Ráúszás - Ütés miatt felfüggesztették a világklasszis FTC-pólós, Varga Dénes játékjogát, ítélet még nincs
Ütés miatt felfüggesztették a világklasszis FTC-pólós, Varga Dénes játékjogát, ítélet még nincs
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Ütés miatt felfüggesztették a világklasszis FTC-pólós, Varga Dénes játékjogát, ítélet még nincs

Takács MártonTakács Márton
2019/04/29 16:54
Vasárnap estig inkább a játékról beszéltek a szombati Ferencváros-OSC szuperrangadó kapcsán, azóta viszont egy rendkívül sportszerűtlen jelenet adja a fő témát, ami egész héten fennmaradó topikja lehet a magyar vízilabdának, pláne, hogy a világ egyik legjobb vízilabdázója, Varga Dénes az eset főszereplője. 

A Ferencváros férfi vízilabdacsapata a bajnokság középszakasza utolsó fordulójának csúcsrangadóján az addigi listavezető OSC otthonában a mérkőzés második felében állva hagyta az újbudaiakat. A címvédő zöld-fehérek 13-8-as sikere azt jelenti, hogy az FTC vághat neki az élről a rájátszásnak, és pályaelőnnyel rendelkezik a folytatásban. Az esélyek szerint ez a két csapat vívhatja majd a finálét is.

Az FTC pólósai alaposan visszavágtak az OSC-nek, így az élről kezdhetik a bajnoki rájátszást | Hosszabbítás

A Ferencváros nyerte meg a férfi vízilabda OB I középszakaszát, miután az utolsó forduló csúcsrangadóján a címvédő 13-8-ra győzött az eddigi listavezető OSC otthonában. Helyszíni tudósításunk a Nyéki Imre uszodából Salamon Ferenc és Jansik Szilárd nyilatkozatával.


Ami azért is érdekes, mert a mérkőzésen a játékvezetők és az ellenőr nem vett észre egy olyan esetet, ami a bajnokság további kimenetele szempontjából is kulcsfontosságú lehet. A negyedik negyed hajrájában jártunk, az utolsó három percen belül, amikor az FTC 13-7-es vezetésénél, a vendégek biztos győzelmének és középszakasz-elsőségének tudatában Varga Dénes, a Ferencváros - egyben a magyar válogatott - csapatkapitánya - a víz felett, szemből, ököllel arcon ütötte a medence szélén, a labdától távol az OSC balkezesét, Burián Gergelyt. Az újbudaiak 21 éves szélső/átlövője vérző orral hagyta el a medencét, Varga Dénest nem büntették még csak sima kiállítással sem, miközben brutalitásért négyperces kiállítással kellett volna sújtani. Az egyik játékvezető, Csanádi Zsolt szeme előtt történt az eset, de sem ő, sem a szemben álló Petik András, sem a meccs ellenőre, Kosztolánczy György nem avatkozott közbe, Varga a vízben maradhatott, a közben a Csanádi sporttársnál indulatosan reklamáló Buriánt viszont cserével kiállította a spori. Ezzel együtt, illetve e nélkül kaptak 7-es - azaz nem jó - osztályzatot a bírók az ellenőrtől.

A mérkőzést élőben közvetítette az m4sport.hu, a Médiaklikkre feltöltött felvételen az élőképen még nem látszódott az eset, mert kamerán kívül történt, épp zajlott a játék a medence közepén, és éppen kiállítást kapott Pohl Zoltán, Varga Dumi csapattársa. "Burián kapott itt Varga Dénestől a miheztartás végett egy valamit. Vérzik az orra, remélhetőleg csak az orra, és nem más. Cserés kiállítás, kérdezte Csanádi játékvezetőtől, hogy nem látta-e esetleg véletlenül, hogy megütötték. Ha ütés volt, akkor szankció kellett volna, hogy legyen. De ezt jobban el kell tudni viselnie Buriánnak is." - mondta ekkor a szakkommentátor, Szabó Zoltán.

