Ráúszás - Minden adott ahhoz, most már a jó sorsolás is, hogy megnyerje a hazai Eb-t férfi vízilabda-válogatottunk
Minden adott ahhoz, most már a jó sorsolás is, hogy megnyerje a hazai Eb-t férfi vízilabda-válogatottunk
Fotó: Derencsényi István/MVLSZ

Minden adott ahhoz, most már a jó sorsolás is, hogy megnyerje a hazai Eb-t férfi vízilabda-válogatottunk

Takács MártonTakács Márton
2019/10/23 08:54

A magyar férfi és női vízilabda-válogatott is jó csoportbeosztást kapott a január 12. és 26. között sorra kerülő budapesti olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságra. Helyszíni tudósításunk a keddi sorsolásról Madaras Norbert, Manhercz Krisztián és Märcz Tamás nyilatkozatával.

A januári kontinensviadal sorsolását kedden este tartották a budapesti Sofitel Hotelben impozáns körülmények között, egy csomó olimpiai bajnok - Fodor Rajmund, Kiss Gergely, Molnár Tamás, Madaras Norbert - részvételével és segédletével. A két évvel ezelőtti fővárosi világbajnokság sorsolásához hasonlóan ezt is végig állva kellett figyelemmel kísérniük a sajtó munkatársainak, az újságíróknak ugyanis egy árva ülőhelyet sem biztosítottak, aki a meghívón jelzett időpontnak megfelelően érkezett - mint e sorok írója -, az másfél órán át álldogálhatott Gianni Lonzi kedvenc budapesti hoteljében. Egyszer mondjuk talán majd arra is figyelnek a szervezők, hogy megtiszteljék ezzel is a média képviselőit.

Märcz Tamás magyar válogatottja a magasra tolt kipcsakozás jegyében Törökország, valamint a világbajnoki és Európa-bajnoki ezüstérmes Spanyolország és a futottak még Málta közé került a C-csoportba, míg Bíró Attila női csapata a két erős ellenfél, Görögország és Oroszország mellett még három selejtezőt ellenfelet kapott.


Varga Dénesék a második kalapból várhatták a sorsolást, az elsőből Szerbia, Spanyolország, Horvátország és Olaszország közül kaphattak ellenfelet. Mi a szerbeket és az olaszokat kerültük volna el a legszívesebben, és inkább a spanyolokat választottuk volna, így is történt. 

Olimpiai kvótája még csak Szerbiának, Olaszországnak és Spanyolországnak van az Eb mezőnyéből, így az egyetlen, Budapesten megszerezhető részvételi jog akkor lesz a magyar válogatotté, ha a tornán csak ezek a csapatok előznek meg minket, tehát ideális esetben egy negyedik hely is elég lehet. De Zalánki Gergőék éremért, ráadásul aranyért mennek majd a Duna Arénába. 

A lenyűgöző éremkollekcióval rendelkező Madaras Norbert gyűjteményéből éppen egy Európa-bajnoki aranyérem hiányzik, kétszeres olimpiai bajnokunk és vb-győztesünk Eb-siker nélkül vonult vissza tavaly. Két Eb-döntőt is játszhatott, de 2006-ban és 2014-ben is ezüst lett a vége, utóbbi ráadásul Budapesten. A kontinenstorna szervezőbizottságának tagja hozzánk hasonlóan elégedett a sorsolással, talán Molnár Tamásnak is elmondta már, hogy jól húzott a háromszoros olimpiai bajnok centerzseni.

"Ha lehetett volna választani, a szerbeket elkerültem volna, hogy jó szájízzel kezdődjön számunkra a csoportkör, a spanyolok verhetőek, ezt a vb-n is megmutattuk. Jobban néz ez így ki, mint mondjuk egy olaszokkal vívott nyitómeccs. Az jó, hogy nem egy erős csapattal játszunk az első fordulóban. Nem ki-ki mérkőzéssel kezdünk, a felhozó meccs pedig az egész Eb hangulatát meghatározhatja. Ha nem jól kezdesz, akkor onnan például nagyon nehéz kimászni. Utána meg úgyis a negyeddöntő és az elődöntő számít a legjobban. Ott már kemény ellenfelek jönnek majd szembe, ami azért tetszik, mert az olimpia előtt is fogunk játszani világversenyen ki-ki meccset, és nem az van, hogy besétálunk a legjobb négy közé, vagy egyenesen a fináléba. 

Az Eb-nek lesz egy olimpiai tétje is, valljuk be, fontos, hogy meglesz-e már januárban a kvóta, vagy megint a négy évvel ezelőtti utat kell bejárni, utóbbi sok lenne a játékosoknak.

Hazai pályán nyilván picivel több nyomás lesz rajtunk, és a még szintén nem olimpiai résztvevő, de Tokióért harcoló válogatottak között is lesz jó csapat, például Montenegró és Görögország. Félnünk nem kell, ez a jobb sorsolások közé tartozik."

Madaras_Eb_sorsolás.jpg Az az isteni balos - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

Az egyik legjobb magyar pólós, Manhercz Krisztián világbajnoki ezüstérmesnek mondhatja magát, Európa-bajnokságról a 2016-os belgrádi kontinenstornáról van bronzérme. Éremkollekcióját Budapesten bővítené és fényesítené tovább az OSC gólerős kapásoldali játékosa.

