Ráúszás - Ők 13-an ugranak vízbe az aranyért és az olimpiai kvótáért a budapesti vízilabda Eb-n
Ők 13-an ugranak vízbe az aranyért és az olimpiai kvótáért a budapesti vízilabda Eb-n
Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Ők 13-an ugranak vízbe az aranyért és az olimpiai kvótáért a budapesti vízilabda Eb-n

Takács MártonTakács Márton
2020/01/07 16:29
Kihirdette 13 fős keretét Märcz Tamás, a vasárnap kezdődő budapesti Európa-bajnokságra házigazdaként készülő magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya. 

Egy nagyszerűen sikerült felkészülési torna után kedden délután ismertette a Duna Arénában vízbe ugró 13 fős névsort Märcz Tamás. Az Egyesült Államokat és a görögöket is magabiztosan legyőző, majd a házigazda olaszokkal egy pazar mérkőzésen 14-14-es döntetlent játszó magyar csapatból a miskolci Nagy Ádám és a ferencvárosi Sedlmayer Tamás maradt ki végül, akik ezzel a már Cuneóba sem utazó Kardos Gergely, Németh Toni kettőshöz csatlakoztak. A csapattal marad és segíti a felkészülést viszont közülük a több poszton is bevethető Sedlmayer.

"Azért megyünk az Európa-bajnokságra, hogy megnyerjük" - a pólóválogatottnál nincs kecmec | Hosszabbítás

A magyar férfi vízilabda-válogatott három kulcsjátékosa, Manhercz Krisztián, Vogel Soma és Jansik Szilárd is elmondta, az aranyérem lesz Märcz Tamás csapatának célja a januári, hazai rendezésű Európa-bajnokságon. A nemzeti csapat Eb-felkészülésének negyedik napján, a péntek délelőtti edzés után beszélgettünk az OSC egy, az FTC két játékosával.

A két kapus Nagy Viktor és Vogel Soma lesz, bekkben Angyal Dániel, Jansik Szilárd és Pohl Zoltán szerepel majd, kapásoldalon Varga Dénes, Manhercz Krisztián és Erdélyi Balázs játszhat, centerben Hárai Balázs és Mezei Tamás vív küzdelmet az ellenfelek védőivel, rosszkézen Vámos Márton és Zalánki Gergő a fix duónk. Hosnyánszky Norbert mindkét oldalon és bekkben is használható.

A döntés legnagyobb nyertese Erdélyi Balázs, aki tavaly még a bő világbajnoki keretbe sem fért be, Kvangdzsuban Varga és Manhercz mellett Bátori Bence játszott. Utóbbi gyenge vb-t zárt - a bő Eb-keretből kimaradt -, Erdélyi viszont az OSC húzóembere volt ősszel, és az Eb-szerepléssel esélyt kaphat a tokiói utazásra  is. A két legnagyobb vesztes pedig Sedlmayer és az a Kovács Gergő, aki még a 17-es keretbe sem kapott meghívást. 

Ahogy nekünk adott nagyinterjújában Szabó Zoltán fogalmazott: "Érdekes módon ez az Európa-bajnokság nem az Eb-ről fog szólni, hanem az olimpiai kvalifikációról elsősorban. Negyedik hellyel is lehet nagyon boldognak lenni, és adott esetben egy második hellyel is meg lehet élni kudarcként ezt a szereplést, ha az a második hely olyan lesz, hogy olyan csapat végez az első helyen - Görögország, Montenegró vagy Horvátország tud ilyen lenni papírforma szerint -, amelyik elveszi tőlünk a kijutás lehetőségét.

Nem csak maga a tény miatt fontos, hogy kijusson most a csapat, hanem azért is, hogy ne kelljen márciusban megint a bajnokság és a BL-meccsek közben iszonyú feszített, intenzív terhelés közben még egyszer nekirugaszkodni az olimpiai selejtezőnek. Ebből a szempontból azt remélem, hogy bármilyen játékkal is, de a csapat kijut az olimpiára, és pont. Nincs is tovább, se váromány, se remény."

"Nem a futottak még kategóriába, hanem a futottak méghez bemelegíteni igyekvőkhöz tartozom" | Hosszabbítás

Az Újpest legendás vízilabdacsapatával játékosként az 1990-es években mindent megnyerő, többek között BEK-győztes Szabó Zoltánnal kilenc évvel készítettünk legutóbb nagyinterjút. Tíz esztendeje szakkommentátorkodik, itt, a Hosszabbításon a riói olimpiát és a 2017-es budapesti vb-t értékelte kérésünkre. Hallhattuk a SportKlubon, az Eurosporton és a Sport TV-n is szakérteni, véleményét gyakran olvashatjuk a Nemzeti Sportban, évek óta az M4Sport szakkommentátora.

