Ráúszás - Ők az FTC halálos fegyverei, Riggs és Murtaugh, akik zűrt és zavart keltenek az ellenfeleknél
Ők az FTC halálos fegyverei, Riggs és Murtaugh, akik zűrt és zavart keltenek az ellenfeleknél
Fotó: fradi.hu

Ők az FTC halálos fegyverei, Riggs és Murtaugh, akik zűrt és zavart keltenek az ellenfeleknél

Takács MártonTakács Márton
2019/10/06 10:01
A világ legkiválóbb balkezes vízilabdázói közül kettő augusztus óta egy klubban szerepel. Vámos Márton és Zalánki Gergő egyaránt világklasszis, elképesztően jól játszottak mindketten a nyári világbajnokságon, most pedig az OB I mezőnyében és a Bajnokok Ligájában is majdnem egyedülálló az a potenciál, amit képviselnek a jobb szárnyon. Őket kérdeztük az eddigi együttműködésükről és az előttük álló feladatokról.

Halálos fegyverek ők ketten, a válogatott 4-ese és 5-öse. Mint Riggs és Murtaugh, avagy a Zűr és a Zavar - amit okoznak az ellenfeleknek - a Halálos fegyver című filmben. És olyan hatékonyak együtt, mint Tango és Cash, az akciófilmek idén 30 éves klasszikusának két főhőse. Balkezes pólós klasszisaink viszont nem csak kávét és krémest vágnak be, hanem a labdát rengetegszer az aktuális ellenfél kapujába. És ez a két fickó augusztustól egymás oldalán fog játszani a minden sorozatban címvédő Ferencvárosban úgy, hogy mögöttük ott lesz még rosszkézen az egyaránt élete szezonját futó Sedlmayer Tamás és Kállay Márk is. A bőség zavara. Na, meg a minőségé. A jelenlegi legmagasabb szintről.

- írtuk róluk júliusban, még a kvangdzsui világbajnokság alatt. 

Szédületes vb-t produkál férfi pólócsapatunk Tango és Cash párosa, a világklasszis Vámos, Zalánki duó | Hosszabbítás

Legutóbb a 2013-as barcelonai világbajnokságon fordult elő, hogy a magyar női és férfi vízilabda-válogatott is a legjobb négy közé került vb-n. Idén Kvangdzsuban is elérte ezt a bravúrt a két gárda, legfőképpen kiváló csapatmunkájának köszönhetik ezt, miközben mindkét együttesben akadnak briliáns egyéni teljesítmények is.


"Világklasszis teljesítményt nyújtottak mindketten. A két legjobb emberünk voltak, Zalánki (18 gól) és Vámos (12) igazi vezérekként játszottak, Zalánki a torna All Star-csapatába is bekerült, védekezésben, labdaszerzésben is remekeltek mindketten."

- ezt pedig a vb-4. magyar válogatottat értékelő cikkünkből idézzük.

Amikor az FTC bejelentette többek között Zalánki Gergő szerződtetését, akkor pedig ezt nyilatkozta nekünk a Világkupa-győztes és Európa-kupa-aranyérmes szélső-átlövő:

"Arra pedig a Fradi a legjobb mód, hogy egy új szintre léphessek, leginkább ez volt a fő motivációm. Választhattam volna olyan klubot is, ahol kicsit lazaság van inkább, ahol az egyesület felől nem lett volna akkora elvárás, de úgy gondolom, hogy a fejlődést kell hajkurászni egy életen át. Vámos Marcival eddig is jól ment együtt a válogatottban, egész sok gólt tudtunk lőni együtt, de úgy gondolom, hogy ebben még rengeteg fejlődési lehetőség van. Kettőnk közös munkájával még a válogatott is előrébb léphet, és azt is láttuk, hogy Kállay Márk ilyen jól beilleszkedett ebbe a csapatba, nekem is ez kell majd, hogy hasonlóan gördülékenyen tudjunk együtt dolgozni. Jó lenne, ha sikerülne a címvédés a legtöbb sorozatban."

A BL-győztes FTC pólócsapata nem veszi le a lábát a gázpedálról, klasszisokkal erősítettek a zöld-fehérek | Hosszabbítás

Az ötből öt trófeát begyűjtő Ferencváros férfi vízilabda-szakosztálya csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be új igazolásait. Zalánki Gergő, a görög Ioannis Fountoulis és a kanadai Nicolas Constantin-Bicari is az FTC-nél folytatja. Helyszíni tudósításunk a Groupama Arénában tartott rendezvényről Zalánki Gergő nyilatkozatával. Az FTC-Telekom Waterpolo története legsikeresebb szezonját zárta.


