Ráúszás - Ő volt a pólóválogatott egyik legbiztosabb tagja az elmúlt másfél évben, az idei vb-ről mégis lemarad
Ő volt a pólóválogatott egyik legbiztosabb tagja az elmúlt másfél évben, az idei vb-ről mégis lemarad
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Ő volt a pólóválogatott egyik legbiztosabb tagja az elmúlt másfél évben, az idei vb-ről mégis lemarad

Takács MártonTakács Márton
2019/07/13 10:37
Kovács Gergő 2018 egyik legjobb teljesítményt nyújtó magyar vízilabdázója volt, a válogatott fontos tagjaként játszotta végig az évet, a júliusi, dél-koreai világbajnokságon mégsem lesz ott. Az OSC pólósa 14. emberként segítette a nemzeti együttes munkáját annak utolsó edzőtáborában, Japánban, majd hazautazott.

Három évvel ezelőtt az olimpia egyik legnagyobb sztoriját egy magyar vízilabdázó szolgáltatta úgy, hogy egy percet sem játszott Rióban. Az Európa-bajnoki ezüstérmes Tóth Márton nem került be a magyarok ötkarikás 13-as keretébe, de a válogatott 14. tagjaként elrepült a csapattal, ott volt Bauruban és segítette Benedek Tibor együttesének felkészülését, hogy az egymás közötti edzéseken, hét a hét ellen is teljes legyen a létszám. A nyári felkészülés és az utolsó keretszűkítés után tudta, hogy maximum sérülés esetén ugorhat csak vízbe a riói tornán, de így is kiutazott, edzett, a szerb-magyar mérkőzést a lelátóról követte figyelemmel, majd hazautazott.

Egy mindenkiért... | Hosszabbítás

Az olimpia egyik legnagyobb sztoriját egy magyar vízilabdázó szolgáltatja úgy, hogy egy percet nem játszott és nem is fog a medencében tölteni Rióban. Az Európa-bajnoki ezüstérmes Tóth Márton nem került be a 13-as keretbe, de a válogatott 14.

Idén nyáron a Világkupa-győztes, Európa-kupa-aranyérmes Kovács Gergő nem került be a világbajnokságon résztvevő 13-as keretbe, de a válogatott 14. tagjaként elrepült a többiekkel Japánba, hogy Oyamában segítse Märcz Tamás csapatának felkészülését, így az egymás közötti edzéseken is teljes volt a létszám. A nyári tréningek, a Világliga belgrádi Szuperdöntője és a keretszűkítés után tudta, hogy maximum sérülés esetén ugorhat csak vízbe a kvangdzsui tornán, de így is kiutazott, edzett, majd a japán edzőtábor után hazautazott.

Az OSC pólósa 2018-ban klubtársa, Manhercz Krisztián (39 mérkőzés) mögött a második legtöbb meccsen (37) szerepelt a magyar válogatottban. A magyar válogatott eddigi 16 idei hivatalos találkozójából pedig 11 alkalommal ő is szerepet kapott, ott volt a Világliga-döntőn is, a vb-n mégsem lesz ott.

Még a KSI-ben tűnt fel remek játékával, a csapat legjobbjaként 2015 nyarán igazolt a Honvédba, ahol szintén vezérként szerepelt, akkor még a kapásoldalon szórta a gólokat. Mindössze egy honvédos szezont után elvitte a Bajnokok Ligájában szereplő Eger, ahol tovább fejlődött Dabrowski Norbert keze alatt, és komplex játékossá vált, védekezésben is remek lett. Akkori edzőjével együtt vallottuk, hogy a tokiói olimpián a magyar válogatott egyik meghatározó embere lehet, óriási jövő áll előtte. Bár éppen Japánban tartózkodott a héten, az ötkarikás játékoktól egy lépéssel hátrébb került.    