„Szeretném megköszönni mindegyik játékosnak, aki a felkészülés óta a kerettel készült, nagyon jól dolgoztak, jól teljesítettek, mindezt nekik is elmondtam. A cuneói tornán Nagy Ádám és Sedlmayer Tamás is szerepet kapott, mindketten jól játszottak, ám igaz volt ez a többiekre is. Strukturális szempontokat is figyelembe vettünk, és a sok jó teljesítmény láttán végül, ha nem is volt könnyű, de így döntöttem" - indokolt a waterpolo.hu-n Märcz Tamás, aki aztán kitért az olaszországi tornán a mérkőzéseken nem játszó olimpiai bajnok, világbajnok Hosnyánszky Norbertre: „Nyilván őt senkinek sem kell bemutatni, visszatérése óta többször is velük volt, pontosan tudjuk, mire képes, több poszton is bevethető, rutinos játékos. Az utazás előtti edzésen pici sérülése jelentkezett, és ugyan tudott volna játszani, de nem rizikóztunk, az orvosi stábbal közösen úgy döntöttünk, elővigyázatosságból nem játszatjuk. Az Európa-bajnokságon azonban már teljes erővel küzd majd a medencében."   

A kijelölt 13 fős csapatot így jellemezte a szövetségi kapitány ugyanott:

„Úgy gondolom, stabil csapat állt össze, három fix védővel, és két olyan játékossal, aki adott esetben magas szintű védőmunkára is fogható. Vannak több poszton is bevethető játékosaink, gondolok itt elsősorban Erdélyi Balázsra, Jansik Szilárdra vagy Hosnyánszky Norbertre, akik mindkét oldalon szerepet kaphatnak. Gyors a csapat, Olaszországban is jó megindulásokat láthattunk, aminek örültem, mert viszontláttam sokat az elmúlt időszak gyakorlásaiból. Az elmúlt egy-két esztendőben fizikálisan és tudás szinten is felerősödtünk az élmezőnyhöz, mindezt az Európa-bajnokságon szeretnénk igazolni. Nagyon kompakt, ütőképes a csapatunk, de még egyéni és csapatszinten is vannak előrelépési lehetőségeink. Az elkövetkezendő rövid időszakban még olyan munkát tudunk végezni, aminek az lesz a célja, hogy először a spanyolok ellen játszunk jól, stabilan, majd onnantól kezdve végig felfelé íveljen a formánk."   

Bár az arany minden elvárásnak megfelelne, Märcz Tamás még csak a csoportelsőséget tűzte ki célul a budapesti Eb-re | Hosszabbítás

Fotó: Derencsényi István/MVLSZ Múlt kedd óta készül a január 12-26. közötti budapesti Európa-bajnokságra a magyar férfi vízilabda-válogatott. Pénteken a délelőtti edzés után a sajtó munkatársai kérdezhették a csapat, illetve a stáb tagjait. Märcz Tamásnál érdeklődtünk a munka első szakaszáról, illetve az Eb céljairól.


A kétnapos szünetet kapó játékosok szerdán folytatják felkészülésüket, majd szombaton költöznek be egy budapesti szállodába. Azon a napon a holland és a görög válogatottal tart majd közös edzés a magyar csapat, illetve másnap a görögökkel elsősorban az emberelőny-emberhátrányos helyzeteket gyakorolja.

A magyar férfi vízilabda-válogatott Európa-bajnoki kerete
kapusok: Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC) 
mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Erdélyi Balázs (OSC), Hárai Balázs (OSC), Hosnyánszky Norbert (Eger), Jansik Szilárd (FTC), Manhercz Krisztián (OSC), Mezei Tamás (FTC), Pohl Zoltán (FTC), Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (FTC) 

34. LEN vízilabda Európa-bajnokság
2020. január 12-26., Budapest, Duna Aréna
férfiak  
A-csoport: Horvátország, Montenegró, Szlovákia, Németország
B-csoport: Szerbia, Oroszország, Románia, Hollandia
C-csoport: Spanyolország, Magyarország, Törökország,
D-csoport:  Olaszország, Görögország, Georgia, Franciaország

Terveink szerint a torna minden magyar érdekeltségű mérkőzéséről jelentkezünk helyszíni beszámolóval, nyilatkozatokkal, Szabó Zoltán rövid értékelésével.

Hozzászólások