Ráúszás - Steven Spielberggel üzennek a magyar pólósok Montenegrónak: "Kapj el, ha tudsz!"
Steven Spielberggel üzennek a magyar pólósok Montenegrónak: "Kapj el, ha tudsz!"
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Steven Spielberggel üzennek a magyar pólósok Montenegrónak: "Kapj el, ha tudsz!"

Takács MártonTakács Márton
2019/04/01 17:33
Hétfőn elkezdte a felkészülést a hétvégi Európa-kupa nyolcas döntőjére a magyar férfi vízilabda-válogatott, a délelőtti tréning második fele a sajtó számára is nyilvános volt. Edzésriportunk a Komjádi uszodából Märcz Tamás, Bátori Bence, Jansik Dávid és Manhercz Krisztián nyilatkozatával. 

Csoportelsőként jutott ki az év első világversenye, a zágrábi Európa-kupa nyolcas döntőjébe a magyar férfi vízilabda-válogatott. Tavaly az első EK-finálén is ott voltak a mieink, akkor egy épülőfélben lévő csapat a klasszisai nélkül játszva a hatodik helyet szerezte meg. A nyáron a hazai rendezésű Világliga-döntőn egy bravúros ezüstérmet szerzett a gárda, az Európa-bajnokságon a hullámvölgyet jelentő nyolcadik pozíciót sikerült csak elcsípnie, a szeptemberi Világkupát pedig általános meglepetésre nyerte meg Märcz Tamás legénysége.

A szövetségi kapitány a 2017-es budapesti világbajnokság óta, vagyis két éve nem dolgozhatott olyan bő és erős kerettel, mint ezen a héten, a zágrábi Európa-kupa nyolcas döntőjére készülve. Mondhatnánk, hogy Hárai Balázs és Varga Dénes visszatérésével könnyebb a dolga Märcz Tamásnak, a két világklasszist viszont be kell építeni a csapatba, ráadásul ők még nem játszottak tétmérkőzést az új szabályok alapján. Nehéz dolga pedig azért lehet a kapitánynak, mert a hétfőtől együtt dolgozó 20 fős névsort szerdán 15 fősre kell csökkentenie.

Közel a legerősebb, 20 fős kerettel készülhetnek férfi pólósaink az Európa-kupa nyolcas döntőjére | Hosszabbítás

Märcz Tamás kedden délelőtt kihirdette 20 fős bő keretét az Európa-kupa jövő heti, április 5-7. közötti zágrábi nyolcas döntőjére, ahol a negyeddöntőben Montenegró lesz az első ellenfele a magyar férfi vízilabda-válogatottnak. A magyar csapat csoportelsőként jutott az Európa-kupa nyolcas fináléjába, ahol három nap alatt három mérkőzés vár rá.


“Nem tudom, hogy könnyebbséget vagy nehézséget okoz-e ez a helyzet. Mindenesetre úgy gondolom, hogy ebből a keretből, ebből a 20 emberből, akiknek most bizalmat szavaztam, kell kikerülnie az elkövetkező időszak válogatottjának. Azt lehet látni, hogy új név nem került be ahhoz képest, akikkel év közben dolgoztunk. Itt van mindenki, aki jelen pillanatban számít és rendelkezésünkre áll.” - válaszolta a Hosszabbítás kérdésére Märcz Tamás

Hétfőtől szerdáig itthon készül a keret, csütörtökön 15-en utaznak el közülük Zágrábba. Nem nevezhető tehát hosszúnak a felkészülési idő, ősz óta viszont még ennyit sem tölthetett együtt a válogatott a Világliga/Európa-kupa-selejtezők előtt.