"Bízunk a rosszkéz-oldalunkon lévő párosunkban, a Vámos Marci, Zalánki Gergő alkotta jobbszélünkhöz hasonló minőségű kettőse talán csak a Reccónak van a nemzetközi mezőnyben. És ne felejtsük el Kállay Márkot, aki tavaly megmutatta, hogy a legmagasabb szinten is hozzá tud tenni. Ha ők ketten, sőt hárman együtt megtalálják az összhangot és egymást jól kiegészítik, az egy gyilkos csapatrész lesz. Amit azért sem bánok, mert a másik oldalunk eddig is nagyon fajsúlyos volt, és most is az lesz. Azzal, hogy Varga Dumi és Aaron Younger mellé jött még Ioannis Fountoulis, masszív kapásoldalunk is lesz, Zalánki érkezésével pedig egy masszív jobb oldalunk is van. Sokat várok tőlük személy szerint."

- Madaras Norbert, az FTC szakosztály-elnöke jellemezte így rosszkéz-oldalukat.

Madaras Norbert szerint gyilkos csapatrész állt össze a BL-címvédő FTC pólócsapatánál | Hosszabbítás

Az FTC-Telekom férfi vízilabdacsapata minden fronton címvédőként vág neki a következő szezonnak. Az előző idényben a Bajnokok Ligájában egy fantasztikus három napot produkálva diadalmaskodtak , idén már főleg az egyik esélyesként indulnak a sorozatban. Elsősorban a BL-ről kérdeztük Madaras Norbert szakosztály-elnököt, mivel már a sorsolást is megtartották a legrangosabb európai kupasorozatban.


Azóta lement öt forduló az OB I-ből, Vámos Marci ezek közül kettőn szerepelt, Zalánki Gergő viszont mind az ötön vízbe ugrott új klubjában. Négy, illetve tíz gólnál járnak, de még nem volt rangadójuk, sőt komoly tétmérkőzésük sem. Szerdán viszont címvédőként megkezdik szereplésüket a Bajnokok Ligájában is, ahol többek között a Recco és az OSC is az ellenfelük lesz a B-csoportban.

Vámos Márton szerint „az út elején vagyunk, még be kell építeni az új fiúkat, de úgy gondolom, hogy nagyon jó srácok és hamar beilleszkednek. Most lesz az első komolyabb megmérettetésünk a Hannover ellen, a kötelező három pontot be szeretnénk gyűjteni. Remélem, hogy amit írtak és mondtak rólam és Zalánki Gergőről, az így is lesz, nem csak leírva! Úgy gondolom, hogy Zalesz hasonló játékot játszik, mint én, talán még hasonlóan is lövünk. Ki fogjuk tudni egészíteni egymást, ha esetleg valamelyikünknek nem megy, akkor a másik magára tudja vállalni a nagyobb terhet. És még ott van mellettünk Márkó és Szédült is. Utóbbi védekezésben, egy az egy ellen le tud fogni embert, Márkó pedig nagyon jó pontlövő, úgyhogy rotálni is tudjuk az embereket a mi oldalunkon. Tehát nem kell mindenkinek minden meccsen játszania, tudunk pihenni is, ami egy ilyen hosszú és sűrű szezonban nagyon fontos.”

Hasonlóan nyilatkozott nekünk erről a félelmetes duó másik tagja, Zalánki Gergő:

Nagyon jót mosolyogtunk Marcival a Tango és Cash-párhuzamon, és Madi véleményét is olvastam. Filipovic tényleg kiöregedőfélben van a Reccónál, Vámos Marcit pedig nem mondanám öregnek, magamat pedig még annyira sem, úgyhogy nekünk még van előrelépési lehetőségünk. Jó ezeket a véleményeket olvasni, mert sok motivációt nyerek ezekből a pozitív visszajelzésekből. Dolgozunk kettőnk együttműködésén, most is sokat beszéltünk róla, hogy lenne a jobb, hogy ki hol legyen, hová helyezkedjen. Igazából meglepően jól működik eddig a kettősünk."

Kívülről úgy tűnik, gond nélkül beilleszkedett a Ferencvárosba és Varga Zsolt gépezetébe, az Eger, az OSC és a Szolnok után a negyedik topcsapatban is meghatározó szerepre tör.

"Amíg el nem kezdődött a szezon, néha voltak olyan gondolataim, hogy mégis csak egy nagyon jó csapatból jöttem el, és a Szolnokban én voltam kis túlzással a 'sztár', itt meg van vagy 10 rajtam kívül, és itt más játszani. A Fradiban már nem fogok négy negyedet játszani, aminek kicsit örülök, mert hosszú ideig azt nem lehet húzni. Ez a válogatottban is kamatozódhat. Olyan betegségek jöttek ki rajtam, amelyek egyértelműen a kimerültségre foghatók. Fiatalon jó volt a rengeteg játék, hogy rutint szerezzek, de úgy gondolom, hogy most már az a legfontosabb, hogy olimpiai bajnokok legyünk. Ehhez először persze még ki kell jutnunk Tokióba. A Fradiban pedig olyan játszani, mint a válogatottban, kiegészülve egy-két játékossal. Emiatt is nagyon motivált vagyok, hogy Marcival, Márkkal és Sedlmayer Tomival nagyon jó jobb oldalt alkossunk.”

Vamosz-Zalanki_FTC.jpg Vámos és Zalánki - Fotó: fradi.hu


Hozzászólások