, a sérülés várhatóan nem veszélyezteti a játékos jövő évi olimpiai szereplését.


Majd ezek után mégis megjelent egy interjú a VLV-n Varga Dénessel, amelyben a már műtéten is áteső, otthonában lábadozó klasszis részletesen ecsetelte - kétszeres csapatkapitányhoz nem feltétlen méltóan - annak a programnak a fölöslegességét, amelyen megsérült. Mi sem értjük, miért volt szükség erre a programra, mondjuk mi már magának a válogatott összetartásnak a szükségességét és fontosságát is megkérdőjeleztük még április végén, a karantén és a kijárási korlátozások ideje alatt, az olimpia, a Világliga elhalasztása és minden szintű bajnokság, nemzetközi kupasorozat felfüggesztése után.

A héten már a Komjádiban edz a férfi és női pólóválogatott - de mire készülnek? | Eurosport

Vári Attila, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke az MVLSZ Facebook-oldalára és youtube-csatornájára feltöltött videóban jelentette be, hogy szigorúan ellenőrzött körülmények között a Császár-Komjádi uszodában a héten elkezdődnek a magyar férfi és női válogatott edzései. Vári Attila elmondása szerint a magyar női vízilabda-válogatott kedden, a férficsapat pedig szerdán komoly egészségügyi protokoll mellett újrakezdi a medencés edzéseket.

"Úgy történt, hogy volt egy csapatprogram, paintballozás, amin a részvétel kötelező volt és bár nem sok kedvem volt jelen lenni, csapatkapitányként nem szívesen bojkottáltam volna ezt az eseményt. Egy szerencsétlen mozdulat következtében megsérült a térdem. A dolog azért fájó, mert akkor is dühös lennék, ha ez vízilabdázás közben történt volna, mert azért 'valahol' mégiscsak az a dolgom. Vagyis ott a sérülés "benne van". Amikor tavaly Kvangdzsuban megsérültem, nem sok mindenkit lehetett hibáztatni. Akkor megbeszéltük, hogy a lehető legkevesebbet játszom, ez így is volt, de mégis becsúszott egy malőr. Most viszont sajnos nem erről van szó, hanem egy teljesen felesleges és elkerülhető baleset történt egy számomra felesleges programon." - mondta Varga Dénes

Emlékezhetünk, a tavaly nyári világbajnokságon a pofozógép Új-Zéland elleni nyitó mérkőzésen Varga Dumi lövőkezén eltört a kisujja. Úgy tűnt, véget ért számára a vébé, és mindössze egy meccs jut neki a tornán. Új-Zéland ellen. Az olimpiai bajnok, vb-aranyérmes klasszis nélkül győzte le remek játékkal az Európa-bajnoki ezüstérmes spanyolokat, majd Dél-Afrikát is Märcz Tamás legénysége. Majd az ausztrálokkal vívott negyeddöntőn mínusz kettőnél, 4-6-nál, amikor nem ment a játék a csapatnak, a nemzeti együttes 10-ese fogta magát, beugrott a medencébe, és sok időt a vízben töltve, a csak rá jellemző technikával bombagólt is lőve segítette győzelemhez társait. Törött ujjal, nyolc (8!) nappal a sérülése elszenvedése után. Hiányát az elődöntőig tudta elviselni a csapat, de ott vereséget szenvedett a későbbi aranyérmes olaszoktól, majd a negyedik helyen zárta a tornát. 

"Amikor tavaly Kvangdzsuban megsérültem, nem sok mindenkit lehetett hibáztatni." - mondja Varga Dénes. Ezek szerint most viszont igen?

