Ráúszás - Mindössze három FTC-pólós lesz ott a Világliga Szuperdöntőjén a Märcz-csapatban
Mindössze három FTC-pólós lesz ott a Világliga Szuperdöntőjén a Märcz-csapatban
Fotó: Madar Dávid/MVLSZ

Mindössze három FTC-pólós lesz ott a Világliga Szuperdöntőjén a Märcz-csapatban

Takács MártonTakács Márton
2019/06/13 15:03
Märcz Tamás, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya csütörtökön kihirdette a Világliga belgrádi Szuperdöntőjére utazó magyar csapat 15 fős keretét. 
"Abszolút közrejátszott a tavaly nyári élmény, ami miatt több játékosban gondolkodtam ezen a nyáron. Nagy hasonlatos az idei nyár lebonyolítása is. Ami a tavalyi évhez képest még inkább kibontakozott, hogy a Ferencvárosból még több játékos érdekelt a válogatottban, tíz játékos van tőlük. Tavaly ugyanígy volt, akkor is nagy számban hiányoztak a felkészülés elejéről, mert akkor a Szolnok és az Eger révén két csapatunk is a BL-ben volt még érdekelt. Nagyon nehéz ilyen közeli válogatott tornákon részt venni. Kötelezettségünk is van, saját rendezésű tornánk is lesz, a BENU-kupa, amelyre a két nagy válogatott verseny között kerül sor. Úgyhogy jól ki kellett találni ezt a nyarat. Úgy láttam, hogy ez úgy oldható meg a legjobban, ha egy bővebb keretben gondolkodom. Valószínűleg minden játékosnak lesz lehetősége valamelyik tornán részt vennie."

- Märcz Tamás ezt június 3-án, a válogatott nyári felkészülésének első napján nyilatkozta ezt nekünk. Azt is mondta még, hogy "amikor megérkeznek a Ferencváros játékosai és kibővülünk, gyakorlatilag két csapatra válik szét a keret. Egyik részük már akkor célirányosan a Világligára készül, a másik pedig elszeparáltan, de keményen dolgozik."

Nos, ezt be is tartotta a kapitány. A Ferencváros immár BL-győztes pólósai csak csütörtökön kapcsolódtak be az így már 27 fős keret felkészülésébe, és Märcz a délelőtti edzés után ki is jelölte a Világliga június 18-23. között sorra kerülő belgrádi Szuperdöntőjére a 15 fős csapatot. Bár rekordgyanús, 10 játékos képviseli a Bajnokok Ligája-győztes, bajnok, MK-aranyérmes, a magyar és az európai Szuperkupa birtokosát, a Ferencvárost a 27-es névsorban, sejteni lehetett, hogy a VL-re kevesebben fognak közülük utazni, és a legjobbakat inkább a vb-felkészülésre és magára a júliusi világbajnokságra tartogatja a kapitány.

Le lesznek ugyan osztva a lapok, de azért keveri is majd a kártyákat a pólókapitány a 27 fős válogatott keretben | Hosszabbítás

Hétfő óta 17 játékossal készül a magyar férfi vízilabda-válogatott a Világliga belgrádi Szuperdöntőjére és a júliusi, dél-koreai világbajnokságra. Märcz Tamás szövetségi kapitány mesélt nekünk a keretről, a feladatokról és a célokról. A Margitszigeten készülő csapatból először két kulcsembert kértünk nyilatkozatra.


És ez nem csak az FTC-re érvényes, látható, hogy az itthon tovább készülő keret az erősebb. A Világliga Szuperdöntőjén két újonc is debütálhat. Kállay Márk egy éve ilyenkor igazolt Debrecenből a Fradihoz, remekül beépült a csapata, támadásban kiemelkedő szerephez jutott, fontos gólokat szerzett, bebizonyította, hogy lehet rá számítani. Jutalma 33 évesen válogatott meghívó és VL-döntős szereplés lett. A jobbszélen társa, a szintén remek balossal rendelkező, a DVSE-től az idei nyáron Szolnokra szerződő Dőry Farkas szintén először szerepelhet a nemzeti együttesben. 

"Van két újoncunk, mindketten balkezesek, Dőry Farkas és Kállay Márk, mindketten saját csapatuk, a DVSE, illetve a Ferencváros meghatározó játékosai voltak idén. Kállayban az a különleges, hogy úgy tudott belépni egy nagyon erős FTC-be, hogy meghatározó tagja lett egy topcsapatnak, különösen ezzel keltette fel a figyelmemet. Valószínűleg ezt meg tudná csinálni a válogatottban is, ha ott erre képes. Ők lehetnek a meglepetésemberek ebben a 27-es keretben." - mondta róluk Märcz Tamás.

Az egriek balkezese, Gyárfás Tamás és a BVSC Szolnokra tartó bekkje, Várnai Kristóf ebben a naptári évben mutatkozott be a válogatottban, így értelemszerűen ez lesz az első felnőtt világversenyük.

"Ha a realitásokat nézzük, akkor most a Világliga a cél, mert az van a legközelebb hozzánk. Utána esetleg az Universiade is jöhet, és utána is, bármikor hadra fogható vagyok. Úgy gondolom, hogy ezt mások is látják, a melóval nem lesz baj." - mondta nekünk Gyárfás a múlt héten.

dőry_farkas.jpg Dőry FarkasFotó: Madar Dávid/MVLSZ

A keret két nagy visszatérője egy kapus és egy védő. Mindketten ott voltak a 2017-es budapesti vb-re készülő bő keretben, az egyikük a tornán is volt, de azóta nem kapott meghívót. Mint most kiderült, a 2016-os, magyar bronzéremmel végződő Európa-bajnokság után Bisztritsányi Dávid újabb világversenyen, a Világligán húzhatja magára a válogatott sapkát.

