Ráúszás - "Na, papa, elég lesz!" - mondta magáról emlékezetes búcsúmeccse után a pólólegenda, Kiss Gergő
"Na, papa, elég lesz!" - mondta magáról emlékezetes búcsúmeccse után a pólólegenda, Kiss Gergő
Fotó: Budapesti Honvéd Sportegyesület/Facebook

"Na, papa, elég lesz!" - mondta magáról emlékezetes búcsúmeccse után a pólólegenda, Kiss Gergő

Takács MártonTakács Márton
2019/09/01 09:31
Az olimpiai bajnokokból álló Millennium Masters csapata 16-12-re legyőzte a masters világ- és Európa-bajnok Oázis SC együttesét a Duna Arénában rendezett kétnapos vízilabda-gála zárásaként. Ez a találkozó volt a háromszoros olimpiai bajnok Kiss Gergely hivatalos búcsúmérkőzése. A sportág történetének egyik legnagyobb balkezes pólósa a meccs után, a VIP-bulija közben adott nekünk rövid interjút.

Kiss Gergelynek sűrű hete volt. Kedden egy sajtótájékoztatón jelentette be hivatalosan, hogy szombaton egy gálamérkőzés keretében búcsúzik az aktív játéktól. 41 évesen. A háromszoros olimpiai bajnokok - Benedek Tibor, Biros Péter, Kásás Tamás, Kiss Gergő, Molnár Tamás, Szécsi Zoltán - közül már csak ő volt aktív játékos. Mikor ezeket a sorokat írjuk, már ő sem az. 

Minden idők egyik legkiválóbb balkezes pólósa, Kiss Gergő 41 évesen gálameccsen búcsúzik a játéktól | Hosszabbítás

A háromszoros olimpiai bajnok, világbajnoki aranyérmes, kétszeres Európa-bajnok vízilabdázó, dr. Kiss Gergely kedden egy sajtótájékoztatón jelentette be hivatalosan, hogy szombaton egy gálamérkőzés keretében búcsúzik az aktív játéktól. 41 évesen. Ő volt az utolsó mohikán. Kemény Dénes háromszoros olimpiai bajnok játékosai közül - Benedek Tibor, Biros Péter, Kásás Tamás, Kiss Gergő, Molnár Tamás, Szécsi Zoltán - már csak ő volt aktív játékos.


35 éves pályafutást zárt le a héten Kiss Gergő, amiből 27 (!) idényt az élvonalban töltött. 1992-ben még a Tungsram színeiben mutatkozott be az OB I-ben, volt a BVSC, a Kordax, a Ferencváros, a Posillipo Napoli, az Újpest, a Canottieri Napoli, a Bologna, a Domino-Honvéd, a Primorac Kotor, a Vasas és végül megint a Honvéd játékosa is. Háromszoros olimpiai bajnokként, világbajnokként, kétszeres Európa-bajnokként, kétszeres Világliga-győztesként, Világkupa-aranyérmesként, háromszoros BL-győztesként, LEN-kupa-aranyérmesként, európai Szuperkupa-arannyal a birtokában, valamint hatszoros magyar bajnokként és kétszeres Magyar Kupa-győztesként int búcsút a játéknak. Szerdán már publikáltuk a héten vele készített interjúnkat, melyben a visszavonulása körülményeiről beszélgettünk vele előzetesen.

Kiss Gergő: "Nem fogok a búcsúmeccsem után egy hónapon át bőgni és pszichológushoz járni" | Hosszabbítás

Kedden egy sajtótájékoztatón jelentette be a háromszoros olimpiai bajnok dr. Kiss Gergely, hogy szombaton egy gálamérkőzés keretében, a Millennium Masters tagjaként búcsúzik el az aktív játéktól a Duna Arénában, bár ha klubja, a Honvéd kéri, akkor végszükség esetén még vízbe ugrik. Interjúnk minden idők egyik legnagyobb balkezes pólósával.


Rendhagyó módon, négy napon belül másodszor is interjúztunk vele, úgy egy órával a hivatalos búcsúmérkőzése után, amelyet közel 4000 szurkoló látott a Duna Arénában. Az olimpiai bajnokokból álló Millennium Masters csapata - amelyből mindkét este borzasztóan hiányzott Benedek Tibor - 16–12-re legyőzte a masters világ- és Európa-bajnok Oázis SC együttesét, Gergő két nagy gólt szerzett a partin. Kivételes és egészen lenyűgöző játékospályafutáshoz talán két interjú is dukál egy héten belül.

Ahogy Kiss Gergő az Életem a játék című könyvében írja, az 1998-as perthi világbajnokság elveszített döntője és a 2004-es athéni olimpia megnyert fináléja után akkor sírt harmadszor a póló miatt, amikor az ötödik hellyel végződő 2012-es londoni ötkarikás játékokon sírógörcsöt kapott a második csoportmeccs, a montenegróiaktól elszenvedett vereség után. Szombaton késő este vajon meglett a negyedik alkalom is?

Utolsó erőmmel próbáltam visszatartani a könnyeimet, a hangom elcsuklott, szerintem egy könnycsepp is kicsordult a meccs után, a beszédem alatt, de a bőgést egyelőre megúsztam. Belegondoltam, hogy kikhez szólok, a szurkolókhoz, édesanyámhoz, édesapámnak csak az emlékéhez, a családomhoz, feleségemhez és a lányaimhoz, a csapathoz. 

