Ráúszás - Nagy meccsen ikszeltek férfi pólósaink a spanyolokkal az Eb-n, szombaton meglehet a csoportelsőség
Nagy meccsen ikszeltek férfi pólósaink a spanyolokkal az Eb-n, szombaton meglehet a csoportelsőség
Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Nagy meccsen ikszeltek férfi pólósaink a spanyolokkal az Eb-n, szombaton meglehet a csoportelsőség

Takács MártonTakács Márton
2020/01/17 09:59
A magyar férfi vízilabda-válogatott telt ház előtt, nagy meccsen játszott 11-11-es döntetlent a világbajnoki ezüstérmes spanyolokkal a budapesti Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában. Helyszíni tudósításunk a Duna Arénából Hosnyánszky Norbert, Vogel Soma, Pohl Zoltán és Märcz Tamás nyilatkozatával, valamint Szabó Zoltán értékelésével. 

Elérkezett az Eb első hetének legfontosabb mérkőzése a magyar csapat számára, a vb- és Eb-ezüstérmes spanyolok elleni derbi. A kapuban Vogel Soma állt, aki világversenyen, topcsapattal szemben először kapott lehetőséget a kezdőcsapatban, és ahogy várni lehetett, az elmúlt két évben mindent megnyerő Ferencváros hálóőre élt is a bizalommal, 50%-kal zárt. Kellett is a jó teljesítménye a többször is két góllal vezető mieinknek, akik 3-1-nél, 4-2-nél, 5-3-nál, 6-4-nél, 7-5-nél és 8-6-nál is kettővel mentek, de nem tudták lezárni a meccset.

Hosnyánszky_magyar_spanyol.jpg Hosnyánszky Norbert megmutatta, miért kell ő még mindig a válogatottba - Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Több jó egyéni teljesítmény is akadt a Märcz-csapatban ezen az elképesztő fizikai igénybevételt hozó meccsen, Vogel mellett az egyaránt duplázó Hosnyánszky Norbert és Pohl Zoltán, a három gólt szerző Vámos Márton sorolható ide, viszont gyenge produkciók is előfordultak. Mivel Varga Dénesre fokozottan figyeltek a spanyolok, jól jött volna a kapásoldalról Manhercz Krisztián és Erdélyi Balázs gólerős játéka, de ketten együtt 0 gólra voltak képesek - Manhercz még egy olyan büntetőt is elhibázott, amelyet a kiállított kapus helyett egy mezőnyjátékos hárított -, előbbi 4/0-val, utóbbi 1/0-val és rossz döntésekkel zárta a partit. Ennyiben hasonlított a mérkőzés a Világliga másfél évvel ezelőtti, ugyanúgy a Duna Arénában rendezett Szuperdöntőjéhez, ahol több napon át féloldalas volt a magyar csapat, a rosszkéz oldal jeleskedett, a kapás nem. A spanyoloknál hozta extraklasszisát Felipe Perrone, aki pazarul mozgatta övéit, szenzációs passzokat osztott ki, és lőtt négy csodálatos gólt, mellette Alvaro Granados játékát is élmény volt nézni.

Az iksz azt jelenti, hogy szombaton, a csoportkör végén az összesített gólkülönbség fog dönteni a kvartett sorrendjéről, és mivel a magyar válogatott később játszik, mint a spanyol, a mieink tudni fogják, mennyit kell közé tenni Málta ellen, vagyis a saját kezükben van a sorsuk.

Döntetlen a vb-ezüstérmes spanyolok ellen | Hosszabbítás

A házigazda magyar válogatott 11-11-es döntetlent játszott a világbajnoki ezüstérmes spanyolokkal a Duna Arénában zajló vízilabda Európa-bajnokság férfi tornájának csütörtöki második fordulójában. A két csapat a nyári világbajnokságon is a csoportkörben találkozott egymással, a magyar válogatott akkor meggyőző játékkal, 13-11-re győzött, igaz, Kvangdzsuban végül a spanyolok jutottak tovább, meg sem álltak a döntőig, ami olimpiai indulást ért számukra, ugyanakkor a fináléban elvéreztek az olaszokkal szemben.


