Ráúszás - Minden idők egyik legkiválóbb balkezes pólósa, Kiss Gergő 41 évesen gálameccsen búcsúzik a játéktól
Minden idők egyik legkiválóbb balkezes pólósa, Kiss Gergő 41 évesen gálameccsen búcsúzik a játéktól
Fotó: Europress/AFP

Minden idők egyik legkiválóbb balkezes pólósa, Kiss Gergő 41 évesen gálameccsen búcsúzik a játéktól

Takács MártonTakács Márton
2019/08/27 15:57
A háromszoros olimpiai bajnok, világbajnoki aranyérmes, kétszeres Európa-bajnok vízilabdázó, dr. Kiss Gergely kedden egy sajtótájékoztatón jelentette be hivatalosan, hogy szombaton egy gálamérkőzés keretében búcsúzik az aktív játéktól. 41 évesen.

Ő volt az utolsó mohikán. Kemény Dénes háromszoros olimpiai bajnok játékosai közül - Benedek Tibor, Biros Péter, Kásás Tamás, Kiss Gergő, Molnár Tamás, Szécsi Zoltán - már csak ő volt aktív játékos. 41 esztendősen is. A 2018/2019-es idényben 13 bajnoki meccsen játszott a Honvéd korelnökeként, ezeken szórt kilenc gólt, két Magyar Kupa-meccsen pedig háromszor volt eredményes. Merész András, a Honvéd vezetőedzője, augusztus elején még így nyilatkozott róla a VLV-n: "Kiss Gergő tavaly még viszonylag gyakran játszott, ő igazából már csak délelőtti edzéseken vesz majd részt, azokon is egyre inkább pályaedzői feladatokat lát el, de még nevezni fogjuk játékosként a bajnokságra. Ha játszik is, valószínűleg csak egy-két meccsen és igazán végszükség esetén."

Nos, már nem nagyon fog. Szombat után aligha csap le többet tétmeccsen a félelmetes balos. Kiss Gergő a sajtótájékoztatón elmondta, bár 35 éves pályafutása végéhez ér a héten, ez ugyanakkor a rendszerezett formára igaz, azaz nem fog már minden bajnokira elutazni, azonban ha a Honvédnak szüksége van a játékára, akkor még bevethető lesz.

Kiss_Gergő.jpg Fotó: Europress/AFP

Múlt péntek délután kaptunk egy emailt Kiss Gergely a Waterpolo All Star Festivalon búcsúzik játékos-pályafutásától tárggyal. Mi innen tudtuk meg, hogy vége. Első gondolatunk a szomorúságé volt, a második pedig az, hogy neki legalább megadatik, hogy méltó módon, egy gálamérkőzésen búcsúzzon a játéktól és a szurkolóktól. A fenti játékosok többségének ez ugyanis nem adatott meg, csak Biros Péternek. 

Benedek Tibornak és Kásás Tamásnak sem, amit botrányosnak is nevezhetnénk, ha épp olyan kedvünkben lennénk, és olyanban vagyunk. Miközben a sportág nagy alakjai közül Szerbiában Zivko Gocic és Slobodan Nikic, Montenegróban pedig Antonio Petrovic kapott pazar búcsúmeccset. Utóbbit augusztus közepén rendezték, amelyen Kiss Gergő és Steinmetz Ádám is részt vett, ugyanis tíz évvel ezelőtt együtt nyerték meg általános meglepetésre az Euroligát a Primorac Kotorral Petrovic csapattársaként. 

Nálunk valahogy ennek nem alakult ki a kultúrája.

A Honvéd klasszisa, Kiss Gergő 1992 óta játszott az élvonalban, a Tungsram színeiben mutatkozott be az OB I-ben. A legutóbbi volt felnőtt pályafutása 27. (!) szezonja.

„Ha nagy leszek, Dr. Kiss Gergely, olimpiai bajnok jogász leszek” - hangzott el a '80-as évek közepén egy Klauzál téri lakásban. Hősünk úgy tűnik, túlteljesítette a tervet. A szó szoros és átvitt értelmében is a sportág történetének egyik legnagyobb alakja lett - még nem volt 18, amikor már elérte a 100 kilót, az Életem a játék című önéletrajzi könyve végén található függelékben pedig csak az eredményei négy oldalt foglalnak el. 

Háromszor nyert olimpiát, nem éppen könnyed elfoglaltsága mellett elvégezte a jogi egyetemet és a doktori cím is összejött neki. Könyvéből kiderül, hogy termete és tehetsége ellenére is szorongott, és 1996-ig, későbbi felesége, a szintén vízilabdázó Valkai Anna megismeréséig és a későbbi példátlan sikereket elérő Kemény Dénes-féle szupercsapat összeállásáig kishitű volt. (Erről a szorongásról korábban Kásás Tamás is mesélt a könyvében.) 

A múltba tekintve viszont azt láthatjuk, hogy ő volt a mindent megnyerő magyar vízilabda-válogatott egyik legbiztosabb pontja, akinek szinte soha nem remegett meg a keze. Az a legendás balos, melyet csak a medencében használt, hiszen a parton mindent jobb kézzel csinál. Azzal a ballal három olimpia elődöntőjében és fináléjában összesen 16 (!) gólt lőtt.