Egy későbbi lassításnál (1:11:57-nél) már teljesen jól látszik Varga Dénes alattomos ütése: "De nagyot kapott Burián. Ez nem volt szép, sőt, kifejezetten csúnya volt, ezért könnyen lehet, hogy el is tiltják majd Varga Dénest. Úgy, hogy nagyon sokkal vezetett a Ferencváros, pláne nem volt ez benne a meccsben" -  mondta Horváth Péter, a csatorna kommentátora. Szabó Zoltán pedig erre reagálva ezt mondta az esetről: "Ez a kulcsa a dolognak. Szerintem Varga Dénes, ha most másodszor átgondolja, akkor azért ő is arra a következtetésre jut, hogy ez teljesen felesleges volt... Ezt úgy szokták csinálni, hogy ne látszódjon."

Burián_OSC_FTC.jpg Fotó: Madar Dávid/OSC Facebook

Nem tudjuk, volt-e közvetlen előzménye az ütésnek, volt-e valami beszólás Burián Gergőtől, mint Marco Materazzi és Zinedine Zidane esetében a 2006-os labdarúgó-világbajnokság döntőjében. Nem tudjuk, mit kell tenni, vagy mondani előzetesen, amire ez a válasz. De mindegy is, mert semmi nem menti fel Varga Dénest. Aki ráadásul a világ egyik, ha nem a legjobb vízilabdázója, a sportág hazai kirakatarca, klubja és a nemzeti együttes csapatkapitánya, 2018 legjobb magyar vízilabdázója. Itt jegyeznénk meg, hogy ha nincs is ilyen eklatáns, egyetlen kiragadható példa rá, de a magyar válogatott másik, messiásként várt visszatérője, Hárai Balázs elég indolensen pólózik ebben a szezonban. Több OB I-es meccsen sem a játék, maga a vízilabda állt teljesítménye középpontjában, hanem inkább a bunyó, a felesleges kiállítások begyűjtése.

Tovább is van, mondjuk még.

A 24.hu-n az egykori kollégánk, Sebestyén Roland által írt cikkből kiderül, hogy a portál megpróbálta megszólaltatni az érintett játékosokat, "Burián időt kért, az ügy tisztázásáig nem szeretne nyilatkozni, Varga viszont először azt mondta, rossz számot hívtunk (kiemelés tőlünk - a szerk.), ám később megírta, hogy az ügy végén reagálnak majd." Varga Dumi cinikus első válasza csak rátesz egy lapáttal sportszerűtlen tettére.

Felfüggesztették az olimpiai bajnok Varga Dénes játékjogát | 24.hu

Ahogy arról korábban már beszámoltunk, az április 27-i A-Híd OSC Újbuda - FTC-Telekom Waterpolo ob I-es, amúgy bántóan sima, csúcsrangadón elszabadultak az indulatok, és egy érthetetlen döntés következtében a játékvezetők nem az ellenfelét megütő olimpiai bajnok Varga Dénest, hanem a kíméletlen ütést benyelő 21 éves Burián Gergelyt állították ki.


Hétfőn délelőtt már olvasható volt a Magyar Vízilabda-szövetség honlapján az "Érvényben lévő, közreműködői, játékjog felfüggesztések, eltiltások" címet viselő táblázatban Varga Dénes neve, miszerint fegyelmi eljárás indult ellene, de nem csak az OSC beadványa alapján.

Dumi_MVLSZ.jpg Fotó: waterpolo.hu

A 24.hu megkereste dr. Deák Pétert, a Fegyelmi Bizottság elnökét is, aki elmondta: folyamatban van a fegyelmi eljárás. "A bizottság csak akkor tud foglalkozni az üggyel, ha az érdekelt jelzi számunkra. Meg tudom erősíteni: történt feljelentés az ügyben, a fegyelmi eljárás folyamatban van. Azt is szeretném hozzátenni, hogy Varga Dénes játékjogát felfüggesztettük."

A honlap dr. Molnár Tamást, a háromszoros olimpiai bajnok centert, a Magyar Vízilabda-szövetség alelnökét, korábbi élvonalbeli játékvezetőt, a Játékvezetői Bizottság volt elnökét is megszólaltatta. Szerinte egyértelműen brutalitás történt, viszont ebben a helyzetben nem csak a bírók hibáztak, ahogy mi is céloztunk rá fentebb. 

