Ráúszás - Tom és Jerry csatája macska-Eger harcban nyilvánul meg az egyik legnagyobb vidéki pólós fellegvárban
Tom és Jerry csatája macska-Eger harcban nyilvánul meg az egyik legnagyobb vidéki pólós fellegvárban
Fotó: Egri Vízilabda Klub/Facebook

Tom és Jerry csatája macska-Eger harcban nyilvánul meg az egyik legnagyobb vidéki pólós fellegvárban

Takács MártonTakács Márton
2020/05/29 13:37
Videóüzenetben magyarázta el az Egri Vízilabda Klub ügyvezető elnöke, Szécsi Zoltán, hogy milyen problémákkal szembesült abban a másfél éves időszakban, amióta ő az egyesület első embere. A tisztánlátás érdekében hangzottak el az általa elmondottak, de nem járt kimondott sikerrel, a módszere és stílusa pedig finoman szólva is megkérdőjelezhető.

"Lássunk tisztán egri póló ügyben!" - szól az Egri Vízilabda Klub Facebook-oldalára csütörtök este feltöltött fizetett politikai hirdetéshez videóhoz mellékelt szöveg, illetve az ötperces képanyag első felirata. Sokkal okosabbak nem lehettünk ezt megnézve, és a poszt alatt kommentelők többsége is így volt ezzel.

Szécsi Zoltán elmesélte, hogy álmában sem gondolta volna a kinevezésekor, hogy annyi, múltban gyökerező problémával fog szembesülni elnöki tevékenysége során, mint amennyi idővel felszínre került. Elmondása szerint 55 millió forintos forrás hiányzott a klub TAO-programjából, 45 millió forintos számlatartozás tárult eléjük, 120 milliós működési hiányt is észleltek az átadás-átvétel utáni két hónapban a szerződéseket átnézve. Volt olyan futó kontraktusa egy profi játékosnak, ahol 95%-os volt a béremelkedés. Az ehhez hasonló játékosfizetések Szécsi szerint "évi 40 milliós értelmezhetetlen és gazdaságilag vállalhatatlan terhet róttak a klubra"

Kiderült, hogy a 2016-ot és a 2018-as évet érintő komplett adóvizsgálat 30 millió forintnyi visszafizetendő ÁFÁ-t és hozzá tartozó 60 millió forintnyi bírságot állapított meg. Egy 40 millió forintos visszafizetésről szóló EMMI-értesítés alapján ezt az összeget már az új vezetés alatt megtérítették, amely nagy nehézséget rótt a klubra. "Ebben a helyzetben rettenetesen fontos lett volna, hogy a 68 millió forint városi támogatás megérkezzen klubunk számlájára... Többször kerestem Mirkóczki Ádám polgármester urat, hogy megoldást találjunk a problémára, de ő eddig elzárkózott a velem való kommunikációtól. Szerencsénkre miniszterelnök úr, Magyarország kormánya, dr. Szabó Tünde államtitkár asszony azonnal a segítségünkre siettek. Minden egri vízilabdás, pólót kedvelő szurkoló és valamennyi munkatársunk nevében köszönöm nekik, hogy az egri vízilabdát megmentették." - zárta nyilatkozatát Szécsi Zoltán

Majd az említett Szabó Tünde mondta el, hogy mennyire fontos az egri vízilabda - "segítő jobb kezet nyújtott a magyar kormány" -, közben vágóképnek kiskorú gyerekek edzését láthatjuk, és azt, hogy a korábbi világklasszis, olimpiai ezüstérmes úszó, jelenleg államtitkár beszélget az örömtől megittasult srácokkal, az ügyről mit sem tudó gyerekekkel, akiknek a felhasználása, mindez a képi megoldás kimeríti a politikai pedofília fogalmát. 

Ahogy az is sokatmondó, hogy még csak nem is említették Habis László nevét a videóban, aki 2006 és 2019 között volt Eger polgármestere, és tevékeny részt vállalt a helyi vízilabda támogatásában. Tehát amíg ő 13 éven át volt a város vezetője, nem kap semmiféle kritikát, de a tavaly október óta hivatalban lévő, új, nem kormánypárti polgármester igen, miközben a problémák Szécsi elmondása szerint még 2018 októbere előtt, tehát az ő klubelnökké választását, és az őszi önkormányzati választást megelőzően történtek. Logikus.