Ő volt a fontos gólok embere. A Kemény Dénes által irányított válogatott első nagy sikere a sevillai Európa-bajnokság megnyerése volt. Az 1997-es Eb-n Kissgé az olaszok elleni negyeddöntőn három gólt törölt, a harmadikkal dőlt el végleg a parti. A kontinenstorna után szerződtette a Posillipo Napoli, amelynek tagjaként a Pescarával vívott Bajnokok Ligája-finálét az ő kapáslövésével nyerték meg a nápolyiak. Szenzációsan játszott a '99-es Eb-döntőn is, ahol kapufás találatával először volt nálunk az előny a horvátokkal szemben, hogy aztán Firenzében is ő vágja be az utolsó találatot. 

A sydneyi olimpia utolsó két mérkőzésén is remekelt. Három-három gólt szerzett a jugoszlávokkal játszott elődöntőn és az oroszokkal vívott finálén is. A jugókkal szemben is az ő lövése dönt, a döntőben pedig immár szokás szerint övé az utolsó szó. Ő lett a 2000-es olimpia házi gólkirálya a magyar válogatottban 14 góllal. A 2003-as barcelonai világbajnokság elődöntőjében is ő lőtte a győztes gólt a görögök ellen, az olaszokkal vívott fináléban pedig négyszer volt eredményes. Az athéni olimpia felejthetetlen fináléjában pedig négy gólt tett be a közösbe. Ő volt a legjobb reklámarca a különböző úszónadrágoknak, góljai többségét a vízből kötésig kiemelkedve lőtte.

A könyvében olyan nagyságok és korábbi csapattársak tartják Kisst az elmúlt 20 év legjobb balkezes játékosának, mint az olasz Carlo Silipo, a montenegrói Drasko Brguljan vagy az amerikai Tony Azevedo. 

Kiss Gergő, a kishitű olimpiai bajnok

Kiss Gergő, Dobos Sándor (szerk.), Nedbál Miklós (szerk.), Serényi Péter (szerk.): Életem a játék - Egy háromszoros olimpiai bajnok küzdelmei vízben és parton Libri Könyvkiadó, 2014, 450 oldal, 3192 HUF „Amikor gondolkodom a pályafutásomról, sportolói karrieremről, folyton arra a következtetésre jutok: elég lett volna egyetlen perc, egyetlen szavazat, egyetlen méter, egyetlen igen vagy nem, egyetlen apró gól, és minden másként alakul" - ezekről a percekről, voksokról, méterekről, igenekről és nemekről, találatokról szól a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Kiss Gergely július elején megjelent, Életem a játék című könyve.

Elérte, hogy a 7-es számról ő jusson az eszünkbe. Amikor a válogatottba került, éppen szabad volt a hetes sapka, 2012-ig azt viselhette. A Posillipóban, a Honvédban, a Vasasban és a Kotorban is így tett. Korszakos egyénisége lett a sportágnak egy olyan korban, amikor rajta kívül csak a magyar válogatottban volt még rajta kívül vagy nyolc fenomén. Elképesztő volt a küzdenitudása, félelmetes lövőerővel rendelkezett mindig is, a fizikuma pedig pláne kiemelte őt a mezőnyből. Szorgalmának és alázatának köszönhetően 20 éve ugyanolyan jó fizikális állapotban van, ránézésre is. 

A 2004-es olimpián a Michael Jordan-féle szintet hozta, minden idők egyik legnagyobb sportolói teljesítményét tette le az asztalra, illetve a vízbe Athénban, amikor minden idők legerősebb, az ötkarikás játékokat 100%-os produkcióval megnyerő magyar válogatottjának oszlopos tagjaként négy gólt lőtt a szerb-montenegróiakkal vívott, és 5-7-ről fordítva 8-7-re megnyert döntőben. Ahogy ott, Athénban, úgy az 1999-es Eb-döntőn, minden idők egyik, ha nem a legnagyobb vízilabdameccsén is övé volt az utolsó gól, a horvátok ellen 15-12-re megnyert fináléban.

Számunkra felejthetetlen, amikor a 2011-es, sanghaji vb-n a magyar-montenegrói partin gólörömként kinyújtott nyelvvel ünnepelt egy bombagólja után. Hajnali fél 5-kor, az egész éjjelt átvirrasztva hozzá hasonlóan hatalmasat üvöltöttünk mi is budapesti otthonunkban.

Kiss_Gergő_Sanghaj.jpg


Összesen 11 csapatban szerepelt pályafutása során: BVSC, Tungsram, Kordax, Ferencváros, Posillipo Napoli, Újpest, Canottieri Napoli, Bologna, Domino-Honvéd, Primorac Kotor, Vasas, és megint a Honvéd. Most pedig 41 évesen,  háromszoros olimpiai bajnokként, világbajnokként, kétszeres Európa-bajnokként, kétszeres Világliga-győztesként, Világkupa-aranyérmesként, háromszoros BL-győztesként, LEN-kupa-aranyérmesként, európai Szuperkupa-arannyal a birtokában, valamint hatszoros magyar bajnokként és kétszeres Magyar Kupa-győztesként int búcsút a játéknak.

Ami az élete.

Világklasszis balosaink közül Madaras Norbert tavaly akasztotta szögre a vízilabdás gatyáját és lett belőle pazar vezető, a magyar vízilabda irányításának egyik nagy reménysége. Most hozzá hasonlóan fantasztikus poszttársa - akivel Barcelonában, Athénban és Pekingben is együtt örült -, Kiss Gergő is megteszi ezt, a legendás trió harmadik tagja, Benedek Tibor már 10. éve edzősködik, így szombaton a szédületes hármas utolsó tagja is elbúcsúzik.

Kiss_Gergő_gólöröm.jpg Fotó: Europress/AFP


Hozzászólások