Ráúszás - Válogatott pólósaink szerint előnye és hátránya is van az olimpiai létszámcsökkentésnek
Válogatott pólósaink szerint előnye és hátránya is van az olimpiai létszámcsökkentésnek
Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Válogatott pólósaink szerint előnye és hátránya is van az olimpiai létszámcsökkentésnek

Takács MártonTakács Márton
2019/10/16 09:59
Egyikük ott volt a nyári kvangdzsui világbajnokságon, a másikuk lemaradt a vb-ről. Közös bennük, hogy mindketten több poszton is bevethető játékosok, ráadásul védekezésben és támadásban is kimagasló teljesítményre képesek. Angyal Dániellel, a Szolnok és Kovács Gergővel, az OSC pólósával beszélgettünk a válogatott összetartása alatt a nagyon keménynek ígérkező szezonról, a hazai Eb-ről és a tokiói olimpiáról, Hosnyánszky Norbertről.

Angyal Dániel volt a nyári kvangdzsui világbajnokságon negyedik helyet szerző magyar válogatott egyik legjobbja. Ezt írtuk róla Märcz Tamás csapatának értékelésekor: "Már itt az elején megjegyeznénk, hogy emberemlékezet óta nem érkezett annyi gól a hátvédektől, mint Kvangdzsuban: 19 (!) gól a három embertől. Angyal 9, Jansik 8, Pohl 2 alkalommal volt eredményes a védőmunka megfelelő ellátása mellett. Angyal és Jansik sokat centerezett is, előbbi kiemelkedően teljesített, nálunk a harmadik legjobb játékos volt a 13-ból. Angyal Dániel az elutazás előtt az utolsó pillanatban került be a csapatba szolnoki klubtársa, Jansik Dávid helyett, és maximálisan élt a bizalommal."

Vajon ő hogyan emlékszik vissza a tornára?

 „Attól függetlenül, hogy az egyéni teljesítményemre most nem lehetett sok panasz, nem vagyok elégedett a nyárral. Nagyon örültem volna, ha legalább egy érmet tudtunk volna szerezni. Úgy gondolom, hogy ennek a lehetősége mindenképpen benne volt ebben a csapatban. Egy picit a mi hibánkból nem alakult így, egy picit a szerencse is elpártolt mellőlünk. Úgyhogy vegyes érzéseim vannak a nyárral kapcsolatban.”

angyal_vb_mvlsz.jpg Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Mivel Angyal az egyik legerősebb magyar klubban, a Szolnokban játszik, rengeteg mérkőzés vár rá a bajnokságban és a Bajnokok Ligájában is. A válogatottban remek tornát zárt, így nagy esélye van arra, hogy ott legyen a januári budapesti Európa-bajnokságon is. Amennyiben az Eb-n nem sikerülne megszereznie a Märcz-csapatnak a még hiányzó olimpiai kvótát, úgy márciusban még tovább tétmeccs várna a gárdára, köztük valószínűleg Angyal Danira is. Hogy lehet erre a nagy terhelésre felkészülni fizikailag és mentálisan is?

"Az új egy nagyon kemény szezon lesz minden szempontból, klub- és válogatott szempontból is. Dolgozunk keményen, de még messze vagyunk a végső állapottól, viszont jó úton járunk. Persze már motoszkál az ember fejében, hogy a nyáron olimpia van, de először még ki kell jutni oda, utána lehet reális cél Tokió. A legfontosabb az, hogy a klubunkban minél jobban dolgozzunk, és az, hogy a januári Eb-n megszerezzük a kvótát. Nagyon jól kell a formát időzíteni, még a bajnokság elején járunk, nem most kell csúcsformában játszanunk, hanem akkor, amikor jönnek azok a meccsek, amelyek a legjobban számítanak, akkor kell nagyon élesnek lennünk. Ez egy külön feladat, de hát profi játékos itt mindenki, az a dolgunk, hogy ezt megoldjuk. Fontos a Világliga is, azért indultunk el, mert ez is egy rangos esemény. Attól függetlenül, hogy nem az a fő tornánk ebben az idényben, de azért lesz egy kemény meccsünk az oroszok ellen, amiből tudunk tanulni, előrelépni, úgyhogy ugyanúgy a felkészülés része."

Angyal is azok közé a játékosok közé tartozik, aki Hosnyánszky Norberthez, Jansik Szilárdhoz, Kovács Gergőhöz és Sedlmayer Tamáshoz hasonlóan több poszton is bevethető, ami az olimpián pláne nagyon fontos szempont lesz, mivel a többi világversennyel ellentétben Tokióban csak 11 pólós lehet ott egy keretben. Az új szabályok miatt a játékvezetői felfogás is megváltozott, amihez egyelőre nehéz hozzászoknia játékosnak, edzőnek, szurkolónak és újságírónak egyaránt. 

