Ráúszás - Törökfürdőt vettek férfi pólósaink, jöhet a spanyolok elleni csoportrangadó az Eb-n
Törökfürdőt vettek férfi pólósaink, jöhet a spanyolok elleni csoportrangadó az Eb-n
Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Törökfürdőt vettek férfi pólósaink, jöhet a spanyolok elleni csoportrangadó az Eb-n

Takács MártonTakács Márton
2020/01/15 09:15
A magyar férfi vízilabda-válogatott is bemutatkozott a budapesti Európa-bajnokságon, Märcz Tamás csapata egy szorosabb első negyedet követően átgázolt a törökökön, és 19-5-ös győzelemmel tudta le első csoportmérkőzését. Helyszíni tudósításunk a Duna Arénából Angyal Dániel, Vogel Soma és Märcz Tamás nyilatkozatával, valamint Szabó Zoltán értékelésével. 

Ahogy sétáltunk a teljesen bedugult Népfürdő utcán az uszodába - ha egy török-magyar előtt ilyen autóforgalom van egy sima kedden, mi lesz itt a második héten? -, egyszer csak Dejan Savic, a mindent megnyerő szerb válogatott szövetségi kapitánya és stábja jött velünk szembe, így klasszisokkal lett szegényebb estére a Duna Aréna, de azért így is maradtak bőven zsenik a lelátón és a vízben egyaránt. 

A magyar válogatott a nyitányon törökfürdőre készült, ami a kezdeti botladozás (4-4-es első negyed) után sikerült is. A törökök bátran kezdtek, szép gólokat lőttek, a magyar blokkok közül ekkor még több rossz helyen volt, a második nyolc perctől kezdve viszont már jobban koncentráltak a mieink, és átrohantak első ellenfelükön. Úgy nyert 19-5-re Märcz Tamás együttese, hogy 4-4 után mindössze egy gólt kapott a folytatásban, de szerzett 15-öt. Ráadásul egy halom kapufát is lőttek Mezei Tamásék. Szebbnél szebb találatokkal jelentkeztek Hosnyánszky Norberték, akik közül Hárai Balázs kivételével minden mezőnyjátékosunk eredményes tudott lenni. Két OSC-s pólós, Manhercz Krisztián és Erdélyi Balázs lubickolt támadásban, ketten együtt hét gólt dobtak. Angyal Dániel két szép kapufás emberelőnyös találata is kiemelendő, ahogy az is, hogy a nagyszünetben beálló Vogel Soma mindössze egy gólt kapott. 

Manó_török_magyar_Eb.jpg Manhercz Krisztián volt a csapat legeredményesebbje - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

A meccs után először Angyal Dánielt kérdeztük:

"Volt még egy délelőtti edzésünk, de nem feltétlen csak ez volt az oka a gyengébb kezdésnek. Ez volt az első meccsünk, még mi is szokjuk az atmoszférát, azt, hogy ilyen sokan vannak, lehet, hogy ez egy kicsit elvitte a koncentrációt. Igazából, ha valamikor, most még belefért. Innentől kezdve viszont már más fokozatban kell játszanunk. Amit tudtunk, megtettünk a felkészülés alatt, arra éleztük ki magunkat, hogy csütörtökön a lehető legjobban játsszunk. Alapvetően ez a meccs is a csapat építkezését szolgálta, fontos állomás volt, mert ebben az összetételben még nem volt sok mérkőzésünk együtt. Nagyon jó volt a hangulat, engem meg is lepett, hogy már a török meccsre is ennyien kijöttek, köszönjük a szurkolóknak!"

Vogel Somát is értékelésre kértük:

"Tipikus első mérkőzés volt egy világversenyen. Kezdetben nem használtuk ki jól a helyzeteinket, hátul is talán a fejek hiányoztak, kicsit lazábban álltunk hozzá a meccshez, mint ahogy kellett volna. De aztán a második, harmadik negyedtől már a törökök is elfáradtak, és mi is tudtunk szintet váltani, felőröltük őket. A második félidőben sokkal jobban mozogtunk hátul is, elöl is pontosabbak voltunk, a törökök már alig tudtak támadást indítani. Örülök, hogy úgy tudtam beállni, hogy csak egy gólt kaptam. A spanyolok ellen nagyon jól kell játszanunk, mert nagyon összeszokott csapat az övék. Nehéz lesz, az biztos, hogy ez a mostani kezdés nem fog beleférni. Nyerni szeretnénk, mert több szempontból is fontos meccs lesz."

