Ráúszás - Michael Jordan és Benedek Tibor is két korszakos edző hatására lett világklasszisból legendás nyerőember
Michael Jordanből Phil Jackson, Benedek Tiborból Kemény Dénes faragott világklasszisból legendás nyerőembert
Fotók: Europress/AFP

Michael Jordan és Benedek Tibor is két korszakos edző hatására lett világklasszisból legendás nyerőember

Takács MártonTakács Márton
2020/04/30 08:56
A bámulatos The Last Dance dokumentumfilm-sorozat negyedik részében olyan mondatok hangoztak el Michael Jordan játékának és a Chicago Bulls csapatában betöltött szerepének változásával kapcsolatban, amelyek kísértetiesen hasonlítanak Benedek Tibor '90-es évekbeli helyzetéhez, amely a válogatottban volt érvényes. Párhuzamosok találkozása a végtelenben.

Ültünk hétfő este kilenc körül (még Garfield is imádná ezeket a hétfőket) a The Last Dance két legfrissebb epizódját nézve, amikor a negyedik részben arról volt szó, hogy Phil Jackson, amint a Chicago Bulls vezetőedzője lett, leült egyeztetni Michael Jordannel, mert át akarta strukturálni a már akkor is a világ legjobb kosárlabdázójának számító klasszis szerepét a gárdában, hogy az igazi csapat legyen, és ne csak egy embertől függjön, hanem használják ki az együttesben lévő összes lehetőséget. Tehát más edzői filozófiát vallott, mint elődje, Doug Collins. Az eredmény ismert: a Tex Winter által kifejlesztett háromszögtámadás hat bajnoki címet ért két részletben a '90-es éveket uraló Bulls-nál, közben Jordan a Dream Team vezéreként olimpiai aranyat is nyert Barcelonában. 

Ez a helyzet egy az egyben megfeleltethető annak, amin Benedek Tibor esett át akkor, amikor már BEK-győztesként megkapta a válogatottnál szövetségi kapitánynak Kemény Dénest, akivel aztán mindent megnyert a magyar férfi vízilabda-válogatott. 

Még aznap este 11 körül aztán e-mailt váltottunk Farkasvölgyi Gábor kollégánkkal, aki nálunk jóval fanatikusabb követője az NBA-nek, és mélyebb a tudása is a témában. Felvázoltuk neki e cikkről szóló tervünket, postafordultával érkezett is a válasz, hogy tőlünk függetlenül ő is erre gondolt ezeknél a képsoroknál és mondatoknál, és hogy emlékszik is rá, hogy Benedek Tibi hasonló utat járt be, mint MJ. Eléggé egy rugóra járt tehát az agyunk. 

A Pistons-legenda újabb verziója, hogy miért hagyta faképnél Jordant | Hosszabbítás

A The Last Dance c. sorozat legutóbbi két epizódja Dennis Rodmanre, minden idők talán legkiválóbb védőjátékosára, valamint a Chicago Bulls és a Detroit Pistons közötti legendás párharcokra fókuszált.


Dühöngő bikából vezérürü

"Phil vette át a vezetést, és más volt a hozzáállása. Doug inkább Michaelre fókuszált, Phil pedig inkább a csapatra." - mondta Scottie Pippen a negyedik rész 16. percében. Majd jött Michael Jordan: "Eleinte nem rajongtam Phil Jacksonért, mert kivette a kezemből a labdát. Doug pedig beletette... Járjon a labda. Ez csapatjáték, nem egyéni! Csak úgy lehet győzni."

Őket követően pedig a változtatás végrehajtója, Phil Jackson mesélte el a lényeget: "Leültem Michaellel, és elmondtam, mi a terv. 'Az utóbbi években meccsenként 37-38 pont az átlagod. Nem azt várom, hogy te legyél a liga legnagyobb pontszerzője. A lényeg a labda. És ha mindig nálad van, az ellenfelek tudnak védekezni ellene, ez történt a Pistonsszal is az utóbbi években'. Különleges dolog, amikor az NBA történetének legnagyobb ikonja megérti: 'Nem muszáj, hogy folyton nálam legyen a labda'."
"(Phil Jackson) azt mondta, 'miattad nem aggódom, de muszáj felhozni a többieket. Más fenyegetés is kell.'" - így megint Jordan. "Nem leszek az, aki a liga legtöbbet dobó játékosa akar lenni, vagy egyéni babérokra tör. Már a csapat sikerét tartom szem előtt."

"Rájött, hiába dob 30 pontot, azzal nem nyerjük meg az utolsó meccset. Erőt vett magán, hogy kimondja: 'Egy ember sem egyenlő a csapattal'." - mondta a filmben B. J. Armstrong, Jordanék rendkívül szimpatikus csapattársa, akit nagy öröm volt viszontlátni a Last Dance-ben.  

Majd egy szívszorító jelenetet is láthatunk, ahol Jordan a megnyert első bajnoki címe után sírva a trófeát szorongatja a kezében, mellette a '93-ban meggyilkolt, rá külsőleg kísértetiesen hasonlító édesapja ölelgeti őt, és a Bulls 23-asa csak ennyit bír kinyögni a száján a meghatottságtól: "Boldog vagyok... Hét év küszködés."