“Sok mindent bele tudunk sűríteni ebbe a néhány napba. Az ősz óta sorra kerülő mérkőzéseink előtt egy-két edzéslehetőségünk volt csak, előfordult, hogy már csak utazás után, a meccs helyszínén. Most viszont öt edzéssel tervezünk, plusz két tornatermi edzéssel. Kicsit fölépítjük a játékosokat, hiszen a múlt hétből még mérkőzésekből jönnek, ami után rövid, szusszanásnyi pihenőt is kaptak a klubjaiktól, én sem akartam túlterhelni őket a hétvégén. Ez a hét építkezés a péntek felé, ami az első kitűzött cél, de az is nagyon fontos, hogy ezen az öt edzésen itthon, illetve a hatodikon már Zágrábban formálódjon a csapatunk. Most tényleg mindenre jut idő, nem csak a fizikai felkészítésre, már délelőtt belecsaptunk, és taktikai elemeket is gyakoroltunk. Minden edzés szólni fog valamiről a támadásról, vagy a védekezésről, emberelőnyös, emberhátrányos helyzetek gyakorlásáról. Remélem, hogy látszódni fog a játék minősége már a pénteki mérkőzésen is!”

Ahogy arról a bő keret kihirdetésekor írtunk, Zágrábban az új, az ősszel a berlini Világkupán már bevetett szabályok szerint játszanak a csapatok, az akkori 13-nak nem számítanak újdonságnak a rendelkezések, hét, ott nem szereplő pólós viszont csak mostantól tapasztalhatja meg ezeket a direktívákat.

“Egy picit beleraktuk már egy-két olyan különleges szabályt a mai edzésbe is, amelyet szoknia kell a kapusainknak és a lövőinknek is. Vannak olyan szabályok, amelyekre nagyon oda kell figyelni, mert könnyen gólt lehet belőlük kapni, illetve gólt lehet belőlük lőni is. Az edzésterv része, hogy ezekhez minél gyorsabban hozzászokjunk, de leginkább meccs közben derülnek ki ezek a dolgok, ezért két edzőmérkőzésünk is lesz itt az öt edzésen belül, amelyek majd magunk között zajlanak. Elég nagy számban vagyunk itt, hogy ezeket meg tudjuk oldani, és frissek is maradjunk.”

Az a Montenegró lesz a mieink első, negyeddöntős ellenfele pénteken, amely csapat tavaly sok borsot tört az orrunk alá. Sőt, már 2017-ben, Märcz Tamás mindössze második szövkapi mérkőzésén, a budapesti Volvo-kupán megalázó, 9-4-es vereséget mértek a teljesen új magyar válogatottra. A tavalyi EK helyosztóján ennél is súlyosabb, 15-7-es zakót osztottak ránk Drasko Brguljanék, a VL Szuperdöntőjében előbb 12-9-re nyertek ellenünk a Duna Arénában, majd a fináléban ötméteresekkel diadalmaskodtak velünk szemben. A barcelonai Európa-bajnokság helyosztóján is összefutottunk velük, akkor pedig 7-6-ra nyertek. Van tehát bőven elszámolnivalónk velük szemben.

“Minden alkalommal a győzelemért szállunk vízbe, ez teljesen egyértelmű. Nyolc fantasztikusan jó csapat lesz az Európa-kupán Zágrábban. Volt kellemetlen mérkőzésünk az utóbbi időben Montenegróval, talán az ő válogatottjuk fejlődik a legfolyamatosabban és a legjobban az utóbbi években. Visszatért az összes olyan sztárjátékosuk, akik topcsapatokban játszanak, és esetleg kihagytak egy-egy szezont. Úgy gondolom, hogy nagyon nehéz mérkőzésünk lesz ellenük, de mindenkinek, aki a jövőben szembekerül velük.”

Märcz_Tamás.jpg Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Bedő Krisztián, Hárai Balázs, Nagy Viktor, Varga Dénes és Vámos Márton mellett Bátori Bence is világbajnoknak mondhatja magát a jelenlegi keretből. Ő is bizakodó a pénteki parti előtt.