"Nem tudom, hogy emlékszik-e az Európa-bajnokságon a horvát-szerb elődöntőre. Ott a horvát játékos jól láthatóan, a víz fölött ütötte meg a szerbet, ám a játékvezetők nem vették észre. A LEN szabályzata szerint az ellenőrök nem avatkozhatnak közbe, hiába láttuk pontosan, hogy mi történt. Magyarországon viszont más a szabály, itthon az ellenőr közbeléphet. Az OSC-Fradin az ellenőröknek tehát lehetőségük lett volna szólni, de nem tették meg, így a felelősség közös. Utólag lehet majd szankcionálni az ütést, ami szerintem meg is fog történni."

Hétfőn kora délután az alábbi közlemény jelent meg az MVLSZ honlapján: 

"A 2019. április 27-én lejátszott OSC–FTC felnőtt férfi OB I-es mérkőzésen történt súlyos szabálytalanság miatt a Magyar Vízilabda Szövetség fegyelmi bizottsága eljárást indított Varga Dénessel szemben."

A Magyar Vízilabda Szövetség közleménye

A 2019. április 27-én lejátszott OSC-FTC felnőtt férfi OB I-es mérkőzésen történt súlyos szabálytalanság miatt a Magyar Vízilabda Szövetség fegyelmi bizottsága eljárást indított Varga Dénessel szemben.


Az FTC szakosztályelnöke, Madaras Norbert a VLV-nek elmondta: "vasárnap este kapták meg a szövetségtől a hivatalos tájékoztatást arról, hogy Varga Dénes játékjogát felfüggesztették és az ügyében fegyelmi vizsgálatot rendeltek el. Sajnálják a történteket, állnak a vizsgálat elébe és mindent megtesznek az ügy mielőbbi tisztázása érdekében." Ahogy Deák Péter ebben a cikkben elmagyarázta, ő kezdeményezte a fegyelmi eljárás lefolytatását, az OSC feljelentési szándékától függetlenül. 

"A játékos közreműködői jogát a fegyelmi eljárás elrendelésével felfüggesztettem és nyilatkozattételre hívtam fel a Ferencvárost. Ezt megtették. Döntés születik, nem kérték tárgyalás megtartását, teljes mértékben együttműködő volt a Ferencváros, nem kívánja a döntést elhúzni. Varga Dénes szerdán biztosan nem fog játszani, ügyében várhatóan ezen a héten megszületik a döntés. Ennek részét képezi majd az esetleges eltiltás mértéke, a letöltésbe pedig beszámítódik majd a most szerdai mérkőzés, amelyen semmiképpen nem szerepel."

Felfüggesztették Varga Dénes játékjogát

Felfüggesztették Varga Dénes játékjogát


Hétfőn délután hivatalos közleményt jelentetett meg az ügyben a Ferencváros a klub hivatalos honlapján, amelyben Varga Dénes és - példaértékűen - Madaras Norbert is megszólalt. "Az ügyben várhatóan a hét végéig hoznak döntést, az azonban biztos, hogy a Fradi csapatkapitánya nem játszhat a szerdai FTC-Eger bajnoki elődöntőn. Klubunk és a játékos mindenesetre áll a vizsgálat elébe és mindent megtesz az ügy mielőbbi tisztázása érdekében". - írják. 

„Mivel egy nagy téttel bíró összecsapás volt, ezért a mérkőzés hevében, indulatosan cselekedtem. Szégyellem azt, ami történt, mert nem a sportághoz és a klubomhoz méltó magatartást tanúsítottam. Ezért elsősorban a fiatal vízilabda növendékektől kérnék elnézést, mert egy konfliktust nem így kell kezelni. Természetesen vállalom tettemért a következményeket és nagyon sajnálom!” – mondta eltiltásáról Varga Dénes, az FTC-Telekom Waterpolo játékosa.

„Mint az FTC Vízilabda Szakosztályának vezetője mélységesen elítélem Varga Dénes tettét. A Ferencváros és a magyar vízilabda-válogatott játékosa és csapatkapitánya nem tehet ilyet, ezért a büntetést elfogadjuk és a Magyar Vízilabda Szövetség mellett külön a klub részéről is szankcionálni fogjuk az esetet. A játékos meggondolatlanul és felelőtlenül cselekedett! A klub nevében is elnézést kérünk Burián Gergelytől!” – mondta Madaras Norbert, az FTC Vízilabda Szakosztályának elnöke. 


