Ráúszás - Statisztikajavító meccsel zárták az Eb-csoportkört a 27-0-ra nyerő női pólósaink
Statisztikajavító meccsel zárták az Eb-csoportkört a 27-0-ra nyerő női pólósaink
Fotó: Derencsényi István/MLVSZ

Statisztikajavító meccsel zárták az Eb-csoportkört a 27-0-ra nyerő női pólósaink

Takács MártonTakács Márton
2020/01/20 09:57
Még a szombati Málta-Magyarország (0-26) férfi csoportmérkőzésnél is egyoldalúbb lett a magyar női vízilabda-válogatott szerbek elleni meccse a budapesti Európa-bajnokságon, Bíró Attila csapata 27-0-ra győzött, és 100%-os teljesítménnyel zárta a csoportkört. Helyszíni tudósításunk a Duna Arénából Leimeter Dóra, Szilágyi Dorottya és Bíró Attila nyilatkozatával.

Szombaton már láthattunk egy játék határok nélkül vetélkedőt Málta ellen a srácoktól, nem hittük volna, hogy még annál is lesz gyengébb mérkőzés ezen az Eb-n. Pedig a lányoknak is jutott egy hasonló parti, amikor a torna talán legkevésbé jó csapatával, Szerbiával zárták a csoportkört. A mieink játszi könnyedséggel szereztek labdát a riválistól, szebbnél szebb tiszta szerelést mutattak be a szerb centereken, és úgy lőttek gólt, ahogy akartak. Gangl Edina kezdett a kapunkban, a nagyszünetben váltotta őt Kasó Orsolya, mivel egyikük sem kapott gólt, értelemszerűen 100%-kal hárították a próbálkozásokat, öt-öt védést mutattak be - ahogy egy nappal korábban Nagy Viktor is - , vagyis olyan nagyon nem kellett megerőltetniük magukat.

Bíró Attila nem pihentetett sokat senkit, gyakorlatilag ez egy edzésnek felelt meg a keddi, franciák elleni negyeddöntőre, még ha nem is elég magas színvonalú tréningnek. Hét góljával Gurisatti Gréta volt a mieink legeredményesebbje, Szilágyi Dorottya mind az öt lövése eredményes volt, Illés Anna és Máté Zsuzsanna kivételével valamennyi mezőnyjátékos betalált. 

A női válogatott sem kapott gólt a vízilabda Eb-n | Hosszabbítás

A szerbek elleni papírforma győzelemmel fejezte be a csoportkört a magyar válogatott a Duna Arénában zajló vízilabda Európa-bajnokság női tornáján. Bíró Attila együttese vasárnap a torna egyik leggyengébb csapata, a szerbek ellen nyert 27-0-ra. A magyarok a keddi negyeddöntőben a franciákkal találkoznak, várható sikerüket követően pedig a világbajnoki ezüstérmes spanyol és a görög csapat párharcának továbbjutójával csapnak össze.


A nap és a torna eddigi legnagyobb rangadóján a világbajnoki ezüstérmes spanyolok és az Eb-címvédő hollandok csaptak össze, némi meglepetésre Van der Slooték nagy fölényben voltak, 7-1-re is vezettek, végül 10-6-ra nyertek. A hivatalos statisztika szerint a spanyol kapus, Ester egy védést sem mutatott be, vagy 0%-kal zárt, ami nagyon ritka ezen a szinten. Vele ellentétben a holland hálóőr, Willemsz remekelt, 70%-kal taposott. Tarragóék pocsékul lőttek, mindössze 18%-kal, míg a hollandok 55,6%-kal. A B-csoportban így Megensék végeztek az élen, a spanyolok a második helyen, akiknek a negyeddöntőben a görögök ellen lesz jelenésük, így várhatóan magyar-spanyol elődöntő lesz ezen az ágon, vagyis Európa-bajnoki aranyérem szükséges az olimpiai kvótához.

Leimeter Dóra alig hibázott még lövést ezen az Eb-n, őt kérdeztük először:

"Igazából az volt a célunk, hogy önfeledten tudjunk játszani, hogy élvezzük, hogy itt, ekkora közönség előtt vagyunk, a legfontosabb pedig az volt, hogy ne legyen sérülés. Jó állapotban vagyunk, még vasárnap tudtunk egy kicsit keményebben is edzeni, volt egy kondink és egy úszásunk, fontos lesz a jövő hétre, hogy jó állapotban is maradjunk, úgyhogy dolgozunk tovább."