Óriási bajban az egri pólósok, szétszélednek a város OB I-es csapatai, veszélyben a klub működése | Eurosport

Borzasztó hírről számolt be a VLV hétfőn. Egy közlemény és az Egri Vízilabda Klub elnöke, Szécsi Zoltán nyilatkozata alapján fizetésképtelenné vált az egyesület. A zuhanyhíradóban szinte hetente más-más jellegű hírek érkeztek az egri férfi vízilabdacsapatról. Arról már hivatalos bejelentés is történt, hogy az eddigi vezetőedző, Dabrowski Norbert távozik a kispadról, és korábbi klubja, a BVSC szakmai igazgatója lesz.

Május közepén derült ki a VLV-n megjelent közleményből, hogy gyakorlatilag vége az egri klub két élvonalbeli csapata jelenlegi összetételének, mindkét fronton, a női és a férfi gárdánál is, sőt, a klub további működése is veszélyben van. Az alábbi közlemény jelent meg akkor a honlapon:

"Az Egri Vízilabda Kft. a korábbi vezetőség által kötött szerződések és a korábban minden év április 15-ig beérkezett városi támogatás elmaradásának következtében fizetésképtelenné vált. A fentiek következtében a mai nappal minden alkalmazottunknak felmondtunk rendkívüli felmondással. Az Egri Vízilabda Kft vezetősége és irodai alkalmazottai a továbbiakban adminisztratív tevékenységüket társadalmi munkában végzik. Célunk a több mint 300 gyermek sportolását szervező 110 éves Egri Vízilabda Klub megmentése a 100 százalékos tulajdonában álló Egri Vízilabda Kft-t érintő problémák mellékhatásaitól."

Szécsi Zoltán már akkor az előző vezetést, és az önkormányzatot tette felelőssé az óriási pénzügyi gondok miatt, saját felelősségéről nem esett szó. Másnap telefon adott interjút a DigiSportnak Szécsi„A kft-nek az ellehetetlenülését sokkal inkább egyetlen egy komoly ügy okozta. Egy két és fél évet felölelő NAV-vizsgálat, amely elég komoly megállapítással és hozzávaló szankcióval zárult." A klubot 2018 őszétől irányító Szécsi tehát az előző vezetést okolja, azt állítja, az általuk hátrahagyott problémákat próbálta megoldani az elmúlt időszakban. "Én elmentem a falig. Most itt mondhatjuk, hogy alkalmas vagyok-e vagy nem, ez egy abszolút szubjektív történet. Az, hogy kudarcot vallottam, abszolút objektív történet. Hogy meg lehetett volna-e ezt menteni? Szerintem már nem." A klub játékosai szerződését március 31-gyel megszüntette, alkalmazottainak felmondott. "Nyilván, ha mindenről tudok előre, akkor el sem vállalom ezt a feladatot. Nem tudtam mindenről előre."

Szécsi: Egy NAV-vizsgálat okozta az egri pólóklub végzetét

Szécsi Zoltán ügyvezető elnök szerint nem a koronavírus-járvány a fő oka annak, hogy fizetésképtelenné vált az egri vízilabdacsapatot működtető kft. A játékosként háromszoros olimpiai bajnok sportvezető a DIGI Sport híradójának azt is elmondta: sem a férfi, sem a női csapatot nem lehet már megmenteni, vagy legalábbis csoda kellene hozzá.

Itt gyakorolt először némi önkritikát az egri klubelnök, amely az egy nappal korábbi közleményéből teljes mértékben hiányzott, és ebben a friss videóban sincs nyoma. Majd jött a segélycsomag, egy május 21-i kormányrendelet alapján 300 millió forintos azonnali támogatást kap az egri vízilabdasport intézményrendszere.

Azóta távozott a férfi csapatból a világklasszis görög játékos, Angelos Vlachopoulos, aki megható Instagram-üzenetben búcsúzott el a várostól, és tett célzást az egri gondok kapcsán Szécsire, aztán Gyárfás Tamás igazolt el a BVSC-hez, a tavaly nyáron érkezett Csacsovszky Erikről derült ki, hogy az OSC-hez szerződik, a zuhanyhíradó szerint nem marad Egerben a szerb Strahinja Rasovic, a montenegrói Nikola Murisic, az olimpiai bajnok, vb- és Eb-aranyérmes Hosnyánszky Norbert és a világbajnok Decker Ádám sem.