"A Világliga van időrendben előbb, de inkább azt nézem, hogy mi lesz este. Aztán azt, hogy ha vége lesz az esti edzésnek, mi lesz reggel. Az én utam kicsit más, mert idén nem vagyok hozzászokva ahhoz a fizikai terheléshez, hogy 2x2 órát töltsek vízben naponta, plusz kondi. Vissza kell rázódnom, és most azt próbálom meg, hogy minden edzésre úgy tudjak felkészülni, hogy elsősorban fejben legyek 100%-os, fizikálisan pedig az adott körülményekhez képest ki tudjam magam pihenni. Nagyon bizakodó vagyok, és bízom saját magamban annyira, hogy tudjam, lesz beleszólásom abba, hogy alakuljon ki a keret." nyilatkozta honlapunknak Bisztritsányi a múlt héten, aki az OB I 13, helyén végző UVSE-ből került be a Világliga Szuperdöntőjébe utazó csapatba. És hát, lett beleszólás a keret alakulásába.

Korábbi osc-s csapattársa, a Ferencvárossal idén mindent megnyerő Gór-Nagy Miklós jutalomjátéka lehet a belgrádi VL-döntő. 36 évesen messze ő lesz a legtapasztaltabb játékosa a csapatnak, nem elképzelhetetlen, hogy a csapatkapitányi tisztséget is betölti majd. Volt ő már beugró csékája a nemzeti együttesnek és korábbi klubcsapatát is vezette ilyen minőségében is több szezonban is.

"A keretben vannak nagy visszatérők. Itt van például Biszritsányi Dávid, aki volt már kerettag nálam is, illetve korábban szerepelt világversenyen is. Idén nagyon markáns jelenség volt az UVSE kapujában. Nagyon rutinos kapus, aki bármikor be tud ugrani, és jól tudja irányítani a társait. Itt lesz majd Gór-Nagy Miklós, aki a Ferencvárossal még a Bajnokok Ligája nyolcas döntőjében szerepel. Még mindig fantasztikus fizikai állapotban van, és folyamatosan bizonyította, hogy nem rosszabb, mint két évvel ezelőtt, amikor még itt volt a válogatott keretben. Ő egy kemény, technikás hátvéd, akinek jól jöhet a rutinja, és akinek komoly szerepe, feladata lehet." - így jellemezte ezt a kettőst múlt héten Märcz Tamás.


A kapitány csütörtökön így értékelte döntéseit a Magyar Vízilabda-szövetség honlapján:

"Az a 12 játékos, aki nem tart velünk Belgrádba, Németh Zsolt, Mátéfalvy Csaba és Zala György irányításával itthon készül a további feladatokra. Szakmailag különösebben nem szeretném indokolni a csapatkijelölést, maradjunk annyiban, hogy mindenkinek megvan a maga feladata erre a nyárra és mindenkinek lesz lehetősége bizonyítani, hogy kire mennyire lehet számítani a jövőben. A Világliga Szuperdöntőjében hat kemény meccs vár ránk, először arra vagyok kíváncsi, hogy az elkövetkezendő négy napban a kihirdetett 15 játékos miként formálódik majd csapattá, majd miként teljesít az erős ellenfelekkel szemben. Úgy gondolom, hogy reális esélye van a csapatnak a négy közé kerülni, így éremért játszani - de nem szeretnék ennyire előre szaladni, mert mindig a következő feladat a fontos, lépésről lépésre haladunk. Biztos vagyok benne, hogy a Nyéki Balázzsal kiegészült négy fős edzői stáb megfelelő módon tudja majd ellátni a megnövekedett feladatokat. Ami biztos, hogy most sokat leszünk az uszodában, délelőttönként és délutánonként egymást váltják az edzések, de ez az erőltetett menet számunkra is csak három napon át tart."


A magyar férfi vízilabda-válogatott kerete a Világliga Szuperdöntőjére:
kapusok: Bisztritsányi Dávid (UVSE), Kardos Gergely (Szolnok)
mezőnyjátékosok: Bátori Bence (Szolnok), Bedő Krisztián (Miskolc), Dőry Farkas (Debrecen), Erdélyi Balázs (OSC), Gór-Nagy Miklós (FTC), Gyárfás Tamás (Eger), Jansik Dávid (Szolnok), Kállay Márk (FTC), Kovács Gergő (OSC), Nagy Ádám (Miskolc), Német Toni (FTC), Pásztor Mátyás (BVSC), Várnai Kristóf (BVSC)

A válogatott itthon készülő kerete:
kapusok:
Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC)
mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Hárai Balázs (OSC), Jansik Szilárd (FTC), Mezei Tamás (FTC), Manhercz Krisztián (OSC), Pohl Zoltán (FTC), Sedlmayer Tamás (FTC), Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (Szolnok)

Férfi vízilabda Világliga Szuperdöntő
2019. június 18-23., Belgrád 
a csoportbeosztás 

A-csoport
Japán
Magyarország
Kanada
Spanyolország

B-csoport 
Ausztrália
Horvátország
Kazahsztán
Szerbia


Hozzászólások