Ő lehet az új Kásás Tamás? | Hosszabbítás

"Meggyőződésünk, hogy Szivós Márton válogatottbeli visszavonulása után Manhercz Krisztián mellett Kovács Geri fog harcolni az egyik kapásoldali helyért a nemzeti együttesben." - írtuk 2015 őszén, amikor a Ráúszás-blog (vagyis e sorok írója) Kovács Gergőt választotta az őszi szezon legjobb fiatal játékosának. 2017.Ahogy fentebb írtuk, Märcz Tamás is egyre többet számított rá, a válogatottban rosszkéz oldalon kapott sok lehetőséget, ahol elsősorban védekezésben remekelt. Remek emberfogó vált belőle, aminek például Aaron Younger látta kárát, aki ellen többször is pazarul védekezett. Nagyszerű munkabírása remekül kamatozódott, közben gólokat is szerzett, gyakorlatilag alapemberré vált a nemzeti csapatban. 2018 összes világversenyén - Európa-kupa, Világliga, Európa-bajnokság, Világkupa - részt vett, és a legjobbak közé tartozott.   

Az Egerből tavaly nyáron az OSC-hez szerződő, több poszton is bevethető pólós védekezésben extrát nyújtott a tavalyi Világliga-döntőn. A két balkezes mellett ő szerepelt a jobb szélen jobbkezesként, talán Hosnyánszky Norbert óta nem volt olyan magyar pólós, aki olyan jól játszik nem balkezesként a rosszkéz oldalon, mint Kovács. Neki is köszönhető, hogy például Aaron Younger vagy a horvátok kapásoldali játékosai nem voltak olyan gólerősek a tornán. A berlini Világkupán végig egyenletes teljesítményt nyújtott, Märcz Tamás rendszerében elsősorban védekezésben kulcsember, ehhez képest ezúttal hintett hét gólt is. 

Remekül beilleszkedett az újbudai klubjába, ahol kezdésként nyolc bajnokin lőtt 12 gólt, de nála nem ez a mérvadó, hanem például az, hogy szerzett 13 labdát a nyolc bajnokiján. Rengeteget fejlődött az elmúlt két évben, gyakorlatilag biztos helye lett a válogatottban, két évvel ezelőtt, a Volvo-kupa alatt készített interjúnkban azt is mondta, hogy "ahhoz még biztosan idő kell, hogy stabilan bent tudjak maradni. Lehet, hogy érdemes lenne esetleg a rosszkéz-oldalra kicsit többet koncentrálni. Ebben is látok lehetőséget."  Bejött. A VLV statisztikája szerint 2018-ban a válogatottban "37 meccsen szerepelt, mindössze háromszor hiányzott a neve az összeállításból." - írtuk róla idén januárban a legjobb tavalyi teljesítményeket összefoglaló cikkünkben. 

Ki volt 2018 legjobb magyar férfi vízilabdázója? - szavazás | Hosszabbítás

A Magyar Vízilabda-szövetség még decemberben, az ünnepek előtt megnevezte 2018 legjobb magyar vízilabdázóját, aki a férfi válogatott szövetségi kapitánya, Märcz Tamás javaslata alapján Varga Dénes lett. Mi most olvasóink véleményét várjuk, kíváncsiak vagyunk, ti kire voksolnátok. Cikkünk végén szavazhattok, nekünk négy jelöltünk van, közülük is választhattok.

Manhercz Krisztián azt mondta róla nekünk adott interjújában, hogy "Kovács Gergő univerzális játékos, kapásoldalon és rosszkézen is gyakorlatilag különbség nélkül megállja a helyét. A Világkupán bizonyította, hogy rosszkézen ő az egyik legjobb Magyarországon." Ezt már több mint egy éve bizonyítja folyamatosan, a klubjában és a válogatottban egyaránt. Magát így jellemezte év elején publikált interjúnkban: "Más a profilom, mint a kapásoldalon szereplőknek, oda igazi ragadozók kellenek, akik folyamatosan veszélyesek a kapura, én viszont hátul sokkal többet tudok segíteni, és lehet, hogy emiatt is fekszik jobban nekem a rosszkéz oldal."