Michael-Jordan-Phil-Jackson-nba-trofeak-min.jpg Fotó: Europress/AFP

Dobogós gólkirályból mindent megnyerő szellemi vezér

Alig néhány esztendővel később, 1996 telén, viszont nagyon messze, Budapesten meglepetésre Kemény Dénes lett a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya. Olaszországból tért haza tíz év után, miközben a legtöbben azt várták, hogy az addigi szövkap, Horkai György segítője, Gerendás György - a játékosok, így Benedek Tibor által is támogatott jelölt - lesz az új mester. Jött Kemény, és vele azok a sikerek, amelyekre oly régóta várt a szakma és a közvélemény. Olimpiát 1976-ban, világbajnokságot 1973-ban, Eb-t 1977-ben nyert azelőtt legutóbb a magyar nemzeti együttes, amely aranyéremnek mindössze 1995-ben örülhetett a Világkupában a köztes időszakban. A Kemény-korszakban viszont már az első hat évben tarolt a csapat, 1997-ben és 1999-ben Eb-t, 2000-ben olimpiát, 2003-ban pedig vb-t nyertek pólósaink. 

Ebben és a későbbi sikerekben kulcsszerep jutott Benedek Tibornak, aki Kemény Dénes színre lépésekor Michael Jordanhez hasonlóan már a sportág egyik világklasszisának számított, az Újpesttel BEK-et, LEN-kupát és magyar bajnokságokat nyert, a barcelonai és az atlantai olimpián gólkirály lett, de a válogatottal hét év alatt csak egy Világkupát tudott elhódítani. Olyan fontos játékos volt, hogy a '95-ös bécsi Eb-döntőben szinte csak ő mert vállalkozni kapuralövéssel, az olaszok azonban készültek belőle, és meg is nyerték a kontinensviadalt.

1997 januárjában járunk, megkezdődtek a válogatott edzések az új kapitány, Kemény Dénes vezetésével. 

"Előző este egy érdesen érdekes dialógusra invitálta Benedek Tibort. Ennek során közölte a korszak No. 1-ének számító balkezessel, hogy 'szeretném, ha nem lennél többször gólkirály, viszont nyernél végre valami aranyérmet.' Tibor eleinte nehezen értette meg, miért kapott egy efféle 'csomagot'. Nem szokott hozzá, hogy ilyesmiket mondjanak neki. Horribile dictu a hiúságát is sértette valamelyest. Azt ugyanakkor a kapitány okfejtéséből leszűrte, nem háttérbe szorításról van szó, pusztán racionalizálásról:
'Nem azért mondtam ezt neked, mert esetleg önző módon ellövöldözöd a labdákat. Csupán azt szeretném elérni, hogy a kritikus helyzetekben ne mindig téged keressenek a társak, mert erre az ellenfél simán rákészülhet, és akkor veszítünk.'
Benedek alkalmasint elsőként érezte meg az új szellők fuvallatát."

Csurka Gergely Győzelemre születtek című könyvében szerepelnek Kemény Dénes intelmei Benedek Tiborhoz. Hátborzongatóan jó olvasni, hogy szinte ugyanazt mondja, mint az évtized elején odaát Phil Jackson Michael Jordannek. 

Benedek-Tibor-valogatott-2003-vb-min.jpg Fotó: Europress/AFP

Maga Benedek Tibor így vallott erről Veiszer Alinda Ráadás c. könyvében:

"Kellett úgy tíz év, amíg elfogadtam a szabályokat... Dénesig... Utólag úgy látom, hogy akkoriban én egy nagyon erős, nagyon magabiztos ember voltam. Abban az időben, nagyjából '96-ig számomra a legfontosabb én magam voltam... Ez minden nagy sportolónak a dilemmája. Meg kell küzdeni azzal, hogy hol a mérleg nyelve. Mert egy ideig azt hiszed, hogy azzal fogsz nyerni, hogyha te nagyon jó vagy, tehát hogy a két dolog egyenesen arányos. Aztán szépen lassan rájössz, hogy nem így van... Azt mondanám, hogy Dénes megjelenése után (jöttem rá, hogy ez nem így van - a szerk.), amikor bejött az a sok fiatal fiú. Addigra én már elbizonytalanodtam. Nekem már eltelt nyolc évem a válogatottban, úgy, hogy nem nyertünk. Nyertünk egy Világkupát '95-ben. És nyertünk rögtön egy Eb-t '97-ben. Akkor már érezhető volt, hogy itt már nem arról szól a dolog, hogy rajtam múlik minden... Meg kell tanulni, hogy elfogadd, nem vagy halhatatlan.
25-26 évesen azt hiszi az ember, hogy mindent megtehet, hogy vele soha semmi nem történhet, hogy azt csinál, amit akar. Én abszolút így voltam akkor ezzel. Ki, ha én nem!
De én azért nem voltam egy hülye gyerek soha. Mindig tudtam, hol a helyem, de azért örültem annak, ha rajtam múlik minden. Mindig nagyon jól játszottam a felkészülések alatt, mindig én lettem vagy a gólkirály, vagy a legjobb játékos. Aztán jött a világverseny, ahol meg mindig hasra estem. És akkor megint kezdődött elölről. Jött a bajnokság, megnyertük, én lettem a gólkirály. Jöttek a tornák, én lettem a legjobb játékos, jött a világbajnokság, megint hasra estem."

