Ráúszás - Minden idők legsikeresebb pólótrénere 71 évesen befejezettnek tekinti edzői karrierjét
Minden idők legsikeresebb pólótrénere 71 évesen befejezettnek tekinti edzői karrierjét
Fotó: Europress/AFP

Minden idők legsikeresebb pólótrénere 71 évesen befejezettnek tekinti edzői karrierjét

Takács MártonTakács Márton
2020/05/08 17:22
Ratko Rudic, a Pro Recco férfi vízilabdacsapatának vezetőedzője bejelentette, hogy távozik az olasz klubtól. Egyesülete honlapján egy hivatalos levélben jelentette be, hogy bár maradna a sportágban egy másik szerepkörben, vissza is vonul a tréneri pályától. 

A 71 éves Ratko Rudic 2018-ban érkezett a Pro Reccóhoz, a klub honlapján így indokolta, miért vágott bele ilyen idősen egy sztárcsapat irányításába:

"Elfogadtam a reccói megbízatást, és klub elnöke, Maurizio Felugo ötleteit. Ez egy fontos vízilabda-projekt volt, amely az eredmények és a játék fejlesztése mellett a sportágat belföldön, és a világ számára is igyekezett népszerűsíteni, próbáltunk a fiatalokba is invesztálni, valamint akadémiák létrehozásának előmozdítását céloztuk meg Olaszországban, a Bajnokok Ligája mérkőzéseit pedig különböző városokba vittük országszerte. Nagyszerű lépéseket tettünk minden szegmensben, de a BL-elődöntőnket elvesztettük tavaly Hannoverben. Tehát a szezon a kívánt eredmény elérése nélkül ért véget: ennek a kihívásnak a keserű ízét továbbra is viszem magammal Hannoverből."

Madaras Norbert legendás szerepét korábbi olasz klubja újabb gesztusa igazolja - videó | Eurosport

Madaras Norbert a magyar és az egyetemes vízilabda egyik legnagyobb alakja, a sportágban betöltött szerepét viszont külföldön sokkal inkább hálálják meg gesztusokkal, mint itthon. De ezzel nincs egyedül. Amikor a kétszeres világbajnok és kétszeres olimpiai bajnok Madaras Norbert tíz év reccói szereplés után 2014-ben Szolnokra igazolt, olasz klubja úgy vett tőle búcsút, ahogy a legnagyobb legendákhoz illik.

Rudic elmondta, hogy a Pro Recco még motiváltabban kezdte meg az új, azóta a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt szezont, mint a tavalyit, mivel a klub javítani akart, és élni a lehetőséggel, amelyet tavaly elmulasztott Németországban. Akkor az Olympiakosz 12-11-re győzött az olasz csapat ellen a BL-elődöntőben, a fináléban pedig ötméteresekkel a Ferencváros diadalmaskodott a görögök felett. 

"Más felkészülési programot állítottunk össze, összpontosítva a szezon utolsó részére és a Bajnokok Ligája nyolcas döntőjére, amelyre Reccóban, a Punta Sant'Anna medencében került volna sor idén."

Mint ismeretes, a LEN kedden hivatalosan bejelentette, hogy lezártnak tekinti a 2019/2020-as európai kupasorozatokat, így sem a Bajnokok Ligájában, sem az Euro-kupában nem folytatódnak a küzdelmek, az FTC további egy éven át címvédő marad, a Reccónak pedig továbbra is várnia kell, hogy 2015 után ismét első legyen a BL-ben.

Rudic azt is írta, hogy a Pro Recco februárban még fokozta is az edzések intenzitását, azzal a céllal, hogy a játékosok a Final Eight idejére érjék el a legjobb formájukat. 

"A szezon leállításakor a világjárvány miatt ezek az álmok szétfoszlottak. Az edzői karrierem befejezéséről szóló döntés még azelőtt született, hogy a COVID-19 vészhelyzet kitört, és ezt közöltem Felugo elnökkel is. Egy nagyszerű eredménnyel akartam befejezni a karrieremet, és egy másik szerepben elérhetővé tenni magam a klub számára, hogy hozzájáruljak a projekt megvalósításához. A világjárvány miatt sok minden megváltozott. A jövő bizonytalan, és meglátjuk, hogyan fogják megszervezni a tevékenységeket. Hadd ragadjam meg az alkalmat, hogy köszönetet mondhassak pártfogónknak, Gabriele Volpinak, a nagyszerű vízilabdarajongónak és a Pro Recco fő támogatójának, akivel kölcsönösen becsüljük és tiszteljük egymást. Különleges kapcsolatom volt Felugo elnökkel is, amely a bizalmon és a barátságon alapult. Az ő motivációja és energiája szintén segítette a csapatot a magas szintű elkötelezettség fenntartásában."

