Ráúszás - Megvan az íve az egri pólósok teljesítményének, olajozott gépezetként működnek Hosnyánszkyék
Megvan az íve az egri pólósok teljesítményének, olajozott gépezetként működnek Hosnyánszkyék
Fotó: Fehér Anna/waterpolo.hu

Megvan az íve az egri pólósok teljesítményének, olajozott gépezetként működnek Hosnyánszkyék

Takács MártonTakács Márton
2019/10/07 09:03
A ZF-Eger férfi vízilabdacsapata még veretlen a szezonban, az Euro-kupában 100%-os teljesítménnyel jutottak a nyolc közé a hevesiek, az OB I-ben pedig öt forduló alatt egy döntetlennél és négy győzelemnél járnak. Szombaton a BVSC otthonában tíz gólt tettek közé, amit se a játékosok, sem vezetőedzőjük nem várt volna előzetesen. Két nyári egri szerzeményt, Baksa Benedeket, Kardos Gergelyt, valamint Dabrowski Norbertet kérdeztük az idény eddigi tapasztalatairól.

A 19 éves Baksa Benedek Benedek Tibor UVSE-jétől szerződött korosztálya egyik legnagyobb tehetségeként Egerbe. A nyári, vele készített interjúnkban azt mondta, hogy a magsabb szint, Dabrowski Norbert személye, a válogatottság lehetősége, valamint gyerekkori kedvence, Hosnyánszky Norbert miatt igazolt a hevesiekhez.

"Szeretném megugrani ezt a szintet. Ha visszatekintünk arra, hogy az Egerből hányan lettek válogatottak, és mennyi világklasszisuk van, úgy érzem, hogy itt tudok a legtöbbet tanulni, fejlődni, és a legtöbbet játszani is azok közül a csapatok közül, ahol ilyen szintű játékosok vannak." - mondta akkor. 

Egy olimpiai bajnok, a válogatottság és az edző miatt igazolt Egerbe a magyar vízilabda egyik legnagyobb tehetsége | Hosszabbítás

Kiemelkedő szezont zárt az OB I-et a 13. helyen záró UVSE-ben, amelynek ificsapatával aranyérmet szerzett a bajnokságban. 10 év után távozik nevelőegyesületétől, amelyből utolsó éves edzője, Benedek Tibor nyugodt szívvel engedi el. Miért igazol el a lila-sárgáktől és miért pont az Egert választotta Baksa Benedek, a következő évtized leendő meghatározó válogatott játékosa?


És hogy milyenek az elmúlt két hónap tapasztalatai?

Eddig nagyon jó minden, remekül érzem magam Egerben. Teljesen más kávéház, és sokkal keményebb, mint amihez szoktam. Miközben monoton az életünk, mégis más minden napunk. Voltunk Barcelonában, a bajnokságban vidéken és most már Budapesten is játszottunk, minden meccs más. És ezért is jó ez az egész. Már azt is megtapasztalhattam, milyen a nemzetközi mezőny az Euro-kupában, eddig csak jó élményeket tudok mondani. Nyilván erősebb egy kicsit, és örülök, hogy egy olyan fiatalos, de egyben jó UVSE után már egy erősebb Egerben olyan mérkőzéseket játszhatok, mint ezúttal, mert egy nagyon jó BVSC-t vertünk meg tíz góllal.”

Azzal, hogy Baksa már nem játszik az ifi korosztályban, elvileg kevesebb mérkőzése van, viszont a nemzetközi kupaszereplés, az Euro-kupa miatt még magasabb szinten játszik, arról nem is beszélve, hogy több klasszis csapattársa van. Nagyobb a terhelés és a felelősség, gyorsabb a játék, kevesebb a hibázási lehetőség.

Nehéz, hogy most már minden reggel és minden este van edzés. Nyilván nagyon jól van ez adagolva nekünk, a nyáron nagyon kemény munkát végeztünk el, amit nyilván viszünk végig az egész szezonban, és hozzáteszünk a hetek során. Nyilván a terhelés nagyon kemény, mert közben az egyetemet is elkezdtem, de hát azért csinálom, mert szeretem.”

Ahogy fentebb említettük, Baksa Benedek Hosnyánszky miatt is igazolt Egerbe. Nyáron ezt mondta az olimpiai bajnok extraklasszisról:

"Sosem tudtam megmondani például, hogy ki a példaképem. Mondjuk pont van valaki, aki miatt a 6-os sapkaszámot választottam, ez Hosnyánszky Norbert volt. Ez is szerepet játszott abban, hogy Egerbe megyek, mert Hosira mindig is felnéztem.   Remélem, sokat fogok majd tőle tanulni."

Hetek óta együtt edzenek és játszanak. Így jellemezte ezt az élményét:

Nagyon jó Hosival együtt játszani, már az is, ahogy nézem, hogyan lő edzéseken. Nem tudok igazából jelzőket találni a góljaira. És amikor megdicsér, meg amikor elmondja, hogy mit csinálok rosszul, nekem egyaránt hatalmas dolog. Ezért is igazoltam ide, és nagyon örülök, hogy így történt.”

