Ráúszás - Négy éve bravúrral nyertek Eb-aranyat női pólósaink, idén még annál is nehezebb dolguk lesz
Négy éve bravúrral nyertek Eb-aranyat női pólósaink, idén még annál is nehezebb dolguk lesz
Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Négy éve bravúrral nyertek Eb-aranyat női pólósaink, idén még annál is nehezebb dolguk lesz

Takács MártonTakács Márton
2020/01/10 12:38
Az egyik legnehezebb világverseny vár a magyar női vízilabda-válogatottra a vasárnap kezdődő budapesti Európa-bajnokságon. Bíró Attila csapatának ráadásul a férfi együttesünkhöz hasonlóan nincs még olimpiai kvótája, amelyből mindössze egyet osztanak majd ki a Duna Arénában, amihez legalább a döntőbe kell jutnia Keszthelyi Ritáéknak, és a második hely is csak akkor jelent repülőjegyet Tokióra, ha a világbajnoki ezüstérmes spanyolok lennének ott az ellenfeleink. Előzetesünk. 

2016 januárjában Bíró Attila antré gyanánt rögtön megnyerte első világversenyét csapatával, Belgrádban nagy meglepetésre, de annál nagyobb örömünkre lett Európa-bajnok a magyar női csapat. Az az aranyérem akkor riói olimpiai kvótát ért, az ötkarikás játékokon aztán balszerencsés körülmények között lett negyedik a dobogóra törő gárda. A négy évvel ezelőtti Eb-győztes csapatból mindössze öten maradtak a január 12-26. között rendezendő budapesti kontinenstornára benevezett 13 fős keretből, ami óriási fluktuációt jelent. Még a tavalyi, negyedik helyet hozó világbajnoksághoz képest is három helyen lett változás.

Dicséretes világbajnoki negyedik hellyel ért véget női pólósaink idei hullámvasutazása | Hosszabbítás

A magyar női vízilabda-válogatott a 2016-os Európa-bajnoki aranyérem óta a harmadik világversenyén lett negyedik. A riói olimpia, a barcelonai Európa-bajnokság és a kvangdzsui világbajnokság bronzmérkőzését is elveszítette, miközben mindegyik elődöntős szereplést remek eredménynek kell értékelnünk, mert valamennyit kényszerűségből átalakított csapattal érte el Bíró Attila együttese. Vb-értékelésünk.

Ráadásul az idei utolsó keretszűkítésnél két olyan Eb-aranyérmes pólós is kimaradt, akik e sorok írójának mércéje szerint világklasszis játékosok: Antal Dóra és Szücs Gabriella. Tavaly Szücs Gabriella  sérülés miatt nem tudott részt venni a kvandgzsui vb-n, több mérkőzésen is látható volt, hogy nélküle jóval törékenyebb a védekezés, Keszthelyi Ritával pedig parádés játékkapcsolatot alakítottak ki a hosszú évek alatt, ami szintén jól jött volna. Ezek mind hiányozni fognak ezúttal is, a válogatott talán két legfontosabb játékosa közül az egyik ugyanis zsinórban a második világversenyt hagyja ki. A korábban szintén meghatározó szerepet játszó Antal Dóra tavaly nyáron nem volt válogatott, ezt a szezont az UVSE-ben tolta végig, de ő is áldozatul esett a keretszűkítésnek. Érdekesség, hogy az első rostán, még decemberben nem ment át az FTC kiváló őszt produkáló csapatkapitánya, Tóth-Csabai Dóra, aki az elmúlt években biztos pontja volt a válogatottnak. 

Bíró Attila elmondása szerint „közhely vagy sem, az elmúlt öt esztendő legnehezebb világverseny előtti döntését kellett meghoznom. Olyan szinten nőttek fel a fiatalabb játékosok a tapasztaltabbakhoz, hogy nüanszok dönthettek csak. Szerkezetileg per pillanat a kijelölt tizenhárom játékosból álló csapatot tartjuk a legjobbnak arra, hogy az Európa-bajnokságon az ismert célokért harcoljon." - nyilatkozta a szövetségi kapitány a waterpolo.hu-nak.

Európa-bajnok klasszisok is kimaradtak a magyar női pólóválogatott Eb-keretéből | Hosszabbítás

Egy nappal Märcz Tamás után Bíró Attila, a magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya is kihirdette 13 fős keretét a vasárnap kezdődő budapesti Európa-bajnokságra. A véglegesített névsorban nagy hiányzók is akadnak. Erős bő keret állt Bíró Attila rendelkezésére, mielőtt szűkítette volna a névsort.