Szilágyi Dorottya 100%-kal célzott a szerbek ellen, utána így értékelt:

"Ez egy jó úszóedzésnek teljesen megfelelt, mindenféleképpen a ziccerbefejezéseinket tudjuk ebből a mérkőzésből továbbvinni, illetve azt, hogy ha ilyen keményen odaállunk bármilyen ellenfélhez, akkor nagyon kevés gólt fogunk kapni. Ha őszinte lehetek, nem tudtam az állást, amíg nem kerültem a végén a kispadra, úgyhogy addig nem figyeltem, utána meg már egy kicsi hülyéskedés is belefért a kispadon, hogy lőjük meg, amit a fiúk. De mi onnan már nem tudtuk befolyásolni a meccset. Most a franciákra fogunk készülni, van is rá bő egy napunk. Fizikálisan sokkal jobbak vagyunk náluk, ez majd ki kell, hogy jöjjön a pályán is."

magyar_női_vízilabda_válogatott.jpg Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Bíró Attila is reálisan nyilatkozott a rendkívül egyoldalú találkozóról:

"Ez egy statisztikajavító mérkőzés volt, semmi más. Illetve ez volt a pihenőnap, a lányok élvezték. Azt is kértem tőlük, hogy ne legyen sérülés. Igazából nem lehetett se taktikát gyakorolni, se elöl, se hátul. Fizikálisan se vett ki annyit a csapatból, amennyit esetleg mondjuk a két nappal ezelőtti mérkőzés. Úgy gondolom, hogy nekünk nem baj, hogy nincs szünnap, mint a férfi mezőnyben, nekünk jó, hogy edzésben vagyunk még egy ilyen mérkőzéssel is.

A franciák elleni negyeddöntő sokkal nehezebb lesz, bár nyilvánvalóan ott is mi vagyunk az esélyesek. A holland és a magyar válogatottnak nem lehet gond a négybe jutás. Őszintén szólva, nem tudtam, mennyi lett egy nappal korábban a fiú meccs eredménye, azt tudtam, hogy 20 fölött kellett nyerniük, amit meg is tettek. Ha úgy lett volna, akkor kértem volna időt is, de direkt nem tettem. Megtiszteltük ezt a szerb csapatot azzal, hogy teljes erőbedobással játszottunk, még ha nem is számított a gólkülönbség, akkor is. Az elődöntő lesz a kulcs, a negyeddöntőt fel tudjuk használni, hogy már arra építsük fel magunkat. A legjobb négy között pedig eldől, hogy a csapat nem csak fizikálisan, taktikailag, hanem fejben is milyen erős."


Vízilabda Európa-bajnokság, Budapest, Duna Aréna 
nők, A-csoport, 5. forduló:
Szerbia-Magyarország 0-27 (0-5, 0-5, 0-9, 0-8)
vezette: Blanchard (francia), Nicolosi (olasz) 
Szerba: Lazic - Cegar, Pantovic, Josifovic, Mandic, Vukovic, Jakovijevic. Csere: Rudic, Miskovic, Gluscevic, Ilic, Milicevic, Travar (kapus). Szövetségi kapitány: Dragana Ivkovic
Magyarország: Gangl - Szilágyi 5, Gurisatti 7, Vályi 1, Parkes 3, Illés, Rybanska 2. Csere: Máté, Keszthelyi 4, Leimeter 1, Gyöngyössy 2, Garda 2, Kasó (kapus). Szövetségi kapitány: Bíró Attila

További eredmények
A-csoport

Szlovákia-Horvátország 9-7
Görögország-Oroszország 7-12
A csoport végeredménye: 1. Magyarország 15, 2. Oroszország 12, 3. Görögország 9, 4. Szlovákia 6, 5. Horvátország 3, 6. Szerbia 0

B-csoport
Franciaország-Olaszország 6-18
Németország-Izrael 3-10
Spanyolország-Hollandia 6-10
A csoport végeredménye: 1. Hollandia 15, 2. Spanyolország 12, 3. Olaszország 9, 4. Franciaország 6, 5. Izrael 3, 6. Németország 0

Hozzászólások