Ratko-Rudic-Pro-Recco-min.jpg Fotó: Pro Recco Waterpolo 1913/Facebook

Rudic emellett megköszönte a játékosok kivételes szakmai elkötelezettségét is. Azt írta, hogy a legértékesebb szakemberekből álló stábja is sokat segített neki.

"A társaság nagyon egységes volt, aktív és proaktív szerepet töltött be: hálás vagyok nekik a nagy elkötelezettségért."

Rudic köszönetet mondott a klub összes alkalmazottjának is

"Összefoglalva: pozitív emlékeim vannak a Reccóban töltött időszakról: itt otthon éreztem magam. Szeretnék köszönetet mondani minden rajongónak, akik közel álltak a klubhoz, és személyesen hozzám: amint a vészhelyzet véget ér, visszatérek a városba, hogy szeretettel üdvözöljem őket."

Ratko Rudic a Partizan és a Jadran Split játékosa volt, mindkét csapattal számos trófeát nyert, valamint több érmet a jugoszláv válogatott tagjaként. Az 1980-as moszkvai olimpián például ezüstérmes lett a jugókkal. Ezután edzőnek állt, és szövetségi kapitányként ő a legeredményesebb szakember. Őt ország nemzeti együttesét is irányította, amelyekkel összesen négy olimpiai aranyérmet nyert: Jugoszláviával 1984-ben és 1988-ban, Olaszországgal 1992-ben és a horvátokkal 2012-ben. Három különböző nemzet gárdájával is világbajnok lett (a jugókkal 1986-ban, az olaszokkal 1994-ben, a horvátokkal 2007-ben). Rudic számos érmet gyűjtött be az Európa-bajnokságon, a Világkupákon és más nagyobb versenyen is e három csapattal. Sikeres volt az USA és Brazília szövetségi kapitányaként is. 

A BL-címvédő FTC után a félelmetes Reccót is legyőzte idegenben a megtáltosodó OSC | Eurosport

Az OSC egymás után két nagy sikert könyvelhetett el a férfi vízilabda Bajnokok Ligájában. Két hete a címvédő Ferencvárost múlta felül idegenben Vad Lajos csapata, pénteken pedig a világválogatottnak is beillő Reccót győzték le az újbudaiak Veronában 12-9-re. Az FTC Zágrábban is nyert a Mladost ellen, vagyis remek napot zártak a magyar klubok.

Maurizio Felugo, a Pro Recco elnöke a klub honlapján megjelent közleményben így fogalmazott:

"Megtisztelő, hogy Rudic a klub történetének főszereplője volt. Kiváltságot jelentett számunkra, hogy napi szinten együtt dolgozhattunk. E két év alatt a klub fejlődését hozta azáltal, amilyen győztes mentalitást, kompetenciát, professzionalizmust és a munkaetikát hozott magával. Nagyon sajnálatos, hogy nem tudta befejezni nálunk a szezont, de így is örökké hálásak leszünk neki. Keze nyomát itt hagyta a csapaton és a klubon, és ez kitörölhetetlen marad még azon az új úton is, amelyet azért építünk, hogy a Pro Reccót a vízilabda világának csúcsán tartsuk."

Eraldo Pizzo, a Recco legendája, egykori játékosa és edzője így búcsúzott Rudictól:

"Rudic azt mondta nekem, hogy Recco ott marad a szívében. Ezt az itt élők nagyon jól fogadták. Büszkeség forrása az a tény, hogy egy ilyen kaliberű ember ilyen hízelgő szavakat küld városunk és klubunk felé. Csak egyet sajnálok: karrierje méltó befejezése lett volna a Bajnokok Ligája nyolcas döntője Reccóban. A normál állapotba való visszatéréssel örömmel látjuk újra őt Reccóban."

Ratko-Rudic-Pro-Recco-csapat-min.jpg Fotó: Pro Recco Waterpolo 1913/Facebook


via Total Waterpolo

Hozzászólások