Szerda este rendezik a Ferencváros-Eger elődöntő első felvonását, az biztos, hogy Varga Dénes nélkül. A hét megnyert pontig tartó párharc 6-0-s FTC-előnnyel indul majd, a papírforma szerint már szerdán eldőlhet a küzdelem, amennyiben két nap múlva nyernének az egriek, akkor szombaton következne a második találkozó. Az MVLSZ Versenyszabályzata rögzíti, hogy "a brutalitás miatt véglegesen kiállított játékos büntetése a játék-, és közreműködői jogának OBI osztályban kettő mérkőzésre, minden más osztályban kettő hét időtartamra, és kettő mérkőzésre történő felfüggesztése (eltiltás), mely kettő mérkőzést, az elkövetés helye szerinti (illetve azzal egyenértékű) bajnoki osztályban kell kitölteni (alapbüntetés)." Továbbá azt is, hogy "az érdekelt sportszervezet edzője, szakvezetője a mérkőzés befejezése után 15 percen belül jelezni köteles a találkozó hivatalos ellenőre felé, amennyiben az automatikus büntetés helyett fegyelmi eljárás megindítását kérvényezi a sportolójával szemben. Ez esetben nem lép életbe az eltiltásra vonatkozó automatikus szankció. Az indítvány az ellenőri jelentésen történő feltüntetéssel joghatályos." Csak akkor lehetne ennél szigorúbban, két mérkőzésről több meccsről eltiltani a vétkest, ha az illető visszaeső: "amennyiben a sportoló adott bajnoki szezonban másodszor, visszaesőként követi el az 483. § (1) bekezdés b) vagy pontja szerinti tiszteletlenséget, úgy az automatikus büntetése a kétszeresére emelkedik.... A brutalitás miatt kiállított sportoló büntetése egyéb nyilatkozat hiányában automatikusan kerül kiszabásra."

Érdekes felhozni egy 14 évvel ezelőtti esetet, amelyben szintén szerepelt Varga Dénes. A 2005. április 24-ei Honvéd-Vasas bajnoki döntő első meccsén 12-5-re nyert a Domino úgy, hogy a hazaiak addigra már kétszeres olimpiai bajnokát, Kiss Gergelyt az 5. percben kiállították cserével. "Sok Domino-szimpatizáns szíve szorult el az ötödik percben, amikor Székely játékvezető cserés kiállítással büntette Kiss Gergő nevelési módszereit. Az ifjú Varga Dénest helyrerakni óhajtó olimpiai bajnok kiiktatása ugyanis felborított sok mindent, ami a Dominót Európa legfélelmetesebb klubcsapatává emelte az elmúlt fél évben." - írta a másnapi Nemzeti Sport, amely egy kis keretes anyagban bővebben részletezte az esetet:

Dumi_Kissgé.jpg Fotó: Nemzeti Sport

Akkor Varga Dénes volt az ifjú, tehetséges pólós, akinek szemtelenségét egy rutinos legenda nem tűrte sokáig. Mára fordult a kocka. Nem tudjuk, Varga két nappal ezelőtti jobb csapottjának volt-e előzménye - ő egy konfliktusra utal a közleményben -, mi nem láttunk erre utaló jelet. De ahogy fentebb már írtuk, az sem menti fel őt, az ilyen válaszcsapásra nincs mentség, pláne egy ilyen zsenitől, akinek nem volt elég, hogy csapata az ő látványos góljaival, az ő vezérletével játékban és eredményben üti ki, és előzi meg a tabellán jelenlegi legnagyobb riválisát, még meg is leckéztette nála tíz évvel fiatalabb ellenfelét a meccs utolsó három percén belül járva, közte hatnál. 

Nagyon szeretjük Kárpáti György Medencék, gólok, pofonok című könyvét, amikor viszont az itt tárgyalthoz hasonló esetet látunk, ráadásul a sportág történetének egyik legtehetségesebb játékosától, többekhez hasonlóan - ha csak ideiglenesen is, de - elmegy a kedvünk a vízilabdától.

Hozzászólások