Az Eger világklasszis görög pólósa megható üzenetben búcsúzott el a csapattól, az edzőjétől, a várostól | Eurosport

Miután Szécsi Zoltán, az Eger ügyvezető elnöke hétfő délután közleményben jelentette be, hogyaz Egri Vízilabda Kft. fizetésképtelenné vált, a férfi csapat egyik legjobb, világklasszis, görög válogatott játékosa, Angelos Vlachopoulos az Instagramon búcsúzott el a csapattól, az edzőjétől és a várostól. "Az Egri Vízilabda Kft.


Vissza kell mennünk az időben, hogy Szécsi Zoltán egri szerepvállalását folyamatában láthassuk. 

Szécsi Zoltán, Sydney, Athén és Peking egyik kapushőse, posztjának vitathatatlanul világklasszisa annak a ZF-Egernek lett az elnöke másfél éve, amely klubtól hét esztendővel ezelőtt viharos körülmények között távozott. Mint ismeretes, Szécsivel nem hosszabbított szerződést az akkor frissen bajnoki aranyérmet nyerő Eger. Ezt maga Szécsi hozta nyilvánosságra a közszolgálati televízió magazinműsorában, Mezei Dániel vendégeként. - olvasható a vlv-n. A legendás hálóőr hat évet töltött az egri csapatban, két bajnoki címet szerzett az együttessel. Akkori elmondása szerint hidegzuhanyként érte őt a hír, amit a klubelnöktől, Bárány Attilától tudott meg a vele folytatott személyes beszélgetés során.

Szécsi Zoltán 2013 januárjában az azóta megszűnt SportKlub TV dodzsem plusz című műsorában Kovács "Kokó" István vendége volt, ahol megismételte azokat a már máshol is taglalt részleteket, majd így nyilatkozott a vele történtekről és akkori edzőjéről, Gerendás Györgyről:

"Gyuriban csalódtam a legnagyobbat, mert úgy gondoltam, hogy a mi nexusunk az megengedi azt, hogy esetleg -  akár elnöki utasítás dacára - finoman súgjon nekem, hogy 'bármi lesz, itt nem leszek első számú kapus'... Úgy gondolom, hogy Bárány Attila és Gerendás György eldöntötte, hogy akkor én most idén abbahagyom."
"A Sydney, Athén, Peking tengelyben 21-en nyertünk aranyérmet. Az országban van hat olyan csapat - legyen nyolc -, ahol magas színvonalú edzői fizetés van, akár hozzá passzoló elnöki fizetés, ugye ez 16. A szövetségben van két-három jó állás, tehát ez gyakorlatilag már be is töltődött. Mellette ugye vannak ilyenek, akiknek nem sikerült, és ezért mondjuk elnökök lettek, mint például Bárány Attila. Nem biztos, hogy ebben az előre való, kicsit olyan oldalra könyöklős harcba én be akarok állni. Azért mondom, hogy 21 ember, mert 20 csapattárs, plusz a Dénes, plusz ad absurdum a többi edzővel nekem van most olyan jó viszonyom, vagy legalábbis én táplálok irántuk olyan pozitív érzelmeket, hogy ezt nem kéne lerombolni azzal, hogy hasonló szituációba keveredek... Én azért felépítettem a civil életemet, elég jó iskolákat, Műegyetemet végeztem, másoddiplomát is a Műegyetemen szereztem, tehát nekem nem ilyen pénzért megvásárolt diplomáim vannak."

Szécsi 2013-ban Egerből Kaposvárra igazolt, ahol először játékosként, majd játékosedzőként, 2015 májusától pedig vezetőedzőként tevékenykedett. A KVK a 2016/2017-es bajnokságot a tizedik helyen fejezte be, az új idényt két vereséggel nyitotta, előbb a BVSC, majd a Vasas győzte le a somogyiakat. 2017 októberében közös megegyezéssel szerződést bontott Szécsi és a Kaposvár. 

2018 februárjában arról értesülhettünk, hogy a város díszpolgára, Szécsi Zoltán visszaköltözött Egerbe, sőt, saját bevallása szerint a város parlamenti képviselője (Szécsi az év áprilisában videóüzenetben adta tudtunkra, hogy a szimpátia kölcsönös és mély köztük) és a megyeszékhely önkormányzatának felkérésére igent mondva együttműködési megállapodást kötött vele a Kulturma, vagyis a város kulturális és turisztikai marketing koordináló szervezete, ő lett az egri kulturális programok és az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat arca.

2018. szeptember 25-én egy közleményből derült ki, hogy Bárány Attila, aki az Egri Vízilabda klubnál ügyvezető elnökként hét éven át tevékenykedett, október 1-jei hatállyal lemond tisztségéről. Már másnap, szeptember 26-án az Eger tisztújító közgyűlésén megválasztották a klub új elnökét, Szécsi Zoltánt.   