A csapatból sajnos nem volt itt mindenki, de kaptam üdvözletet a még Máltán pólózó Hosnyánszky Norbitól, Benedek Tibitől és Vári Attilától is, ők sem lehettek most itt. Ők mind olyan vízilabdások, akikre 30-40 év múlva is  emlékezni fognak - reméljük, addig még lesz két-három aranykorszak a magyar pólóban -, akiknek a neve nemcsak a márványtáblákon meg a Wikipedián van megörökítve, hanem tényleg emlékezni fognak rájuk. Gombócos pillanat volt.”

Ünnepi pillanatokkal teli este volt már a pénteki is, aztán ez kapott még egy vajszínű árnyalatot, amikor elérkeztünk Kiss Gergő búcsúmecséhez, amely során fehér sapkában csak olimpiai bajnok társaival egy csapatot alkotva mutatták meg, hogy 40 fölött is van élet - Kis Gábor, Madaras Norbert és Steinmetz Ádám még harmincasként csobbant vízbe. De számított-e ilyen pazar hangulatra?

Azt tudtam, hogy ez egy jól beharangozott búcsúmeccs lesz ez, több ezer eladott jeggyel, sok szurkolóval. Az előbb négyen vitték le az ajándékaimat, amiket kaptam... 

Mivel rutinos sportember vagyok, iszonyatosan sok emlékkel és élménnyel, számítottam valamire. De, hogy pontosan mi lesz, arról nem kérdezősködtem senkitől. Nem is füleltem, figyeltem, hagytam a dolgokat let it be-szinten alakulni. 

Hálás vagyok a közönség szeretetének, nem kevés könnyes szemet láttam (jelen (!) - a szerk.), tényleg sok emocionális pillanat volt ezen az estén. És nem csak Kiss Gergőért, hanem az egész generáció miatt.”

Hagytunk neki egy kis időt, hogy leülepedjenek a szembejövő élmények, így úriemberhez méltó módon a búcsúmeccse vége után úgy 15 perccel rohantunk csak le, és miközben vele és Märcz Tamással mentünk fel a Duna Aréna egyik különterében tartott VIP-buliba, megvitattuk, hogy szerintünk bizony Gergő - Red Hot Chili Peppers -, és a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya - Foo Fighters - választotta a legjobb bevonuló zenéket a gálára, mert hogy a Millennium minden tagja a maga választotta trackekre lépett be a medencetérbe. Olyan sokan köszöntötték aztán Gergőt, vagy 100-an kértek tőle közös fotót, aláírást, ölelést - és ők csak a barátai, ismerősei, játékostársai, edzői voltak -, hogy még vagy egy órát vártunk rá, de megérte, még ha este 11 óra is elmúlt már. 

Kiss_Gé_búcsúmeccs_Honvéd.jpg Fotó: Budapesti Honvéd Sportegyesület/Facebook

Ha csak ezt egy estét, és az azon kapott szeretetcsomagot vesszük, milyen lesz kiszakadni ebből a közegből? Nem fog neki baromira hiányozni ez a rengeteg ember és felhajtás alig néhány héttel a 42. születésnapja előtt?

De, csak adjál 15 év mínuszt, hogy újra 27 éves legyek és életem formájában játszhassak, bajnokságot, Világligát, Euroligát és olimpiát nyerjek néhány hónap leforgása alatt úgy, hogy szétfeszít az energia és a tettvágy. És akkor oké, akkor még játszogatok sokáig. 

Eljött az idő. Amikor a lányommal egykorú srácok játszanak már lassan a felnőttcsapatban, akkor tényleg: na, papa, elég lesz! És nem azért, mert nem bírok edzeni, de annyi minden ért már az életemben. 

Szeretném már a családommal azt az időt, ha nem is bepótolni, de most legalább megélni örömmel – akármilyen életfázisban is vannak a gyerekek, vagy én a párommal -, hogy annak újra legyen tartalma. 12 éves korom óta kimaradtak az osztálykirándulások, a bulik, nem tudtam menni se ide, se oda, mert edzés és meccs volt, és a vízilabda volt az első. Most eljött az idő, hogy 35 év után átalakuljon a dolgok sorrendje.”

Kiss Gergő csapata, a Honvéd vasárnap és hétfőn Kaposváron szerepel a BENU Férfi Magyar Kupa csoportselejtezőjén, ahol a házigazda mellett a Szeged és a Vasas lesz Merész András legénységének ellenfele. Mivel a legendás 7-es belengette, hogy a búcsú nem teljesen végleges, csak a rendszerszintű játékkal hagy fel, nem kap kedvet mégis, hogy a többiek után utazzon és máris játsszon élesben?

Nem megyek, de szurkolok nekik, hajrá, fiúk, hajrá, Honvéd!”

Gergő ezután visszament a tömegbe, mi pedig azon gondolkodtunk a hazaúton, hogy azóta követjük figyelemmel a magyar vízilabda történéseit, amióta ő bemutatkozott az OB I-ben a Tungsram színeiben, 1992-ben, 27 éve. 11 esztendősek sem voltunk még akkor. 

Ő volt az utolsó háromszoros olimpiai bajnok magyar pólós, aki felhagyott az aktív játékkal. Eleve már csak Hosnyánszky Norbert és Varga Dénes játszik még élesben, klasszisukhoz méltó szinten a legalább egy ötkarikás aranyéremmel rendelkező vízilabdázóink közül - bár a tavaly visszavonulását bejelentő Steinmetz Ádám a Vasas OB I/B-s csapatában eljátszogat még -, fogynak a vízből legendáink. 

"Bazi öreg vagyok már." - mondaná erre Bruce Willis aka Joe Hallenbeck Az utolsó cserkész c. filmtörténeti remekműben.

Kiss_Gergő_integetés_Honvéd.jpg Fotó: Budapesti Honvéd Sportegyesület/Facebook

Hozzászólások