Märcz Tamás nyilatkozata:

"Ahogyan azt az ilyen tornákon kell, még mindig keményen dolgozunk. Valóban, a mérkőzés délelőttjén is volt edzésünk, talán ennek volt köszönhető, hogy kicsit lassabban kaptuk el a ritmust. Úgy láttam, a fejekben valamilyen szinten már a spanyolok elleni mérkőzés járt, ami nem csoda, hiszen az meghatározza a folytatást. Átestünk a tűzkeresztségen, megnéztük, milyen az uszoda a meccsnapon, tudjuk, hová érkezünk a szállodából és hogyan kell bemelegíteni. Tudtuk, hogy nagy különbségű győzelmet arathatunk, örömteli, hogy ezt meg is valósítottuk. Jó volt látni, hogy már most ilyen sok néző volt a lelátón, hallottam, hogy a spanyolok ellen még többen lesznek, ez hatalmas segítséget jelent a csapatnak. Két hasonló stílusban játszó csapat találkozik egymással, mindkét együttes gyors vízilabdát játszik, többféle variációs lehetőséggel. Biztos vagyok benne, hogy az utolsó negyedben dől el a mérkőzés, azon múlik a győzelem, hogy ki lesz éberebb és higgadtabb a végjátékban. Nyilván ez a legfontosabb csoportmeccsünk, de előfordulhat, hogy a többi mérkőzés gólkülönbségének is szerepe lesz a végeredmény kialakulásában, ezért is örültem, hogy a játékosaim a hajrában teljes erőbedobással mentek az újabb és újabb gólokért."

rauszas_szabo_zoli_2020.jpg

Az Eb alatt Szabó Zoltán is értékeli röviden a magyar férfi válogatott meccseit:

"Pont olyan volt, mint amilyennek egy ilyen mérkőzésnek lennie kell. Az elején nem mentek a dolgok, aztán meg helyére került az egész. Az, hogy a török csapat vezethetett 3-1-re, annak is köszönhető, hogy kihagytunk három ziccert. Nem a török csapat volt ennyire jó, miközben bátrak és ügyesek voltak az elején, és ez ennyiben is maradt. Érdekes volt megfigyelni, hogy egy Európa-bajnoki mérkőzésen hogyan tér vissza a csapatba Hosnyánszky Norbert. Az első két negyedben nem is játszottunk két balkezessel emlékeim szerint, hanem ő volt ott az egyik balkezesünk mellett, vagy valaki más. Ez egy új struktúra, egyben új lehetőség a csapat számára, ebben biztos sokkal több van annál, mint amit láttunk a törökök ellen. A spanyolokat most biztos nem Varga Dumi nélkül fogjuk legyőzni, nagyon bízom benne, hogy győzünk. Nagyon fontos lenne a csoportelsőség, egészen más ágra kerülnénk, egészen más ellenfeleket kapnánk. A csoportbeosztás  sajátosságából fakadóan jóformán csak a négy között játszanánk hasonló erősségű csapat ellen. Ha pedig másodikak vagyunk a csoportban, akkor rögtön a szerbekkel kellene játszani a négy közé jutásért. Azért azt nem kell elmondani a vízilabdát szeretőknek, hogy ez mit jelent."

34. LEN vízilabda Európa-bajnokság, Budapest, Duna Aréna
férfiak, C-csoport, 1. forduló    
Törökország-Magyarország 5-19 (4-4, 0-4, 1-3, 0-8)
vezette: Santos (portugál), Rakovic (szerb) 
Törökország: Sezer - Acar, Biyik, Yenigün 2, Sönmez, Özbek 2, Kahraman. Csere: Caner, Yutmaz 1, Gürdenli, Senemoglu, Dilek, Kil (kapus). Szövetségi kapitány: Sinan Turunc 
Magyarország: Nagy V. - Vámos 2, Hosnyánszky 2, Pohl 1, Erdélyi 3, Varga D. 1, Mezei 1. Csere: Angyal 2, Manhercz 4, Zalánki 2, Jansik Sz. 1, Hárai, Vogel (kapus). Szövetségi kapitány: Märcz Tamás

A magyar csapat további programja a csoportkörben
január 16., csütörtök
19.00 Magyarország-Spanyolország
január 18., szombat
19.00 Málta-Magyarország

(Köszönjük Lakner Gábornak, a Nemzeti Sport újságírójának a cikk elkészültében nyújtott segítségét!)

Hozzászólások