"Vannak ilyenek, akiknek nem sikerült és elnökök lettek, mint például Bárány Attila." -  mondta a fentebb idézett interjúban Szécsi Zoltán. Nos, van olyan is, akinek sikerült és később lett elnök, ugyanannál az egyesületnél, ahonnan játékosként el kellett jönnie, majd öt év elteltével, oda visszatérve éppen azt a posztjáról megfúrt? lemondott embert váltja, aki öt évvel azelőtt közölte vele, hogy nem tartanak rá igényt, és akinek cserébe a televízióban odaszúrt. Kis magyar pornográfia a magyar vízilabda egyik legnagyobb fellegvárában - írtuk akkori cikkünkben.

Oda tért vissza klubelnökként a háromszoros olimpiai bajnok pólókapus, ahonnan korábban viharosan távozott | Eurosport

Sydney, Athén és Peking olimpiai bajnokai lassan teljesen átveszik a magyar vízilabda irányítását. Ennek vannak jó, és az ötkarikás aranyéremmel nem rendelkező szakemberek számára talán kevésbé nyerő oldalai is. Kemény Dénes 16 éven át volt a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya.


De van itt más is. Mivel Dabrowski Norbert nem maradt az Eger férficsapatának vezetőedzője, és nyártól a BVSC szakmai igazgatójaként folytatja, az ő utódlását is meg kell oldani. Februárban arról lehetett hallani, hogy az a Gerendás György követheti őt, akit épp ő váltott, amikor Gerendást 2014 januárjában menesztették az egri kispadról. Az utóbbi hetekben igen jól értesült, és a megszerzett információkat folyamatosan közlő Magyar Nemzet május 11-i számában azt olvashattuk, hogy "a klub fizetésképtelenné válása miatt lekerült a napirendről Gerendás György, a korábbi sikeredző szerződtetése".

Az ő esetleges visszahozatala azért pikáns, mert a SportKlub TV dodzsem 52 című portréműsorában Gerendás 2013 nyarán így nyilatkozott a Szécsivel az Egerben történtekről, illetve a kettejük kapcsolatáról: 

"Nagyon nem jó dolog. A Zolival kialakult egy helyzet, amelyben én megpróbáltam volna neki segíteni, és rajtam kívül álló ok miatt nem tudtam. Amit ő valami oknál fogva nem fogadott el. Én a Szécsire mindig úgy tekintettem, mint arra az egy kezemen megszámlálható, legkedvesebb játékosaim egyikére. Mind a mai napig úgy tekintenék, ha nem lett volna az a szitu, amikor néhány nappal ezután a döntés után - amiben még egyszer mondom, segíteni akartam neki - az utcán összetalálkozunk, én köszönök neki, ő pedig elfordult. Nem akarom ezt túlragozni, ezek olyan dolgok, hogy egy ideig akkor fájt, kész elfogadtam. Attól, hogy Zoli nem köszön, a kenyér is ugyanannyi lesz, bár asszem emelkedni fog az ára. De attól az élet még továbbmegy. Nyilván majd ennek is lesz egy megoldása. Majd egyszer, ha találkozunk, ugyanúgy elfordul, vagy azt mondja, hogy elnézést, bocs. Más nincs."

Előfordult, hogy elnökként Szécsi Zoltán egyik saját játékosának szúrt oda az egri klub hivatalos honlapján adott szezonértékelő interjújában. A 2018/2019-es idényben szezonban kapusposzton komoly gondjai akadtak az Egernek, Valics Bence és Csiszár Boldizsár sem tudtak huzamosabb ideig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani. Valics esetében egy komoly családi probléma is szerepet játszott ebben, mivel e sorok írója is értesült róla, nyilván Szécsi is naprakész volt az esettel kapcsolatban. Tavaly nyáron így nyilatkozott az első számú kapusról, az utolsó mondat a lényeg:

"Nagyon pozitívan vártam Valics Bencét, mert korábban még kapusként nagyon jó volt vele dolgozni, nagyon jó képességű hálóőrnek tartottam, nyilván a méretbeli korlátait elfogadva. Amit viszont az egész szezonban tőle láttam, az egy borzasztóan nagy szakmai csalódás volt, és beigazolta azt, amit nagyon sokan mondtak. Egy Bajnokok Ligájában, a világ legjobb bajnokságának tartott megmérettetésre nem az íróasztal mellől igazolunk, korábban, az aktív pályafutását abbahagyó játékost. Egy ilyen szintű csapatnak a szezonját nem kockáztattam volna. Persze vártam a csodát, bíztam benne, hogy nem így lesz, de a végeredményt sajnos ismerjük,  nem tudok mást mondani nagy szakmai csalódás volt. A végén emberileg is csalódnom kellett Bencében, de ez már egy más kérdés, nem akarok belemenni, de elég nagy terheket rótt a klubra."

