Ráúszás - Varga Dénes nagyon jó érzésekkel várja a vb-t, Märcz Tamás pedig látja a VL "beáldozásának" előnyeit
Varga Dénes nagyon jó érzésekkel várja a vb-t, Märcz Tamás pedig látja a VL "beáldozásának" előnyeit
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Varga Dénes nagyon jó érzésekkel várja a vb-t, Märcz Tamás pedig látja a VL "beáldozásának" előnyeit

Takács MártonTakács Márton
2019/06/28 16:56
A magyar férfi vízilabda-válogatott vasárnaptól három napon át a Margitszigeten rendezendő BENU-kupán folytatja a felkészülést a július 12-én kezdődő dél-koreai világbajnokságra. Az esemény pénteki sajtótájékoztatója után Varga Dénes és Märcz Tamás nyilatkozott honlapunknak.
A franciák, a hollandok és a görögök lesznek a magyar csapat ellenfelei vasárnap és kedd között a BENU-kupán, ez ez lesz az első, és egyetlen felkészülési tornája az immár teljes kerettel dolgozó magyar válogatottnak a júliusi, dél-koreai világbajnokság előtt.

Az Európa-kupa-győztes magyar együttes csapatkapitányát Varga Dénest - Roska Emese Boglárkával, a Nemzeti Sport újságírójával együtt - először arról kérdeztük, hogy az ő mostani állapotához és hangulatához mennyiben járult hozzá az, hogy a bajnokság elején több mérkőzést is kihagyhatott. Mint ismeretes, az OB I október 28-án rajtolt, Varga Dumi november 10-én ugrott először medencébe az idényben, majd november és február között is kihagyott vagy négy fordulót.

Azt mondom, hogy az egész szezonra kihatott az, hogy az elején a gyengébb meccsekre nem kellett elutaznom, hogy így mondjam, mert sok vidéki túrát hagytam ki. Ez sokat kivesz egy játékosból, így viszont aktív voltam, sok gólt lőttem, ez már ősszel is látszódott. Ez a helyzet végigkísérte az egész idényt, és most nagyon jól jön, amikor három nap pihenő után elkezdtük a válogatott felkészülést, és adaptálódni kell egy új szabályrendszerhez, és egy új csapatstruktúrához is.”

Az évadot fenomenális formában végigpólózó Varga Dénes a Bajnokok Ligája június 8-án megnyert döntője óta nem játszott éles meccset, a BENU-kupa így jó alkalom lesz arra, hogy az edzések után felvegye a meccsritmust is. 

Nekem eddig nem hiányzott, ezért örülök annak, hogy a Világliga helyett edzhettünk. A BENU-kupa egy fontos része a felkészülésünknek, hiszen azért tényleg élesben játszhatunk hol gyengébb, hol erősebb meccseket. Most itt lesz minden. A görögök abszolút az élvonalat képviselik, bízom benne, hogy addigra összeállunk úgy, hogy kiszolgáljuk a közönségünket és jó érzésekkel tudjuk befejezni a tornát.”

Az FTC és a válogatott csapatkapitánya úgy fogalmazott a pénteki sajtótájékoztatón, hogy jó érzései vannak az elkövetkező egy hónappal kapcsolatban. De miért várja ilyen kedvező előjelekkel az év legfontosabb világversenyt, a világbajnokságot?

Valahogy az egésznek jó a dinamikája, hogy három hetet készülünk. Sokat edzettünk, érdekes és sok inger ér minket. Edzettünk a Margitszigeten, a Duna Arénában, a Komjádiban, és az egész olyan gyorsan folyik, hamarosan már utazunk is ki, akklimatizálódunk egy teljesen új környezetben, Japánban, ami megint érdekes dolog, és utána megyünk a világbajnokságra. Valahogy jól hömpölyög, jó dinamikája van a felkészülésnek."

Az viszont nem lehet könnyű feladat, hogy a más-más ritmusból, edzettségi állapotból, meccsekből vagy épp tréningekből jövő 17 játékost egy szintre lehessen hozni a vb kezdetéig. Vagy nem is fontos az egységes állapot? A világ legjobbja megmondja:

Nem biztos, hogy egy szinten vagyunk, de még nem nagyon volt alkalmunk arra, hogy ez kiderüljön. Nem is kell talán, hogy egy szinten legyünk, mert a különválásnak pont az volt a célja, hogy mi fizikálisan fölhozzuk magunkat, a Világligát meg valakinek le kellett játszania, úgyhogy ők viszont több meccsrutinnal rendelkeznek, talán kicsit felkészültebbek az új szabályokkal kapcsolatban, ezzel talán kisegíthetjük egymást.”

Dumi_2.jpg Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

A szövetségi kapitánynál, Märcz Tamásnál kezdésnek arról érdeklődtünk - Roska Emesével együtt -, ha felkészülés az előzetes terv szerint halad-e, nem kellett-e változtatni valami a Világliga Szuperdöntőjén szerzett tapasztalatok fényében.

