Ráúszás - Összejött a pólós álomdöntő, FTC-OSC finálét rendeznek a Magyar Kupában
Összejött a pólós álomdöntő, FTC-OSC finálét rendeznek a Magyar Kupában
Fotó: MVLSZ/Czagány Balázs

Összejött a pólós álomdöntő, FTC-OSC finálét rendeznek a Magyar Kupában

Takács MártonTakács Márton
2019/12/08 08:58
A címvédő FTC és a tavaly bronzérmes OSC, tehát a két legerősebb magyar csapat játssza vasárnap a férfi vízilabda BENU Magyar Kupa döntőjét. A nőknél is a papíron két legjobb együttes, az ötszörös címvédő UVSE és a Dunaújváros csap össze a trófeáért. Tudósításunk a Komjádi uszodából Jansik Szilárd, Angyal Dániel, Manhercz Krisztián és Lőrincz Bálint nyilatkozatával.

Megállítja-e valaki a szédületesen pólózó, címvédő FTC-t a Magyar Kupa négyes döntőjében? | Hosszabbítás

A hétvégén rendezik a férfi és női vízilabda Magyar Kupa négyes döntőjét a Komjádi uszodában, ahol az a legnagyobb kérdés, hogy a már most bombaformában pólózó, címvédő Ferencvárost le tudja-e győzni valaki, és hogy a nőknél még régebb óta egyeduralkodó UVSE sorozatát megszakítja-e az egyik rivális csapat? Előzetesünk.


Egy éve ilyenkor a Magyar Kupa elődöntőjében találkozott egymással a két akkori legerősebb csapat, a Ferencváros és az OSC, akkor a Fradi nyert. Majd a tavaszi bajnoki fináléban is összecsaptak, a Fradi 3-0-s összesítéssel hódította el zsinórban másodszor az OB I aranyérmét. A nyáron még inkább ez a két csapat erősödött meg a legjobban, így az MK induló sorozatánál is abban reménykedhettek a két csapat szurkolói, hogy majd csak a döntőben találkozik a két fél. Nos, így lett, vasárnap FTC-OSC aranycsatára kerül sor a kupában.

Ehhez az kellett, hogy a Fradi a Szolnokot, az újbudaiak pedig a Miskolcot győzzék le az elődöntőben. Az első párharc alakult egyoldalúbban, a zöld-fehérek 7-0-val kezdtek, a klasszis center, Dusko Pijetlovic nélkül játszó Dózsa a második negyed vége előtt egy perccel szerezte meg első gólját. A második félidőben így az FTC-nél beleférhetett, hogy kiengedjen, és hogy azt a 16 percet Bátori Bencéék nyerjék meg 7-5-re. A 13-8-as végeredmény úgy alakult ki, hogy Varga Zsolt együttese igazából semmi extrát nem nyújtott. Kihasználta a Tisza-partiak hibáit, értékesítette helyzeteit, a büntetőket is belőtte, és több kiemelkedő egyéni teljesítmény is akadt náluk Vogel Soma, Varga Dénes, Ioannis Fountoulis, Jansik Szilárd révén. Az FTC a címvédésért száll harcba vasárnap.

A Fradiból Jansik Szilárdot kértük értékelésre:

"Megbeszéltük, hogy az elejét fogjuk meg, utána nem jó, hogy kiengedtünk, mert vasárnap nagyon nagy iramot kell diktálnunk. Annak örülök, hogy az elején sikerült egy olyan előnyt felépíteni, amit nem tudtunk lerombolni. A második félidőben sajnos visszavettünk, ez kicsit tudat alatti, de aztán az utolsó negyedre megint odatettük magunkat. Örülök neki, hogy magabiztos győzelmet arattunk, megyünk pihenni, mert nagyon kemény döntőnk lesz."

A Szolnokból Angyal Dánielt kérdeztük az elődöntő után:

"Az volt a legfontosabb hátrányunk az elején, hogy nem tudtunk gólt lőni, és ez megfogott minket. Nem volt talán annyira rossz a védekezésünk, a gólokat ítéletből kaptuk főleg, nem akcióból, ami a mai vízilabdában benne van. A nagyobb baj az volt, a nekünk megítélt fórokat, vagy a büntetőt nem tudtuk kihasználni. Még építkezünk, remélem, hogy jobbak leszünk tavaszra, a fájó az, hogy a Fraditól simán kikaptunk kétszer is, de most ez a realitás, a Fradi nagyon jó, sokat kell fejlődnünk, hogy az ő szintjükön tudjunk játszani."

Az újabb kupagyőzelemben már csak az OSC akadályozhatja meg Varga Déneséket. Vad Lajos csapata is dominálta az elődöntőjét a Miskolc ellen, de nem olyan mértékben, mint a Fradi a magáét. Erdélyi Balázsék 5-1-re léptek el a megbízott vezetőedzővel, Kis Istvánnal szereplő Miskolctól. Miközben a nagyszerűen játszó Nagy Ádám vezérletével a borsodiak feljöttek 5-4-re, egy 3-0-s sorozattal már 8-5 állt az eredményjelzőn, az OSC innen pedig nem engedte két gólnál közelebb Vadovics Viktorékat, és végül 11-9-re győztek az újbudaiak. 

