Ráúszás - Szédületes vb-t produkál férfi pólócsapatunk Tango és Cash párosa, a világklasszis Vámos, Zalánki duó
Szédületes vb-t produkál férfi pólócsapatunk Tango és Cash párosa, a világklasszis Vámos, Zalánki duó
Fotók: Derencsényi István/waterpolo.hu

Szédületes vb-t produkál férfi pólócsapatunk Tango és Cash párosa, a világklasszis Vámos, Zalánki duó

Takács MártonTakács Márton
2019/07/24 08:50
Legutóbb a 2013-as barcelonai világbajnokságon fordult elő, hogy a magyar női és férfi vízilabda-válogatott is a legjobb négy közé került vb-n. Idén Kvangdzsuban is elérte ezt a bravúrt a két gárda, legfőképpen kiváló csapatmunkájának köszönhetik ezt, miközben mindkét együttesben akadnak briliáns egyéni teljesítmények is. Märcz Tamás legénységeben elsősorban Vámos Márton és Zalánki Gergő nyújt eddig világklasszis produkciót.

Dala Tamás és Benedek Tibor. Benedek Tibor és Kiss Gergő. Kiss Csaba és Kiss Gergő. Benedek Tibor, Kiss Gergő és Madaras Norbert. Madaras Norbert és Vámos Márton. Néhány példa az elmúlt 25 év balkezes klasszis párosaiból, trióiból, kvartettjeiből a válogatott soraiból.

A bal kéz, amely a magyar férfi vízilabda bölcsőjét ringatja | Hosszabbítás

Világversenyen közel tíz éve, a pekingi olimpián szerepelt legutóbb három balkezes szélső a magyar férfi vízilabda-válogatottban. Évtizedeken át el voltunk látva világklasszis balosokkal, de az aranygeneráció tagjainak - Benedek Tibor, Kiss Gergely, Madaras Norbert - vissza-, illetve háttérbe vonulásával volt egy kis pangás ezen a poszton. Talán csak eddig.


A jelenlegi magyar válogatott tagjai közül remekel Kvangdzsuban Jansik Szilárd, Sedlmayer Tamás, Nagy Viktor, Manhercz Krisztián és Angyal Dániel is, de a két legnagyobb vezér a két balkezes átlövőnk, Vámos és Zalánki. Az egyikük már hat éve világbajnoknak mondhatja magát, a másik szombaton szívesen lenne életében először vb-aranyérmes. Az egyikük már kétszer nyert Bajnokok Ligáját, a másiknak ez a siker sem adatott még meg. Világkupa-győztes viszont csak az lett kettejük közül, aki az előbbi két trófeát még nem emelhette magasba. Vámos Márton évek óta világklasszis a posztján, innentől kezdve Zalánki Gergő is az. Ők ketten a kvangdzsui világbajnokságon szereplő magyar válogatott eddigi legjobbjai. Vezérek, gólzsákok, védekezésben is remekelnek. Vámos évek óta a a világ legjobbjai közé tartozik, Zalánkival kapcsolatban eddig csak a világklasszisjelölt jelzőig jutottunk. Eddig. 

Mindössze három év van köztük. Vámos Marci 1992-es, Zalánki Gergő 1995-ös születésű. Vámos hosszú esztendők óta kulcsembere a válogatottnak, Zalánki a 2016-os olimpiai selejtezőn kapta meg a bizalmat Benedek Tibortól, azóta évről évre fejlődik, a trieszti torna óta ő is kihagyhatatlan a nemzeti együttesből. Volt, hogy csak egyiküknek ment igazán az aktuális világversenyen, volt, hogy egymást húzták felfelé az egyikük jobb teljesítményével, és volt olyan is, például a Világliga tavalyi budapesti Szuperdöntőjén, ahol mindketten húzóemberek voltak az ezüstéremmel záró magyar csapatban.

Vámos_Márton_MVLSZ_6.jpg Fotó: Derencsényi István/waterpolo.hu

"Vámos Márton a 2017-es vb után a Világliga Szuperdöntő MVP-je is lett, 10 gólt szerzett, mind a hat meccsen betalált. Ismét igazolta klasszisát, Nagy Viktor mellett a válogatott másik vezére, szabaddobásai fél gólt jelentenek. Zalánki Gergő most felnőtt mellé, pazarul játszott a Szolnok balkezese, emlékezetes teljesítményt nyújtott, 11 góllal zárt." írtuk róluk tavaly júniusban.

Zalánki a tavaly megnyert berlini Világkupa-döntőn "Vámos hiányában az egyedüli balkezes szélsőnk/átlövőnk volt, a Szolnok játékosa maradéktalanul élt a bizalommal. Támadásban vezére volt a csapatnak és 14 találatával - Bátori Bencével holtversenyben - ő lett a mieink legeredményesebbje. A szerbek ellen nem kezdett jól, aztán a záró felvonásban, kulcsszituációkban lőtt két szédületesen nagy gólt, azzal fordítottunk az olimpiai bajnokkal szemben. Góljainak többségét látva Filip Filipovic vagy Dusan Mandic jutott eszünkbe, lövőerőben, kivitelezésben, és a gólok minőségében is felnőtt posztja két világklasszisa mellé. Védekezésben is remekelt, hét blokkal is jelentkezett, és a mezőnyjátékosok közül ő töltötte a legtöbb időt a vízben, 152 percet. Élete legjobb tornáján van túl. Vámossal és vele elképesztően hatékony jobb oldala lesz a válogatottunknak." - fogalmaztunk VK-értékelésünkben.