„Nem is csak a fizikális része miatt lesz nehéz, hanem az új szabályok és a játékvezetői felfogás miatt is. Úgy látom, hogy a bírók egyre kevésbé hagyják az erős kontaktot, ehhez még nem tudtak annyira alkalmazkodni a játékosok, ezért rengeteg a kiállítás. Minden meccsen előfordul, hogy három négy-ember kipontozódik. Ez lesz az igazi nehézség, mert ha mondjuk a harmadik negyedben már nem tud cserélni valamelyik csapat, ha onnantól kezdve még valaki kipontozódik, akkor meg emberhátrányban kell játszania. Érdekes lesz, az biztos. Lehet, hogy ehhez a taktikán kell igazítani, hogy mondjuk a területvédekezést kell jobban erőltetni, kevésbé a test test elleni játékot, de értelemszerűen az ellenfél sem hülye, abba akar belemenni, hogy minél könnyebben kapjon kiállítást.”

angyal_vb_mvlsz_3.jpg Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Kovács Gergő 2018 egyik legjobb teljesítményt nyújtó magyar vízilabdázója volt, a válogatott fontos tagjaként játszotta végig az évet, a júliusi, dél-koreai világbajnokságon mégsem volt ott. Az OSC pólósa 14. emberként segítette a nemzeti együttes munkáját annak utolsó edzőtáborában, Japánban, majd hazautazott. A nyári tréningek, a Világliga belgrádi Szuperdöntője és a keretszűkítés után tudta, hogy maximum sérülés esetén ugorhat csak vízbe a kvangdzsui tornán, de így is kiutazott, edzett, majd hazatért. Kovács 2018-ban klubtársa, Manhercz Krisztián (39 mérkőzés) mögött a második legtöbb meccsen (37) szerepelt a magyar válogatottban. A magyar válogatott eddigi 16 idei hivatalos találkozójából pedig 11 alkalommal ő is szerepet kapott, ott volt a Világliga-döntőn is, a vb-n viszont már nem.

Hónapok elteltével így értékelte a történteket:

„Bár nagyon rossz mindig lemaradni egy világversenyről, nem éltem meg akkora katasztrófaként, inkább pluszmotivációt adott. Nincs igazából biztos helyem a válogatottban, és szeretnék visszakerülni az Eb-re a csapatba. Nem volt világvége, fiatal vagyok, van még pár lehetőségem, és szeretnék azokkal élni."

Ő volt a pólóválogatott egyik legbiztosabb tagja az elmúlt másfél évben, az idei vb-ről mégis lemarad | Hosszabbítás

Kovács Gergő 2018 egyik legjobb teljesítményt nyújtó magyar vízilabdázója volt, a válogatott fontos tagjaként játszotta végig az évet, a júliusi, dél-koreai világbajnokságon mégsem lesz ott. Az OSC pólósa 14. emberként segítette a nemzeti együttes munkáját annak utolsó edzőtáborában, Japánban, majd hazautazott.


Hosnyánszky Norbert visszatérésével tovább nőtt a több poszton bevethető játékosok száma, viszont mivel közülük éppen Hosnyánszky a legjobb, a többiek közül akár több is kimaradhat a legerősebbnek tartott csapatból, a 11 fős olimpiaiból szinte biztosan. 

„Hosi egy rutinos játékos, azzal, hogy visszahívták, rontja az esélyeimet, de még nagyobb kihívást jelent, és ha így sikerülne bekerülnöm a csapatba, az még nagyobb dolog lenne. A kisebb létszámú keret a női csapatok számának javára megnehezíti a dolgunkat, de a sportunknak jót tesz. Látni kell, hogy a női vízilabda szerteágazóbb, Amerika, Kína, Ausztrália is jó benne. Ahhoz, hogy a vízilabda benn tudjon maradni az olimpiai sportágak között, valószínűleg ez is kell. Nehéz a férfi ágnak, de mindenképp hasznos lehet hosszú távon.”

Az OSC is ott van a Bajnokok Ligája főtábláján, így a tavalyi Euro-kupához képest Kovács Gergőre is több mérkőzés vár a szezonban. Mint mindent, ezt a sűrű évadot is pozitív hozzáállással várja. 

„Az OSC-ben még örülünk is ennek a rengeteg mérkőzésnek, mert sokan vagyunk, még a csapatba kerülésért is élet-halál harcot kell vívnunk. Nekünk nagyon jót fog tenni, hogy ilyen sok mérkőzés lesz, így elég játéklehetőséget kaphatnak az embereink, mire odakerülünk a válogatottba."

Kovács a legutóbbi két szezonban főleg rosszkéz oldalon játszott az OSC-ben és a válogatottban is, ahol speciális labdaszerzői feladatot kapott és remekül megoldotta. Korábban viszont kapásoldalon is remekelt a KSI-ben, a Honvédban és az Egerben is, gólerősen pólózott. Akár ott is lehetne rá számítani megint.

„Szeretnék többet vállalni, éreztem és mondták is, hogy ebben még nagyon tudnék előrelépni. Ez pedig sokat dobna azon, hogy az esélyeimet növeljem. A kapásoldalra sem lenne nehéz visszaszoknom, sőt most még jobban érezném magam a túloldalon, de az OSC-ben és a válogatottban is tömkelegével vannak klasszis játékosok kapáson, így nehéz a helyzet. Mondjuk az, hogy nehéz a helyzet, azt jelenti, hogy jó csapat fog összeállni."

kovács_gergő.jpg Kovács Gergő akcióban - Fotó: Madar Dávid/OSC Facebook


Hozzászólások