Manhercz_Krisztián.jpgManhercz Krisztiánék örülhettek a második elődöntő után - Fotó: MVLSZ/Czagány Balázs

Az OSC-ből Manhercz Krisztiánt kértük értékelésre:

"Valamilyen szinten favoritjai voltunk ennek az elődöntőnek, ez meg is látszott kicsit a játékunkon. Voltak helyzetek, amikor kicsit könnyelműek voltunk, gondolok arra, amikor 5-1-nél kiengedtünk, följöttek 5-4-re. Végig voltak olyan szituációk, amikor le tudtuk volna zárni ezt a mérkőzést simábban, mégis magunkra engedtük a Miskolcot, az ő csapatuk pedig kiválóan helytállt, és annak ellenére, amin most keresztül mennek, egy nagyon jó mérkőzést játszottak velünk. Készülünk gőzerővel a vasárnapra. A jelenlegi formánkat nem tükrözte ez a mérkőzés, de úgy gondolom, hogy egy kiélezett döntő lesz. Azon a meccsen a Fradinak van veszítenivalója, mi csak borsot törhetünk az orruk alá, és meg is fogjuk tenni."

A Miskolcból Lőrincz Bálintot kérdeztük:

"Alapvetően furcsa helyzetben vagyunk, de ezt próbáltuk kizárni, úgy ugrottunk vízbe, hogy elhittük: nyerhetünk. Ezt az is mutatja, hogy a neszesszeremmel és a pizsamámmal érkeztem, mert úgy terveztük, hogy itt fogunk aludni. Nyilván örülök, hogy szoros volt az eredmény, de csalódott is vagyok, mert nyerni akartunk. Látszódott a meccs egészén, hogy harapósak voltunk, küzdöttünk, próbáltuk hergelni egymást, igyekeztünk lépést tartani az OSC-vel, csapatmunkával próbáltunk kompenzálni, hogy jelenleg ők jobb csapat, mint mi. Köszönöm az egész csapatnak, büszke vagyok mindenkire, hogy így összeszedte magát mindenki erre a mérkőzésre. Pécsen egy váratlan pofonba szaladtunk bele, ami tényleg fájt nekünk, most viszont egymásért küzdöttünk, láttam a csapaton azt, ami kell egy ilyen rangadón. Talán nekünk jön a legjobban a két hónapos bajnoki szünet, mert a pihenés mellett tudunk dolgozni, össze tudjuk szedni magunkat, jön a munka, helyretesszük a dolgokat, mert be akarunk jutni a legjobb négybe a bajnokságban."

BENU férfi vízilabda Magyar Kupa
elődöntők

FTC-Telekom - Szolnoki Dózsa 13-8 (5-0, 3-1, 1-4, 4-3)
Gólszerzők: Varga D. 3, Fountoulis 3, Jansik Sz. 2, Német 2, Vámos 2, Zalánki, ill. Várnai 2, Subotic 2, Dőry, Angyal, Szeghalmi, Lazic

A-Híd-OSC-Újbuda - PannErgy-Miskolc 11-9 (3-1, 3-3, 3-1, 2-4)
Gólszerzők: Manhercz 3, Erdélyi 3, Bundschuh 2, Brguljan, Prlainovic, Ubovic, ill. Nagy Á. 3, Misic 3, Lőrincz 2, Vadovics

döntő
2019. december 8., vasárnap
FTC-Telekom-A-Híd-OSC-Újbuda, 16:00 - tv: Duna World

A nőknél is érvényesült a papírforma, a címvédő UVSE 11-8-ra legyőzte egyik legújabb kihívóját, a Ferencvárost, amely nem is olyan régen döntetlen játszott Keszthelyi Ritáékkal a bajnokságban. A másik ágon pedig a Dunaújváros a hatgólos Gurisatti Gréta vezérletével a Szentest ütötte ki, így UVSE-Dunaújváros finálét rendeznek.

női vízilabda Magyar Kupa 
elődöntők

UVSE-Hunguest Hotels - FTC-Telekom 11-8 (2-1, 4-1, 1-2, 4-4)
Gólszerzők: Parkes 3, Rybanska 3, Keszthelyi 2, Kisteleki H. 2, Faragó K., ill. Illés A. 2, Ráski 2, Csabai, Gémes, Muzsnay, Pőcze

Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics – Hungerit-Szentes 14-7 (4-2, 4-0, 3-2, 3-3)
Gólszerzők: Gurisatti 6, Mahieu 4, Vályi V. 2, Horváth B., Ziegler, ill. Jackovich 3, Mácsai, Dömsödi, Kádár, Tóth F.

döntő
2019. december 8., vasárnap

UVSE-Hunguest Hotels - Dunaújvárosi Egyetem-Maarsk Graphics, 14:30 – tv: Duna World


Hozzászólások