Ráúszás - Nem sikerült a kulcsmeccs, nem játszhatnak éremért női pólósaink a Világliga Szuperdöntőjében
Nem sikerült a kulcsmeccs, nem játszhatnak éremért női pólósaink a Világliga Szuperdöntőjében
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Nem sikerült a kulcsmeccs, nem játszhatnak éremért női pólósaink a Világliga Szuperdöntőjében

Takács MártonTakács Márton
2019/06/08 10:07
A házigazda magyar női vízilabda-válogatott az 5-8. helyért játszhat a Világliga Duna Arénában zajló Szuperdöntőjében, miután a pénteki negyeddöntőben 12-10-re kikapott az Európa-bajnok Hollandiától. Helyszíni tudósításunk Gyöngyössy Anikó és Bíró Attila nyilatkozatával.

Negyedik mérkőzését játszotta már pénteken kedd óta a magyar csapat, két vereség és egy győzelem volt eddig a mérlege. Az Egyesült Államok után talán a sorozat második legerősebb együttese, az Eb-címvédő hollandok vártak a mieinkre, szomorú volt látni, hogy épp a magyar válogatott eddigi legfontosabb meccsén voltak a legkevesebben a lelátón, talán ha 300-an lehettek, kongott az aréna. 

Jól kezdték a meccset Szücs Gabrielláék, 2-0-ra is vezettek. Azonban szinte már szokás szerint jött egy roham az aktuális ellenféltől, és 3-2-nél már a narancsosoknál volt az előny. Gyöngyössy Anikó már ekkor két pazar csavargólnál járt, 3-3-at követően viszont ismét Hollandia produkált egy 3-0-t. Négy is volt már közte (9-5), egy nagy hajrával Keszthelyi Ritáék feljöttek 9-8-ra, de megint rohanni kellett az ellenfél után, és sok hiba is tarkította a magyarok játékát, a dunaújvárosiak például sehogy sem tudtak túljárni csapattársuk, Laura Aarts eszén, mindössze Vályi Vanda tudta mattolni őt egyszer, már a záró felvonásban. Saját hibái miatt bűnhődött a házigazda, sokszor hoztak rossz döntéseket támadásban - például amikor a támadóidőből 16 másodperc volt hátra, és körülbelül 16 méterről kapura lőtt az egyik játékosunk -, vagy védekezésben, amikor rosszkéz szélről kapott két gólt is - jobbal - a válogatott, és két gólnál közelebb már nem jutottak Szilágyi Dorottyáék. Küzdöttek becsülettel, de a hollandok jobbak voltak, így az 5-8. helyért folytathatja Bíró Attila csapata, szombaton Kína jön majd szembe.

A három gólt szerző Gyöngyössy Anikó így értékelte a mérkőzést:

"A hollandok könyörtelenül kihasználták a hibáinkat, és értékesítették a helyzeteiket. A sok kiállítás és kontra miatt felvettük ezt a kapkodós játékstílust, amiből tapasztalatok hiányában rosszul jöttünk ki. A pozitívum, hogy iszonyatosan nagy csapatszellem volt, mindenki az utolsó pillanatig küzdött. Ugyanúgy a győzelemért játszunk a folytatásban is, a legjobbat kell kihozni az egészből."

A szövetségi kapitány, Bíró Attila nyilatkozata:

"A harmadik negyedben volt egy olyan szituáció, amikor feljöttünk két gólra, később egyre is, amikor volt egy-két olyan felelőtlen egyéni hiba, elöl is, hátul is, amit megbosszultak, és gyakorlatilag ott vége volt a meccsnek. Hiába volt két-háromgólos holland vezetésnél lehetőségünk, egy holland válogatott annál jobb, hogy ezt ki tudja védekezni. A holland válogatott nem mutatott extrát, vagy legalábbis olyat, amiről ne tudtunk volna, amiből ne lettünk felkészülve. Picit a játékvezetés lepett meg minket, mindkét irányban kevésbé engedték a testkontaktot, a korábbi meccseken pedig jobban engedték. Kaptunk információt, hogy változni fog, kevésbé tudtunk hozzá alkalmazkodni, a hollandoknak ez egyértelműen jobban sikerült. A hátralévő két meccsen úgy össze kell raknunk a csapatot, hogy kiderüljenek az esetleges további hibák, akár egyénileg, egy-egy játékosnál, akár csapatszinten, amit esetleg nem kell erőltetni, vagy esetleg kiderüljön az is, hogy kik azok a játékosok, akik nem ütik meg ezt a mércét, hogy a végére egy ütőképes csapatunk legyen, és egy ilyen negyeddöntőt meg tudjunk nyerni."  

Női vízilabda Világliga Szuperdöntő, Budapest, Duna Aréna
negyeddöntő

Hollandia-Magyarország 12-10
(2-2, 4-1, 3-4, 3-3)
vezette: Möller (argentin), Ohme (német) 
Hollandia: Aarts - Megens 3, Genee, van der Sloot, Stomphorst 1, Rogge 2, Sevenich 2. Csere: Wolves 2, Keuning 1, Koolhaas, van der Kraats, Sleeking 1. Szövetségi kapitány: Arno Havenga 
Magyarország: Gangl - Szilágyi 2, Parkes, Szücs 1, Illés, Keszthelyi 2, Vályi 1. Csere: Gurisatti, Horváth B., Gyöngyössy 3, Csabai 1, Garda. Szövetségi kapitány: Bíró Attila

További eredmények
Ausztrália-Oroszország 8-9
Kanada-Olaszország 10-15
Kína-Egyesült Államok 6-21

a szombati helyosztók programja 
az 5-8. helyért

Magyarország-Kína, 15:00
Ausztrália-Kanada, 16:45
elődöntő
Hollandia-Egyesült Államok, 18:30
Oroszország-Olaszország, 20:15 

Hozzászólások