Ráúszás - Nagyszerű csapatjátékkal verték meg a görögöket női pólósaink, megvan a csoportelsőség az Eb-n
Nagyszerű csapatjátékkal verték meg a görögöket női pólósaink, megvan a csoportelsőség az Eb-n
Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Nagyszerű csapatjátékkal verték meg a görögöket női pólósaink, megvan a csoportelsőség az Eb-n

Takács MártonTakács Márton
2020/01/18 09:38
A magyar női vízilabda-válogatott negyedik csoportmérkőzését is megnyerte a budapesti Európa-bajnokságon, miután 13-10-re győzött a görögök ellen, így biztosan hatosa élén végezve játszik majd negyeddöntőt a tornán. Helyszíni tudósításunk a Duna Arénából Illés Anna, Garda Krisztina, Gurisatti Gréta és Bíró Attila nyilatkozatával.

A magyar csapat remek győzelmet aratott az oroszok ellen az előző körben, így a görögök ellen biztosíthatták be csoportelsőségüket a mieink, sikerrel. 6-6-ig fej-fej mellett haladtak a felek, Leimeter Dóráék az első öt emberelőnyüket mind értékesítették. Ezután állt össze igazán a védekezés, Gangl Edina is egyre jobban elkapta a fonalat, 4-0-s sorozatukkal pedig eldöntötték a meccset Vályi Vandáék. Még az sem zavarta meg őket, hogy a kulcsemberek közül Keszthelyi Rita, Gyöngyössy Anikó és Szilágyi Dorottya is két kiállítással állt ekkor. Keszthelyi úgy egy-másfél negyedet a padon ült, de ekkor is remekül ment a játék a többieknek. 

A két center, Parkes Rebecca és Gyöngyössy ismét remekelt, előbbi három gólt is szerzett, Garda Krisztina pazar, 5/4-es lőlappal zárta a partit, Illés Anna és Leimeter Dóra is két fontos gólt szerzett, Gurisatti Gréta is remekelt, nagy mezőnymunkát végzett. A 3-0-s görög széria sem zavarta meg a lányokat, akik magabiztos sikerükkel biztosan az élen végeznek a csoportjukban. 

A görögök legyőzésével bebiztosította csoportelsőségét a női vízilabda-válogatott | Hosszabbítás

A házigazda magyar válogatott 13-10-re legyőzte a legutóbbi kontinensviadalon ezüstérmes görög csapatot a Duna Arénában zajló vízilabda Európa-bajnokság női tornájának pénteki negyedik fordulójában, ezzel eldőlt, hogy a vasárnapi, szerbek elleni zárófordulós mérkőzés eredményétől függetlenül csoportelsőként kap ellenfelet a negyeddöntőben. A magyar csapat a nyolc között a B csoport negyedik helyezettjével, az olasz vagy a francia válogatottal találkozik majd.


Illés Anna megint jó meccset játszott, elsőként őt kértük nyilatkozatra:

"Úgy éreztem, végig ugyanazt a játékot játsszuk és szerintem a görögök addigra fáradtak el, amikor el tudtunk lépni tőlük több góllal. Nekünk hosszabb kispadunk van és ez mindenféleképpen döntő volt. Mindig a következő meccsre koncentrálunk, a negyeddöntő előtt még van egy mérkőzésünk a szerbek ellen is. Tulajdonképpen az oroszokkal vívott meccsel kezdődött el nekünk az Eb, ez volt a második keményebb mérkőzésünk, így bírnunk kell. Úgy érzem, jó állapotban vagyunk fejben, fizikálisan is, azt próbáljuk majd megcsinálni, hogy ez így maradjon a következő hétre is."

Garda Krisztina ismét nagyszerű lövőformát mutatott, így értékelt utána:

"A görögök igazából most is azt játszották, amit eddig is, megbeszéltük, mit kell tennünk. A védekezésünk nem működött úgy, ahogy az orosz meccsen befejeztük, örülök, hogy az is összeállt, és támadásban is hatékonyak voltunk. Volt egy kis hullámvölgyünk, amikor a görögök feljebb tudtak zárkózni, ezt mindenképp ki kell javítani, de annak is örülök, hogy volt tartása a csapatnak, nem törtünk össze, és megnyertük a meccset. Örülök, hogy így alakult a játékom, de ez is egy ugyanolyan csapatmunka volt, mint az orosz meccs. Ha ott vagyok, akkor nekem kell belőnöm, ha más, akkor másnak."