Hosnyánszky Norbert így nyilatkozott a mérkőzés után:

"Egy nagyon fordulatos meccs volt az egyik legjobb csapattal a tornán. Ha megnézzük a végét, akkor talán mondhatom, hogy igazságos döntetlen született. De kaptunk egy-két elkerülhető gólt, amely úgy született, hogy visszapattant hozzájuk a labda, vagy nem az lőtt, akinek kellett volna. Ezen múlt, de ez így reális."

Vogel Soma véleménye:

"Egyértelműen a védekezésen múlt, 11 gólt lőttünk ugye, ami elég sok, viszont a 11 kapott is az. Jól kezdtünk, viszonylag kevés gólon is tartottuk a spanyolokat, viszont a második félidőre kicsit a védelem is szétesett és én sem tudtam a saját részemet, azt a pluszt hozzáadni. A meccs napjának reggelén tudtam meg, hogy én fogok védeni, abból a szempontból nem lepett meg, mert a második számú kapusnak az a dolga, hogy mindig készen álljon. Abból szempontból azért meglepett, hogy Viktor hosszú évek óta az első számú kapus a válogatottban, és arra számítottam, hogy egy ilyen tétmeccsen ő fog védeni, de nagyon örültem a lehetőségnek. Ha úgy van, akkor készen állok."

Pohl Zoltánt is értékelésre kértük:

"Sikerült ellépnünk kettővel, sőt, volt lehetőségünk arra is többször, hogy háromra növeljük az előnyünket. Mutatja a spanyolok erejét, hogy mindig felzárkóztak és nem engedték, hogy kinyíljon a meccs. A végén meg elkövettünk olyan hibákat, amelyek főként figyelmetlenségből adódtak, nem könnyítettük meg Soma dolgát sem, úgyhogy sok lett a 11 kapott gól, ennyit nem szabad kapni egy ilyen meccsen."

Märcz Tamás hosszabban nyilatkozott vagy egy tucatnyi újságírónak:

"Egy borzasztó jó mérkőzést játszottunk, ami azért nem csak itt volt szerintem élvezhető, azok számára, akik itt voltak az uszodában, hanem azoknak is, akik tévén keresztül nézték. Sokgólos mérkőzés volt, ami azért "áhított" itt a vízilabdában. Két jól játszó csapat volt a vízben. Megvolt a lehetőségünk szerintem, jól kezdtünk, jó volt a közepe is a mérkőzésnek. Úgy éreztem hogy ott volt egy minimális lelki plusz a csapaton belül, akár végig is tudtuk volna vinni ezt az egy-kétgólos előnyt. Voltak reális lehetőségeink a meccs közepén arra, hogy ne csak megtartsuk, hanem akár növeljük az előnyt, de nagyon jól játszott, agresszív és gyors vízilabdát mutatott be a spanyol csapat. Gyors keresztpasszokkal, átlövésekkel egyszer-egyszer megtalálták az utat a kapunk felé és azt kell, mondjam, hogy nem érdemtelenül szereztek ők sem egy pontot, mint ahogy mi sem érdemtelenül hoztuk vissza ezt az eredményt, mert mi is jól játszottunk.

Természetesen voltak hibák, sőt, volt egy-két nagyon fájó hiba. Amikor nem értek oda a blokkjaink, amikor az utolsó másodpercben csúsztak be a lövések, de tetszett a csapat, tetszett a motiváció, tetszett hogy nagyon-nagyon egészségesen agresszívak voltunk, egy pillanatig sem adtuk fel, minden helyzetben hideg fejűek maradtunk és megtaláltuk mindig a választ a spanyolok lépéseire. Most ez erre volt elég, erre a döntetlenre, bár volt egy utolsó 15 másodpercünk, amikor akár még billenthettük volna az eredményt egy győzelem irányába. Azt mondtam a mérkőzés előtt, hogy két hasonló csapat játszik ma este, hát annyira hasonlóak voltak, hogy az eredmény is egyenlő lett... Egy világbajnoki ezüstérmes játszott itt ellenünk, nem véletlenül szereztek vb-ezüstérmet fél évvel ezelőtt. Azt mondom, hogy ők jobbak lettek azóta is, sokat fejlődtek, de mi is folyamatosan jobbak leszünk. És erre már most szükségünk is lesz, ezen a tornán belül is. 


