Ráúszás - Nagy vereség lett a vége női pólósaink túl szívélyes keleti nyitásának
Nagy vereség lett a vége női pólósaink túl szívélyes keleti nyitásának
Fotó: Derencsényi István/FINA/waterpolo.hu

Nagy vereség lett a vége női pólósaink túl szívélyes keleti nyitásának

Takács MártonTakács Márton
2019/07/18 15:08
A magyar női vízilabda-válogatott 17-12-re kikapott az orosz csapattól a Kvangdzsuban zajló világbajnokság csoportkörének harmadik fordulójában, így a B jelű négyes második helyén végzett. Bíró Attila együttesének így játszania kell a nyolc közé kerülésért, közép-európai idő szerint szombaton 8.30 órától Új-Zélanddal.

Június elején a Világliga budapesti Szuperdöntőjén is találkozott egymással a két csapat, a Duna Arénában 14-9-re kapott ki a magyar válogatott az oroszoktól. Semmi sem jött össze akkor a mieinknek, Bíró Attila csapata egyszer sem tudott vezetni, és sokkal rosszabb meccset játszott, mint egy nappal korábban a szuperfavorit Egyesült Államok ellen. Másfél hónappal később hasonló partit játszottak a felek, csak ezúttal még több gólt kaptunk, bár ugyanúgy öt lett közte (12-17).

Pocsékul kezdte a kvangdzsui meccset a magyar csapat, három perc alatt 0-4 állt az eredményjelzőn. Innentől kezdve végig csak futottak (úsztak) az eredmény után Illés Annáék. 4-6-nál és 5-7-nél még kettőre sikerült felzárkózni, de ennél közelebb nem. Az oroszok sikeresen éltek legnagyobb fegyverükkel, a lefordulásokkal, amelyekkel szétzilálták a mieink védekezését, sajnos a magyar támadások is gyengén mentek. Vályi Vanda lubickolt egyedül, négyszer is eredményes volt a Dunaújváros szélsője, rajta kívül csak a remek centerjátékot nyújtó Gyöngyössy Anikó és a szokás szerint nagy mezőnymunkát és három gólt vállaló Keszthelyi Rita dicsérhető. 

Gyöngyössy_Anikó.jpg Fotó: Derencsényi István/FINA/waterpolo.hu

Nem volt jó kapusteljesítmény sem, már a második negyed elején Magyari Alda váltotta Gangl Edinát. Bersneváék így is játszi könnyedséggel szórták a gólokat, nálunk viszont sok helyzet, ejtés, megúszás, ziccer is kimaradt, adott esetben a kapufán landoltak a lövések. Rengeteg volt a hiba hátul, de olyan is előfordult, hogy a kihagyott magyar fórból fordultak le az oroszok és éltek a lehetőséggel. 

Oroszország sokkal precízebben és élesebben pólózott, a játék minden elemében felülmúlta és gondolkodásban is megverte a magyar játékosokat, a meccs képe alapján nem lehetett más a vége, mint komoly vereség. Ezzel a B-csoport második helyén zárt Bíró Attila csapata, és a nyolc közé kerülésért még egy mérkőzést kell játszania szombaton Új-Zélanddal.

18. FINA világbajnokság, Kvangdzsu
vízilabda, nők, B-csoport, 3. forduló

Magyarország-Oroszország 12-17
(4-6, 3-5, 1-2, 4-4) 
Gólszerzők: Vályi 4, Keszthelyi 3, Gurisatti 2, Gyöngyössy, Illés, Szilágyi, ill. Bersneva 4, Ryzkhova 3, Karimova 2, Gorbunova 2, Serzhantova 2, Tolkunova, Prokofyeva, Timofeeva, Soboleva

további eredmények
A-csoport 

Dél-Afrika-Egyesült Államok 1-26
Új-Zéland-Hollandia 6-15

A végeredmény: 1. Egyesült Államok 6, 2. Hollandia 4, 3. Új-Zéland 2, 4. Dél-Afrika 0

B-csoport
Kanada-Dél-Korea 22-2

A végeredmény: 1. Oroszország 6, 2. Magyarország 4, 3. Kanada 2, 4. Dél-Korea 0

C-csoport 
Kuba-Spanyolország 6-19
Görögország-Kazahsztán 13-7

A végeredmény: 1. Spanyolország 6, 2. Görögország 4, 3. Kazahsztán 2, 4. Kuba 0

D-csoport 
Japán-Ausztrália 7-9
Olaszország-Kína 14-6

A végeredmény: 1. Olaszország 6, 2. Ausztrália 4, 3. Kína 2, 4. Japán 0

a további program - magyar idő szerint (Dél-Koreában hét órával előrébb járnak)

helyosztók és rájátszás
július 20., szombat

helyosztók
3.30: Dél-Afrika-Dél-Korea
5.00: Kuba-Japán

a negyeddöntőbe jutásért
7.00: Hollandia-Kanada
8.30: Új-Zéland - Magyarország
10.00: Görögország-Kína
11.30: Kazahsztán-Ausztrália

Hozzászólások