Ráúszás - Női pólósaink sokat hibázva is biztató eredményt értek el a favorit USA ellen a Világliga Szuperdöntőjén
Női pólósaink sokat hibázva is biztató eredményt értek el a favorit USA ellen a Világliga Szuperdöntőjén
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Női pólósaink sokat hibázva is biztató eredményt értek el a favorit USA ellen a Világliga Szuperdöntőjén

Takács MártonTakács Márton
2019/06/05 10:01
A házigazda magyar női vízilabda-válogatott 12-9-re kikapott az olimpiai és világbajnok amerikai csapattól a Duna Arénában zajló Világliga nyolccsapatos Szuperdöntőjének keddi nyitófordulójában. Helyszíni tudósításunk Szilágyi Dorottya és Bíró Attila nyilatkozatával.

Rögtön a legkeményebb ellenfél jött szembe a magyar női vízilabda-válogatottnak, a minden fronton címvédő Egyesült Államokkal találkoztak a mieink. A 15-ös hazai keretből Faragó Kamilla és Szücs Gabriella maradt ki, ők nem lehetettek a vízben ezen a mérkőzésen.

Mindkét gárdán látszott, hogy még a felkészülés első fázisában tartanak, a játékkapcsolatok nem működtek még olyan gördülékenyen, mint amennyire mondjuk egy hónap múlva fognak. Ezért is volt olyan örömteli látni, hogy a bátran kezdő magyar válogatott 2-0-ra és 3-1-re is vezetett. Az USA a második negyedben vette át az irányítást, és 4-0-s sorozatukkal Rachel Fattalék át is vették a vezetést 4-3-nál, és már nem is engedték ki azt a kezükből.

Biztató momentumokat láthattunk a mieinktől védekezésben, egymás besegítésében, voltak blokkok, labdaszerzések, és Gangl Edina is remekül védett a kapuban. Támadásban viszont sokszor rossz döntéseket hoztak a mieink, az elmaradt góloknál nagyobb gond volt, hogy ezeket a hibákat a túloldalon kíméletlenül megbüntették Maggie Steffensék, és nem egyszer lefordultak rólunk. Keszthelyi Rita viszont már ekkor is remekelt, gólokat lőtt, emberelőnyt harcolt ki, blokkolt, gólpasszt is kiosztott, nagyon aktív volt. És örömteli volt látni Szilágyi Dorottya erőtől duzzadó játékát is, a meccset három góllal és jó mezőnymunkával zárta az Eger 22 éves pólósa. 

Keszthelyi_Rita.jpg Keszthelyi RitaFotó: Madar Dávid/MVLSZ

Az amerikaiak megint toltak egy 3-0-t, de az olló csak a záró negyedben nyílt ki, 11-6-nál és 12-7-nél már öt is volt közte. Ezt a hátrányt a végére háromra sikerült csökkenteni, így a nyitányon egy vállalható vereséget szenvedett a magyar csapat. Nem feltétlenül az amerikaiak teljesítményéhez kell mérni a mieink játékát, hanem inkább azt lehet megvizsgálni, önmagához képest mi nyújtottak Vályi Vandáék. Nos, a sok hiba ellenére ez első meccsnek nem volt annyira rossz, mint amennyire menet közben többször tűnt, de a védekezésben előforduló hibák, elváltások, és a ziccerek kihagyása valódi téthelyzetben - negyeddöntőkben - már nem biztos, hogy beleférnek majd.

Szerdán Oroszország vár a magyar csapatra.

A meccs után a remekül játszó Szilágyi Dorottya nyilatkozott nekünk (és a Nemzeti Sport újságírójának, Roska Emese Boglárkának):

"Már az elmúlt pár napban is játszottunk próbamérkőzéseket az amerikaiak ellen, több negyedeset, kevesebb negyedeset is. Sokkal több góllal kaptunk ki tőlük ezeken, mint most. Ezeken sokkal több hibát követtünk el, azóta sokat fejlődtünk, de a különbség persze most is kijött, nem véletlenül ők az olimpiai bajnokok és vb-aranyérmesek. Előzetesen azt beszéltük meg, hogy ne engedjük őket lefordulni, passzokat ne vegyenek el tőlünk, ezeket sajnos nem sikerült betartanunk. Viszont az emberhátrányos védekezésünk sokkal jobb volt, mint az előző napokban. A posztokhoz nem tudták úgy feladni a labdát, ahogy eddig, és mi is le tudtunk fordulni róluk, nem is egyszer, mindenféleképpen jobban játszottunk, mint eddig."

A szövetségi kapitányt, Bíró Attilát is értékelésre kértük (a Nemzeti Sport újságírójával, Roska Emese Boglárkával együtt kérdeztük):

"Nyilván én is az indokoltnál többet cseréltem az edzőmeccseken és az edzéseken is, és más felállásban is játszottunk, mint amiben szoktunk, de az edzőmeccs, az edzőmeccs, az mindig más. Úgy gondolom, hogy ezen a mérkőzésen, attól függetlenül, hogy bizonyos szituációkban belehibáztunk, nem voltak rossz periódusaink. Azt kértem a lányoktól a meccs előtt, hogy legyenek olyan szakaszaink, amelyekből a hét hátralévő részén, főleg a végén, tudunk építkezni. Ilyenek pedig voltak. Remélem, hogy több pozitív történés lesz az elkövetkezendő napokban, mint most. Egy dolog nem tetszett igazából, hogy a mi gólhelyzeteinkből sikerült nekik kétszer-háromszor lefordulniuk. Kihagytunk emberelőnyöket, könnyen elszórt szabaddobásokat, és azokból kaptunk elkerülhető gólokat, ez fájt a legjobban. Ha ezek nincsenek, még szorosabb lett volna az eredmény. Az oroszok ellen teljesen más lesz a játék, fizikálisan egy picivel gyengébb, úszástudásban viszont erősebb orosz csapat lesz, mint amilyet ezúttal láthattunk az amerikaiak személyében. A célunk az lesz, hogy valamilyen módon megverjük az oroszokat. Döntetlent játszottak Kanadával, ebből is látszik, hogy a kanadaiak is milyen játékerőt képviselnek. Nagyon szoros, egy-egy gólos meccsek lesznek ezek."

Női vízilabda Világliga Szuperdöntő, Budapest, Duna Aréna
B-csoport, 1. forduló

Egyesült Államok-Magyarország 12-9 (2-3, 4-1, 2-2, 4-3)
vezette: Severo (olasz), Johnson (ausztrál)
Egyesült Államok: Johnson - Musselman 2, Fattal 1, Steffens 1, A. Fischer 1, M. Fischer 2, Williams 1. Csere: Seidemann 1, Hauschild, J. Neushul, K. Neushul 1, Haralabidis 2. Szövetségi kapitány: Adam Krikorian 
Magyarország: Gangl - Szilágyi 3, Rybanska, Illés, Keszthelyi 4, Vályi V. 1, Gyöngyössy. Csere: Gurisatti, Parkes 1, Horváth B., Csabai, Garda, Kasó (kapus). Szövetségi kapitány: Bíró Attila

A magyar válogatott további csoportmérkőzési
2. forduló - június 5., szerda
Oroszország-Magyarország, 20:15
3. forduló - június 6., csütörtök
Kanada-Magyarország, 18:30

Hozzászólások