Annak a csapatnak - bár kezdetben még Kósz Zoltán volt a csapatkapitánya - Benedek Tibi volt a szellemi vezére. Rutinjával és intelligenciával alkalmazkodott Kemény felfogásához, és az új csapat csodálatos játékkal húzta be a tornagyőzelmeket. Sydneyben például gyengébb rajt után az oroszok elleni döntőben négy gólt hintett a legendás 8-as, az volt élete addigi legjobb meccse. Aztán 2002-ben, 30 esztendősen már ő volt a válogatott csékája, és legendás motiváló beszédeket mondott a meccsek előtt a csapatnak.  

A játékosként olimpiai bajnok, edzőként kétszeres BEK-győztes Rusorán Péter 2001 nyarán a Nemzeti Sportnak elmondta, hogy érezhető volt Benedeken a változás, a fejlődés. 

"Úgy gondolom, mostanra elérte azt, hogy mindent tud a vízilabdáról, már nemcsak technikailag és fizikálisan, de taktikailag is képzett. Igazán azt becsülöm benne, hogy ezt a csodálatos tudást alárendeli a csapat játékának. Megtehetné, hogy a kelleténél többet vállalkozzon, hiszen remek dolgokra képes, mégis tud egyensúlyt tartani. Évek óta látom rajta, hogy egyre tudatosabbá válik, ami kiváló emberi értékeivel párosulva olyan vízilabdázóvá teszi, akit példaképként lehet állítani a fiatalok elé."

Benedek-Tibor-peking-olimpia-2008-min.jpg Fotó: Europress/AFP

A válogatottba való bekerülésről, a kezdeti időszakról, a saját és a csapat helyzetének változásáról így nyilatkozott Benedek Tibor Simon Andrea Részidők c. könyvében:

"Amikor bekerültem, kicsit mindenki a saját gesztenyéjét kapargatta, nem nagyon beszélhettünk akkoriban csapatról, inkább mindenkinek az egyéni teljesítménye számított. Én ebbe nőttem bele és sokáig így is játszottam. Aztán eljött az idő, amikor ez megváltozott. Leginkább természetesen Kemény Dénesnek köszönhetően, aki az első megbeszélésen azt mondta, hogy 'Jó lenne, ha egyszer már nem gólkirály lennél, hanem győztes!' Evvel a mondatával igazából meg is határozta a következő tíz évemet, és be is vált, igazolta magát a kijelentés."

Az Origónak 2012 szeptemberében nyilatkozva megerősítette a fentebb elmondottakat Benedek Tibor:

"A válogatottba 1989-ben kerültem be, nyolc évig minden világversenyre esélyesként utaztunk ki, de csak nyolc évvel később, 1997-ben nyertük meg az Európa-bajnokságot. Emlékszem, jobban örültem annak az aranyéremnek, mint az athéni vagy a pekingi olimpiai bajnoki címnek, mert akkor azt hittem, hogy soha többé nem nyerek semmit."

Majd 2014 őszén a Liska Tibor Szakkollégium előadásán is a csapat fontosságát hangsúlyozta a saját doppingesetével és a nyolc hónapos eltiltásával kapcsolatban: "Annyi mindent tanultam, megéreztem, milyen gyenge vagyok. Rájöttem, hogy a csapatmunka az, ami számít."

Az itt felsoroltak miatt is tartozik a világ valaha volt legkiválóbb sportolói közé Michael Jordan és Benedek Tibor - Roger Federer és Tom Brady mellett. Amikor már évek óta sportáguk vitathatatlan klasszisai voltak, új edzőjük hatására átértékelték karrierjüket, játékfelfogásukat, a csapatukban betöltött szerepüket, és megújultak a közösség és a siker érdekében. Jordan Jacksonnal nyert meg mindent klubszinten, Benedek pedig Kemény irányításával (is) lett a póló egyetemes történetének egyik - nálunk a - legnagyobb alakja, miután a válogatottal is elhódítottak együtt minden címet. 

Utánuk az özönvíz.

A bal kéz, amely a magyar férfi vízilabda bölcsőjét ringatja | Hosszabbítás

Világversenyen közel tíz éve, a pekingi olimpián szerepelt legutóbb három balkezes szélső a magyar férfi vízilabda-válogatottban. Évtizedeken át el voltunk látva világklasszis balosokkal, de az aranygeneráció tagjainak - Benedek Tibor, Kiss Gergely, Madaras Norbert - vissza-, illetve háttérbe vonulásával volt egy kis pangás ezen a poszton. Talán csak eddig.


Hozzászólások