Zalánki_Gergő_MVLSZ.jpg Fotó: Derencsényi István/waterpolo.hu

Idén áprilisban jött az Európa-kupa rijekai nyolcas döntője, amelyet szintén megnyert Märcz Tamás együttese. "Balkezeseink talán haloványabbak voltak a szokásosnál, Vámos Mártonnak amúgy sem ez élete legjobb szezonja eddig, bár mindkettejüknek volt egy-egy remek meccse, Vámosnak az elődöntő, a betegség miatt egy hónapot kihagyó Zalánki Gergőnek a negyeddöntő. A Világliga tavalyi budapesti Szuperdöntőjén a hátukon vitték a csapatot, Zalánki a Világkupán élete formájában játszott, ha ketten együtt fognak ki jó napot, bárki ellen eséllyel veheti fel a harcot a csapat." - fogalmaztuk meg véleményünket róluk három hónapja.

Kvangdzsuban egyszerre megy jól mindkettejüknek. A mesterlövészek táblázatán Aleksandar Ivoviccsal holtversenyben az élen álló Zalánki 15 gólt szerzett eddig. Mindezt 27 lövésből érte el, ami 56%-os lövéshatékonyság. Új-Zélandnak négyet, a spanyoloknak hármat, Dél-Afrikának ötöt, Ausztráliának hármat vágott. Vámos Marci kilenc alkalommal volt eddig eredményes, lövéseinek 41%-át értékesítette. Zsinórban háromszor, egyszer, kétszer és megint háromszor talált be.

Vámos és Zalánki Varga Dénes sérülése miatt közösen vette át a vezérszerepet, Vámos védekezésben is extrát nyújt, a legjobb példa erre az Európa-bajnok spanyolok elleni sikerben az asztalra letett teljesítménye, ahol hátul, labaszerzésekben jeleskedett elsősorban. A másik nagyon fontos meccsen, az ausztrálokkal vívott negyeddöntőn mindketten tripláztak, ráadásul valamennyi találatuk sorsdöntőnek bizonyult, főleg Vámos harmadik dugója, amellyel négy másodperccel a vége előtt a négy közé lőtte a mieinket. Zalánki pazarul akciózott elöl, két büntetőgyanús esete is volt, de a játékvezetők nem ítéltek ötméterest egyik alkalommal sem. 

Kibrusztolta a vb-elődöntőt a Märcz-csapat is, Varga Dénes törött ujjal lőtt bombagólt | Hosszabbítás

A magyar férfi vízilabda-válogatott ha nehezen is, de 10-9-re legyőzte Ausztrália csapatát, ezzel bejutott az elődöntőbe a kvangdzsui olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. Varga Dénes törött kisujjal is beszállt a meccsbe, és lőtt egy bombagólt. Ausztráliát a tavaly szeptemberi berlini Világkupa-döntőn kétszer is sikerült legyőzni, a Világliga idei belgrádi Szuperdöntőjének negyeddöntőjében viszont Aaron Youngerék úgy jutottak tovább büntetőkkel, hogy Märcz Tamás csapata már 5-1-re is vezetett.


Zalánki 94, Vámos 93 percet töltött eddig vízben, ezzel a negyedik-ötödik helyet foglalják el a csapatban Manchercz Krisztián, Nagy Viktor és Bátori Bence mögött. Varga Dumi távollétében még nagyobb teher hárul rájuk, játékidőben, eredményességben elöl és védekezésben hátul is, de eddig mindketten maximálisan megfelelnek az elvárásoknak, sőt. És ami még emel a játékukon, hogy már a világ bármely válogatottja ellen képesek szenzációsan játszani. Igazi leaderek, akik még nagyon sok örömet okozhatnak a magyar szurkolóknak. És akkor képzeljünk el egy olyan világversenyt, ahol nem hátráltatja sérülés a magyar válogatott egyik játékosát sem, és egyszerre teljesít kiemelkedően Nagy Viktor, Hárai Balázs, Varga Dénes, Manhercz Krisztián, Bátori Bence, Vámos Márton és Zalánki Gergő. Plusz a most végképp alapemberré váló Jansik Szilárd és Sedlmayer Tamás is. Tömör gyönyör.

Halálos fegyverek ők ketten, a válogatott 4-ese és 5-öse. Mint Riggs és Murtaugh, avagy a Zűr és a Zavar - amit okoznak az ellenfeleknek - a Halálos fegyver című filmben. És olyan hatékonyak együtt, mint Tango és Cash, az akciófilmek idén 30 éves klasszikusának két főhőse. Balkezes pólós klasszisaink viszont nem csak kávét és krémest vágnak be, hanem a labdát rengetegszer az aktuális ellenfél kapujába.

És ez a két fickó augusztustól egymás oldalán fog játszani a minden sorozatban címvédő Ferencvárosban úgy, hogy mögöttük ott lesz még rosszkézen az egyaránt élete szezonját futó Sedlmayer Tamás és Kállay Márk is. 

A bőség zavara. Na, meg a minőségé. A jelenlegi legmagasabb szintről.

tango-es-cash_01.jpg Fotók: Derencsényi István/waterpolo.hu


Hozzászólások