Nem nagyon kellett eddig semmit változtatni azon a felkészülésen, amit elterveztünk. 17 játékossal dolgozunk jelen pillanatban, a BENU-kupán úgy fogunk játszani, hogy a közvélemény még nem fogja tudni, hogy melyik lesz a vb-re utazó csapat. Még én is szeretnék látni egy-két visszajelzést. Idén a torna után fog kialakulni a végleges névsor. Ezt leszámítva minden jól halad, nincsen sérültünk, ami egy szintén nagyon fontos pontja a felkészülésnek, mindenképpen szerettem volna, hogy amikor választanom kell, akkor mindenki egészséges legyen és ne a doktor úr segítsen abban, hogy kik között lehet dönteni. Ezt többek között annak is köszönhetjük, hogy picit „beáldoztuk” a Világligát, de valamit valamiért, mindegyik játékosunk itt van az edzéseken, és ez mindenképpen pozítivum az év legfontosabb eseménye előtt.”

A belgrádi VL-ötödik helyet elérő gárdából öten vannak jelenleg a keretben. Mi a helyzet azzal a 12 itthon dolgozó játékossal, akik a kapitány stábja - Németh Zsolt, Mátéfalvy Csaba - irányításával készültek itthon?

Az egész program, amit végeztek, az általam kiadott terv volt. Minden nap beszéltem az edzőkkel, adtak egy mini riportot minden egyes nap arról, hogyan haladtak, hogy sikerült elvégezni a munkát, és arról, hogy milyen a fiúk hozzáállása. Arról is, hogy milyen a fiúk fáradtsági szintje egyébként, akik el is fáradtak, de hát általában az is a célja a tréningeknek, hogy elfáradjanak a játékosok. Nagyon jól el tudták végezni a megbeszélteket, nem kellett módosítani a programon, se hozzátenni, se elvenni. Jól dolgoztak, profin álltak hozzá, ez egy jó visszajelzés és megnyugtató nekem is.”

Ahogy elhangzott, még 17-en harcolnak a csapattagságért. A vasárnaptól keddig tartó BENU-kupán vajon mindegyikük kap bizonyítási lehetőséget, tehát a keret forgatása is a részcélok között szerepel?

Lesz még biztos egyeztetés közvetlenül a BENU-kupa előtt a nemzetközi delegátussal arról, hogy mi az, amit megengednek. Nagyon szeretnénk, ha 15-16 játékost tudnánk forgatni a tornán, hogy még legyen lehetőségem látni szinte minden pólóst.”

Ez a 17 fős keret különböző edzettségi állapotban kezdte meg a közös munkát, aminek lakmuszpapírja ez a felkészülési torna lehet. Mennyire homogén ez a csapat jelenleg?

"Úgy gondolom, hogy az a 12 játékos, aki itthon együtt dolgozott, nagyjából már ugyanazon az energiaszinten van. Ők együtt pihentek és együtt is dolgoztak, ugyanabban az időben. Még úgy is, hogy ők is eltérő háttérrel érkeztek, és most mosódtak össze, hiszen a Fradi játékosai később csatlakoztak, és voltak olyanok, akiknek hosszabb volt a bajnoki szezon utáni pihenőjük. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy ők is éhesek a játékra, és egyre jobb fizikai erőállapotban vannak. Jelenleg arra kell kicsit több hangsúlyt fektetni, hogy van itt négy-öt olyan játékos, akik viszont a Világligáról érkeztek, meglehetősen nagy terhelés alatt voltak, úgyhogy őket picit kevesebbet játszattam a hollandokkal vívott kétkapukon is. Itt vannak velünk, nem akartam extra pihenőt adni nekik, jobb szeretném, ha folyamatosan itt lennének a csapattal, inkább az ő munkájukból veszek el, hogy mire a BENU-kupa végéhez érünk, körülbelül egy szintre kerüljön mind a 17 játékos.”

A férfi vízilabda-válogatott bő vb-kerete
kapusok: Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC)
mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Bátori Bence (Szolnok), Hárai Balázs (OSC), Jansik Dávid (Szolnok), Jansik Szilárd (FTC), Kovács Gergő (OSC), Manhercz Krisztián (OSC), Mezei Tamás (FTC), Német Toni (FTC), Pásztor Mátyás (BVSC), Pohl Zoltán (FTC), Sedlmayer Tamás (FTC), Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (Szolnok)

A BENU-kupa programja
2019. június 30., vasárnap
Görögország-Hollandia, 16:30
Magyarország-Franciaország, 19:30
2019. július 1., hétfő
Görögország- Franciaország, 16:00
Magyarország-Hollandia, 19:30 
2019. július 2., kedd 
Hollandia- Franciaország, 16:00
Magyarország-Görögország, 19:30

Märcz_Tomi_világliga.jpg Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Hozzászólások