Mutassunk egy hőst? Ott van a törött ujjal vízilabdázó és a vb-n így is gólt lövő Varga Dénes | Eurosport

Van egy vízilabdázó. Szeretjük. - parafrazeáljuk épp a már három éve halott Esterházy Péter Egy nő című könyvének halhatatlan sorát. Rajta kívül álló okokból - eltört az ujja a világbajnokságon, az Új-Zélanddal vívott nyitómeccsen - eddig nem tudta megfelelő játékidővel segíteni a magyar férfi vízilabda-válogatottat, amelynek ő a csapatkapitánya, mégis Varga Dénes a torna egyik legnagyobb hőse Kvangdzsuban.


A koronavírus-járvány miatt félbeszakadt szezonban bombaformában pólózott Varga, a Ferencvárosban és a válogatottban is remekelt. Januárban a magyar válogatottal megszerezte a kollekciójából hiányzó Európa-bajnoki aranyérmet, az Eb MVP-je lett - mi Zalánki Gergőt láttuk a kontinenstorna legjobbjának -, majd az FTC-vel a BL-címük megvédésére készült, amit a felfüggesztett, majd törölt versenysorozatban idén már nem tehet meg. A következő szezonba pedig később kapcsolódhat be, szeptember-október tájékán végezhet talán már teljes értékű edzésmunkát. Az érthetően csalódást és dühöt tartalmazó mondataiban arra célzott, hogy 33 évesen inkább már csak a családi életére és klubcsapatára, a Fradira koncentrálna, a válogatottban már nem feltétlen szerepelne, a jövő nyárra halasztott olimpia ellenére sem.

"Ha végignézem az elmúlt, mondjuk másfél-két évemet és arra gondolok, hogy hogy alakult a formám ezalatt az időszak alatt, milyen önbizalomra tettem szert, mennyi sikert éltem meg az adott csapatom csapatkapitányaként, akkor ez a sérülés biztos, hogy okoz egy megtorpanást, mert az első gondolatom a jövőben nem az lesz, amikor a konditerembe leérek, hogy most is csúcsot döntsek-e vagy csak minél több darabszámra menjek, hanem az, hogy nekiálljak-e egyáltalán mondjuk deadliftezni."

Az utóbbi két idényben élete formájában vízilabdázott Varga Dénes, mondandója alapján, 33 évesen már nem feltétlen tenne bele annyi melót, áldozna annyi időt felépülése után, amennyi ahhoz szükséges, hogy olyan szinten játsszon két fronton is, amire más nem nagyon képes ebben a sportágban.

"Ez csak azért érdekes, mert az az érzés, ami korábban átjárt az elvégzett munka által és a megnyert címek által, az a megfelelő pihenés mellett nagyban azon is múlott, hogy hogy tudok edzeni, mennyit tudok az edzésbe beletenni. Mert ez alapvetően határozza meg, hogy miként állok a játékhoz, a meccshez, milyen önbizalmam van. Ez valószínüleg újra felépíthető, csak idő kell hozzá. És hiába halasztották el egy évvel az olimpiát, ahhoz nekem nagyon kellene kapkodni, hogy addigra újra visszaszerezzem azt az állapotot, amiről beszéltem. Nem tudom, hogy 33 évesen mennyire szeretnék kapkodni, túlvállalni magam. Vagyis hát tudom... Nem szeretnék. Mert, hogy Biros Petit idézzem: 'A kapkodás nem férfierény!' És különben sem vezet sok jóra."

"Örökre szívembe zártalak" - sokáig emlékezetes elődöntő és finálé után lett Eb-aranyérmes férfi pólócsapatunk | Eurosport

A magyar férfi vízilabda-válogatott 21 év után nyert ismét Európa-bajnokságot. Märcz Tamás tagja volt annak az 1999-ben Eb-aranyérmes csapatnak játékosként, most szövetségi kapitányként ért fel a csúcsra. A nemzeti együttes sikerének értékét növeli, hogy veretlenül állhatott fel a dobogó tetejére úgy, hogy játékban maradt még tartalék a mieinkben, akik főleg a kiváló csapatmunkának, a közösségi morálnak köszönhetik nagyszerű diadalukat, amelyet örökké emlékezetes körülmények között arattak, a telt házas Duna Arénában.