Itt elsősorban Máté Zsuzsanna és Rybanska Natasa előtörésére célozhatott a mester, mert a többi fiatal közül Vályi Vanda és Leimeter Dóra már a tavalyi világbajnokságon is a csapat legjobbjai közé tartozott. A kulcsemberek - Keszthelyi Rita, Gurisatti Gréta, Gyöngyössy Anikó, Parkes Rebecca, Illés Anna - jó formában játszottak ősszel, ők alkotják a csapat gerincét, akikhez a válogatottba a tavalyi vb-ről lemaradó, de nagyszerű idényt produkáló Garda Krisztina is csatlakozhat. A két, fentebb említett pólós hiányában rengeteg rutint is veszített a gárda, kérdés, hogy a kulcsmérkőzéseken mennyire fog hiányozni az ő tapasztalatuk, és hogy mennyire volt elegendő a rövid, mindössze háromhetes felkészülés.

Pláne, ha abból a szempontból nézzük az Eb-t, hogy ez egyben olimpiai kvalifikációs torna, a mieinknek pedig nincs még meg a kvótája. Mindössze egy európai csapat vág neki biztos tokiói szerepléssel az Európa-bajnokságnak, a kontinens jelenlegi legerősebb gárdája, a spanyol. A magyaron kívül a borzasztóan erős holland, olasz duó, valamint az orosz, görög kettős az érmeken kívül a kvótáért is megy majd, amiért talán még nagyobb harc lesz, mint a férfiaknál, pedig az ottani csata sem lesz egy békés teadélután. Ez azt jelenti, hogy még a döntő is csak akkor jelent automatikus olimpiai kvalifikációt, ha az egyik résztvevő fél a a toronymagas esélyes spanyol lesz. 

A nyomás tehát ott lesz valamennyi élcsapaton, kérdés, hogy a hazai körülmények mennyire raknak terhet a mieinkre. A tavaly júniusban, szintén a Duna Arénában rendezett Világliga Szuperdöntő pocsékul sikerült a magyar csapatnak, nem is a hatodik hely, hanem a gyenge játék miatt, de az még az az akkori nyári felkészülés elején történt, és utána a kvangdzsui vb-negyedik hely dicséretes eredménynek számított. A 2017-es vb-n egy borzasztóan sikerült meccse volt Keszthelyiéknek, pont a vízválasztó negyeddöntő (abból a gárdából heten nincsenek ott most a magyar csapatban). Ha ezekből a meccsekből levonta a tanulságokat a csapat és a stáb, meglepetést is okozhatnak Budapesten Bíró Attila tanítványai.

Bíró_Attila.jpg Bíró Attila is az egyik legkeményebb világversenye előtt áll - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

A véglegesített keret szombaton beköltözik egy budapesti szállodába, Keszthelyi Ritáék vasárnap Horvátország ellen kezdik meg Eb-szereplésüket a Duna Arénában. A magyar válogatott a vasárnapi nyitány után sorrendben hétfőn Szlovákiával, jövő szerdán Oroszországgal, jövő pénteken Görögországgal, végül jövő vasárnap Szerbiával találkozik a csoportkörben, amelyből a két hatos első négy-négy helyezettje jut a negyeddöntőbe. Ahogy fentebb jeleztük, az olimpiai kvalifikációs kontinensviadalon egy tokiói kvótát lehet szerezni, az európai csapatok közül a világbajnoki ezüstérmes spanyolok rendelkeznek már indulási joggal. 

Milyen jó lenne, ha az Eb-t értékelő cikkünkben már azt írhatnánk, hogy a másik kvóta itthon maradt, a magyar csapat birtokában!

A magyar női vízilabda- válogatott Európa-bajnoki kerete
kapusok: Gangl Edina (UVSE), Kasó Orsolya (FTC)
mezőnyjátékosok: Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Illés Anna (FTC), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Máté Zsuzsanna (FTC), Parkes Rebecca (UVSE), Rybanska Natasa (UVSE), Szilágyi Dorottya (Eger), Vályi Vanda (Dunaújváros)

A magyar csapat programja a csoportkörben
január 12., vasárnap
19.30: Magyarország-Horvátország
január 13., hétfő
19.00 Szlovákia-Magyarország
január 15., szerda
19.00 Magyarország-Oroszország
január 17., péntek
19.00 Magyarország-Görögország
január 19., vasárnap
19.00 Szerbia-Magyarország

Terveink szerint a torna minden magyar érdekeltségű mérkőzéséről jelentkezünk helyszíni beszámolóval, nyilatkozatokkal.

Hozzászólások