"A tornát megelőző két és fél, három napos felkészülés több mint azok a 48 órák, mint amiket együtt szoktunk tölteni. Montenegróval mindig nagyon kemény meccseket játszunk, abszolút van ellenük plusz motivációnk. Itt lenne az ideje elkapni őket, és abszolút képes is rá a csapat. Pont jól jött ki, hogy nem volt bajnoki/BL-forduló a hétvégén, volt két-három nap szusszanásnyi időnk, és picit újult erővel kezdtük el  a munkát. Mire péntekre odaérkezünk a ráúszásra, maximálisan fel leszünk készülve. Utána pedig már csak rajtunk múlik."

Bátori tavaly szeptemberben a válogatott egyik legjobbja volt a Világkupán, így az új szabályokba is belekóstolhatott.

"Az új szabályok közül az oldalt cserélésből és abból, hogy a szögletet rá lehet lőni, talán egy-két eset fordulhat elő az Európa-kupán. Úgy láttuk a Világkupán, hogy ezek még nem számottevő változások. Ami viszont nagyon belenyúl a játékba, az az, hogy fault után feldobhatjuk magunknak a labdát, lóba után, úszás után kapura is lőhetjük a szabaddobást. Tehát nem kell leadni és visszakapni a labdát lövés előtt. Ezt a szabaddobás-játékot gyakoroltuk már ma délelőtt is. Pörgős lesz a játék, az biztos."

Bátori_edzés.jpg Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Bátori szolnoki klubtársa, Jansik Dávid  úgy véli, hogy most munkába állni "talán picit könnyebb, mert volt egy három-négynapos pihenőnk. Amióta januárban újrakezdtük Szolnokon, egy napnál több szünetünk nem volt, végig daráltuk az egész tavaszt, játékban vagyunk, de picit fel is töltődtünk. Innen nehezebb lesz visszamenni a klubba, mert lenyomunk öt nagyon kemény edzést, nyilván mindenki be akar kerülni a csapatba, mindannyian el akarjuk érni, hogy jó formában érkezzünk a tornára, ott lesz három nagyon komoly mérkőzésünk. Már az első, a Montenegró elleni meccsünk is sok mindenről dönt majd, a négybe jutás a Világliga miatt is fontos. Utána pedig jön a Fradi elleni bajnokink, nincs egyszerű helyzetben a klubedzőnk."

Az idősebbik Jansik testvér is tevékeny részese volt a Világkupa-aranyéremnek, így neki is csak átismételnie kell az új szabályokat. 

"Már eleve úgy gyakoroltuk ma is a lövéseket, hogy az új szabályokból egy kicsit belecsempésztünk. Nekem az a tapasztalatom, hogy a nyári hosszabb felkészülés alatt gyorsan tudtunk alkalmazkodni ezekhez az edzőmérkőzéseken, amikor pedig élesben játszottunk, már természetesnek tűntek az új szabályok. Az első meccsünkig hátralévő idő elég lesz arra, hogy ha nem is 100%-osan, de alaposan átvegyük őket, és azok is rá fognak állni, akik most találkoznak ezekkel először."

Montenegró több játékosnak is a bögyében van, de Jansik Dávid is úgy gondolja, hogy a mostani magyar válogatott legyőzheti őket a negyeddöntőben.

"Nem csak az OSC-sek sajnálják a Jadrannal szembeni Euro-kupa-elődöntős búcsút, hanem minden magyar pólós. Minél több magyar siker van, annál jobb nekünk. Bennünk van ez is.  Montenegróval mindig szoros, kiélezett mérkőzéseket játszunk, kivéve a tavalyi Európa-kupát, mert az ott nem sikerült. Úgy érzem, hogy ahhoz képest jobb lesz a csapatunk. Fejlődtünk, mindazok, akik ott játszottunk, illetve visszajöttek nagyon fontos játékosok - Varga Dénes, Hárai Balázs -, akikkel ez a válogatott mér erősebb lesz. Nyilván az ellenfél is fejlődik folyamatosan, de úgy gondolom, hogy most megfoghatjuk őket. 