Majd jön a lényeg, az a bekezdés, melyben arra utal, hogy mostani elgondolása szerint legszívesebben csak a klubfeladataira koncentrálna. Ha így dönt, legjobbját, csapatkapitányát veszítené el Märcz Tamás Európa-bajnok együttese, 10-ese hiányában az olimpiára kitűzött célokat is át kellene értékelnie az MVLSZ-nek és a válogatott stábjának.

"Jelenleg úgy gondolom, az erőmből arra futja, hogy a Ferencvárossal érvényben lévő, még két évre szóló szerződésemben foglaltaknak maximálisan eleget tegyek mind edzés, mind pedig eredményesség szempontjából. Ez azt jelenti, hogy a Fradival szeretnék még legalább két bajnokságot nyerni, hogy elmondhassam: a Ferencváros színeiben vagyok klubszinten a legeredményesebb a pályafutásom során. Jelenleg úgy érzem, ez az a cél, amit reálisan tudok teljesíteni."

Majd furcsán zárja az interjút, a kiemelt sorokban látszik, hogy a válogatott mögötti lehetőségekkel, és a szövetség által nyújtott feltételekkel is gondja lehet, amelyek jelenlegi állapotukban szerinte nem felelnek meg, a fentebb részletezett gyorsított felépülésére nem elegendőek a garanciához.

"Ismerve azt az érzést, ami átjárt ezekben az utóbbi időkben, tudva, hogy ehhez mi kell, milyen rengeteg munka, sok győzelem és persze nem esett rosszul az sem, hogy a győztes tornákon, legyen az Európa-kupa, BL vagy Európa-bajnokság, mindig külön jutalmazták a teljesítményemet MVP-díjjal... nagyon nehéz azt az önbizalmat, azt a lendületet újra összeszedni. Egy sok-komponenses hátteret igényelne, hogy eredményesen szerepeljek a válogatottban és jelenleg nem látom, hogy ez meglenne és, hogy ezt bele tudnám tenni. Bár még az elején vagyok, de azt sem látom, hogy meglenne a szándék és biztosítottak lennének a lehetőségek a vízilabda közegében ahhoz, hogy az én gyógyulásom, regenerálódásom kellően intenzív legyen."

Furcsa az egész sztori, a nyilatkozatstop utáni dühös - ami érthető - interjú, és annak e sorok írója által kiemelt mondatai. A magunk részéről reméljük, Varga Dénes lesz olyan fizikai és mentális állapotban, hogy jövőre még láthatjuk a válogatottban IS varázsolni. 

A Ferencváros szurkolóit nem irigyeljük, hétfőn délelőtt kapták a hírt, hogy a csapat leguniverzálisabb játékosa, Aaron Younger lejáró szerződését nem meghosszabbítva távozik a Fraditól, és a Pro Reccóhoz szerződik, majd jött a cséká, az utánozhatatlan Varga Dénes komoly sérüléséről és több hónapos kieséséről szóló hír  Egy az egyben egyiküket sem lehet pótolni, nagy felelősség hárul majd a többiekre a zöld-fehéreknél, hogy tartsák azt a szintet, amit az elmúlt két és fél szezonban felépítettek közösen. A válogatottra pedig ez hatványozottan igaz lesz, ha.

A BL-címvédő FTC elveszítette legsokoldalúbb pólósát, Younger a Reccóhoz igazolt | Eurosport

Az FTC-Telekom hétfő délelőtt bejelentette, hogy világklasszis ausztrál vízilabdázója, Aaron Younger távozik a Bajnokok Ligája-címvédő magyar klubtól és a Pro Reccóhoz szerződik. Az átigazolás tényét az olasz sztárcsapat is megerősítette. Évek óta beszélünk, írunk arról, hogy a sportág afelé halad, hogy a több poszton bevethető pólósoké lesz a jövő, sőt, már a jelen is.Hozzászólások