Gurisatti Gréta is remekül játszott, őt is kifaggattuk:

"Annak ellenére, hogy 6-6 volt, belül nem éreztem azt az iszonyatos feszültséget, vagy azt, hogy most mindenáron gólokat kell lőni és hátul meg kiblokkolni. Nyilván azt tudtuk az előző két mérkőzésből, hogy szépen fokozatosan kell ezt a görög csapatot fölőrölni, azért fizikálisan sokkal jobbak vagyunk. Arra számítottunk, hogy a meccs második felében leszünk jobbak, ősszel a Világligában ugyanígy alakult, a félidőig 3-3 volt, utána meg 9-5-re nyertünk. Bíztunk benne, hogy a fizikális különbség a végére kijön, illetve nagyon sok jó döntést hoztunk a végén. Annak ellenére, hogy azért volt kapufa, melléhúzás, vagy bármi, de mindig az üres embert találtuk meg támadásban, és megérdemelten nyertük meg ezt a meccset. 

Nagyon jó állapotban vagyunk, aki csereként jön be, az is ugyanazt a frekvenciát tudja hozni, mint mindenki más. Tényleg hangsúlyoznám, hogy ez egy nagyon harmonikus csapat abból a szempontból is, hogy bárki áll be, mindenki tudja a dolgát. Bár ez egy nagy csapatgyőzelem volt, Garda Krisztit azért ki kell emelni, mert az elmúlt időszakban saját magával is küzdött, támadásban is nagyon ügyes volt, nagyon büszke vagyok rá! Úgy látszik, hogy ez egy ilyen csapat, ma az egyiknek megy jobban, holnap a másiknak, a többiek meg éppen akkor hozzák a blokkokat, a gólpasszokat, teljesen harmóniában vagyunk.

Az elmúlt három évben nagyon nagy hangsúly volt azon, hogy ne csak egy-két játékosból álljon a válogatott, hanem mindenki igenis nőjön föl a feladathoz, és elsősorban jó döntések hozásában fejlődtünk iszonyatosan sokat, ez látszódott az elején a fórjainknál, gyakorlatilag a két méteren üresen álló emberünknek adtuk oda, és a legnagyobb helyzetből fejeztük be a támadásainkat. Ez a csapatunk legnagyobb erénye. Azért kicsit a védekezésben van hiányérzetem, ott tudtunk volna jobbak, koncentráltak lenni, de nyertünk, így nem kell senkinek bármilyen negatívumot mondani erről, mert az volt az álomelképzelésünk, hogy csoportelsőként megyünk majd a négy közé."

Bíró Attila érthetően elégedetten értékelt:

"Azt kell mondjam a háromgólos győzelem után, hogy nincs hiányérzetem, amit hibáztunk, az benne van a játékban, így is sokkal kevesebbet rontottunk, mint a görögök. Az elején kicsit szellős volt a zónánk, későn léptünk vissza, mire felvettük a játékvezetők ritmusát, addig eltelt azért másfél negyed, ezért is tudtak partiban maradni a görögök. De onnantól hamarabb kezdtük a zónát, jobban zónáztunk, és gyakorlatilag ekkor, a harmadik negyedben nyílt ki az olló, amikor volt egy 8-9 perces periódus, amikor a jó zónánkkal nullára hoztuk ezt az időszakot. Támadásban is jól muzsikáltunk, voltak jó egyéni teljesítmények, le a kalappal a lányok előtt, mert az összes teherrel együtt jól bírták fejben is, és tényleg jól játszottak. 

Már decemberben és januárban is többször elmondtam, hogy nagyon jól néz ki a csapat, nagyon sokat dolgoztunk, sőt, ősszel, amikor nem volt válogatott edzés, akkor is külön programokat kaptak a lányok szárazföldi munkára, úgyhogy kifejezetten jó erőben vagyunk, ezen kell még dolgozni például szombaton is, hogy ez ne apadjon, és fent tudjuk tartani a frissességet, a gyorsaságot, amiből azért picivel több kell majd a továbbiakban. Vasárnap talán a mezőny egyik leggyengébb csapatával játszunk, a jövő keddit még nem tudjuk, lehet a francia, vagy az olasz csapat is, nyilván a franciáknak jobban örülnénk. De bárki is jön, már a negyeddöntőre készülünk, bárki is jöjjön."
Vízilabda Európa-bajnokság, Budapest, Duna Aréna

nők, A-csoport, 4. forduló:
Magyarország-Görögország 13-10
(4-4, 4-2, 2-0, 3-4)
vezette: Margeta (szlovén), Zwart (holland) 
Magyarország: Gangl - Máté, Gurisatti 1, Vályi 1, Parkes 3, Keszthelyi, Garda 4. Csere: Szilágyi, Illés 2, Leimeter 2, Gyöngyössy, Rybanska. Szövetségi kapitány: Bíró Attila 
Görögország: Diamantopoulou - Tsoukala 1, Eleftherriadou, Avramidou 1, Kotsia 2, E. Plevritou 1, Xenaki 2. Csere: Dimanatopoulou, M. Plevritou 2, Myriokefalitaki, Benekou, Ninou 1. Szövetségi kapitány: Georgias Morfesis

A magyar csapat további programja a csoportkörben 
január 19., vasárnap 
19.00 Szerbia-Magyarország

Hozzászólások