Baksa_Beni_Eger_MVLSZ_Fehér_Anna.jpg Fotó: Fehér Anna/waterpolo.hu

A 24 esztendős Kardos Gergely Szolnokon Nagy Viktor mögött volt második számú kapus, amikor lehetőséget kapott a Dózsában, helytállt, a válogatottban pedig a Világliga tavalyi és idei Szuperdöntőjén, valamint a Világkupa tavalyi, magyar aranyéremmel végződő tornáján is nagyszerűen védett. Egerben ő az 1-es, nyáron ezt mondta nekünk a váltás okairól:

Nagyon nagy lehetőség számomra, hogy Egerben első számú kapus lehetek, és így esélyem lehet arra, hogy még jobban meg tudjam mutatni magam a válogatott színeiben is. Mégis csak más egy első számú pozícióból indulni. A fő prioritás az volt, hogy a minél több válogatott lehetőség miatt többet szerettem volna védeni egy klubban is tétmeccseken, és Viktor mögött ez nem volt annyira biztosítva. Szépen lassan, lépésről lépésre haladva megcélzom az Eb-t, és hogy ha esetleg az megvan, akkor az olimpiát is, oda is mindenképpen szeretnék utazni. Mindent meg fogok tenni Egerben azért, hogy ez sikerüljön.”  

Kevés pólóklub igazol tudatosabban, mint az ismét leendő magyar válogatott tehetségeket szerződtető Eger | Hosszabbítás

A ZF-Eger szerdán sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy férficsapatát négy új játékossal erősítette meg. Dabrowski Norbert együttesébe két új kapus is érkezik, Szolnokról a Bajnokok Ligája-győztes, Világkupa-aranyérmes Kardos Gergely, Kaposvárról pedig Krémer Balázs. Kapásoldalon az UVSE legjobbja, Baksa Benedek jelent újdonságot, a Pécsről szerződtetett Csacsovszky Erik pedig több poszton is bevethető lesz.


Életében először kezdőkapus egy élcsapatban, eddig így élte meg ezt a helyzetet:

Nagyon jól érzem magam, tetszik az új szerep, hogy első számú kapus vagyok. Meccsről meccsre tudok fejlődni egy picit, ez az edzéseknek is köszönhető, de főleg annak, hogy tudok minden meccsen védeni. Nincs üresjárat, úgyhogy bizakodó vagyok a jövőre nézve. Eddig abszolút jól bírom a kettős terhelést, a bajnokságot és az Euro-kupát is, ha kijön a sok meccs hatása, akkor az majd később lesz csak, reméljük, hogy nem kerül rá sor.”

Kardos 60%-os védési hatékonyságot produkált a BVSC elleni bajnokin, ahol a második negyedben 4-3-ra még a hazaiak vezettek, de még abban a játékrészben fordított az Eger, 7-5-re vezettek Angelos Vlachopoulosék a félidőben, a mérkőzés második felében pedig csináltak egy 7-0-s sorozatot és végül 16-6-ra nyertek a Szőnyi úton.

A BVSC ellen szorosabb volt az első másfél negyed, a védekezésünk nem úgy állt, ahogy szerettük volna, aztán ezen változtattunk, és jobban odafigyeltünk a zónára és a szorosra, hogy mikor, merre, meddig. Utána szépen el tudtunk lépni, a második félidőben magabiztos játékkal, fokozatosan bedaráltuk a BVSC-t, akik szerintem jól játszottak.”

Ahogy arról szerdán beszámoltunk, Märcz Tamás kihirdette 20 fős keretét a következő heti válogatott edzésekre. Az Egert Kardos Gergőn kívül Hosnyánszky Norbert képviseli majd az összetartáson. Megkérdeztük Kardost, hogy mit szól csapattársa meghívásához, aki a 2017-es budapesti világbajnokság óta nem szerepelt a nemzeti együttesben.

Nagyon örülök neki, hogy rajtam kívül Hosnyánszky Norbi is újra válogatott lesz, mert ő egy nagyon nagy ikonja a magyar vízilabdának és nagyon örülök, hogy nem csak Egerben, hanem akár a válogatottban is együtt játszhatok vele. Emiatt nagyon boldog vagyok, és remélhetőleg majd idővel Egerből a már korábban a válogatottban szereplő Gyárfás Tomi, valamint Baksa Beni és Csacsovszky Erik is válogatott meghívót kap. Ügyesek és előbb-utóbb, ha ezen az úton járnak tovább, akkor beérhetnek.”

Az egriek olimpiai bajnok pólós klasszisa több mint két év után lesz újra válogatott | Hosszabbítás

Märcz Tamás, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya kihirdette 20 fős keretét a jövő heti edzésekre. Visszatér a nemzeti együttesben az olimpiai bajnok Hosnyánszky Norbert, a 35 éves világklasszis legutóbb a 2017-es budapesti világbajnokságon szerepelt a csapatban. Märcz Tamás jövő héten keretedzéseket tart a válogatottnak, a magyar csapat indul a Világligában is, amelyen Oroszország és Franciaország lesz a csoportbéli ellenfél.