Mindkét kapus jó formát mutatott itt az elmúlt időszakban. Egy picit a meglepetés erejével is hatott szerintem, hogy Soma kezdett. Nagyon jól el is kapta a fonalat, extra védései is voltak. Majd megnézem egyébként, hogy mi az, amit még amit menthetett volna, de azért most így első körben azt gondolom, hogy jó volt a kapusteljesítmény. Nem könnyű egyébként a választás, mert tényleg két nagyon jó kapusunk van. Most így döntöttem, mert éreztem Somában a potenciált.

Még nem játszottuk ezt a műfajt, legalábbis nem volt nekem így személyesen szerencsém, hogy a mi oldalunkról közelíthettünk meg egy ilyen mérkőzést. Nem könnyű egyébként kergetni egy áhított eredmény elérését. Mert hát, azért szemben lesz csapat, az igyekszik majd jól teljesíteni, miért ne akarna egy Európa-bajnokságon, nagy közönség előtt jól játszani. Viszont legalább tényleg tudni fogjuk azt, hogy mi az a számszerű eredmény, amit kell elérni. Végig fogjuk beszélni, ki fogjuk találni, hogy mi a legmegfelelőbb taktika, nem nagyon kell egyébként, én azt gondolom, extrát kitalálni. Jól kell játszani, jól védekezni, minimalizálni a gólok számát. Én azt gondolom, hogy azt a 15-20 gólt minimum meg tudja lőni a csapat. Az a kérdés, hogy Málta ellen mennyi lesz az az óhajtott szám. Vannak jó játékosok a máltai bajnokságban, akik az olasz első osztályban játszanak. Tehát nem egyszerű, még akkor sem, ha kikaptak Törökország ellen."

Ráúszás_Szabó_Zoli_Eb_2020.jpg


Az Eb alatt Szabó Zoltán is értékeli röviden a magyar férfi válogatott meccseit:

"Megvan az egy pont, mégpedig olyan játékkal, amiben bőven volt még tartalék, bőven van előrelépési lehetőség. Akkor lenne nagyobb gondunk aggódni, ha ez lett volna a csapat tudásának maximuma, és úgy döntetlen. Ez nincs így. Nem az én tisztem elmondani, hogy mely egyéni teljesítmények voltak azok, amelyekben még nagyon sok tartalék van, aki látta a meccset, az nyilván tud következtetni. A csapat nagy része hozta, amit kellett, de vannak egy páran, akiknek bőven van lehetőségük hozzátenni még a csapat teljesítményéhez. Nagyon bízom benne, hogy szombaton meglesz a csoportelsőség, mert tudjuk, hogy azt mit jelentene."


34. LEN vízilabda Európa-bajnokság, Budapest, Duna Aréna
férfiak, C-csoport, 2. forduló
Magyarország-Spanyolország 11-11
(4-2, 1-2, 3-4, 3-3)
vezette: Alexandrescu (román), Zwart (holland) 
Magyarország: Vogel - Zalánki 1, Vámos 3, Pohl 2, Erdélyi, Varga D. 1, Hárai 1. Csere: Angyal 1, Manhercz, Hosnyánszky 2, Jansik Sz., Mezei. Szövetségi kapitány: Märcz Tamás 
Spanyolország: Lopez - Munarriz 1, De Toro, Larumbe 1, Fernandez 1, Perrone 4, Bustos. Csere: Granados 2, Sanahuja, Delgado 1, Tahull, Mallarach 1. Szövetségi kapitány: David Martin

A magyar csapat további programja a csoportkörben
január 18., szombat  
19.00 Málta-Magyarország

Hozzászólások