12 hónap alatt 90 meccset játszott, a vízilabda-válogatott és az OSC egyik legfontosabb tagja lett | Hosszabbítás

Kovács Gergő volt a vízilabda-válogatott egyik legstabilabb teljesítményt nyújtó játékosa 2018-ban. Ott volt mindhárom nyári világversenyen, amelyek közül kettőn a legjobbak közé tartozott. A nyáron klubot váltott, Egerből az OSC-hez szerződött.


A júniusig mutatott teljesítménye önmagában minden bizonnyal elég lett volna a vb-kerettagsághoz, csakhogy a posztján, a hozzá hasonló képességekkel rendelkező Sedlmayer Tamás révén akadt még egy kiemelkedő teljesítmény ebben az idényben. Sokan csodálkoztak, amikor két éve Szegedről a Ferencvároshoz szerződött Sedlmayer, akkor úgy tűnt, olyan 15. játékosnak szegődött a már akkor nagyon erős kerettel bíró Fradiba. Idén viszont olyan markáns teljesítmény nyújtott, hogy a zöld-fehérek legjobbjai között emlegethettük. Védekezésben stabil produkciót nyújtott, labdaszerzésben az első 20 között végzett az OB I-ben, elöl pedig fontos gólokat szerzett, emberelőnyös figurákat is ki lehetett rá játszani, a ráúszásoknál pedig szinte mindig ő hozta el a labdát. Az egymással való összevetésben nálunk is jobbnak tűnt Kovácsnál, és így lehetett vele Märcz Tamás is, mert ott lesz a vb-n az FTC-vel az idén mindent megnyerő 24 éves pólós.

Az hagyján, hogy mi is megírtuk, milyen nagyszerű idényen van túl Sedlmayer egyénileg is, az OB I-es All Star-csapatunkba  is beválasztottuk, Dabrowski Norbert, az Eger vezetőedzője azt mondta róla , hogy " Gyárfás Tamás Sedlmayer Tamással együtt szerintem a legnagyobb fejlődést produkálta ebben a szezonban, az egész mezőnyt tekintve." Na, de mit szól ezekhez a visszajelzésekhez az FTC 24 éves pólósa?

Megmondom őszintén, kicsit már gondolkoztam előre, hogy mit válaszoljak az ehhez hasonló kérdésekre, de nagyon nehéz erre mit mondani. Azt tudom megismételni, amit korábban már mondtam, hogy eddig is megtettem mindent, a szezonban és most, a felkészülés alatt is, várom a legbiztatóbb eredményt. Remélem, hogy ez elég lesz ahhoz, hogy bekerüljek a világbajnokságra utazó csapatba.”  

Nos, elég lett.

Jól lesz felépítve a magyar vb-csapat az FTC BL-győztes pólósa szerint | Hosszabbítás

Pénteken a sajtó számára is nyilvános edzést tartott a magyar férfi vízilabda-válogatott. A júliusi világbajnokságra edző csapatból ezúttal Angyal Dánielt, Bátori Bencét és Sedlmayer Tamást kérdeztük a nyári feladatokról, a BENU-kupáról és a világbajnokságra való felkészülésről. Vasárnaptól keddig a Margitszigeten sorra kerülő BENU-kupa vár a világbajnokságra készülő magyar válogatottra.


Az új szabályok a hozzájuk hasonló játékosoknak kedveznek, ahogy az is, hogy a sportág jövőjét az olyan, több poszton bevethető pólósok jelentik, mint amilyen ők ketten, vagy amilyen Jansik Szilárd. Tokióban viszont egy agyatlan döntés következtében már csak 11 játékos szerepelhet egy csapatban, így minden eddiginél nagyobb harc várható a helyekért. Mivel Kovács Gergő kihagyja az olimpia előtti év legfontosabb világversenyét, neki még nagyobb lesz a tét. Januárban Budapesten lesz az Európa-bajnokság, az lehet a következő célja, hogy addigra visszakerüljön a válogatottba. 

Kovács_Gergő_MVLSZ.jpg Fotó: Madar Dávid/MVLSZ


Hozzászólások