Jansik_Dávid.jpg Fotó: Madar Dávid/MVLSZ


A Máltával vívott márciusi VL/EK-selejtezőn Manhercz Krisztián volt a magyar válogatott csapatkapitánya. Először erről kérdeztük a csapat egyik legbiztosabb pontját. 

"Megtisztelő és nagyon jó érzés volt Málta ellen csapatkapitánynak lenni, de nem kell túlértékelni, egyszeri dolog volt. Nagyon fiatal csapattal mentünk ki, egy fejben már előre lejátszott mérkőzésre. Ez mondjuk nem vesz el az érdeméből, nagyon büszke vagyok rá, biztos egy örök élmény marad. De most már visszajöttek az öregek, így minden visszaáll a régi kerékvágásba."

Manhercz a Montenegró elleni összes tétmeccsen ott volt a mieinknél, ő még a riói olimpia negyeddöntőjét is felelevenítette, az OSC tagjaként pedig egy megnyert párharcot bukott el a montenegrói Jadran ellen az Euro-kupa elődöntőjében.

"A montenegrói csapattal nincs jó statisztikánk, még az olimpiát is belevehetjük, ők ejtettek ki minket Rióban a negyeddöntőben. A revánsvágy mindig hatalmas, úgy gondolom, hogy a budapesti Világliga-döntőben is majdnem sikerült elkapnunk őket, ott balszerencsénk volt. Nagyon nagy erőket tud mozgósítani a csapat, úgyhogy optimista vagyok a pénteki meccset illetően. Győzelmet várok, minden magyar játékos viszonylag jó formában van. Az olimpia óta vannak olyan fiataljaink, akik fejlődtek, három év eltelt azóta, reális esélyünk van ellenük."

Szerinte is elég lesz ez a néhány nap a megfelelő felkészülésre és az új szabályok felelevenítésére is. 

"Az új szabályok többeknek újak lesznek, a legnagyobb különbség az lesz, hogy a kiállítás 20 másodperc, amibe azért, ha nem vagy beleszokva, akkor a plusz egy-két passz mindig hiányozni fog. De szerintem könnyű lesz beleszokni, mert a keret egyik fele már ott volt Berlinben is, ahol a Világkupán már ezeknek megfelelően játszottunk. Akik itt vagyunk, már mind játszottunk együtt, tehát nem a nulláról kell elkezdenünk az egészet. Nyilván már vannak kiforrott játékkapcsolatok, ahogy olyanok is, amelyek kevésbé. Elég kell legyen ez az idő arra, hogy egy alapjátékot kidolgozzunk.”

Manhercz.jpg Fotó: Madar Dávid/MVLSZ


A magyar férfi vízilabda-válogatott 20-as kerete az Európa-kupa nyolcas döntőjére:
kapusok:  Kardos Gergely (Szolnok), Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC)
mezőnyjátékosok:  Angyal Dániel (Szolnok), Bátori  Bence (Szolnok), Bedő Krisztián (Miskolc), Erdélyi Balázs (OSC), Hárai Balázs (OSC), Jansik Dávid (Szolnok), Jansik Szilárd (FTC), Kovács Gergő (OSC), Manhercz Krisztián (OSC), Nagy Ádám (Miskolc), Német Toni (FTC), Pásztor Mátyás (BVSC), Pohl Zoltán (FTC), Sedlmayer Tamás (FTC), Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (Szolnok)

Férfi vízilabda Európa-kupa, nyolcas döntő, Zágráb
a program
2019. április 5., péntek
negyeddöntő

Magyarország-Montenegró, 15:00
Spanyolország-Szerbia, 16:45
Olaszország-Oroszország, 18:30
Görögország-Horvátország, 20:15  
2019. április 6., szombat
az 5-8. helyért
15:00 és 16:45
elődöntő 
18:30 és 20:15
2019. április 7., vasárnap
a 7. helyért, 15:00
az 5. helyért, 16:45
a 3. helyért, 18:30
döntő, 20:15 Hozzászólások