"Úgy gondolom, hogy jó dolog, hogy a spanyol csapat került oda mellénk, mert az utóbbi években mindig megvertük őket, miközben egy bombaerős válogatottról beszélünk, hiszen az utóbbi két nagy világversenyen egyaránt döntőztek. Kicsit hasonlít ez a csoport a kvangdzsui világbajnokságéra, hiszen Új-Zéland és Dél-Afrika valamilyen szinten hajaz Törökország és Málta szintjére. A három csoportmérkőzés után jön az a rész, amit szeretnénk jól megvívni. 

A célünk egyértelmű, Európa-bajnokságot akarunk nyerni itthon, amihez minden adott, ehhez jó sorsolásunk is van. 

De a szerbek például az ötödik Európa-bajnoki címüket akarják megnyerni, ezt tudjuk, és az osc-s csapattársaimon érzem is. A többi nagy esélyes nevében nem tudok nyilatkozni, mert sem spanyol, sem olasz klubtársam nincs. Az olaszoknál lehet, hogy lesz egy kis megelégedettség azok után, hogy világbajnokságot nyertek, de azon az egy nagyon fontos meccsen senkin nem fog látszódni, hogy tartalékol."

vízilabda_válogatottak_OSC.jpg Az OSC-különítmény jegyzetel a sorsolás alatt - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ


A szövetségi kapitány, Märcz Tamás is jókedvűen nyilatkozott honlapunknak az eseményen, amikor kérésére elmondtuk a véleményünket a számunkra kedvező sorsolásról, és arról, hogy személy szerint a spanyolokat választottuk volna az első kalapból. A játékosként olimpiai bajnok, kétszeres Európa-bajnok klasszis viccelődve megjegyezte, ezúttal akkor inkább ő csinálna velünk interjút. Olvasóink érdekében is eltekintettünk ettől és inkább az ő értékelését közöljük.

"Az egy dolog, hogy melyik erős csapat kerül a csoportunkba, de az nagyon nem mindegy, hogy milyen ág alakul ki utána. Úgy gondolom, hogy ez nem egy rossz sorsolás, ebből lehet jól kijönni. 

Tény és való, hogy el kell érnünk, amit a vb-n is sikerült, legnagyobb csoportellenfelünket, a spanyolokat le kell majd győzni a jobb ág eléréséért. Ha ez sikerül, akkor az meghozhatja a kívánt útvonalat, ami, ha nem is röpíthet oda minket abba a pozícióba, amit szeretnénk, de talán egy fokkal könnyebb dolgunk lenne. A csoportbeosztás kísértetiesen emlékeztet a nyári vb-re, ott is megkaptuk a spanyolokat, akik mellett volt két viszonylag gyengébb ellenfél, akit a spanyolok és mi is nagyobb gólaránnyal tudtunk legyőzni. Szerintem rendben van ez így."

Märcz_sorsolás.jpg Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ

A meccsek sorrendje is kedvezőnek tűnik, a török, spanyol, máltai sorrend ideális lebonyolítás lehet, a menetrend a kapitány tetszését is elnyerte. Természetesen leginkább a zseniális Felipe Perrone vezette vb- és Eb-ezüstérmesre tértünk ki mi is. 

"Sokszor jobb nem a legfontosabb mérkőzéssel kezdeni, hogy azok a játékosok is könnyebben essenek át a tűzkeresztségen, akik még nem játszottak Eb-n, vagy csak régen szerepeltek kontinenstornán. Mindig jó hazai közönség előtt szerepelni, és a rangadónk előtt lesz lehetőség megszokni az atmoszférát, amivel talán akkor már nem kell külön foglalkozni. Ebből a szempontból is jónak tartom, hogy a második meccs lesz a spanyolok elleni, milyen érdekes, a vb-n is így volt. Az jól sikerült, de nem szeretném, hogy megtévesszen bennünket az a siker. Ott borzasztóan jó játékkal sikerül megverni a spanyolokat. Nagyjából mindig tudjuk, hogy mit szeretnénk elérni ellenük, ők sokat fejlődtek az elmúlt időszakban. Nehéz feladat lesz, az olimpiai kvótájuk birtokában várhatóan stresszmentesen fognak játszani, és így is motiváltan. Biztosan nehéz mérkőzés lesz, és nem lesz egyszerű legyőzni őket, mint a világbajnokságon."

Ha valaki, akkor az Olaszországban az egy egri szezonját leszámítva 12 évet lehúzó Märcz Tamás tényleg ismeri az olaszokat, 2012-ben 37 (!) évesen például meghívást kapott a világbajnok olasz válogatott olimpiai keretébe is, ahonnan csak az utolsó rostán esett ki. Vajon a világbajnoki aranyérem és az azzal játó tokiói repülőjegy birtokában mennyire lesznek érdekeltek a minél jobb eredmény elérésében a friss vb-aranyérmes Vincenzo Renzutóék?

"Csak találgatni lehet, hogy ki mennyire lesz motivált. Egy adott világversenyre mindig minden jó vízilabdás motiváltan érkezik. Hiába van kvótája az olaszoknak, motiváltan fognak vízbe szállni, sőt, a világbajnoki győzelmük még inkább megemeli az egójukat, ismervén az olaszokat, a nyári sikerük inkább serkenteni fogja őket. Aztán, ha mégse így lesz, annak örülni fogunk."

Märcz_Tamás_Eb_sorsolás.jpg Märcz Tamás impozáns környezetben - Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ


Hozzászólások