(Csak összehasonlításul, Dabrowski Norbert ezt az értékelést adta kapusáról tavalyi nagyinterjúnkban: "Valics Bence valamilyen szinten egy 19-re lap volt, mert tudtuk, hogy tehetséges, és hogy egri. A piac nyilván szűk, a jó kapusok kluboknál voltak, és így visszatekintve két választásunk volt, Csoma Kristóf és Bence. Mivel utóbbi egri, emiatt rá esett a választás. Így alakult, nem mondom, hogy megoldottuk a posztot, mert akkor hazudnék, de nem akarom bántani Bencét, megvan ennek is az oka. Elváltak az útjaink, egy döntést kellett hozni a klub vezetőségének. Én emberileg és sportemberként is megemelem a kalapom előtte, mert egy nagyon nehéz szezonja volt.")

Majd a koronavírus-járvány kitörésekor Szécsi már kezdeti nyilatkozataiban is elment a falig, úgy fogalmazott, amelyből már csak hátrálni és visszakozni lehetett, kompromisszumra törekedni nehezen például az egri városvezetéssel a bezárt egri uszoda, és az így elmaradó edzések és mérkőzések miatt. 

Szécsi-Zoltán-Eger-vízilabda-min.jpg Fotó: Fehér Anna/MVLSZ

Mindezeket félretéve még az is gond a csütörtöki videóban elhangzottakkal kapcsolatban, hogy tavaly ősszel a látványos arculatváltáson átesett klub igen jó igazolásokkal vágott neki a szezonnak női és és férfi fronton is. Válogatott, vagy aközeli játékosok szerződtek Egerbe, akár két-hároméves szerződést is kötve. Kérdeznénk a fejlemények tükrében, hogy miből, milyen fedezettel?

Az egerhirek.hu beszámolójában ezt olvashattuk 2019 szeptemberében:

"A gazdasági előrelépés mellett, ideje volt, hogy a korábbi vezetésváltás nyomán felmerült vitás kérdéseket is rendezze a Klub. Ennek érdekében, a nyár folyamán eredményesen lefolytatásra került egy korábbi elnökségi tag felvetései nyomán indult belső vizsgálat is. A Klubelnök, az Ügyvezető Igazgató és a Felügyelőbizottság elnöke által lefolytatott vizsgálat minden kérdést megnyugtató módon tisztázott, így a 2019-2020-as szezonkezdetnek magabiztosan vághat neki a csapat. Összességében megállapítható, hogy az Egri Vízilabda Klub működése mind az előző vezetés alatt, mind a jelenlegi vezetés során gazdaságilag is szabályosan történik, a Klub eredményei pedig önmagukért beszélnek."

Tehát tavaly ősszel - az örkormányzati választás előtt - még minden okés volt, azóta viszont minden elromlott. Majd jött a Marshall segély 300 millió forint értékben úgy, hogy ezt a juttatást semmilyen vizsgálat nem előzte meg az EMMI részéről, felelősségre vonásról sem volt még szó, csak ujjal mutogatásról Szécsi Zoltán részéről, aki még saját magának is ellentmond. Az átadás-átvétel után egy évvel még minden rendben ment szerinte, de azóta beütött a krach. Nem vállalta még a felelősséget, nem mondott le, még csak elnézést sem kért. Folyamatosan megy a cicaharc, a látványcirkusz közte, az emberei és az egri önkormányzat között, borzasztó látni ennek a csatának a kommunikációs megjelenítését és színvonalát, amely során mindenről szó van, csak a szakmáról és a vízilabdáról nem, színtiszta politikai ügy az egész.

Szécsi Zoltán kiváló gazdának tűnik privát életében, a nagyszüleitől örökölt birtoka a Heves megyei Kömlő határában fekszik, 150 hektárnyi szántó, legelő és erdő birtokában van. De klubvezetőként, kommunikációs ámokfutásai alapján egyre inkább egri hullócsillagnak bizonyul inkább.

Szécsi-Zoltán-sajtótájékoztató-kamera-min.jpg Fotó: Egri Vízilabda Klub/Facebook


Hozzászólások