Az Eger vezetőedzőjével, Dabrowski Norberttel a nyáron hosszan beszélgettünk az egri projektről, az elmúlt szezonról, az új igazolásokról, a klub és saját terveiről, céljairól:

"Úgy gondolom, hogy ha sikerül egy kicsit is Klopptól ellesni módszereket - mert ez a keret alkalmasabb arra a vonalra, mint amin ő megy -, akkor szerintem a fergusoni példából be tudjuk húzni a harmadik év eredményeit akár már most, a másodikban... 

Be kellett látni, hogy ennek a csapatnak az a reális, hogy az Euro-kupában szerepeljen. Az összes játékosom előbb kimondta, mint én, hogy ők ezt meg akarják nyerni. Nem be akarnak jutni a döntőbe, hanem meg akarják nyerni... 

Ez a csapat jobban áll. Azért, mert a meghatározó, idősebb játékosok közül többen is nagyon kötődnek hozzám. Azt képviselik, amiben én hiszek. A fiatalok pedig, akik most jöttek és újak, pont beleillenek a képbe. Úgy gondolom, hogy így még jobban az enyém ez a csapat. Nagyon kevés olyan alkalom van, amikor tényleg úgy érzi az ember, itt minden klappol, hogy megvan a keret a célokhoz. Persze nem könnyű elengedni és földolgozni racionálisan, hogy látom, hogy erősebb a Ferencváros meg az OSC, de ezt még meglátjuk a medencében." - mondta vele készített augusztusi nagyinterjúnkban Dabrowski Norbert az összehozott egri keretről. 

Jürgen Klopp is mutatja az irányt az egri pólósok edzőjének, aki szerint idén le fogják győzni a BL-győztes FTC-t is | Hosszabbítás

Dabrowski Norbert, a ZF-Eger vezetőedzője a vele készített nagyinterjúnkban értékelte csapata mind a négy nyári igazolását, beszélt Kardos Gergely, Krémer Balázs, Baksa Benedek és Csacsovszky Erik erényeiről, együttese hazai és a nemzetközi porondra kitűzött céljairól, a nyári világbajnokságról, az új szabályokról, Jürgen Kloppról. Tavaly nyáron új útra léptetek az átigazolási, csapatépítési politikátokban.


Az Eger előtt a BVSC vezetőedzője volt Dabrowski, játékosként is sokáig szerepelt itt, és az Egerrel sosem volt könnyű dolguk a Szőnyi úton. Egy darabig ezúttal sem volt.

Még én sem számítottam ilyen különbségű győzelemre. Megvan az íve a dolognak, ha azt nézzük, honnan indultunk el a döntetlenre végződő Szentes-meccsel. Nincsen 'ha' meg 'talán', de akkor is azt mondtam, hogy nagyon hiszek ezekben a játékosokban, amikor a szezon előtt beszéltünk. Akkor is nagyon hittem, amikor nem ment jól a Szentes ellen és nagyon korán elkezdett mindenki károgni. Rá lehet nézni a táblára. Megyünk az Euro-kupában és a bajnoki mérkőzéseken, és nem tudok mást mondani, nekem is ezek az értékmérők, ezek mutatják meg az állapotunkat. Akkor ott tartottunk, most itt tartunk. Persze én látom a játékban a különbséget, ahogy el kell idáig jutni.”

Az október 19-i, Honvéd elleni bajnoki meccséig nincs tétmérkőzése az Egernek. Vajon a lendületbe jövő csapatnak mennyire jön jól ez a kéthetes pauza?

Most lesz időnk dolgozni, aminek örülök, mert az utóbbi időben nem tudtunk. Ez nagyon jó lesz azoknak a játékosoknak, akiknek regeneráló és formába hoz edzésekre van szükségük, gondolok itt az idősebb játékosokra, vagy a túlterheltekre. A fiatalokra, akik akár három, három és fél negyedet is bele tudnak tenni, azoknak meg pont azt a munkát kell megcsinálniuk, amellyel meg tudják tenni, amit most a BVSC ellen is megtettek.”

Végül Dabrowski Norbertet is megkérdeztük, hogy mit szól olimpiai bajnoka válogatott meghívójához.

Egy dolgot tudok erre mondani emócióktól mentesen. Mivel 11 játékos utazhat a tokiói olimpiára a magyar válogatottban, így mindenképpen szükség van olyan játékosra, aki ennyi poszton ilyen szinten játszik. Aki látta most a BVSC-vel vívott meccset, az alá is tudja támasztani ezt. 

Norbi abszolút megoldotta, hogy sérült ujjal bekkelt, ha kellett, mezőnyben fogta a legjobb játékost, labdákat szerzett, kiszolgált, bevállalt két lövést, amit kellett, az nem ment úgy neki. Azt is tudom, hogy Norbi tud még ennél is jobban játszani, mint amit most mutatott. Nem a sérülése miatt, hanem tudjuk róla, hogy milyen harcos, ha látja maga előtt a célt, ami a kvótaszerzés és majd az olimpia. Ha ezeken szerepel, akkor Norbi 120%-ot tud játszani.”

Dabrowski_Eger_MVLSZ_Fehér_Anna.jpg Fotó: Fehér Anna/waterpolo.hu


Hozzászólások